Sunday, May 11, 2014

Μετάνοιες και αγάπες





«Εάν μετανιώσουν, εάν αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί όχι;» Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναζητήσει συνεργασίες με όλα τα κόμματα -εκτός της Χρυσής Αυγής όπως σημείωσε- συμπεριλαμβανομένων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με τη δήλωση αυτή ο Μ.Γλέζος αποτύπωσε με ευκρίνεια την αρχιτεκτονική με την οποία πλέκονται τα επίδικα της συγκυρίας. Ο ιστορικός ορίζοντας της σημερινής φάσης είναι ο Ιστορικός Συμβιβασμός  a la Ελληνικά (πηγή)

Ο συμβιβασμός είναι δυσδιάκριτος γιατί επικαλύπτεται από τη ρητορική πόλωση , η οποία είναι η πολιτιστική ιστορική μορφή με την οποία εκφράζονται οι πολιτικές δυνάμεις. Η πόλωση ποτέ δεν απαγόρευσε στην Ελληνική δομή να αποτελέσει ιστορικά success story από το 1821. Αντιστρόφως η πόλωση δεν είναι αυτή που δυσκολεύει τη μεταμνημονιακή ή αντιμνημονιακή προσαρμογή.

Η δήλωση του Γλέζου έχει σημασία, καθώς ορίζει το Συριζαικό αντιμνημόνιο ως εθνικό διαταξικό πρόταγμα εντός του οποίου με  ένα ρητορικό  αντιμερκελισμό εισέρχεται ο πάσα είς πχ ο Σαμαράς του 10-12 είναι ευπρόσδεκτος ενώ ο Σαμαράς του 12-14 είναι "ασυνεπής". Σωστή ταξινόμηση, μόνο που ο Σαμαράς μπορούσε να είναι tax free αντιμνημονιακός γιατί ακριβώς αρδεύεται από τη πιο δεξιά λιμνοθάλασσα του συντηρητικού βιότοπου. Με μια έννοια ο Γκλέζος διέστειλε το πεδίο της εθνικής συνεννόησης στα έσχατα τοπολογικά του όρια.

Αν κάποιος έχει στοιχειώδη σχέση με την ιδιωτική οικονομία και προσβλέπει σε μια κατάρρευση της κυβέρνησης ,εκλογές τον Ιούνιο, όπου ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η τουριστική αύξηση 30 %, θα συνεχισθεί η εισαγωγή πάσης φύσεως κεφαλαίων , μέχρι σήμερα, περίπου 14 δις μπορεί να υποβάλει αίτηση για το νέο Νόμπελ οικονομίας. Εδώ και ο Βαρουφάκης προβλέπει φυγή καταθέσεων (πηγή)  Η δήλωση Γλέζου προσπαθεί να λύσει αυτό το αίνιγμα: Πως μπορεί να γίνει μια "ριζική " αλλαγή σε μια εύθραυστη χρηματοποιημένη οικονομία των παραγώγων  , χωρίς το αναπόφευκτο  ξεφούσκωμα της να μην επηρεάσει αρνητικά την λεγόμενη "πραγματική" οικονομία σε όποιο επίπεδο ευρίσκεται αυτή ;Μα μόνο αν η λεγόμενη "ανατροπή" είναι ουδέτερη προς τη χρηματοποιημένη "φούσκα" και επενδύει στη θεσμική δημοκρατική συμπεριφορά των ηττημένων .Ο Γλέζος ακριβώς προσβλέπει ακριβώς σε αυτή τη συνθήκη και την εξευμενίζει μέσω της υπόθεσης εργασίας.

Εκτός από την θετική εκστρατεία του Σαμαρά  όλοι οι άλλοι επενδύουν περισσότερο να εκφράσουν την υπαρκτή κοινωνική δυσπραγία, την οποία φιλοδοξούν να άρουν διάφορες εκδοχές μεταμνημονίου ή αντιμνημονίου. Αν οι εκλογές τιμωρούν τότε ας ετοιμαστούμε για καλοκαιρινές εκλογές. Αν  οι εκλογές σηματοδοτούν προοπτικές τότε χρειάζεται υπομονή. Ο οδικός χάρτης του αντιμνημόνιου δεν είναι απλός. Όπως και ο  υπομονετικός Σαμαρικός Μερκελισμός  με τις αχνές ενδείξεις ανάκαμψης  , προσβλέπει σε ανατροπή, νέες εκλογές, νέες διαπραγματεύσεις σε περιβάλλον ευρωπαϊκής φυγοκέντρησης,  όπου η ανάπτυξη θα έρθει μετά τη διαγραφή χρέους,δηλαδή σε ένα δυσδιάκριτο μεσοδιάστημα.  

Κατά πάσα πιθανότητα ο λαός θα επιδείξει τη "σοφία" του μέσω πολλαπλών μηνυμάτων: Δυσανεξία προς την κυβέρνηση, χωρίς ρίσκο μιας καλοκαιρινής περιπέτειας. Η δήλωση Γλέζου εμπεδώνει ακριβώς αυτό το κλίμα, μέσω μιας μελλοντολογικής υπόθεσης εργασίας. Γιατί η μελλοντολογική υπόθεση είναι παροντική παρέμβαση που δημιουργεί προσδοκίες Γιατί ας πούμε , δε γίνεται η υπόθεση να συνεργαστούμε με την ΧΑ αν μετανοήσει για τη δολοφονική , ναζιστική ιδεολογία της; Ποιο αισθητήριο νομιμοποιεί την δυνητική αντιμνημονιακή μετάνοια του φίλου του Μπαλτάκου   και απονομιμοποιεί την δυνητική αντιναζιστική μετάνοια της ΧΑ;

Την ίδια ώρα ο Στουρνάρας ως άλλος Freud αποκαλύπτει το μυστικό αντικείμενο του πόθου της Συριζαικής αριστεράς

" Κατά βάθος μας αγαπάτε" δήλωσε στη Βουλή.

Με ψυχανάλυση α δημοτικού, συμπεραίνουμε ότι δήλωσε : "Κατά βάθος σας αγαπάω". Αντίστροφα από ότι ο Στουρνάρας δήλωσε , ο ίδιος γουστάρει Σύριζα σαν τρελός. Γιατί γνωρίζει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι να αναζητηθεί μια ανιστόρητη μεταφυσική συναίνεση, αλλά πως η δεδομένη παραγωγική σύγκρουση θα έχει την κατάλληλη πόλωση. Και στην περίπτωση αυτή η Συριζαική pseudodimar εκδοχή είναι ότι καλύτερο. Η ευρωπαϊκή  πολιτική του Συριζα με τους αστερίσκους της , διαμορφώνει αενάως μια αίσθηση δυνητικής αστάθειας και καθιστά τον Σαμαρικό Μερκελισμό  βάναυσο μεν , σταθερό δε οδικό χάρτη. Το " κατά βάθος "του τεχνοκράτη Στουρνάρα είναι πολύ πιο οξυδερκές από τις πολιτικές αναλύσεις copy paste, γιατί όντως το ελληνικό πρόβλημα έχει ένα άλλο "βαθύτερο" επίπεδο κατανόησης. Τι ακριβώς γίνεται «κατά βάθος», that's the question.

Με τις υποθέσεις εργασίας του Γλέζου και τους έρωτες του Στουρνάρα, βαδίζουμε ολοταχώς προς εκλογές πολλαπλών μηνυμάτων. Όλοι αναμένονται νικητές.

