Saturday, February 20, 2010

Εννέα θέσεις για το Bulling στο διαδικτυο

1.-Μέσα απο την αυθόρμητη τάξη του διαδικτύου έχει διαμορφωθεί ενας γαλαξίας ιστολογίων,σχολιαστών,επισκεπτών με επίκεντρο τον πολιτικό,κοινωνκό και θεωρητικό σχολιασμό
2.-Ο γαλαξίας αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις αντίστοιχες τάσεις της ελληνικής κοινωνίας,και λειτουργεί αρμονικά,ως χώρος διασταυρωσης,ανταλλαγής,και διαφωνίας ιδεών
3.-Η λειτουργικότητα αυτή οφείλεται στην αποδοχή αρρητων κανόνων στοιχειώδους ευγένειας που εχουν κυριο μέλημα την διατήρηση της συνθήκης διαρκούς ανταλλαγής ιδεών.
4.-Η κυριώτερη αρετή του κατακτημένου αυτού διαλόγου είναι η εγκράτεια
5.-Κατα καιρούς εμφανίζονται εντός του γαλαξία των πολιτικών ιστολογίων ,φαινόμενα bulling,με κυριώτερο χαρακτηριστικό την λεκτική οξύτητα, λεκτική βιαιότητα,τον εξουθενωτικό αποτροπιασμό του «αντιπάλου»
6.-Ιστολόγια επωνύμων ακαδημαικών που κοσμούν τον ιστόχωρο με την διαρκή προσφορά τους,ιστολόγια αναφοράς για την διασπορά των ιδεών,αλλά και ιστολόγια στενής πολιτικής εκφρασης,ή γενικώτερου προβληματισμού,λοιδωρούνται δημόσια,καταγγέλονται αφοριστικά.Γίνονται αναρτήσεις μόνο με καταγγελτικό λιβελλικό περιεχόμενο,διακινούνται εγκύκλιοι «καταγγελιών» αποκλεισμού με μοναδικό αποτέλεσμα την διασπορά οξύτητας.
7.-Η ανωνυμία και η φυσική απουσία καταναγκασμών στο διαδυκτιο ,χρησιμοποιούνται αρνητικά ως βάθρο ασυδοσίας,και η εγκράτεια των διαλεγομένων ως αδυναμία
8.-Τα πολιτικά κοινωνικά ιστολόγια αναπνέουν από την διαστάυρωση ιδεών,και κινδυνέυουν από ασφυξία οταν μέσω της ιδιας τους της ανοχής,στοχοποιούνται ως φορείς αδιαλλαξίας,στενότητας,υπεκφυγής
9.-Απέναντι στο δηλητηριο του Bulling απαντώ με ΣΙΩΠΗ προς τους προβοκάτορες,αλλα και με την έκκληση στον ιστόχωρο να διαφυλάξουμε τους αρρητους κανόνες συνύπαρξης και ροής ιδεών

19 comments:

Dimitris Cosmidis said...

ERRATA: διαδύκτιο - διαδίκτυο

Left Liberal Synthesis said...

Ω ευχαριστώ!!!!

SFILTROS said...

Συμφωνώ LLS. To μόνο όπλο έναντι στην καφρίλα κάποιων είναι η επιλεκτική όραση και ακοή. Χρειάζεται αγνόηση και κουράγιο για την συνέχιση της προσπάθειας. Ίσως έτσι οι προβοκάτορες να οδηγηθούν σε άλλα μέρη, πιο τηλεοπτικά, που τους τους αρμόζουν περισσότερο.

Greek Rider said...

Τα πιο παρακμιακά και ντροπιαστικά φαινόμενα που έχω δει στα blogs και στο ίντερνετ γενικότερα δεν είναι τα λεγόμενα δημοσιογραφικά σκουπιδοσάιτς αλλά αυτού του είδους οι άσκοπες κόντρες.

