Sunday, March 9, 2014

Πολυπλοκότητα.Την αντέχουμε;


 
 
Να πω την πικρή αλήθεια, δεν έχω δει παρά ελάχιστες φορές τους "πρωταγωνιστές" ενώ στα ημέτερα φλυαρολόγια σε σύνολο χιλίων αναδημοσιεύσεων και αναρτήσεων δεν βρήκα ούτε ένα με πηγή ή ετικέτα το protagon.Ταυτόχρονα η ονομασία ενός κόμματος με όνομα από την φύση ,μου προκαλεί μια αυτόματη αποστροφή. Πολιτικά κόμματα με ονομασίες που παραπέμπουν σε αταβιστικούς συμβολισμούς συναπαντώνται  σε πολιτικά ανώριμες δημοκρατίες. Στην περίπτωση μας η "άνοιξη" και "αυγή" συνόδευσαν δεξιόστροφα εγχειρήματα, η δε ιδέα να εισάγουμε "ελιές" από την Ιταλία ήταν τουλάχιστον επαρχιωτισμός εφ' όσον έχουμε θαυμάσιες δικές ντόπιες ποικιλίες.

Τώρα πως κατάφερε ο Θεοδωράκης με ένα τόσο αταβιστικό όνομα να συγκροτοτήσει ένα τόσο αναγνωρίσιμο ρεύμα , το οποίο αυτοκατανοείται  μάλιστα ως δυτικόφρων εκσυγχρονισμός είναι ενδιαφέρον.

Εκείνο που σηματοδότησε αμέσως ο Θεοδωράκης είναι ένα πολιτικό  και ηθικό στίγμα ενός χώρου που είχε διαλυθεί. Η προσωπικότητα που πρώτη συμβολοποίησε μια νέα ηθική και αισθητική ευπρέπεια του χώρου ήταν ο Μπουτάρης. Η ανάλυση του φαινομένου "Μπουτάρη" περιττεύει. Ο Θεοδωράκης ανασυγκροτεί αυτό που περιρρέει ως αίσθηση ο Μπουτάρης και το εγκιβωτίζει σε ένα κομματικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα οι εκλογικές  καταγραφές σε ΤΕΕ , ΔΣΑ αποκαλύπτουν ότι στην κοινωνία πολιτών υπάρχει μια ισχυρή παρουσία της ευρείας κεντροαριστεράς. Διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού η μολυσματική ασθένεια που μπορεί να εξολοθρεύσει αμέσως την οικολογία του Ποταμιού: η ηθική επιληψιμότητα των μελών του.

Είμαστε εδώ και καιρό σε "περιβάλλον" απλής αναλογικής χωρίς τον αντίστοιχο εκλογικό νόμο. Εκτός από τα πολλά κόμματα διαφαίνονται στο βάθος σημαντικές περιφερειακές εκλογικές διαφορές. Αν υπολογίσουμε ταυτόχρονα την σαφή αντοχή της κεντροαριστεράς  σε συνδικαλιστικούς χώρους , τις νεοδημοκρατικές απειθαρχίες ,τότε το τοπίο γίνεται πιο δημιουργικό. Η απουσία μεγάλου ηγεμονικού ρεύματος με περιφερειακή και συνδικαλιστική κάλυψη υποχρεώνει τους πάντες σε συμβιβασμούς και δεύτερες σκέψεις.

Η συγκυρία έχει δυο ορατούς πρωταγωνιστές :Το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Το Ποτάμι ανασυγκροτεί ένα χώρο, προβληματίζει τους πάντες και εκκινεί με πλεονέκτημα. Το ΚΚΕ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις γειτονιές έχει ανασυγκροτηθεί. Η δριμεία  αντισυριζαική κριτική του δείχνει να έχει ακροατήριο στα παραδοσιακά αριστερόφωνα σύνολα ενώ ο μη κοινοβουλευτικός Κουτσούμπας "γράφει" τηλεοπτικά. Με ισχυρό Κκε, και την διαγωγή του Συριζα για το πως άκουσε τα μέλη του σε Κ.Μακεδονία και Πελοπόνησο, τελειώνει και επισήμως η υπόθεση εργασίας για κυβέρνηση όλης της Αριστεράς. Οι εκάστοτε ηγεσίες πάντα βρίσκουν τρόπους να κάνουν  λίγες θεραπευτικές μαλάξεις στα μέλη τους, επομένως η εικασία του Συριζα ότι η βάση του Κκε θα επιδράσει, έχει ακυρωθεί με τον τρόπο που επέδρασε η δική του βάση.