Παρέκβαση:

Η σύγχρονη χρηματοποιημένη οικονομία των παραγώγων λειτουργεί μόνο όταν ελκύει κεφάλαια. Δεν υπάρχει καμία «πραγματική» οικονομία εκτός του κυκλώματος του αφηρημένου κεφαλαίου. Επομένως το επίδικο είναι αν το πολιτικό τέχνημα « Συριζα -Κυβέρνηση  και Σαμαρική ακροδεξιά αντιπολίτευση» θα λειτουργήσει καλύτερα από το αντίστροφο σημερινό. Το αφηρημένο κεφάλαιο επενδύει σε πολιτικά συστήματα και όχι σε κυβερνήσεις. Το δίλλημα είναι ποιο συγκρουσιακό υπόδειγμα είναι το πιο αναπτυξιακό. Απέναντι στο τραυματικό δίλλημα  η αμήχανη αντίδραση που επικρατεί είναι «εδαφική». Διακινείται ένας αντιπλουτοκρατικός λόγος του 19 αιώνα , όπου οι πλούσιοι είναι «τσιφλικάδες» η αρχιτεκτονική της σύγκρουσης είναι εδαφική με άφθονη αναφορά στην «Βάρκιζα», το έσχατο πλεονέκτημα είναι γεωπολιτικό οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι νέοι  Κωλέττηδες του «Γερμανικού»   κόμματος κλπ .  Ο Στουρνάρας ευτύχησε να έχει αντίπαλο τον Δραγασάκη. Επομένως η παρέμβαση Γλέζου προσπαθεί δια της επίκλησης πνευμάτων  να αναζητήσει τον «Δραγασάκη» του Δραγασάκη. Εις μάτην, ο «Δραγασάκης» του Δραγασάκη μπορεί να προέρχεται από το περιβάλλον Μπαλτάκου. Και αυτό είναι το πραγματικό ιστορικό πρόβλημα.       

26 comments:

Leo Kastanas said...

και μετά αισθάνθηκε τυψεις και μίλησε για εσωτερικό δανεισμό. Δεν μπορούν ρε φίλε οι τυποι. ΚΑι αυτό είναι τελικά καλό.

Left Liberal Synthesis said...

Leo
Στην κατάσταση της κοινωνίας, το ότι δεν έχουμε καμία αντιπολίτευση τύπου "Boko Haram" είναι επίτευγμα.
Ο Σύριζα προσγειώνεται και αυτό βλέπω ως επισκέπτης στο αεροδρόμιο,όχι ως επιβάτης....
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί δεν ξέρουν ότι την προσγείωση δεν ορίζει ο πιλότος αλλά ο Πύργος ελέγχου.
Επίτρεψε μου να πιστεύω να έχω εμπιστοσύνη στον Πυργο και όχι στους πιλότους..

Anonymous said...

Ποσος ερωτας πια με την κυβερνητικη σταθεροτητα του Σαμαρα;
Ποση τραγικη ταυτιση με την αντιδραστικοτερη περιοδο της
μεταπολεμικης ευρωπαικης ολοκληρωσης. Ποσο πιο απροκαλυπτα δεξια;
Τι σε διακρινει καταβαθος απο την ακροδεξια σαμαρα;
Και ποση γελοιοποιηση φερνει η ημιμαθεια περι πολιτικης οικονομιας..
οπου δεν γνωριζουμε την αλφαβητα αλλα παπαγαλιζουμε τα περι παραγωγων
. Και τι χαρα οταν αναγνωσκουμε στον Συριζα την υπορρητη αποδοχη
των χρηματαγορων ως το εσχατο κριτη οχι μονο της οικονομικης πολιτικης μας
αλλα κυριως ως αναγνωριση του ουσιαστικου διαμορφωτη του πολιτικου μας
χαρτη. Το δογμα ΤΙΝΑ σε ολο του το μεγαλειο. Αν δεν συμμορφωθεις
και ευθυγγραμμιστεις με τη σκοπια των αγορων διακυβεβευται η σταθεροτητα.

Βρε εθελοδουλοι 4 χρονια τετοια υπακουη σταση κυβερνησεων κ λαου
στους δανειστες του δεν εχει υπαρξει. Κι ομως τετοια καταστροφικη
επειδεινωση εθνικης οικονομιας σε ειρηνικη περιοδο δεν εχει υπαρξει
πουθενα οπως παντου αναγνωριζουν.

Ακομα θυμαμαι τους μνημονιακους το 2010-11 καταστροφολογωντας
να προβλεπουν νουμερα ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ απο τα σημερινα αν ακολουθουσαμε
αλλη πορεια. Τραγωδια ειρωνια. Εκτοτε αποδειχθηκε εκ των εσω αυτα που
οι καθυβριζομενοι αρνητες του μνημονιου ελεγαν(ΔΝΤ, ΟΛι ΡΕΝ, Γερμανοι Τραπεζιτεσ, FT μολις χθες ) οτι το προγγραμμα αφορουσε τη διασωση των τραπεζων και του ε
κ οχι την Ελλαδα. Θυμαμαι καποιους γελοιους της ΔΗΜΑΡ/ΠΑΣΟΚ να βριζουν
σαν ανευθυνους οποιους ελεγαν για αναγκη διαγραφης χρεους. Μα μπαταχτσηδες
θα γινουμε;; Ενω οταν οι ιδιοι του ΔΝΤ εφτασαν να αποδεχτουν το ΠΣΙ
κανενα προβλημα.(Αλλο που οπως εγινε κατεστρεψε την χωρα φορτωνοντα την
τη ρετσινια της χρεωκοπιας, χωρις τα ευργετικα αποτελεσματα που θα
προκυπταν).

Quiz: Tι σχεση εχει η ευφορια των αγορων για τα ομολογα του νοτου
με την ΕΚΤ αλλα και την πραγματικη οικονομια κ τις προοπτικες
Ελλαδας κ ΕΕ;


divernik

Anonymous said...

Οι συγχρονες οικονομιες δεν περιμενουν "αναπτυξη¨" απο εισροες
κεφαλαιων χαρτοφυλακιου. Οσες εχουν αυτονομη νομισματικη πολιτικη σε fiat currency τυπωνουν τα κεφαλαια που χρειαζονται να χρηματοδοτησουν αναπτυξιακες προσπαθειες που παραγουν θεσεις εργασιας. Στις αναδυομενες τη διαφορα την εκαναν μπηκαν κεφαλαια σε παραγωγικες επενδυσεις. Διαφορετικα οι μετακινησεις ΧΠ παρασιτικων κεφαλαιων μονο ασταθεια προκαλει(μακροπροθεσμα φουσκες και κρισεις).

Η Ελλαδα της αναπτυξης του χρηματιστηριου του 99 δεν ειναι μακρια. Τι δεν καταλαβαινετε;

Ουτε τα bank runs απειλουν με καταρευση τις τραπεζες. bank run εγινε απο το 2011-δεν χρειαζομαστε τη Σπυρακη να μα αποκαλυψει οτι η απαιτουμενη ρευστοτητα αναγκαστικα θα συμπληρωνοταν απο την ΕΚΤ αλλα κ τον ΕΛΑ αργοτερα.

"Δεν υπάρχει καμία «πραγματική» οικονομία εκτός του κυκλώματος του αφηρημένου κεφαλαίου."

