Wednesday, June 24, 2009

Ποια Δεξιά ;Ποια Αριστερά;

Πριν μερικούς μηνες το ΚΚΕ ,διατυπωνει τις θεσεις του για την περιπετεια του υπαρκτού.
Η δημοσιοτητα του αποδιδει την ετικετα του σταλινισμου.Το υποτιθεμενο σταλινικο κόμμα παιρνει 8,5% διπλασιο απο την υποτιθεμενη αντισταλινικη αριστερά και διάφοροι σχολιαστές το θεωρουν νεοελληνικη ιδιορρυθμία που ζει στον κοσμο του.Μαλλον ιδιορρυθμοι και αυτοεγκλειστοι ειναι οι σχολιαστές.

Αυτα ειναι τα αποτελεσματα της τσαπατσουλικης ετικετολογιας που σε πολλές περιπτωσεις εχουμε αναλυσει.

Οι γενικότητες του σταλινισμου του νεοφιλελευθερισμού ειναι καταλληλες για ποδοσφαιρικοκαβγαδες αλλά ακαταληλες για αναλυση των συγχρονων περιπλοκων.Τα ζητήματα αυτα εχουμε αναλυσει εδω

Δεν ειναι δυνατη η αποτιμηση των εκλογικων αναμετρησεων με τις κλασσικες εννοιες μιας γραμμικής αναλυσης δεξια αριστερα.Οι έννοιες αυτές εχουν διευρύνει από καιρό το περιεχόμενο τους και τέλος πάντων δεν σηματοδοτούν μια κάθετη ιδεολογική πόλωση.

Εχει ενδιαφέρον τι συμβαίνει στον Συριζα.Ενα μη τραγικό αποτελεσμα (με δεδομενο τις επιδοσεις του χωρου) τροφοδοτει μια ιδιομορφη εκπτωχευμενη συζητηση χωρις ιδεολογικες ταξινομησεις και διλληματα,και παραπεμπει σε μια τεχνικη αξιολογηση πολιτικου management.

O trainee Τσιπρας αξιολογειται απο τον Αλαβανο ως πρωτος υποψηφιος μαθητης στο προσεχες training course για “Leadership for Success” οπου παραδιδονται απο πολιτικους επιστημονες στο LSE.Μια ανούσια φιλολογία περι χειρισμων,τακτικων κακων υπολογισμών σταθμήσεων που παραπέμπουν περισσότερο σε Marketing Game.Μήνες πριν ο Συν παρουσιάζει ενα ενδιαφέρον πρόγραμμα με σοβαρές αντικρατικιστικές νύξεις και μια ιδεολογικη συνεκτικότητα.

Ο υποτιθεμενος σταλινισμός του ΚΚΕ και οι ιδεολογικές περιπλανήσεις του Συν δεν αφορουν κανένα.

Οι τελευταιες εκλογες απλως αποκάλυψαν μια διαδικασια ιδεολογικοποιησης της πολιτικής τεχνικης ,που πλέον είναι αυτή γίνεται το νεο επιδικο διακυβευμα,και την εκπτωση των ιδεολογικων αξονων του 20 αιωνα ως παραπομπη με αστερίσκο.

Το ΚΚΕ δεν ειναι σταλινικό γιατι ο Στάλιν δεν αφορά κανένα ,και ο Συριζα «στραβωθηκε» να παρουσιάσει ενα ντοκουμέντο που δεν το διάβασαν ουτε οι ίδιοι.

Ενας απο τους πιο σημαντικους ( ζοφερά πεσιμιστής και μεταφυσικά επαναστατικός) φιλοσοφους της εποχης μας ο G.Agamben γραφει στο τελεταιο μικρο βιβλιο του What is an apparatus (2009)