Η συγκυρία έχει προβληματισμένους όλους τους υπόλοιπους αλλά κυρίως την ορθόδοξη Δημαρ κσι το Πασοκ. Η Δημαρ  του Κουβέλη  και δευτερευόντως το Πασοκ χάνουν σοβαρό εκλογικό  μέρος τους  που θα προτιμήσει την καινοτομία του Ποταμιού. Η Σαμαρική δεξιά φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το Πασοκ παρά για την ίδια. Η μονταζέρια της δεν απευθύνεται σε όλη την κοινωνία αλλά στο συντηρητικό της κομμάτι, το οποίο φαίνεται να τρομάζει αρκετά με τα υποτιθέμενα καλάσνικοφ που κρύβει η Κουμουνδούρου. Η pseudodimar του Τσίπρα παρά τον τεράστιο δημοσκοπικό και εκλογικό όγκο της έχει μείνει από συμμάχους και εσωτερική στρατηγική. Η  Συριζαική ανατροπή  είναι σχεδιασμένη για σταθερά ευρωπαϊκά πλαίσια όπου η μία διακριτή Μέρκελ και οι αντιπρόσωποι υπάλληλοι της αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δρουν ορθολογικά. Περισσότερο και από την ίδια τη  Μέρκελ ο Συριζα  έχει άγχος ότι υπάρχει Μερκελικό plan b το οποίο διατηρεί την φεντεραλιστική  Ευρώπη και συμβιβάζεται με την Ευρωπαϊκή Αριστερά σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Στην συνέντευξη στο Βήμα ο αγχωμένος  Τσίπρας προεξόφλησε τον Ευρωπαικό συμβιβασμό ως δεδομένο και ήδη αποδεκτό .Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Συριζα εξορκίζει το plan c.Είναι αυτό όπου η Συριζαική νίκη είναι όντως ριζική ανατροπή στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πυροδοτεί αντί ένα  ευρωπαϊκό ανασχεδιασμό  την ενδόρρηξη του Ευρωπαικού Σοβιετισμού. Ποια Ελληνική κοινωνία , με ποιες δομές, με ποια παραγωγή μπορεί να αντέξει τέτοιο ρίσκο; Ο μοναδικός δηλωμένος  εταίρος για το plan c είναι ο Κατσανέβας.

Ο πολιτικός  κατακερματισμός συνοδεύεται  με το ανθρωποβόρο πρωτογενές πλεόνασμα. Πέραν αυτού η οικονομία δεν έχει βρει momentum.Ο μνημονιακός σχεδιασμός για συνοδευτούν τα ενάρετα οικονομικά με εξωστρέφεια  φαίνεται να δουλεύει παντού εκτός από την Ελλάδα. Εκτός από τον τουρισμό οι εξαγωγές δεν βελτιώθηκαν σημαντικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί παραλυτική ισορροπία στο χαμηλότερο επίπεδο προσδοκιών. Εδώ ακριβώς ευρίσκεται η νομιμοποίηση του ενός fast track «αντιμνημόνιου». Χωρίς την πολιτική έκφραση των θυμάτων της κρίσης ,δεν μπορεί να υπάρξει καμία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη .Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν μια ευκαιρία ο χώρος του «αντιμνημονίου» να αναλάβει ευθύνες διαχείρισης σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων . Αυτή θα είναι η μοναδική πραγματική δοκιμασία η ουσιαστική «ωρίμανση»

Οι επερχόμενες εκλογές αναγκαστικά πρέπει να μετατρέψουν τον εκτεταμένο πολυκομματισμό σε δημιουργική απαρχή.