Ωρε αξιωματα.
Διακινεις σαν τελειος παπαγαλος επιχειρηματα στα οποια δυσπιστουν
ακομα κ τα Think tanks των χρηματαγορων και των ακαδημαικων
που τα στηριξαν την προηγουμενη δεκαετια. Μπαναλ Ν/φιλελες .
Η απολυτη φαρσο-τραγωδια της "αριστερας"

Ακριβως το αναποδο.
Χωρις πραγματικη οικονομια παντως δεν προκειται να υπαρξει δρομος για ευημερια, χωρις αυξηση διαθεσιμων εισοδηματων δεν θα υπαρξουν θεσεις εργασιας -και αυτες που θα υπαρξουν θα ειναι με μισθους "επιδοματα φτωχειας".

Αυτες οι διαβοητες επενδυσεις του Σαμαρα δεν δημιουργουν θεσεις.
(ελαχιστες και περιορισμενης διαρκειας-μη βιωσιμες).

Εδω ειμαστε κι αν διαψευσθω να αυτομαστιγωθω μπροστα σας.
Οι εξαγωγες μενουν στασιμες παρολη την υποτιμηση μισθων. Ολα τα επιχειρηματα των μνημονιων εχουν διαψευσθει.

divernik

Left Liberal Synthesis said...



@Divernik

Προσπερνάω το αφοριστικό ύφος

Το μοναδικό αντεπιχείρημα που κατάλαβα είναι ότι αμφισβητείς ότι την αξία του αφηρημένου κεφαλαίου και των παραγώγων, ως κινητήρια δύναμη και δέχεσαι τον διαχωρισμό παραγωγικών --κερδοσκοπικών επενδύσεων.

Μάλιστα δέχεσαι τον διαχωρισμό "πραγματικής" και "χρηματιστηριακής" οικονομίας

Αγαπητέ(η;)

Πως μπορείς να εκκινήσεις μια λεγόμενη "πραγματική" οικονομία εισροές κεφαλαίου πάσης φύσεως δεν κατάλαβα.

Μάλλον υπονοείς ότι μια αριστερά διώχνει "κερδοσκοπικά κεφάλαια" και τότε με "μη κερδοσκοπικά" κάνει "παραγωγική ανασυγκρότηση" την οποία κινητοποιούν τα "παραγωγικά κέφαλαια"

Το επιχείρημα μου είναι επιγραμματικά ως εξής

Αν δεχθούμε ότι το κεφάλαιο είναι σχέση και όχι ουσία , τότε η Συριζαική και η σύγχρονη αριστερή πρόταση κινείται εντός αυτών των σχέσεων.Δεν μπορείς να σταματήσεις τη μηχανή αναπαραγωγής του κεφαλαίου.Μπορείς να σχεδιάσεις ενα εμπλουτισμό μορφών οικονομίας εντός της κυριαρχης μορφής.Όλα αυτά είναι μορφές και ποικιλίες εντός συγκεκριμένων σχέσεων.Για να γίνει αυτό είσαι αναγκασμένος να κινηθείς εντος μιας συνέχειας.Αυτή τη συνέχεια ονομασε την όπως θέλεις, σταθερότητα, δημοκρατική ομαλότητα.
Επομένως τα υπόγεια φλερτ, οι αγάπες κλπ δεν είναι τόσο αθώα, ούτε οι παραναγνώσεις του Σταθάκη κλπ κλπ

Ο διαχωρισμός παρασιτικών παραγωγικών κεφαλαίων είναι τυπολογικά , περιγραφικά σωστός αν θεωρείς το κεφάλαιο ως αλλο ένα σύστημα ανισοκατανομής.Δεν είναι καθολου ορθος αν θέλεις να δεις την κοινωνία και την οικονομία ως σχέσεις και ροές

Η νύξη που κάνω είναι ακριβως αυτή.Επειδή εντός αριστεράς δεν μπορούν να κατανοήσουν τους βαθμούς αφαίρεσης του κεφαλαίου, τότε ερμηνεύουν τον κόσμο ως φεοθδαρχία, όπου ο πλούτος είναι εμπράγματος, εδαφικός κλπ.Με την απλή φεουδαρχική ανάλυση όλα είναι τόσο απλά

Δυστύχώς επιτρεψε μου να τα βλέπω λιγο πιο περίπλοκα

Και για να καταλήξουμε επι του πρακτέου ευτυχως δεν υπάρχει κανένας μανιακός εντός Συριζα , που να ανακοινώνει δίάθεση να απομακρύνει ή να δεσμεύσει κανένα " κερδοσκοπικό " κεφάλαιο για να καλέσει τα "παραγωγικά".






Anonymous said...

Δεν εχεις να απαντησεις τιποτα στα προηγουμενα; Θα πρεπε να εχετε το θαρρος να αποδεχτειτε την απολυτα λανθασμενη αναλυση κ εκτιμησεις σας περι μνημονιου . Η ζωη δυστυχως επιβεβαιωσε τις χειροτερες εκτιμησεις οσων φωναζαν τοτε;

Απαντησε κ εσυ με αφορισμους , δικαιολογημενους ομως.

Οι αναλυσεις σου δεν ειναι πολυπλοκες ,ειναι αρλουμπες. Καταλαβαινεις τι λες αραγε;
Εχεις επιχειρηματα κ δεδομενα ή παριστανεις τον θεωρητικο βαζοντας στο μιξερ μαρξιστικες ορολογιες περι κεφαλαιου μαζι με συγχρονες κακοαφομοιωμενες πληροφοριες περι ΧΠ κεφ;

Ο διαχωρισμος παραγωγικων επενδυσεων απο παρασιτικες τοποθετησεις υφισταται.Οχι ως προς τα υποκειμενα αλλα ως προς τη λειτουργια. Οπως υφισταται
αναμεσα στι παραγωγικες επενδυσεις σε αυτες που δημιουργουν θεσεις εργασιας κ στις
αεργες επενδυσεις (εντασεως κεφαλαιου) . Δλδ τι νομιζεις οτι θα επαναληφθει το "αναπτυξιακο" μοντελο του χρηματιστηριου και της φουσκας ; Τι δεν καταλαβαινεις;

"Πως μπορείς να εκκινήσεις μια λεγόμενη "πραγματική" οικονομία εισροές κεφαλαίου πάσης φύσεως δεν κατάλαβα"

Την επανεκκινεις καταρχην αν εχεις δικη σου νομισματικη πολιτικη -δλδ νομισμα, Κ. τραπεζα
και κυβερνηση που οριζουν τους ορους προσφορας χρηματος και τις ροες των κεφαλαιων, εφοσον δεν μπορεις να μεταβαλλεις τους ευρωπαικους ορους στην κατευθυνση που εχεις αναγκη.

2. Η ιδεα οτι οι επενδυσεις προηγουνται χωρις αντιστοιχη ζητηση (οικονομικα της προσφορας) ειναι μαι αποτυχημενη νεοκλασσικη (ιστορικα) ιδεα. Χωρις αυξηση του διαθεσιμου εισοδηματος δεν θα υπαρξουν επενδυσεις αρκετες να αναστρεψουν την κατασταση. Εξαιρεση ειναι η ζητηση απο τον εξ. τομεα, δλδ εξαγωγες, αλλα καμια οικονομια δεν μπορει να στηριχθει μονο στις εξαγωγες...εκτος αν θες μοντελο εργασιας Ινδιας, που μαλλον θες.
Ποσο μαλιστα που η στασιμοτητα η κριση στην ΕΕ μειωνει την εξ.ζητηση.
Ξερεις πολλες χωρες να πετυχαν αναπτυξη με ευημερια βασισμενες σε εισροες ξενων ΧΠ κεφαλαιων,
χωρις ευρωστο εγχωριο τραπεζικο συστημα κ αντιστοιχη νομισματικη πολιτικη ;

divernik





Anonymous said...

