Η αγορά ως δημόσιος χώρος εθελοντικών και αβίαστων συναλλαγών προυπήρξε του καπιταλισμού.
Ο "χύδην" αντικαπιταλισμός του συρμού , δεν ασχολείται καθόλου με την αγορά ως κοινωνική και ιστορική κατάκτηση που ενσωματώνει δημοκρατικές και πολιτικές κατακτήσεις, καταλήγει δε σε υστερική αγοραφοβία ,όπως στην περίπτωση μεγάλων τμημάτων της Ελληνικής Αριστεράς.
Υπάρχουν βέβαια και οι κριτικές προσεγγίσεις,που εντοπίζουν την θετική υπέρβαση της αγοράς μέσω μιας διαρκούς επινόησης νέων μορφών δημοσίου χώρου εθελοντικών συναλλαγών ,αλλά παρά το διανοητικό τους ενδιαφέρουν παραμένουν ουσιαστικά στο περιθώρειο (Negri,The Empire,The Multitude)
Η συστηματική αποστροφή για την κατανόηση και εμβάθυνση της αγοράς ,δημιουργεί ακριβώς αυτό το στρατηγικό κενό των "αντικαπιταλιστικών" στρατηγικών ,και μετατρέπει την κριτική επέμβαση στις ατέλειες της αγοράς, σε μετακομμουνιστική σωτηριολογία του τύπου "ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός".
Μήπως είναι τυχαία η απουσία νέων αυτοδιαχειριστικών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων (όχι στην λογική του κολλεκτιβισμού,αλλά στην λογική του συλλογικού επιχειρηματία) ,αλλά ούτε καν η διερεύνιση τέτοιων στρατηγικών;
Στο αγαπημένο ιστολόγιο "παραπατώντας και τραυλίζοντας" (stumbling and mubling) που κινείται ιδεολογικά στο χώρο του "αριστερού φιλελευθερισμού" και του αμερικανικού mutualism ,βρήκαμε την ανάρτηση που ακολουθεί και θέτει σοβαρά στοιχεία και ερωτήματα.
Το τσιτάτο του Hayek που αναφέρεται ,έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί σίγουρα ερεθιστική ιδέα. (αναφορά στην διαρκή ανάγκη κριτικής προς τις μορφές της ατομικής ιδιοκτησίας)
Η ανάρτηση εδώ:
http://stumblingandmumbling.typepad.com/stumbling_and_mumbling/2008/03/pro-and-anti-ca.html#trackback
No comments:
Post a Comment