Οι συγχρονες Κοινωνιες λοιπον παρουσιαζονται ως αδρανη σωματα που υφιστανται μαζικες διαδικασιες διαλυσης των υποκειμένων .Ετσι η εκλειψη (ελληνικα στο κειμενο) της πολιτικης η οποια προυποθετει την υπαρξη υποκειμενων και πραγματικες ταυτοτητες (πχ τα κινηματα της εργατικης ταξης,η αστικη ταξη) και ο θριαμβος της οικονομιας (ελληνικα στο κειμενο) δηλαδη μιας καθαρης δραστηριοτητας της κυβερνησης που αποσκοπεί παρα μονο στην αναπαραγωγή της.Η δεξιά και η αριστερα που σημερα εναλλασονται στην διακυβερνηση της εξουσιας ,εχουν για αυτο τον λογο μικρη σχεση με την πολιτικη σφαιρα απο οπου προερχονται.Εινα απλα τα ονοματα δυο πολων -το πρωτο υποδηλωνει την χωρις τυψεις την απουποκειμενοποιηση το δευτερο θελωντας να την κρυψει πισω απο την υποκριτική μασκα του καλου δημοκρατη πολιτη-της ιδιας κυβερνητικης μηχανης.

Αυτα, πανω απο ολα, ειναι η πηγη της ιδιομορφης ανησυχιας της εξουσιας σε μια περιοδο οπου αντιμετωπιζει το πιο υπακουο και δειλο μαζικο κοινωνικο σωμα που υπηρξε ποτε στην ανθρωπινη ιστορια.Ειναι λοιπον παραδοξο οταν ο ακακος πολιτης της μεταβιομηχανικης δημοκρατιας (ο Bloom οπως ευστοχα εχει συστηθεί να τον αποκαλουμε), κανει προθυμα οτι του ζητηθεί, στο μετρο που αφηνει την καθημερινοτητα, την υγεια ,την διασκεδαση ,την διαιτα , τις επιθυμιες του να διατάσσονται ακομη και στις πιο μικρες λεπτομερειες απο μηχανισμους εξουσίας (dispositif) να θεωρειται απο την εξουσια (ακριβως γι αυτο) ως πιθανος τρομοκρατης.

Οταν η νεα Ευρωπαικη νομοθεσια επιβαλει βιομετρικές διαδικασιες σε ολους τους πολιτες της αναπτυσσοντας και τελειοποιοντας ανθρωπομετρικες τεχνικες που εφευρηθηκαν τον 19 αιωνα για να ταυτοποιησουν τους εγκληματιες που υποτροπιαζουν (πχ αποτυπωματα ) η επιτηρηση μεσω των βιντεο καμερων μετατρεπει την δημοσια σφαιρα σε μια διαρκη και απεραντη φυλακη.Στα ματια της εξουσιας -ισως σωστα- τιποτα περισσοτερο δεν μοιαζει με τρομοκρατη οσο ο Κανονικος ανθρωπος.(μτφ LLS)

Στο πλαίσιο αυτό ,της αποστειρωμένης πολιτικης διεικπεραίωσης,μπορουμε να ξαναδούμε τις ευρωεκλογές.

Καθώς οι πολιτικές συντεταγμένες έχουν εκκενωθεί από το ιδεολογικό τους περιεχόμενο, η λογιστικη αποτύπωση μιας ενισχυμένης δεξιάς και αδύναμης αριστεράς ειναι εικονικη.
Οταν ο Καρατζαφέρης κάνει καριέρα κραδαίνοντας τις δηλώσεις Λαφονταίν,τότε ποια ακριβως δεξια ανεβαίνει και ποια αριστερά χάνει είναι τελείως αμφίσημο.

8 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Ο διαχωρισμός σε δεξιά κι αριστερή στάση είναι ένας γραμμικός σχεδιασός της πολιτικής ζωής και εξυπηρετεί πολύ απλά τα "δημοκρατικά" συμφέροντα και κυρίως το δικομματισμό προκειμένου να τοποθετείται στο κέντρο τους.

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Χρειαζόμαστε συγκλονιστικές αλλαγές κι όχι παρηγορητικά λόγια
Η Αριστερά δεν επιβιώνει με τα ίδια και τα ίδια - ο κόσμος της χρειάζεται το καινούργιο, τη νέα και πρωτότυπη έκφραση κι όχι τα φαντάσματα του παρελθόντος