Απο τις 1 εκ νεες θεσιες ανεργιας
σχεδον περι το 1/3 ηταν στη μεταποιηση δλδ βιοτεχνια/βιομηχανια
, αλλο τοσο κ απαρπανω στη λιανικη ζητηση εμποριο καιτο υπολοιπο στην οικοδομη.Ποιες επενδυσεις θα αντικαταστησουν αυτο παραγωγικο κενο; Αυτες των αραβων, κινεζων του σαμαρα που χαριζουν ετοιμες υποδομες; Ξαναλεω χωρις αυξηση της ζητησης γιατι καποιος να επενδυσει, για να πουλαει σε ποιους;
Η απλως θα εχουμε αντικατασταση ενος μερους ( οχι επεκταση) του κατεστραμμενου κεφαλαιου (επιχειρησεις που κλεινουν ) απο
μεγαλες αλυσιδες - εξαγορες;

Divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik
Αποφεύγω και πάλι τους χαρακτηρισμούς. Δεν έχει νόημα να τους αναστρέψω.

Επίσης αποφεύγω το «εσείς» .Δεν καταλαβαίνω σε ποιους αναφέρεσαι:

Στους «μνημονιακούς», στους φιλελεύθερους, στους αριστερούς ευρωπαιστές Συριζα κλπ

Το προσπερνάω γιατί η ομαδοποίηση , απλώς διαστρέφει τον διάλογο.

Τώρα όμως που παραθέτεις ίχνη της θέσης σου, αντιλαμβάνομαι την έννοια της κριτικής σου

Προκρίνεις εθνικό νόμισμα, εθνική νομισματική πολιτική, προστασία εθνικής παραγωγής ,κλπ

Δεν θα ήθελα να αντιπαρατεθώ απλώς αναπαράγοντας μια συζήτηση η οποία έχει γίνει και γίνεται περί «ευρω» φετιχ, έξοδο από «ευρώ» κλπ

Συγνώμη ας μην καταναλωθούμε στα τετριμμένα .Ειλικρινά θα επαναλάβουμε γνωστές αντιρρήσεις

Φοβάμαι ότι η έννοια της ευημερίας είναι επικίνδυνη.

Δεν ξέρω καμία οικονομία σε διαρκή ευημερία, αλλά επίπεδα ευημερίας τα οποία πλήττονται από κρίσεις

Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι περίπτωση χώρας με «μη παραγωγική οικονομία» .Και η πιο «παραγωγική οικονομία» πχ η Φιλανδική η Δανική υποστηρίζει μια «φούσκα» η οποία δυνητικά μπορεί να «σκάσει» όσο εύκολα και η Ελληνική

Το ιδεολόγημα της «μη παραγωγικής οικονομίας» όπου λείπει η παραγωγή είναι το πρόσχημα της διαρκούς λιτότητας. Μάλιστα με τόση ευκολία, αμάσητο, έχει εισχωρήσει εντός «ετερόδοξων». Με τη λογική σου ας κάνουμε υπομονή καμιά δεκαετία μέχρι να γίνουν τα εργοστάσια.

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν περίπτωση τρελλών πολιτικών ανισορροπίας οι οποίες αποτελούσαν το σημείο ταξικής ισορροπίας, χωρίς αντίληψη του κόσμου, των αγορών κλπ.

Όσο για το μέλλον οι γενικότητες είναι ο πιο εύκολος δρόμος να μιλάμε χωρίς συνεννόηση. Υπάρχουν απτά κομβικά ερωτήματα

Ευρώ ; Ιδιωτική κρατική οικονομία; Ποια ενδιάμεσα σενάρια εξόδου; Κατάρρευση η ομαλή διαδοχή κλπ




Anonymous said...

Eσεις ειστε ολοι οσοι ρητα η υπορρητα στηριξατε την συναινετικη σχεση με τους εταιρους. Την αντιρρηση σε μια σκληρη διαπραγμετευση που θα ειχε πιθανα συγκρουσιακο χαρακτηρα . Απο αυτην τη διαπραγματεσυη θα προκυπτε και το προκριμα της εξοδου η μη.

Δεν το εθεσα ως προυποθεση αλλα ως πιθανη αναγκη με γνωμωνα την αποτροπη της οικ. καταστροφης.

Σε καθε περιπτωση απορριψη μιας μη-πολιτικης, κατ ουσιαν απολυτης υπαγορευσης ταπεινωτικων κανονων
απο τους εταιρους. Αυτο δεν ηταν τα μνημονια; Οχι με τα δικα μου λογια , αλλα αυτα των ιδιων των δανειστων. Οι ιδιοι μιλησαν για
μια πολιτικη που υπερεβαινε ακομα και τα νοοουμενα ως συμφεροντα τους. Η Ελλαδε επρεπε να τιμωρηθει.Αυτο ειπαν.

Παραγωγικη οικονομια ευρυτερα δεν ειναι μονο τα εργοστασια, ειναι και οι υπηρεσιες και το εμποριο.

Το οτι το ελληνικο ΑΕΠ απεκλινε -οσο καμια χωρα- απο την εγχωρια
πραγωγη ειναι επισης αληθεια βαση αριθμων. Το να λες οτι και οι αλλες χωρες εχουν κρισεις δε λεει απολυτως τιποτα.

Ειναι σαν να συγκρινεις το Β'παγκοσμιο πολεμο με την εισβολη στην Κυπρο. Καμια χωρα δεν αντιμετωπισε την ελλ. καταστροφη
ουτε κατα προσσεγγισση βαση ολων των διεθνων στοιχειων. παλι δεν ειναι λογια δικα μου. Γιατι με κανεις να επαναλαμβανομαι χωρις να απαντας επι της ουσιας;

Δεν κατσω να αναπτυξω εδω καταβατα αναλυσεις για το τελευταιο ερωτημα.

divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik

Αυτό που ονομάζεις συναίνεση δεν υπάρχει.

Απλά είναι τελείως διαφορετικό να μην υπογράψεις μνημόνια και να αναστρέψεις υπογραμμένα μνημόνια

Ολη η κριτική σου γίνεται με την υπόθεση το τι θα είχε γίνει αν δεν είχε υπογραφέί το μνημόνιο. Το ζήτημα είναι πως αναστρέφεται το ήδη υπογραμμένο μνημόνιο

Η αναστροφή αποδείχτηκε πολύ δύσκολη, γιατί όλοι κάνουν τον ακόλουθο υπολογισμό:

Το κόστος αναστροφής των μνημονίων μηπως είναι μεγαλύτερο από τα ίδια τα μνημόνια;

Ποιο είναι το σενάριο αναστροφής;
Με ποια σύγκρουση;
Στην σύγκρουση οι αντίπαλοι θα αντιδράσουν ορθολογικά;

Αυτό εξηγεί γιατί η ευρεία αριστερά πηρε το 2012 σχεδον 35 % και οι κινητοποιήσεις είναι στο ναδιρ.

