Tuesday, May 27, 2014

Το επόμενο "ορόσημο" είναι......




Τα αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τις γενικές τάσεις:

 Η Συριζαική αριστερόστροφη κεντροαριστερά  ενισχύεται και  εδραιώνεται σε γεωγραφικό πλάτος και κομματικό ύψος, ενώ προβάρει τα υπουργικά κοστούμια

Η Σαμαρική πλειοψηφία ,έχει ηττηθεί , όμως έχει ακόμα σοβαρά περιθώρια χειρισμών στο κυβερνητικό επίπεδο. Είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί του σκληρού veto  holder στην επερχόμενη Συριζαική διακυβέρνηση.

Το ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα του Χρυσαυγητισμού έχει οργανωμένη κομματική υπόσταση με σοβαρά λαϊκά στηρίγματα

Το κέντρο ευρίσκεται σε στασιμότητα αλλά έχει δύο διακριτούς και μάλλον αντιθετικούς πόλους: Την  Πασοκόφωνη φιλοκυβερνητική Ελιά  και το υπερβατικό ανερχόμενο Ποτάμι. Η Δημαρ..... ποιά Δημαρ;

Στην αριστερά το ΚΚΕ επιβάλλεται ως  αδιαμφισβήτητος πόλος της ιστορικής Αριστεράς.

Όμως η σταυροδοσία απεκάλυψε ενδιαφέρουσες εσωτερικές ομάδες.
Στο Συριζα , εκτος της Κωνσταντίνας Κούνεβα ως  συμβόλου αντίστασης  στην βαναυσότητα και του "εθνικού Γλέζου" , το ιστορικό Πασοκ (Σακοράφα, Χρυσόγονος, Κατρούγκαλος) επεκράτησε.Από τον ιστορικό συνασπισμό διασώζεται ο τυπικός εχέφρων (κομμουνιστική argot, "δεξιός")    Παπαδημούλης ενώ ο "αριστερός"  Χουντής παραμένει πίσω και από τα ρεπορταζ χωρίς σύνορα. Αξιοσημείωτο: ο διορισμένος Κριτων κατατρόπωσε τα τριάντα χρόνια των "Θέσεων". Alternative Κοτσίδα - Althusser 1-0.

Στους υπόλοιπους  το Mega Δολ πήρε τρεις   θέσεις (Σπυράκη, Καψής, Καιλή),  την άλλη η Free Sunday , τα πρωινάδικα μία( Ρωμανιάς) ,  μία η εθνική ποδοσφαίρου .Τις  κομματικές θέσεις μοιράστηκαν στα δεξιά   οι Κεφαλογιάννης Βοζεμπεργκ και στα αριστερά οι Παπαδάκης , Ζαργιαννόπουλος. Το στράτευμα πήρε δύο έδρες  και η δεξιά θυματοποίηση άλλη μια. Το επώνυμο Κύρκος και η ήρεμη κοσμολογία της Βερενίκης συμπλήρωσαν τα πρώτα εισητήρια για τις Βρυξέλλες .

Η ιστορικότητα , τα σύμβολα, τα συναισθήματα, το οικείο πρόσωπο της οθόνης,  επεκράτησαν έναντι των κομματικών στρατεύσεων. Ενώ προεκλογικά σημειώθηκε ότι υφίσταται μια "μετα πολιτική " επίθεση εναντίον των κομμάτων, τελικά τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το πρωτείο της "αναπαράστασης" έναντι της "παρουσίας " εντός των κομμάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντικομματική πολιτική δεν αποτελεί τόσο δα πρόβλημα αν λειτουργούν στοιχειωδώς οι θεσμικοί και πολιτικοί έλεγχοι. Πιστεύω πως τα θέματα Μαρινάκη Μπέου διογκώθηκαν αναίτια, αποκαλύπτοντας μια αδικαιολόγητη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και την πολιτική εγρήγορση. Η διερεύνηση του θέματος, εξ 'ευωνύμων,   έγινε με μπόλικες προσβλητικές δόσεις πεπρωμένου. Δηλαδή δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Μπέο να εξυπηρετεί ηλικιωμένους a la Berlusconi, αν τον βρούμε να "στήνει"  καμιά απ' ευθείας ανάθεση; Με μια έννοια, η νίκη της διορισμένης τηλεκοτσίδας έναντι του "αλτουσεριανού μαρξισμού" αξίζει περισσότερης προσοχής από τον Μαρινάκη γιατί δεν υπάρχουν ούτε θεσμοί ούτε ενεργές πολιτικές, ούτε καν στοχασμός για  να ρυθμίσει αυτή την πόλωση.

Το Σάββατο 24 Μαίου σε όλα  τα περίπτερα των παρατάξεων της εκλογικής γειτονιάς μου  υπήρχαν τηλεοράσεις , όπου έβλεπαν το τελικό Champion League.Οι οπαδοί των παρατάξεων και των πολιτικών «αναπαραστάσεων» ξέρουν πως το επόμενο πολιτικό ορόσημο, της πολιτικής των αναπαραστάσεων είναι στις 12 Ιουνίου: Αρχίζει το παγκόσμιο κύπελλο.