Απομείωση της ακροδεξιάς ενίσχυση των δυνάμεων με ύφος απλής αναλογικής μήνυμα στην κυβέρνηση για οικονομική αποτελεσματικότητα ,ανάθεση στον Συριζα θέσεων ευθύνης για να δοκιμαστεί στην διαχείριση με λίγους πόρους χωρίς την μαγεία της fast track άρσης της λιτότητας. Φαίνονται  αντιφατικά αλλά οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται τέτοιου τύπου πολυπλοκότητα. Την αντέχουμε;

15 comments:

Leftrip said...

Συμφωνώ σε όλα, δεν κατάλαβα τί εννοείς στο παρακάτω. 'Περισσότερο και από την ίδια τη Μέρκελ ο Συριζα έχει άγχος ότι υπάρχει Μερκελικό plan b το οποίο διατηρεί την φεντεραλιστική Ευρώπη και συμβιβάζεται με την Ευρωπαϊκή Αριστερά σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.' Αν θες μου εξηγείς.

Left Liberal Synthesis said...

@Leftrip
Mea Culpa
Εννοώ ότι ο Συριζα επιδιώκει μια οργανωμένη διαπραγμάτευση μόνο η "οργάνωση" δεν εξαρτάται από αυτόν.Εξαρτάται από από τον συνομιλητή.
Η υπόθεση εργασίας ότι η Μερκελ είναι αδύναμη και μια ευρωσκεπτική δεξιά είναι ισχυρή,είναι εφιάλτης γιατί τότε η διαπραγμάτευση γίνεται χαοτική.
Στο Βημα ο Τσίπρας έχει κάνει τρομερά άλματα.
Ανακοινώνει ότι με την διαμεσολάβηση Linke έχει δει το plan b το οποίο αποδέχεται.
Ολη η στρατηγική στηρίζεται στην ύπαρξη της ισχυρής Μέρκελ.Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει "ανατροπή".

Δημήτρης said...

Η πολυπλοκότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις (Κυβέρνησης ΚΚΕ και όπου η δεύτερη κατ' ουσίαν δεν υποστηρίζεται ούτε και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του) ενώ τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να πείσουν ότι θα είναι καλλίτεροι διαχειριστές της κυβερνητικής πρότασης και ταυτόχρονα ότι διαφωνούν ριζικά με αυτήν.
Με δεδομένη την μικρή διείσδυση της πρότασης ΚΚΕ, το κενό που υπάρχει προκύπτει ακριβώς από αυτήν την απουσία μιας άλλης μη αντιφατικής πρότασης και την οποία ορισμένοι ευελπιστούν ότι μπορεί να την ακούσουν από το Ποτάμι. Από τους δύο πρωταγωνιστές λοιπόν απομένει επομένως μόνον ένας (και που και συνειρμικά ταιριάζει).
Η Δημοκρατική Αριστερά έχοντας όλες τις προϋποθέσεις να παρουσιάσει μια εναλλακτική περιορίστηκε σε γενικόλογη κριτική και δεν φαίνεται να ξεφεύγει από αυτήν.
Το ποτάμι θα έχει ελπίδες αν καταφέρει να παρουσιάσει μια συνεκτική εξειδικευμένη αλλά και κατανοητή πρόταση. Δεν βλέπω όμως πως μπορεί να το καταφέρει.

Elias said...

Το διλημμα περί αντοχής της πολυπλοκότητας είναι κάπως πιο απλό: Δεξιά ή Αριστερά θα πάει το εκλογικό σώμα; Συγνώμη που υπεραπλουστεύω τα πράγματα,αλλά μάλλον στα πολύπλοκα δεδομένα χρειάζονται απλές περιγραφές....

Left Liberal Synthesis said...

@Δημήτρη
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το Ποτάμι θα κριθεί από την διαύγεια των θέσεων του.
Πιθανόν η ασάφεια να το βοηθήσει.
Εχω την αίσθηση ότι είναι ένα παράδοξο κόμμα διαμαρτυρίας.
Είναι το κομμα της "αγανάκτησης" αυτών που πρέπει να είναι ορθολογιστές και λογικοί.
Την στιγμή που η αγανάκτηση του 9-12 γίνεται προτάσεις και άρα σταθεροποιείται εκφράζεται η αγανάκτηση και διαμαρτυρία των "εκσυγχρονιστών" .Πιθανόν λοιπόν να δούμε μια απρόσμενη επιτυχία παρά την ασάφεια.