Δεν έχει κανένα νοημα να μιλάμε για μνηνόνια, αλλά για το πιο σωστό τροπο απομάκρυνσης τους

Η ιδέα πως μια κυβέρνηση της αριστεράς, "σχιζει" μονομερώς τα μνημόνια και αυτό αφήνει την λοιπή οικονομία άθικτη και όλα πανε κανονικά μου φαίνεται ευχολόγιο

Το ότι είναι κοινή γνώση οτι ολες οι οικονομίες περνανε κρίση , δεν είναι τοσο αθωο οσο φαίνεται.Γιατί εξηγεί την ανοχή στην κρίση και την στασιμότητα

Σωστά η Ελληνική κρίση είναι εγκληματική και πέραν φαντασίας.Ωστόσο αυτό ακριβως δυσκολεύει την έξοδο

Γιατί όλοι φοβούνται ότι δεν έχουμε φτάσει στον πάτο.

Δεν είναι τοσο απλό .Αλλιώς κάθε κρίση αυτομάτως θα δημιουργούσε κινήματα άμεσης υπέρβασης.

Η ένταση της κρίσης δεν δημιουργεί αυτομάτως την αντίδραση αλλά τον εγκλωβισμό στο κατώτατο σημείο

Δεν χρειάζονται κατεβατά για να συνομιλούμε σαν άνθρωποι.


Μανώλης said...

Σε γενικές γραμμές δεν θα διαφωνήσω με τον Divernik. Όμως, απουσιάζει και απ' αυτόν η αίσθηση του ποιός θα τα "σηκώσει" όλα αυτά. Λείπει το "υποκείμενο" της διαδικασίας. Είναι ο ελληνικός λαός, μάλλον. Ποιά είναι τα στοιχεία του, ποιά η ψυχολογία και ποιό το φρόνημα του? Χλωμό....
Ίσως, απ' αυτή τη "χλωμάδα" και την ομίχλη προκύπτει και το συναινετικό του φίλου μου LLS. Δεν μπορείς να οικοδομήσεις αποσπάσματα καταδρομέων με απολιτικ, ωχαδερφιστές και γκαουμπίου. Τί να κάνουμε? Η Κοσσυβοποίηση θα ολοκληρωθεί

Left Liberal Synthesis said...

@ Μανώλη

Το πραγματικό πρόβλημα, που παίρνει την κλασσική μορφή "συναίνεση" εναντίον "αντίστασης" είναι το εξής:

Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση αγώνων με επίδικο σταθερό
πχ Δημοκρατία, παλαιώτερα στον εμφύλιο έδαφος κλπ

Ταυτόχρονα όλη η παράδοση της αριστεράς προέρχεται απο τον 19 αιωνα όπου το επίδικο είναι να αλλάξει ιδιοκτησία μια σταθερή μορφή: το εργοστάσιο

Σημερα η οικονομία κινείται με βάση τις τοποθετήσεις κεφαλαίων, που επενδύονται ως "εμπιστοσύνη"

Μπορείς να έχεις την τελειώτερη δημοκρατία και να παράγεις τα πάντα, αν όμως πάνω σε αυτά δεν "επενδυθεί" το αφηρημένο κεφάλαιο δεν υπάρχει καμία οικονομία

Περιττο να απαριθμήσω παραδείγματα

Αυτη η παρεξήγηση δεν λύνεται δυστυχως και η συγχυση επιτείνεται

Συνεχίζω τον διάλογο με τον divernik γιατί έτσι επαγωγικά αναδεικνύεται αυτό το τραυματικό επίδικο

Στην βάση αυτού του αινίγματος ευρίσκεται και η παλινδρόμηση του Συριζα.Δεν προκειται για συμβιβασμούς, αλλά για την βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων της οικονομίας

Οι πιο αδρες πλευρες της αριστεράς, κατανοουν τον καπιταλισμό ως σύστημα ανισότητας απλά. Οπότε τους είναι προδοσία οποιαδήποτε κίνηση που δεν σωρεύει δυνάμεις για το καλό, ως εαν οταν οι πολλοί παρουν την οικονομία στα χερια , θα λυθεί η ανισότητα.Δυστυχως δεν προκειται περι αυτού. Το αφηρημένο χρηματηστηριακό κεφάλαιο των παραγώγων είναι ΠΟΛΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ίσως πιο πραγματικό και από την πραγματική οικονομία. Επομένως λύση θα υπάρξει κυρίως αν εξισορροπηθούν τα πραγματα σε αυτό το επίπεδο

Μανώλης said...

"Ίσως, απ' αυτή τη "χλωμάδα" και την ομίχλη προκύπτει και το συναινετικό του φίλου μου LLS".

Απαντήθηκε.

όμως, μην αφήνετε έξω και τις δυνατότητες του "υποκειμένου".

Φοβάμαι ότι είναι απογοητευτικές

Anonymous said...

Η αναστροφή αποδείχτηκε πολύ δύσκολη, γιατί όλοι κάνουν τον ακόλουθο υπολογισμό:

Το κόστος αναστροφής των μνημονίων μηπως είναι μεγαλύτερο από τα ίδια τα μνημόνια;

Aκριβως εκει εστιαζω. Οσοι γνωριζουν στοιχειωδη οικονομικα το 2010 αντιλαμβανονταν το κοστος της προσαρμογης στους στοχους.Αυτο ηταν το ΒΕΒΑΙΟ εφοσον παραλληλα
(μεχρι το 11) ειχε διαφανει απολυτα η στρητηγικη κ στοχευση της Γερμανιας αλλα κ η εξελιξη του πειραματος.

θεωρω κομβικο σημειο το ΠΣΙ.Βεβαια οσο νωριτερα τοσο καλυτερα. Αρα αν γνωριζεις τη βεβαιη καταστροφη χωρις να κανεις τιποτα για να την αποτρεψεις επικαλουμενος ενα (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ υποθετικο) χειροτερο τοτε εισαι απλα
ιδιοτελης ή εκβιαζομενος +ή πρετεντερης ή ζεις απο ΕΕ κονδυλια κτλ.
Μπορεις αενεως να επικαλεισαι ως επιχειρημα το ακομα χειροτερο με επιχειρηματολογια Αδωνι.

Η ενναλλακτικη δεν ειναι σκισιμο-αυτος ειναι συμβολισμος κ καλα κανει-ειναι διαπραγματευση χωρις προυποθεσεις οπως
"Δεν διακυβευουμε το ε." Τοτε ειναι εξαρχης καταδικασμενο το εγχειρημα.

Δεν θετω καν θεμα αριστερας ουτε καπιταλισμου, οποτε τι μου τα βαζεις; Ειναι αλλη κουβεντα. Ο Ισπανος Μοντι αν κ ανθρωπος των τραπεζιτων απειλησε με εξοδο, οπως κ ο Μπερλουσκονι. Το οτι βρηκαν μια συμβιβαστικη εχει να κανει και με το γεγονος των ελαχιστων σε σχεση με εμας μετρων που απαιτηθηκαν.

Ξαναλες τα ιδια γενικολογα για τα κεφαλαια. Ενω ειναι σωστα-ως γενικα- σου απαντησα οτι χρειαζονται πολλες διακρισεις.
Ιδιαιτερα σε σχεση με εξωτερικα κεφαλαια. ΟΙ εξ ροες καθοριζουν περισσοτερο τις ισοτιμιες και οχι
την αναπτυξη ποσοστικα κ ποιοτικα.

Ξερεις η μεγαλυτερη εξοδος καθε μορφης κεφαλαιων γιατι συνεβη;
Επιεδη η Μερκελ ηθελε να τιμωρησει.
Περα απο την καθαρα οικον. πολιτικη Η σκοπιμη εκ μερους της
συντηρηση της αβεβαιοτητας για την παρουσια μας στο ε για 3 χρονια ηταν χειροτερη απο καθε αλλη πιθανη πολ. ασταθεια.