Παρέκβαση

Η ανάδειξη  δημάρχων και περιφεριαρχών με συριζαιικό άρωμα είναι πολύ θετική, γιατί , θα δώσει τουλάχιστον για τρεις μήνες συνύπαρξη με ένα οικονομικό περιβάλλον περιορισμένων πόρων. Αντίθετα  από το περιβάλλον  "λεφτά κρατικά υπάρχουν"  ο οποίο παρήγαγε χιλιάδες ψευδοπετυχημένων, στο περιβάλλον "τόσα έχουμε τόσα ξοδεύουμε"  κρίνονται οι ιστορικά επιτυχημένοι. Εκεί  η πλειοψηφία των διλλημάτων παίρνει την μορφή Tina .Ιδιαίτερα η Δούρου θα δοκιμαστεί καθώς θα διαχειριστεί πολύπλοκα θέματα όπου οι απολυτότητες δεν ωφελούν. Το παράδειγμα του Δήμου Αριστοτέλη είναι εύλογο. Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα δημοτική αρχή, αναζητά ένα σχήμα διατήρησης της επένδυσης με εύλογα ανταλλάγματα παρά την ακύρωση της διαψεύδοντας τον αμετροεπή Άδωνη (Πηγή). Η Δούρου  αναμένεται να βαδίσει στα βήματα του "αντι Πάχτα" τηρουμένων των αναλογιών.

ΥΣ.Η τελική καταμέτρηση έδειξε διαφορές , κυρίως στον Συριζα.Ωστόσο το γενικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει ως προς τη γενική τάση.Η οθόνη και το "λευκό κολλάρο" επικρατεί της παρουσίας.


14 comments:

Μανώλης said...

Καλό, αλλά κύττα και το δικό μου,

http://www.democracycrisis.com/2010-03-30-10-54-15/2731-2014-05-26-19-03-25

Μεταναστόγατος said...

Χαχα, μ'αρεσε ο παιχνιδιάρικος σχολιασμός, αλλά βρε Γιάννη, περίμενε να τελειώσει η καταμέτρηση

Left Liberal Synthesis said...

Μανώλη

Έχω δει ήδη την ανάρτηση

Με όλο το σεβασμό στον όγκο και την ποιότητα του έργου του Καραμπελιά έχω όπως και εσύ την ίδια αντίρρηση

Δεν μπορεί να υπάρξει ΕΑΜ.Πρώτον δεν υπήρχε ένα ΕΑΜ αλλά τελικά πολλά , δεύτερον το ΕΑΜ ήταν εδαφικός πόλεμος, τρίτον το ΕΑμ γινόταν με μια διεθνή συνταγή.

Left Liberal Synthesis said...

Μεταναστογατε
Με μικρο αλλαγές δεν θα αλλάξει η ουσία της επικράτησης της "αναπαραστατικής" πολιτικής εντός των κομμάτων.

Δημήτρης said...

Θέματα Μαρινάκη Μπέου;
Είχα την εντύπωση ότι Δήμαρχος Πειραιά εξελέγη ο Μώραλης.

Anonymous said...

Ο Χουντης εκλεγεται, ο τροπος που επελεξαν να πολιτεύονται πολλα στελεχη οδηγησαν στον καταποντισμο τους, ο ανταγωνισμος που αναπτυχθηκε στους κολπους του Συριζα δεν συναδει με βασικες αξιες της Αριστερας.

Πωλινα Αστριδου

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Οπως είπα και στην ανάρτηση, δεν κατάλαβα τον πανικό απέναντι στους "ποδοσγφαιρικούς"
Δηλαδή δεν υπάρχουν αντιπολιτεύσεις, έλεγχοι, εισαγγελείς κλπ
Ο φοβος μου φάνηκε υπερβολικός

Left Liberal Synthesis said...

Πωλινα
Ακόμη και η εκλογή του Χουντή, με την σειρά που γίνεται δεν αλλάζει τιποτα
Δεν ξέρω αν αυτά ήταν αποτελέσματα σταυροδοσίας ή τηλεόρασης

psaranto said...

1. ουδεμία σχέση ο Κατρούγκαλος με ΠΑΣΟΚ - στέλεχος της ΚΝΕ ήταν

2. Κρίτων όχι Κίμων

Left Liberal Synthesis said...

Prasanto

Ευχαριστω για τις επισημανσεις

Για τον Κατρουγκαλο δεν ειμαι ο μονος που θεωρουσε οτι ηταν Πασοκογενης

Τον αναφερει ετσι και ο Καραμπελιας εδω :
http://ardin-rixi.gr/archives/17659

Ομως δεν αλλαζει τιποτα γιατι δεν ειναι τυπικος Συριζα και κλασσικη φυσιογνωμια της οθονης.

Οσο για τον Κριτωνα ειναι τυπογραφικο και το επανορθωνω

Crisis and Critique said...

Βαθύς επαρχιωτισμός υβριδισμένος με post modern χαζοκούτι. Κυρίως στην Α' Αθήνας. Αλλά και άλλα αλλοτικά κάστρα πολιτισμικής παράδοσης δεν πάνε πίσω. Ο Βόλος του Βελεστινλή, του Δελμούζου, του Ντε Κιρικο και των Καρτάληδων. "εμπρός με Μπέο για έναν κόσμο νέο".
Τι να πεί όμως η Αγγλία - η Γαλλία;
"Liberté, égalité, fraternité, τώρα και absurdité"
Φωτεινή εξαίρεση η εκλογή της Κούνεβα

Το ταπεινό, λαμπρό κομμάτι Ευρώπης που μας έλαχε: Για την εκλογή της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο Ευρωκοινοβούλιο
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/05/blog-post_27.html

Left Liberal Synthesis said...

@aftercrisis
Ειδα το κειμενο σου
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
Το αναδημοσιευω στο αρμοδιο LLS Minor παραυτα

Αστεριος said...

Καλο και ευπετπο σαν πονημα, αλλα τα πολιτικα πραγματα εχουν και μια αλλη υφη, οψη.
Γνωριζω που θελει να σπρωξει το συγκροτημα τα πραγματα , λεγε με βαρδης.

Left Liberal Synthesis said...

Αστεριε
Θα ειχε αξια να μας πεις αυτη την οψη και υφη, που ωθει ο Βαρδης