Left Liberal Synthesis said...

@Elias
Δεξιά, δηλαδή ΝΔ και ΧΑ και αριστερά δηλαδή Συριζα και ΚΚΕ;
Μάλλον το σχήμα δεν δουλεύει τόσο εύκολα.
Για ξανασκέψου το....

Anonymous said...

Το Ποτάμι δεν είναι κεντρο-αριστερό ούτε εκπροσωπεί την κεντρο-αριστερά ως όρο απο ιστορικής άποψης.Το ποτάμι φαίνεται ως κεντρο-αριστερά,επειδή απλώς η Σαμαρική Δεξια έχει μετατοπίσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος στην άκρα δεξιά.Αντικειμενικά λοιπόν το ποτάμι είναι κεντρο-δεξιό/κόμμα φιλελευθέρων και ο Σύριζα η παραδοσιακή Κεντρο-Αριστερά που πάντα είχε και μια κάπως πιο ριζοσπαστική ρητορεία. Ο Σύριζα είναι κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ του 81 και μάλιστα λιγότερο ριζοσπαστικός.Το οτι βάζουμε τον όρο αριστερός δίπλα σε δεξιά σοσιαλφιλελεύθερα σχήματα οφείλεται καθαρά στην ηγεμονία του νεο-βεμπεριανού εκσυγχρονισμού στο υστερο πασόκ,που συνοδεύτηκε απο την ανάδυση χιλιάδων think tank,που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό ισα-ίσα προετοίμασε το έδαφος για μια πιο ανοιχτή προσέγγιση σε δυο-τρια ελαφρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεκτικότητας στο διαφορετικό, αλλα το ότι αυτός ο Συντηριτικός Σοσιαλφιλελευθερισμός επικράτησε ως η αποκλειστική κεντροαριστερή προσέγγιση,στην πολιτική ενώ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με την Δράση,την Κεντροδεξιά ΝΔ,τον Τζήμερο,Τον Μάνο,την ΦΣ κλπ Αντί να αυτοπροσδιορίζεται ανοιχτά ως μια συμμαχία φιλελεύθερων και νεοφιλελεύθερων με κριτική διάθεση απέναντι στη Σαμαρική Άκρα δεξιά,που είναι κάτι που λείπει απο το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Συγνώμη για τη λιτότητα αλλά συμφωνώ απολύτως.Το γραμμικό σχήμα (δεξιά- αριστερά) είναι πολύ σχετικό
Καλημέρα

Leftrip said...

Συμφωνώ κι εγώ! Και επειδή συμφωνώ, για αυτό θεωρώ σημαντική και από ιδεολογικής άποψης την πολιτική μάχη Ελιάς-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι!

Anonymous said...

@lefttrip-@leftliberal
Αυτό που ήθελα να πω για να ολοκληρώσω είναι οτι ο 21ος αιώνας διαφαίνεται μεταφυσικός και οτι ο Λαικός Μεταμοντερνισμός του Ποταμιού και οι τόσο κυνικά Queer θέσεις του σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα,μάλλον σηματοδοτούν τέλος εποχής παρά τη γέννηση του καινούριου. Αργά η γρήγορα θα ζητηθεί απο το Ποτάμι να τοποθετηθεί ανοιχτά,να πάρει θέση χωρίς κλέβω απο την αριστερά και αηδίες,όσοι ξέρουν τι είναι φιλελευθερισμός αντιλαμβάνονται πως ότι light "χειραφετητικό" υπάρχει στο ποτάμι είναι έτσι και αλλιώς φιλελεύθερο,και τα εξανέκαθεν τοποθετούσα τον εαυτό μου στην αριστερά είναι απλώς ψηφοθηρικές χυδαιότητες.Το ποτάμι πάντως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κορμό της ελληνικής φιλελεύθερης δεξιάς παράταξης,συσπειρώνοντας οτιδήποτε απο Δημοκρατική Συμμαχία εως ΦΣ. Η Ελιά και η Δημάρ εκ των πραγμάτων θα μοιραστούν ανάμεσα στο ποτάμι και το Σύριζα.Ένας ισχυρός ευρω-αριστερός πόλος και ένας ισχυρός φιλελεύθερος θα αναβαθμίσουν εντυπωσιακά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και θα αποτελέσει αποτελεσματικό ανάχωμα στην επιστροφή του νεοσυντηριτισμού-της άκρας δεξιάς και του νεοφασισμού στην πολιτιή ζωή..