Μια καν. κυβερνηση και εδω μπορουσε να θεσει κανονες κ ορια οπως κανουν σε πολλες χωρες λογω μεταβλητοτητας ροων- ελεγχο κινησης
κεφαλαιων κατα περιπτωση.

@Μανωλη
Η σταση του λαου ειναι διαλεκτικη με την σταση των κομματων. Με ΜΜΕ τυπου ΥΕΝΕΔ και κομματα αριστερα/δεξια κατωτερα των περιστασεων , αντιμνημονιακους
τ Ψεκκασμενους ΑΝΕΛ, τον Τραγκα αλλα και το τουρλμπουκι Συριζα
, τι να κανει και ο λαος;
Αθωος καθολου δεν ειναι αλλα που να εμπιστευτει;

divernik







Anonymous said...

Σημερα η οικονομία κινείται με βάση τις τοποθετήσεις κεφαλαίων, που επενδύονται ως "εμπιστοσύνη"

θα κανω μια προσπαθεια να εξηγησω
καποια πιο τεχνικα οχι για να σε πεισω αλλα βρε παιδι μου μην οικονομολογειτε μνημονιακα γιατι περι αυτου πρικειται και ειναι αστεια τα μνημονιακα οικονομικα, ειλικρινα. Βλεπω 4 χρονια ,οχι την κυβερνηση, αλλα τους "αναλυτες" του capital να ξευτιλιζονται απο αξιοπρεπεστατους σχολιαστες με αρτιες γνωσεις.

Λοιπον στο συγχρονο κοσμο-περισσοτερο στην Ελλαδα, παλι βαση στοιχειων- οι επενδυσεις δεν ερχονται τοσο απο ιδια κεφαλαια-συσσωρευση, αυτα η αστικη μας ταξη τα φυγαδευει κυριως εξω-αλλα απο ΧΠ επεκταση δλδ δανεισμο μεσω των τραπεζων. Οι Τ αποφασιζουν ποιους και αν θα δανεισουν με μονο
περιορισμο την κεφαλαιακη τους επαρκεια σε σχεση με την ποιοτητα/ρισκο των νεων δανειων.

Την απαιτουμενη ρευστοτητα την αποκτουν με διατραπεζικο δανεισμο και αν οχι μεσω της ΚΤ η οποια ειναι υποχρεωμενη να τον παρεχει εναντι collateral. Aρα εχουμε δημιουργια χρηματος/τυπωμα.

Ετσι η ομαλη χρηματοδοτηση της οικονομιας κ των επενδυσεων τελικα εξαρταται απο την νομισματικη πολιτικη της ΚΤ η οποια θετει επιτοκια. Οι ροες εξ. κεφαλαιων δρουν υποστηρικτικα για πολλους λογους, αλλα δεν ειναι η βαση.

Καταλαβατε λοιπον γιατι η καταρευση του εγχωριου Τ.συστηματος με τις μνημονιακες πολιτικες ανατροφοδοτησε τον καθοδικο κυκλο οπου κ υγειεις επιχειρησεις εκλειναν γιατι δεν εβρισκαν δανεισμο.

Επομενως επενδυσεις χωρις Τ συστημα εγχωριο δεν γινεται. Τωρα το γιατι η λειτουργια του εξαρταται απο ξενα κεφαλαια(ανακεφ,ρευστοτητα) κτλ ειναι φανερο λογω του χειρισμου της κρισης αλλα κ της φυσης της ΟΝΕ και της ΕΚΤ κ ΟΧΙ ΛΟΓΩ εν γενει της λειτουργιας των αγορων, κατανοητο;

Αρα μια αυτονομη κυβερνηση την εμπιστοσυνη μπορει να την υπαγορευσει τλχ στο εσωτερικο της οταν εχει το μονοπωλιο του χρηματος
και την Ν.πολιτικη. Αυτο δε σημαινει οτι μπορει να κανει οτι θελει χωρις κοστος σε σχεση με τον εξωτερικο παραγοντα, σημαινει ομως οτι εχει τα κυρια εργαλεια να επιτυχει τους στοχους που θα φερουν και πιθανα εξ. κεφαλαια.

Δεν ζητανευει στους Αραβες, Ρωσους ολιγαρχες απλα για να αναστρεψει το εκλογικο κλιμα.

divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik
Σε παρακαλώ δες το σχολιο μου προσεκτικά
Συνεχίζεις να κάνεις την κριτική για το πως θα ήταν η αριστη διαχείριση , αν μια αριστερά ήταν στην κυβέρνηση

Δεν μπορω παρα να συμφωνήσω μαζί σου
Σε παρακαλώ αν μπορεις σε δυο γραμμές πες μου πως βγαίνεις απο τη σημερινή κρίση στις συνθηκες 14/5/2014
Αλλιώς η κουβέντα δεν παει πουθενά
Ειλικρινά

Anonymous said...

Ουτε καν διαβαζεις. Δεν μιλησα καν για αριστερα, αλλο που εντασσομαι εγω.

H κουβεντα παει να επωμιστουν οι ευθυνες στη σταση ολων απεναντι στη κριση. Και να ομολογησουν οτι το λιγοτερο ηταν ασχετοι, ανεπαρκεις αποτυχημενοι στις εκτιμησεις τους.Αν δεν γινει αυτο εγω δε δεχομαι διαλογο κ ανταλλαγη επιχειρηματων
επειδη μου δινουν το δικαιωμα να υποστηριζω οτι η σταση τους ηταν ιδιοτελως υπαγορευμενη.

Απο την κριση δεν βγαινεις.Ειναι πιθανο να φτανουμε στον πατο, αλλα
θα ακολουθησει μακροχρονια ουσιασιστικα στασιμοτητα με συνεχιζομενη υψηλη ανεργια.

Ειναι ευρωπαικο κ καπιταλιστικο το προβλημα αλλα δεν επεκτεινομαι γιατι δεν αφορα την ελλ.πολιτικη πραξη η οποια "διαπραγματευται" ενα μηνα για το γαλα.
Ειναι σημαντικο ομως να καταργηθουν μια σειρα μνημ. νομοι ιδιαιτερα οσον αφορα τα εργασιακα, την πωληση Δ.υποδομων , την φορολ. ελαφρυνση των πραγματικα χαμ εισοδηματων , αρα προυποθεση ενα αποτελεσματικο περιουσιολογιο. Αν παραμεινουμε στην ΟΝΕ πιθανη χρηση
ενναλλακτικου νομισματος-ομολογου
για αυξηση ρευστοτητας. Αυτα για να περιοριστουν οι συνεπειες στους ασθενεστερους

Αλλα πανω απο ολα εκδιωξη ακομα και με εξοστρακιμσο κ φυλακη οπου χρειαζεται της ΠΑΣΟΚ/ΝΔ.

Δεν εμπιστευομαι τις ικανοτητες αλλα και τα πελετακια που εχουν παρεισφρησει στο Συριζα.Σωστο να αλλαξει η ΕΕ αλλα ειναι ανοησιες να
θεωρεις οτι μπορεις να κανεις πολλα γι αυτο υπο τις παρουσες συνθηκες.

Divernik

Anonymous said...

Θεωρω οτι απουσιαζε απο την Ελλαδα ενας μαχητικος αντι-μνημονιακος σχηματισμος που να συνδυαζει διαπραγματευτικη τολμη κ πυγμη με τους εξω με πιθανο το ενδεχομενο δρχ, αλλα παραλληλα ενα ριζοσπαστικο μεταρυθμισμο εσωτερικα στοχευμενο στη συγκρουση με πελατεικα,προνομιακα, παρασιτικα στρωματα οχι μονο του μεγαλου κεφ με στοχευση ομως την αναδιανομη πλουτου κ προνομιων προς ωφελος των απο κατω.