Ακόμη και το να "πλακώνεται" διαδικτυακά ένας δημοκράτης με έναν φασίστα το θεωρώ άσκοπο (παρόλο που προφανώς δεν είναι).

Το να ψάχνουμε ποιος είναι πίσω από κάθε ιστολόγιο ή προφίλ είναι κυνήγι φαντασμάτων, το ίντερνετ είναι τεράστιο και γεμάτο εκπλήξεις.

Παράλληλα, όντως στα μπλόγκς επειδή δεν υπάρχει η προσωπική επαφή με τα μάτια δημιουργούνται τρομερές παρεξηγήσεις. Δύο που οδηγάνε αυτοκίνητα μπορεί να βριστούν άσχημα αν μαλώσουν ενώ δύο πεζοί όταν πάνε να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο σηκώνουν το βλέμμα και κοιτάνε ο ένας τον άλλο στα μάτια χαμογελώντας και πάνε παρακάτω.

Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να "πλακώνονται" χωρίς λόγο.

Γι' αυτό υπάρχουν και οι όροι χρήσης (Disclaimer) στα ιστολόγια.

Προσωπικά εγώ έχω στο ιστολόγιό μου τα σχόλια κλειστά επειδή δεν μπορώ να ανεχτώ το ύφος του οποιουδήποτε. Επιτρέπω την άλλη άποψη αλλά δεν μου αρέσουν οι επιθετικοί και μακροσκελείς διάλογοι στο άπειρο. Ίσως αυτό να είναι αντιδημοκρατικό από μέρους μου, αν είναι το παραδέχομαι ότι είναι...

Επίσης αν δω ότι ο άλλος είτε δεν μου απαντάει στα σχόλια, είτε δεν με επισκέπτεται όπως εγώ αυτόν, είτε δεν με έχει στο βλογρολλ του, τότε θεωρώ ότι ίσως να μην θέλει περαιτέρω επαφές για τους δικούς του λόγους, και ξεκόβω. Το σέβομαι αυτό όσο και αν καμιά φορά ενοχλεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί περιστασιακά να κάνω ένα μικρό σχόλιο (αν με παίρνει) και ο άλλος να το ανεχτεί επειδή και εγώ δεν επιμένω.

Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται.

Στα άλλα ιστολόγια δεν μπορώ να ελέγξω τι γράφεται και τι όχι, αυτό είναι δεδομένο και συχνά έχουν γραφτεί πολλά που δεν μου αρέσουν για μένα, αυτό είναι κάτι που πάει με την δημοσιότητα/αναγνωσιμότητα. Ακόμη και η εμμονή ή η εμπάθεια του άλλου δεν έχει τρόπο να ελεγχθεί. Συνηθισμένα πράγματα.

Σε γενικές γραμμές αν πιεστώ τείνω να είμαι ειλικρινής από νωρίς π.χ.: "φίλε δεν μου αρέσει το ύφος σου και δεν επιθυμώ να συνεχίσω το διάλογο μαζί σου" ή "νομίζω ότι το εξαντλήσαμε το θέμα καληνύχτα" κτλ. Αν τώρα ο άλλος συνεχίσει μόνος του στο μπλόγκ του αυτό είναι δικαίωμά του δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι γι' αυτό.

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.

Νοσφεράτος said...

Η Μπλογκοσφαιρα μας προετοιμαζει για την μελλοντική Αγρια Δυση που μας Περιμένει και στην Πραγματική ζουγκλα της Κοινωνικής ζωής : Ακραιος ατομικισμός ,λατρεια της ομοιομορφιας ,κατακερματισμός του λογου ,αποκλεισμός της διαφωνιας και του διαλογου , νεοφυλετισμός , ,μικρά γκετο , πτωχευση της σκεψης , Bulling , επιθετικός ναρκισσισμός

Οπως ελεγε και η Μάφάλντα : Πως τολμάς να μην ακους τον Μονόλογο μου ΡΕ!
Το μελλον ειναι εδώ .Ισως ηταν ηδη απο καιρό ΕΔΏ.

