Tuesday, June 23, 2009

Ποιος Blogger εκλεισε πρωτος τον ΕΤ;

Η αποφαση να κλεισει ο «Τυπος» και το “City” καλοκαιριάτικα και ξαφνικά ηταν σοκαριστικη.Τετρακοσιες θεσεις ειδικευμενης εργασίας χανονται εν μια νυκτί.
Παρακαλουθούσαμε δικτυακα τον ΕΤ και το City και μπορουμε να πουμε οτι προσπαθησαν να δώσουν ενα αέρα αξιοπιστίας,και ψυχραμίας.Ιδιαίτερα ο City το προσπαθησε με αρκετές δόσεις «εναλακτικής» ραδιοφωνίας (Πανούσης,Ρουμελιώτης) και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό.Σε αντιθεση με τον ΕΤ που κατρακυλούσε ο City ανέβαινε συνεχώς.
Κρίμα
Με την ανακοίνωση αμέσως κινητοποίηθηκαν οι πάντες.Ιστολόγια η ΕΣΗΑ και λοιποί.Η κινητοποίηση αυτή και οι αντιδράσεις δείχνουν ομως και την αντιφατικότητα την περιπλοκή που ζούμε ως κοινωνία.
Τα Blogs αναδεικνύουν το θέμα,διαμαρτυρώμενα για την απόφαση «σπαζοντας» de facto την απεργία της ΕΣΗΕΑ,ενω καθημερινά και πολλαπλασιαστικά ροκανίζουν θέσεις εργασίας από τους δημοσιογράφους
Κάποιος απο εμάς εδωσε την χαριστική βολή στον ΕΤ.
Η μιντιακή επανάσταση,εχει δώσει την χαρηστική βολή στην δημοσιοφγραφία.Πριν 20 χρόνια για να βρείς δημόσιο βήμα,έστελνες μια επιστολή στην εφημερίδα και δημοσιευόταν στο αμα λάχει.
Σήμερα στο διλεπτο στήνεις την σελιδούλα σου,και τα άλλα ακολουθουν.
Πρέπει να δεχθούμε την σκληρή αλήθεια.
Οσα γράφονται στα ιστολόγια,αφού τα περάσεις από μια πρωτη διαλογή ,δεν εχουν να ζηλέψουν τίποτα μα τίποτα από τις εφημερίδες.Ο καλός δημοσιογράφος συναγωνίζεται το καλύτερο blogger ,και επειδή ο τελευταίος το κάνει από χόμπυ είναι καλύτερος.
Τα ιστολόγια καταπίνουν τις εφημερίδες,και οι τελευταίες για να επιζήσουν γίνονται ιστολόγια
Η κατάσταση στον Ελληνικό τύπο ειναι δραματική από καιρό.Οι μεγάλοι στηρίζονται στις προσφορές και οι μικροί στην κρατικη διαφημηση.Ψάχνοντας καλύτερα ανακαλύπτεις πως η φοβερή εφημερίδα Χώρα εισπράττει 2 εκατομμυριάκια ετησίως ζεστό ολόζεστο χρηματάκι του έλληνα φορολογούμενου.
Παρακολουθώντας τον City δεν μπορούσα να αποκωδικωποιήσω διάφορες δηλητηριώδεις αναφορές του Προβή για το Μαξίμου,αλλα τώρα όλα είναι φανερά.Ο ΕΤ ζητούσε παραπάνω κρατικη διαφημηση που δεν έπαιρνε.
Αυτό όμως είναι η λογιστική αποτύπωση του δράματος.
Η πραγματική διάσταση του είναι τώρα,που κάποιος στο περιθώρειο του χρόνου του γράφει και κάποιος θα διαβάσει.Δεν φτάνει που είμαστε απεργοσπάστες της ενημέρωσης,είμαστε και μαυραγορίτες .Χωρίς καμία ευθύνη κλέβουμε νόμιμες εργατώρες.Η νέα τεχνολογική συνθήκη διαβρώνει παραδοσιακά επαγγέλματα,και παραδοσιακά μαγαζιά.
Ενα απο αυτά έκλεισε,και όσο συνεχίζουμε,εκούσια ακούσια, θα κλείσουμε και άλλα.

8 comments:

μ said...

Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι οι μπλόγκερς ευθύνονται για το κλείσιμο του ΕΤ από τους Αγγελόπουλους. Ο τύπος παγκοσμίως ηλεκτρονικοποιείται, πρόκειται για διεθνής τάση. Η κρίση στο χώρο αυτό στην Ελλάδα προϋπήρχε της άνθισης των μπλογκς. Αναφέρεστε σε 5-10 δήθεν ειδησεογραφικά μπλογκς;

Αλλά αυτό που δε μας είπατε, το κυριότερο δηλαδή, είναι τι προτείνετε.

Καλημέρα.

katerina said...