Ο επικαλουμενος μεταρυθμισμος του μνημ. εχει τον αντιθετο στοχο παροτι πονηρα επικαλειται την ισονομια.

divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις και τις προτάσεις

Συμφωνώ ότι μπορούμε να καταδικάσουμε ως ασυνεπείς ή και πράκτορες όσους διακινούσαν θετικά σενάρια εντός μνημονίου. Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα είναι γνωμάτευση, όπως θα μπορούσαμε να δούμε αντίστοιχες αρνητικές γνωματεύσεις.


Όμως επιμένω οι προτάσεις, ότι διέπονται από την κατανόηση της πόλωσης ως μηδενικό άθροισμα.Εξηγούμαι
Οσα προτείνεις έχουν τον χαρακτήρα ΟΝ-OFF.
Οσα υποστηρίζεις μπορουν να γίνουν ως εαν η μια φάση αλλάζει με μια άλλη
Ωστόσο εδώ μπαίνει η διαφορά μας στη θεωρητική κατανόηση της φάσης

Οταν βρεθεί φορέας που διακινεί το πρόγραμμα που προτείνεις, τότε ΚΑΘ'ΟΔΟΝ , ως προσδοκία επίκράτησης θα τροφοδοτήσει αρνητικό σπιράλ προσδοκιών

Το νέο bank run, η έξοδος των "κερδοσκοπικών" που μπήκαν στις ΑΜΚ κλπ κλπ είναι βέβαια , οχι κατα την επικράτηση αλλά κατα την φάση ανόδου τους.


Το πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή σεναρίων , όπου το άριστο σενάριο γίνεται ως εαν να ισχύουν οι σταθερές του δυσμενούς. Το πρόβλημα είναι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης με δεδομένες τις συνθήκες που αλλάζουν

Πχ.Σημερα με τις ΑΜΚ μόνο η σοβαρή προοπτική κρατικοποίησης μπορεί να σου ρίξει το χρημαστήριο στις 200 μονάδες, γαιτί όλα τα κερδοσκοπικά θα φυγουν

Αυτό είναι το πρόβλημα.

Με άλλα λόγια το επισημαίνεις και εσύ όταν γράφεις:

"Απο την κριση δεν βγαινεις.Ειναι πιθανο να φτανουμε στον πατο, αλλα
θα ακολουθησει μακροχρονια ουσιασιστικα στασιμοτητα με συνεχιζομενη υψηλη ανεργια"

Η ρεαλιστική λύση, αυτή που συνοπολογίζει το αποτέλεσμα ως σύγκρουση και οχι ως ευχή , είναι η μετάβαση να γίνει σε καθεστώς "ομαλότητας" "ηρεμίας". Πως γίνεται αυτό; Μα αυτό είναι το δυσεπίλυτο, δεν είναι προδιαγράψουμε μια ιδανική συνθήκη εν κενώ

Τέλος δεν παριστάνουμε τους θεωρητικούς,αλλά γραφουμε τις αρλούμπες μας για τυχόν δημόσιο διάλογο.Λυπάμαι που αυτο το ιστολόγιο σε εκνευρίζει αλλά αυτό είναι.




Anonymous said...

Εστιαζεις στη σημασια της ηρεμιας σε βαθμο υποπτο κυβ.προπαγανδας. Δεν εξηγειται αλλιως. Οταν σου υπενθιμιζω οτι σχεδον 4 χρονια καθε 2-3 μηνες ειμαστε σε καθεστως ζωης-θανατου.
Αρα ναι προφανως θα διασαλευτει η ηρεμια, αλλα θα ειναι η συνθηκη για μια νεα θεση ισοσρροπιας σε συντομο χρονο οπου την εξελιξη θα οριζεται ελεγχομενα. Η δικη σου λογικη οδηγει σε γορδιο δεσμο οπου ο διαρκης φοβος διασαλευσης , ακινητοποιει καθε προσπαθεια που αντικειται στις αγορες, δλδ μου εξορισμου απολυτη ευθυγραμμιση με αυτες.

"Πχ.Σημερα με τις ΑΜΚ μόνο η σοβαρή προοπτική κρατικοποίησης μπορεί να σου ρίξει το χρημαστήριο στις 200 μονάδες, γαιτί όλα τα κερδοσκοπικά θα φυγουν"

Με ολα αυτα που λες ποιος ειναι ο αφοριστικος; Το δικο μου υφος η το δικο σου περιεχομενο;

Χριστιανε εχεις καταλαβει το σκανδαλο με την πωληση των μετοχων της Eurobank στο 1/3 της αρχικης τιμης απο το ΤΧΣ οπως και τ συμφωνιας των warrants πριν;
Ολα τα ξενα οικ. σαιτς χαρακτηρισαν
ετσι τους ορους ΑΜΚ.
Οι τραπεζες εγιναν ιδιοκτησιακα κρατικες μετα την ΑΜΚ οπως στην Αμερικη, μονο που εδω διατηρησαν τη διοικηση οι Τ/ζες αλλα οχι στην Αμερικη. Φαινεται αυτοι ειναι πιο κρατικιστες.


Πλιζ ασε ησυχο το Χρ/ο. Αυτη την εποχη ειδικα στις τραπεζες δεν εχει καμια σχεση με τα θεμελιωδη ουτε την προοπτικη της οικονομιας.

Διαβασε τα συμπερασματα εδω περι
φουσκας μεοχων.

http://greekeconomistsforreform.com/wp-content/uploads/Spyros-Pagratis-Beware-the-warrants.pdf


divernik

Anonymous said...


Ειδικα η καταρευση του Χ απο ενα πολιτικο γεγονος ελαχιστη εως καθολου συνεπειες δεν εχει στην οικονομια αν δεν αντικατοπτριζει
αλλγες σε οικονομικα θεμελιωδη μεγεθη.

Σου θυμιζω το 99 στην ελλαδα οπου μαλιστα ηταν σωστη η διορθωση της φουσκας μετοχων.

Η χρημ τιμη δεν εχει να κανει σε τιποτα με την κεφ επαρκεια και τη ρευστοτητα της Τ. Η ζημια προερχεται απο τα μη εξυπηρετουμεν α δανεια, αν διορθωθουν αυτα οι μετοχες θα ανεβουν στη "φυσιολογικη" τιμη.