Μετά τους σεισμούς και τους μετασεισμούς ακούγονται από όλες τις πλευρές καθησυχαστικά λόγια.
Ο Τσίπρας υπόσχεται ότι θα είναι πρόεδρος όλου του Συνασπισμού, ο Αλαβάνος ότι δεν θα απορροφηθεί ο Συν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γλέζος ότι δεν θα γίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα, ο Κουβέλης ότι θα μιλάει μόνο πολιτικά κι όχι για προσωπικές κόντρες, ο Στρατούλης ότι θα παγώσουν οι τάσεις, άλλοι ότι όλα θα γίνουν δημοκρατικά και νομότυπα κλπ κλπ
Ειρήνη ημίν λοιπόν ..
Έ και;
Αυτό είναι το πρόβλημα;
Αν θα τα βρουν μεταξύ τους και για πόσο οι ηγεσίες και οι μηχανισμοί;
Το θέμα είναι ο κόσμος τι λέει για όλα αυτά και κυρίως τι ανάγκες έχει!
Δεν ενδιαφέρει το πως θα κατασκευαστεί η συναίνεση επί των νέων πολιτικών τους ακροβατισμών.
Εκείνοι προσπαθούν νάχουν και τη πίτα και το σκύλο.
Ισορροπίες, συμψηφισμοί, αμοιβαίες υποσχέσεις και εξυπηρετήσεις και στο βάθος κήπος..

Το μήνυμα δεν ελήφθη από κανέναν.
Η κακοδαιμονία της αριστεράς δεν ξορκίζεται με καθησυχαστικά λόγια αλλά με γενναίες διαπιστώσεις κι άλλο τόσο γενναίες πράξεις.
Ας βγάλουμε επιτέλους το κεφάλι από την άμμο, ας ανοίξουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα που φωνάζει ..
Ο Συνασπισμός σαν εγχείρημα έχει τελειώσει προ πολλού - λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι.
Πρόκειται για ένα γυαλί χιλιοραγισμένο που το κολλάμε κάθε φορά και με λιγότερη επιτυχία ακριβώς στο ίδιο σημείο - και στην πρώτη επαφή με την ζοφερή πραγματικότητα γίνεται περισσότερα κομμάτια.
Δύο ψυχές σε ένα σώμα καταπιέζονται αφόρητα
Για να συνυπάρξουν όλο και φτωχαίνουν το λόγο τους, λογοκρίνουν τις απόψεις τους, εγκαταλείπουν το βάθεμα της προγραμματικής τους παραγωγής, στριμώχνονται να χωρέσουν.
Επαναλαμβάνουν συνεχώς το κύκλο της ιστορίας του Χότζα με την κατσίκα. Πότε την βάζουν στο κοινό μας σπίτι και ασφυκτιούν, πότε την βγάζουν για να πάρουν αέρα!

Προτείνω να απελευθερωθούμε απο τις δουλείες της καταναγκαστικής συνύπαρξης και να προχωρήσουμε στο συμβόλαιο ελεύθερης συμβίωσης.
Προτείνω ένα βελούδινο διαζύγιο στον Συνασπισμό. Βελούδινο με την έννοια κανείς να μην κάνει πλέον χρήση του πρώην κοινού ονόματος μετά τη λύση του συμβολαίου. Να περάσει στην ιστορία όπως της ΕΔΑ πχ.

Να φτιάξουν οι Ανανεωτικοί το κόμμα-χώρο των ονείρων μας, να φτιάξουν οι της "αριστερής πλειοψηφίας" το επαναστατικό τους υποκείμενο. Κι όλοι ελεύθερα, αν θέλουνε, να συμβιώσουν ελεύθερα μέσα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΔΑ, ένα μοναδικό πολιτικό σχηματισμό για κοινή παρέμβαση στη πολιτική ζωή της χώρας πάνω σε όσα όλοι συμφωνούμε.

Γιατί να ακροβατούμε συνεχώς επικίνδυνα πάνω στο σχοινί της "συνεννόησης" χωρίς αρχές και συνέπεια;
Γιατί να κουράζουμε και να απογοητεύουμε συνεχώς το κόσμο που μας έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του;
Γιατί να γινόμαστε συνεχώς είδηση για τη φαγωμάρα μας κι όχι για τις ιδέες, τις παρεμβάσεις μας και τη κοινή, ενωτική μας δράση;
Γιατί αντί για αμοιβάδες που όλο πολλαπλασιάζονται σε ένα άρρωστο και ημιθανές σώμα να μη γίνουμε σαράκι στο σώμα του συστήματος;