Ναι, ακριβώς αυτό.
Κάποιες παράμετροι.
Τα ΜΜΕ, πριν χάσουν κάποιο κομματι της πιττας, έχασαν ένα πολύ μεγάλο κομματι της αξιοπιστίας τους. Η προσφατη ιστορία του Βηματος, με την επισκεψη Ερντογάν, ειναι πολύ χαρακτηριστική ιστορία.
Η αναξιοπιστια του τυπου βέβαια, σε καμια περιπτωση δεν σημαινει αυτοματα, αξιοπιστια της blogoσφαιρας.
Τουλάχιστον στον Τυπο, υπάρχει ένα στοιχειωδες νομοθετικό πλαισιο, που επιχειρεί να περιφρουρησει κάποια πραγματα.

Απο την άλλη, τα blogs σου παρεχουν την αισθηση της διαδραστικότητας, της συμμετοχής. Θα γραψεις το σχολιο σου, θα τα πεις, θα ξεθυμάνεις. Υπάρχεις, δεν εισαι μονο θεατής, εισαι συμμετοχος της άποψης.

Η blogoσφαιρα παιζει και με τον παραγοντα χρόνο. Η δημοσιογραφική πληροφορία, πρέπει να διασταυρωθεί, πρέπει να μην μπαινει στην λογική συκοφαντίας (τουλαχιστον να μην στεκεται αγωγή για ότι ειπωθεί). Στα blogs, όποιος γουσταρει πισω απο την ανωνυμια του και το μικρό προσωπικο του target group, μπορεί να γραψει ότι φτανει η κουτρα του, ότι του είπε ο διπλανός του, ότι νομιζει ότι άκουσε... κλπ. Και μετα αυτο παιρνει...φωτια, απλωνεται παντου. Πολύ χαρακτηριστικό παραδειγμα η ασθενεια της Νατασας Καραμανλή. Και εδώ δεν μιλάμε για ...άποψη, μιλάμε για αδιανοητη κατινιά.
Ενας ερασιτεχνισμός, που χωρίς πλαισιο, ανταγωνιζεται αθεμιτα, επαγγελματίες.

Ειδα πιο πάνω ότι ο Μανος σου λεει, τι προτεινεις. Η ιστορία δνε γυριζει πισω. Η τεχνολογια δεν περιοριζεται, και όχι μονο σε επιπεδο πληροφορησης, άποψης, επικοινωνιας και ενημερωσης, αλλά ακομα και σε επιπεδα βιοηθικής. Το να συζητάμε πλαισια, στην blogoσφαιρα... ειναι σαν να ριχνεις νερό σε ένα πιθάρι χωρις πάτο. Αλλωστε στην Ελλαδα, η μεγαλυτερη ικανοτητα μας, ειναι να εξαντλουμε το γραμμα βιαζοντας το πνευμα του Νομου... Και με αυτήν την άποψη ζουμε σε καθεστώς μονιμης ανομιας. Όχι παρανομιας... η παρανομια διωκεται... η ανομια χαιρει ιδιαιτερων προνομιων στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλέας...

Και κάτι τελευταιο. Λογω της απεργίας της ΕΣΗΕΑ, δεν έμαθα το σκεπτικό της απεργίας. Κι έτσι, επετρεψε μου να αυτοσχεδιάσω.
Αν, λέω αν, η απεργια προκηρυχθηκε, γιατί κάποιος επιχειρηματιας (και μάλιστα δραστηριοποιουμενος στα ΜΜΕ) απετυχε στο εγχειρημα του, και έχανε χρηματα διαρκώς, καλά έκανε και το έκλεισε. Γιατι ...προσωπικά πολύ με υποψιαζει, πως ειναι δυνατόν να κρατας επιχειρηση που μπαινει 80 εκατ ευρώ μεσα (τελευταιος ισολογισμός), αν δεν προσδοκάς να τα «βγάλεις» απο κάπου άλλου, με άλλα πολιτικά και επιχειρηματικά ανταλλαγματα. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά, τον πονο, την εννοια, την αγωνία εργαζομένων, που χάνουν την δουλεια τους, όποια κι αν ειναι αυτή και μάλιστα τόσο εξειδικευμένη... Αλλά... η απεργια ποιο αιτημα εχει;;;

Ακουσα με τα αυτιά μου, στο ραδιοφωνο του alpha, εκπροσωπο των εργαζομενων στον Ε.Τ. να λεει «όταν δραστηριοποιεισαι στο χωρο του Τυπου, ξερεις ότι θα χασεις λεφτα, ειναι ζητημα κοινής λογικής» !!!!!!!!!!!!!
Κοινη λογική;;; Διεθφαρμενη λογική θα την έλεγα.
Μια διεφθαρμενη λογική... που στην Ελλαδα απλα εγινε ...κοινή.