Anonymous said...

Γιάννη...
βλέπω διαπιστώνεις κι εσύ ορισμένα πράματα που μας καταδυναστεύουν. Καιρό έχουμε να τα πούμε κι από κοντά (λέω για επόμενη Παρασκευή. Είσαι? Θάρθει κι ο Ντέννις μάλλον).

Για το θέμα αυτού του ποστ, έτιαξα ειδικό μπλογκ μαζί με φίλους, προ καιρού
http://stop-cyberbullies.blogspot.com

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί του ίδιου προβλήματος. Από εντάσεις διαλόγου που ξεπερνούν κάποια όρια (αλλά δεν συνιστούν σοβαρό cyber-bullying) μέχρι και σοβαρές απειλές ή κραυγαλές συκοφαντίες που εξαπλώνονται σκόπιμα.

Υπάρχουν και άνθρωποι που ξεπερνάνε κάποια όρια κόσμιου διαλόγου, με ΑΚΡΩΣ εκνευριστικό τρόπο και μετά... παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Ομως αυτοί ΔΕΝ ειναι το χειρότερο πρόβλημα.

Τώρα...
Με τις υπερβολές του Νοσφεράτου, και την ΛΟΥΔΙΤΙΚΗ τάση του να απορρίπτει συλλήβδην τον κυβερνοχώρο, καθώς και τον τρόπο που ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ το μη-γραπτό κείμενο, κλπ. κλπ. έχω τσουγκρίσει αρκετές φορες κι έχω και αρκετά παράπονα. Ομως ΔΕΝ το θεωρώ μορφή cyber-bullying, όπως δεν θεωρώ και... εγκλημα τον καυγά δύο φίλων. Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ cyber-bullying είναι εγκληματική συμπεριφορά και ΕΤΣΙ πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Left Liberal Synthesis said...

sfiltro
Είναι ουσιαστικά η μγαλύτερη ματαίωση του blogging.Γιατι σπαταλαμε ενέργεια για το τίποτα

Left Liberal Synthesis said...

Gr
Τα ιστολόγια είναι για να διαχειρίζονται διαφωνίες.Η τραγωδία είναι μια θεμιτή διαφωνία να μετατρεπεται σε ολοκληρωτικό αφορισμό.
Το ηλιθιο προβοκάτορα τον καταλαβαίνω,αυτος που με το προσχημα του διαλόγου επιζητά την όξυνση είναι ο πιο ύπουλος.
Δεν εχω βαλει μετριασμο στα σχολια γιατί μαλλον χανουμε την αυθορμητη διαφωνία.

Left Liberal Synthesis said...

Νοσφερατο
Σε βρίσκω μοιρολάτρη και πεσιμιστή;;
Γιατί συντροφε;;
Σε επιρεάζει η ημιανθρωπινη φύση σου;;
Το πλουσιο blog σου μας προδιαθετει για άλλα.
Προφανως ειρωνεύεσαι με το διαγωνιο χιουμορ σου....

Left Liberal Synthesis said...

Omadeon
Αλλη μια φορά μας έχεις ήδη επεξεργαστεί το θέμα.
Το καινουργιο φαινόμενο είναι η φαινόμενη διάθεση για παραγωγική διαφωνία,που μαθηματικά καταλήγει σε λίβελλο.
Προκειται για την πιο υπουλη διάβρωση του επιδιωκόμενου στοχου της ανταλλαγής.
Μια δολια χρήση του δικαιώματος διαφωνίας,ισα ισα για να δημιουργηθεί το έδαφος "ξεχέσματος"
Οντως αργησανε φετος οι εξωιστολογικές συναντήσεις,αλλα ελπίζω να ξερεις τι είναι Πηξιμο με ενα Π υπερκεφαλαίο.Σύντομα θα επανακαμψουμε.

Anonymous said...