Όλα αυτά είναι εύκολα - αρκεί να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και για μια φορά να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας κληρονομιάς με αλληλοκατανόηση και γενναιότητα.
Δεν χρειάζεται απλά μεγάλη πολιτική στροφή - πρώτα από όλα χρειάζεται αυτογνωσία και συγκλονιστική συνειδητοποίηση και ανάληψη ευθύνης.
Να τελειώσουμε με τους αυτοματισμούς, τα έτοιμα, τις φοβίες και τις περιχαρακώσεις.
Σε ένα άνετο κοινό σπίτι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, αντίθετα έχουμε να μοιράσουμε έμπνευση και προωθητικές ιδέες και δράσεις για τις ανάγκες των πολλών.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Οι οροι αυτοι εχουν νεα εμπλουτισμενα περιεχομενα,και η χρήση τους πια δεν διευκολύνει χωρίς τις απαραιτητες διευκρινήσεις.

Left Liberal Synthesis said...

αριστερα στρουθοκαμηλος
Καλως ηρθες
Παρατηρω με ενδιαφερον το ιστολογιο σου,που μονο λογοι χρονου δεν μου επιτρεπουν να σχολιασω
Επι της ουσίας της προτασης σου είμαι πραγματικα αμήχανος,οπως αμήχανος ειμαι με πολλα συνβαίνοντα στην ελληνικη αριστερά.
Οι ανανεωτικοι έχουν συνεκτικη προταση αλλα δεν αρκει για μια πολιτική ρήξη.
Το αλυτο πρόβλημα για μενα ειναι ως εξής
Η νοήμων αριστερά εχει την σωστη πολιτικη,η κινηματική αριστερά εχει τα καταλληλα "νευρα".
Αριστερα ειναι συνδιασμός θυμού και ανάλυσης,και τα δυο αυτά ειναι πολυ απομονωμενα σε ολο το φασμα της αριστερας

Anonymous said...

Καλημέρα,
συμπλήρωμα: λινκ σε καλά άρθρα περί κκε εδώ:
http://herrkstories.wordpress.com/2009/05/15/kke/

Left Liberal Synthesis said...

Herr K
Καλως ηρθες
Το ΚΚΕ ειναι στον αντιποδα πολλων ιδεολογικων συντεταγμενων του LLS ,αλλα η κατηγορία περι Σταλινισμου για μένα ειναι τουλάχιστον γελοία.
Θα δω με ενδιαφέρον τις αναφορές που μου εδωσες
Καλή Συνεχεια!!!

Anonymous said...

h meta 89 epoxh afise thn apoluth eleu8eria sto kefalaio. to kefalaio ws gnosto antikeimenopoiei ta atoma tous polites thn koinonia an 8elete.
to kefalaio egine to apoluto on kai apenanti tou upso8ike o tromos tou afoirimenou mi-ontos upokeimenopoihmenou kosmou...autou diladi pou den ufistatai ...gia na milisoume me orous platonikhs ontologias kai egelianhs apoluths eleu8erias pou sinanta ton tromo opws sth fainomenologia tou nou.
h kuriarxia omws tou tromou einai ston egelo h galikh epanastash.edw omws auth den diafainetai.
opote kapoios topo8etitai politika upsonetai apenanti tou to fantasma tou apo ton antipalo tou ws kritikh pro8esewn simfona me ena parel8on polu makrino se sxesh me thn trexousa sigiria h an 8elete se sxesh me to simerino epipedo anaptu3hs twn paragwgikwn dinamewn.o upoptos metatrepetai amesos se eglimatia.
to tragiko ths upo8eshs einai oti h kritikh pro8esewn einai autokritikh ths kuriarxhs ta3hs pragmatwn ideologika proskolimenh panw se kati pou den uparxei h akoma kiolas apexei opws di3ane oi ekloges apo thn politikh pragmatikothta.

h katigoria tou stalinismou kai tou neofileleu8erismou h akoma ths tromokratias kai ths diaf8oras einai polu austirh autokritikh!

http://www.youtube.com/watch?v=Sd_ZyLqTd-Q&feature=related

Κόκκινη Πιπεριά said...

ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΧΕΤΟ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΕΦΗΕΜΡΙΔΑ DERBY ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ...

ΜΑΚΗΣ ΔΙΟΓΟΣ