Greek Rider said...

Να υπενθυμίσω ότι το πρωτοσέλιδο του ΕΤ που έχεις σε φωτογραφία δεν είναι όπως λέει η εφημερίδα λόγια του Ισοκράτη, δες εδώ τον πιο αρμόδιο τι λέει:
http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

Οι εφημερίδες γενικά είναι καλύτερες από τις ειδήσεις στην τηλεόραση αλλά έχουν και αυτές αυξημένο βαθμό διαπλοκής.

Και η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και η εφημερίδα δεν βοηθάνε στην Ισηγορία που είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας. Βοηθάνε αλλού αλλά με ανταλλάγματα σημαντικής διαπλοκής.

Η πολυπλοκότητα που αναφέρεις είναι όντως υπαρκτή. Τα blogs όπως και να έχει είναι η καλύτερη εξέλιξη της δεκαετίας μετά την ανακάλυψη και διάδοση του ίντερνετ μαζικά την προηγούμενη δεκαετία.

Left Liberal Synthesis said...

Mano
Κατ'αρχας δεν αναφερομαι σε καμιά αστικη ευθύνη,αλλα ως ενδειξη περιπλοκής
Σήμερα σε καθολικη απεργία της ΕΣΗΕΑ απο καθαρά πολιτικα ακτιβιστικα ιστολογια,εμαθα όλα τα νέα (αναβολη παραιτησης Αλαβανου,μειοψηφίες στην απόφαση της ΕΣΗΑ κλπ).De facto,ακούσια η ΕΣΗΕΑ πηγε περίπατο,και μάλιστα από εκει οπου υποτίθεται οτι υπάρχει η μεγαλύτερη υποστηριξη
Δεν υπάρχει λύση κοιτώντας προς τα πίσω.Η πληροφορία ως διαχειριση από λίγους πάει περίπατο.
Τι ακριβως ερχεται αγνοώ.

Left Liberal Synthesis said...

Katerina
Δυστυχως,δεν μπορω να σχολιάσω παρα μονο με την σιωπη της συμφωνίας.CU

Left Liberal Synthesis said...

GR
Δεν ειμαι τοσο αρνητικός για τα κυρια ΜΜΕ.Υπάρχουν τρομερές εξαιρέσεις,τόσο δημοσιογραφων (Καρζης,Μητσός,Βρανάς κλπ)αλλα και εφημερίδων (Αυγη ,Εποχή)
Παρα ταυτα συμφωνω στην ουσία του σχολίου σου

ο δείμος του πολίτη said...

Συγνώμη, αλλά κι εγώ γελάω με τις "ευθύνες" της ελεύθερης αρθρογραφίας για το κατάντημα του ΕΤ. Μπαίνει μέσα πολλά λεφτά και σε αυτό ευθύνεται η επιχειρηματική τακτική των ιδιοκτητών κι εκδοτών. Σάφως και το ελεύθερο διαδικτυακό βήμα δεν είναι τίποτα μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το γεγονός ότι γραφουμε ελεύθερα σημαίνει ότι έχουμε βήμα, ότι αρθρογραφούμε, αλλά όχι πως δημοσιογραφούμε (γιατί πολύ απλά είμαστε ανεξέλεγκτοι και δεν καταθέτουμε προτάσεις επώνυμες). Η πραγματική δημοσιογραφία απαιτέι το φόβο της υπογραφής (έστω του εκδότη) και την κίνηση της είδησης σε όλη την κοινωνία. Η δική μας αρθρογραφία είναι δημόσια, αλλά δεν απλώνεται στην κοινωνία. Περισσότερο εκφράζει μια ψυχική μας ανάγκη για δημοκρατική κοινωνία παρά δημοσιογραφία, τόση ώστε να ξεπερνά τα εκδοτικά συμφέροντα. Πόσοι εξάλλου μας διαβάζουν;

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Προφανως δεν τίθεται θεμα αμεσης ευθυνης ουτε απαλλαγής των καομπουκων κινησεων της Γιαννας.
Υπάρχει ομως σοβαρότατο εγγενες προβλημα για την φύση των ΜΜΕ,καθως συμβιώνουν με την αναρχη ανεμποδιστη πληροφόρηση των ιστολογίων.
Δες το ΤΡΑΓΙΚΟ οξυμωρο.Η ΕΣΗΕΑ κανει απεργία για τον ΕΤ,τα ακτιβιστικα αριστερά ιστολογια (Αθελα τους) δημοσιεύουν ακαταπαυστα και τελικα ολη η ειδησιογραφία της ημέρας ειναι διαθεσιμη.
Αυτο δεν σημαινει αρση της ελευθεριας εκφρασης,αυτο σημαίνει οτι τα ΜΜΕ η αλλάζουν η πεθαίνουν.
Αυτο ειναι το ζητημα.