Στην Κυπρο εγινε ο χαμος, ομως ο περιορισμος κινησης κεφ. εξασφαλισε την ηρεμια. Οι κακες συνεπειες που επονται οφειλονται στην ουσια των αλλαγων που δρομολογηθηκαν και οχι στη διαχειρηση της μεταβασης

Διακινεις τρομοκρατικα σεναρια βασιζομενος σε λαθος δεδομενα
που μονο σε καθεστωτικα ΜΜΕ εχουν βαση.Προσεξε το.

divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik

Το πρόβλημα των τραπεζών τίθεται ως εξής

Η καλύτερη λύση θα ήταν η μεταφορά τους στο κράτος από τις αστικές κυβερνήσεις , όπως κανονικά γίνεται στις ΗΠα , Αγγλία, Σουηδία κλπ

Το πρόβλημα μας τώρα είναι ότι η κρατικοποίηση τους γίνεται επίδικο δεξιάς αριστεράς .Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να κριτικάρουμε την ανεπάρκεια των αστικών κυβερνήσεων

Η κριτική γίνεται παράπονο γιατί δεν έγινε η πιο ορθολογική λύση αλλά το πρόβλημα παίρνει άλλη διάσταση. Ο Συριζα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια συνεννοημένη αλλαγή διοικήσεων όπου οι λεγόμενοι ιδιοκτήτες θα είναι «αφανή» μέλη. Στην αντίθετη περίπτωση οι κρατικοποιημένες τράπεζες θα είναι χωρίς καταθέσεις και μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο

Δεν είναι τρελοί οι Συριζαίοι με τα φλερτ με τους Δασκαλόπουλους, Αγγελόπουλους κλπ. Χρειάζονται στοιχειώδη αντίβαρα

Επαναλαμβάνω

Είναι άλλο μια ορθή τραπεζική πρακτική από μια αστική κυβέρνηση άλλο όταν αυτό γίνεται το κύριο επίδικο της σύγκρουσης. Η Συριζαική λύση θα είναι κάποια μορφή διπλωματικής ισορροπίας. Στην ουσία μιλάμε μόνο για αλλαγές διοίκησης

Το σχήμα της σύγκρουσης που περιγράφεις είναι γνωστό.

Όπως όμως σου είπα, θεωρείς ότι γίνεται μια σύγκρουση η οποία δεν επηρεάζει αρνητικά καμία άλλη παράμετρο της οικονομίας. Αλλάζουν τα πάντα , αλλά το ΑΕΠ μένει το ίδιο, ο τουρισμός, οι εξαγωγές η κατανάλωση.

Σωστά έχεις επισημάνει ότι η κρίση θα παραμείνει με κάποιο τρόπο.
Γιατί άραγε αφού μπορεί η ριζική σύγκρουση να είναι νικηφόρα;

Μα προφανώς γιατί και εσύ έχεις δεύτερες τρίτες σκέψεις που για κάποιον τρίτο θα θεωρούνται «τρομοκρατικές»

Η διαφορά μας είναι ότι εγώ τις διακινώ (σιγά τα ωά, τώρα μέσω ενός ιστολογίου που διαβάζω εγώ και οι 3 φίλοι μου) .Ίσως ατελώς αλλά τις ψάχνω , ενώ μια πλειοψηφική αριστερά έχει ξεκαθαρίσει τα πάντα μέσω του copy paste από το 1947 και βαδίζει αμέριμνη στη βεβαιότητα της.


Anonymous said...

Το οτι γινεται γινεται επιδικο δε σημαινει οτι η κρατικοποιηση θα αποκτησει κ αντιστοιχο περιεχομενο,
ενω δλδ δεν ειναι καθαρα αριστερη λυση θα αντιμετωπιστει μου λες περιπου ως κατακτηση των μεσων παραγωγης. Τριχες . Δεν προκυπτει απο πουθενα.

ο σχήμα της σύγκρουσης που περιγράφεις είναι γνωστό.

"Όπως όμως σου είπα, ..η κατανάλωση."

Δεν καταλαβω που αναφερεσαι.
Δεν εχω 2ες κ τριτες σκεψεις. Η κριση θα παραμεινει ως πραγματικες συνθηκες διαβιωσης, ανεργια κτλ γιατι δεν υπαρχει
τροπος ταχυρυθμης αναπτυξης τετοιου βαθμου (θες πανω απο 4-5% για τα επομενα 5 χρονια για να απορροφηθει η ανεργια).

Επειδη το παλιο μοντελο πεθανε και η κριση ειναι βαθυτερα συστημικη ευρωπαικα και παγκοσμια.

Αρα ειμαστε ρεαλιστες. Το θεμα ειναι πως κανεις το καλυτερο δυνατο με λιγοτερες συνεπειες για τους ασθενεστερους.

Το ζητημα ειναι οτι διακινεις λαθος σεναρια νομιζοντας οτι απαντας στην αριστερη ψευδορητορικη ουτοπια , ενω ολοι καταλαβαινουν , ειδικα για τον Συριζα θα ειναι απολυτα συστημικος
και οχι παντα με τη καλη εννοια.

Για κοιτα ομως την δημαγωγια της ΔΗΜΑΡ που ξεπερασε το Συριζα με λυσεις μειωσης ανεργιας 10% σε τρια χρονια. Βεβαια να με μισθο 300-200 ευρω χμ!! μπορω να σου βγαλω και εγω καλυτερους λαγους απο το καπελο

divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik

Παραμένω στο παραγωγικό ύφος του τελευταίου σου σχολίου, αν και πάλι παραπέμπεις με λάθος τρόπο στις αναρτήσεις μου
Προτιμώ ένα παραγωγικό ύφος παρότι εμπεριέχει μάλλον παραναγνώσεις και υπαινιγμούς.

Anonymous said...

Είμαστε στην εποχή ..του υδροχόου :smile:

Ζητουνται…. χρηματοδοτες για την “επιχειρηση Aquarius”

Με την βοηθεια του νεου Δημαρχου Μαραθωνα, Η.Ψινακη να διοχετευσουμε …ψυχεδελικες ουσιες στο δικτυο νερου*, ετσι ωστε :

1. παλια μιση να μετατραπουν σε – καυτ΄αρχην- αφυσικους ερωτες

O Κασι μαζι με την Δουρου αγκαλια
και ο Λαγος με την Μαριλενα την Κοππα
Η Ελπιδα με τον ….Σιμο
κι ο Παφιλης με την Θεοδωρα…..

2. να απαλυνουν “τον πονο των αλλων”

Ως παραπλευρη ωφελεια, “εμπλουτισμου” του νερου απο Μαιο εως Σεπτεμβριο, ειναι οτι ο τουρισμος θα τριπλασιασθει στην περιφερεια Αττικης, με οτι αυτο συνεπαγεται.

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Το ειχα γραψει την εποχη των αγανακτισμενων και των δακρυγονων το 2010-11. Οπως διαβασα, την ιδεα αυτη * την ειχε σκεφθει πρωτος ο θειος Νωντας, Δ.Πουλικακος, την εποχη της ψυχεδελειας (μεσα 60 ‘s)

Aστεριος said...

LLS

Αγαπητε φιλε, ειναι καλη η προσπαθεια σου να ελαχιστοποιησεις το πραγματικο βαζοντας μπροστα μια φαντασιακη θεσπιση της τωρινης οικονομιας.
Σε αυτο ο Ντιβενικ ειναι πιο κοντα στην αναλυση του.
Φτασαμε σε σημειο να μιλαμε με φαντασιακους ορους καποιου κεφαλαιου που ισως επενδυθει και να του δινουμε θεικες ιδιοτητες.
Δυστυχως αυτο δεν εχει καμμια σχεση με καλλια αριστερα , αλλα ειναι απλα ενα σοφισμα που επιτρεπει στην σημερινη αρχουσα και οχι κυριαρχη ταξη , να επιβαλλει λυσεις.
Αυτη ειναι η πραγματικοτητα , παραφραζοντας τον Μαρκουζε λοιπον, Η φαντασιακη θεσπιση της οικονομιας.
Εκει λοιπον σε αυτο το σημειο δεν εχει αντιπαλο δυστυχως απο την ολη συντηρητικη παραταξη ο συριζα σημερα λογω ακριβως της ανεπαρκειας των παραγοντων της.
Ειναι ισως τυχερος που εχει αυτο το συνονθυλευμα ανθρωπων χωρις αρχη και τελος και στο πραγματικο και στο θεωρητικο επιπεδο.