LLS,

δεν ντρέπεσαι να γραφεις αυτά τα πράγματα και να ... (πλάκα κάνω)

Επειδή εχω ασχοληθεί στο παρελθόν ημι-επαγγελματικά με το ζήτημα που θίγεις, ένα αρκετά άβολο συμπέρασμα είναι και ότι τα θύματα έχουν μερίδιο ευθύνης - όχι ότι αυτό αφαιρεί μερίδιο ευθύνης από τους δράστες.

Το επισημαίνω αυτό γιατί μάλλον εκεί βρίσκεται το κλειδί - και λιγότερο στους κανόνες δεοντολογίες

Νοσφεράτος said...

Συναντωνται δυο μέλη της λέσχης Πεσσιμιστων
-Πως τα πάς; ρωταει ο πρωτος
-Χαλια..Χαλια!!!!
-τυχερακια
(αυτό προς απαντησιν των περι πεσσιμισμου μου
τωρα επι του θεματος που εθσε εμμεσως επι εμου ο παλιοφιλος ο Ομαντεονας τι να πω;

Τον θεωρώ πολύ πολύ τυχεράκια)

Left Liberal Synthesis said...

Herr K
Συμφωνω οτι η διαχείριση εκ των υστέρων ανήκει σε όλους
Οπως θα είδες δεν προκρίνω κανένα μέτρο,παρα την ΣΙΩΠΗ
Ομως μην φτασουμε στον προλητικο αυτοπεριορισμό οπως περίπου με τον βιασμό:
"Οποια φοράει μίνι φταίει για τον βιασμό της"

Left Liberal Synthesis said...

Νοσφερατο
Τυχεράκια........

Νοσφεράτος said...

μπα! Μη το λές ..Ειμαι μια χαρά !

Anonymous said...

Οχι, δεν εννοούσα αυτοπεριορισμό. Εννοούσα ότι το φαινόμενο συνδέεται με ορισμένο προφίλ "θύματος", πράγμα που μάλλον είναι αντίθετο στην αυτορύθμιση!

Χωρίς να αναφέρομαι σε συγκεκριμένη περίπτωση δίνω ένα παράδειγμα: ένα υπερβολικά ευσυνείδητο και τακτικό ιστολόγιο που απαντά σε όλα τα σχόλια, είναι ευκολότερος στόχος από ένα χαλαρό ή ένα ασόβαρο ιστολόγιο. Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής.

Left Liberal Synthesis said...

Herr K
Ω τωρα καταλαβα!
Σωστο συμφωνώ

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ ωραίο άρθρο. Δυστυχώς, η κατάσταση προχωράει συνεχώς και προς το χειρότερο. Η άγνοια των κανόνων και η αδιαφορία, το μίσος ενάντια σε όποιον εκφράζει τις απόψεις του, η αδυναμία να γράψει κάποιος είναι μερικά αίτια που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Ειδικά τα επώνυμα blogs βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Πολλάκις έχω δεχτεί τέτοιες επιθέσεις -ειρωνείες και τάχα καταγγελίες- καθώς έχω πολιτική θέση σε Δημαρχείο. Συνήθως απαντώ με τη σιωπή μου -όλες οι απόψεις ας ακουστούν- κι ενίοτε τα σβήνω με φασιστική χαρά, επειδή προσβάλλουν άλλους χρήστες κι επισκέπτες του ιστολογίου.

Ας κατανοήσουμε κάποτε ότι ο διάλογος είναι το κέντρο της δημοκρατίας. Μόνο επιχειρήματα, μόνο κρίσεις.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Οντως τα επωνυμα ιστολόγια είναι ο στόχος.
Καποτε σκεφτομαι οτι είναι καταστατικό λαθος το επωνυμο ιστολογειν.
Εινα σαν να είσαι σε μια ουρά που όλοι αραβιάζουν και εσυ κρατας προτεραιότητα .Δεν φτανεις ποτε στο τελος.