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Το σενάριο σου μου αρέσει:
"Ένας ισχυρός ευρω-αριστερός πόλος και ένας ισχυρός φιλελεύθερος"...
Μόνο που αυτή είναι η επιθυμία μου .Πολύ φοβάμαι πως η καχεντική ιδιωτική οικονομία, τα καρτελ , οι συντεχνίες δεν ευνοούν τέτοια αυθεντικά ρεύματα.Ευνοούν ψευδοπαραλλαγές τους ,υβριδικές μεταλλάξεις του.
Τόσο ο φιλελευθερισμός όσο και μια μεταρρυθμιστική ευρωπαική αριστερά πρέπει να εδράζονται σε αντίστοιχα κοινωνικά ρεύματα.
Μπορώ να τα διακρίνω μόνο ως νεύσεις αλλά όχι ως κινητήριες δυνάμεις.
Ωστόσο και οι επιθυμίες είναι μερος της πραγματικότητας...

Anonymous said...

Καλά ναι,το υβριδιακό είναι πέραν όλων των άλλων απόρροια των ανατολίτικων η βαλκανικών στοιχείων που συνυπάρχουν με αντιφατικό τρόπο με τα "δυτικά" στην ιδιοσυγκρασία του ελληνικού αφηγήματος.Αλλα δεν νομίζω οτι οφελεί πια να αναμοχλέυουμε την ελληνική ιστορία γιατί δεν θα βρούμε ποτέ εκείνα τα συστατικά,που συγκρότησαν μια ολοκληρωμένη νεωτερική αντίληψη του κόσμου στις δυτικές κοινωνίες. Η απουσία του πέρασματος απο την αυτοσυνειδησία ας πούμε,όσο και αν σήμερα αυτό είναι κάτι ξεπερασμένο,είναι εμφανέστατη στην αδυναμία "συγκρότησης" ενός αυθεντικού Dasein,με οξυμμένο awareness που μπορεί να διευθετήσει αποτελεσματικά τα όρια των κόσμων που το περιβάλλουν,απο την οποία πάσχει η ελληνική κοινωνία.Αν πιάσεις έναν άνθρωπο τυχαίο στο δρόμο και προσπαθήσεις να ανοίξεις πολιτική κουβέντα,θα παρατηρήσεις οτι ελάχιστα είναι τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία αποτιμά την πολιτική.Τα περισσότερα ας πούμε προέρχονται απο την σφαίρα των διαπροσωπικών σχέσεων πχ συνέπεια,τιμιότητα,ειλικρίνεια κλπ παρά απο τον χώρο της πολιτικής,και όσα μάλιστα προέρχονται απο την πολιτική εκφέρονται με αποσπασματικά quotations συχνά αντιφατικά.Η κοινωνία αυτή δείχνει να μην σηκώνει το αμιγές,ως τώρα,κάτι την ξυνίζει δλδ σε έναν Τσίπρα πχ που ορκίζεται πολιτικά,έχεις επομένως δίκιο για την δυσκολία παγίωσης τέτοιων πόλων σαν αυτούς που περιγράψαμε,αλλα νομίζω οτι είμαστε πιο κοντά απο κάθε άλλη φορά,όσες μεταθέσεις και αν γίνονται,το βασικό και ουσιαστικό δίλλημα επιστρέφει πάντοτε εκεί,όλο και πιο επίμονο μέχρι τη στιγμή της ενσάρκωσης του σε πολιτική πραγματικότητα: "αγορές στην υπηρεσία του πολίτη" ή "μεταφυσική των αγορών"..

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Ενώ συμφωνώ με την ανάλυση σου ωστόσο το δίλλημα "αγορές στην υπηρεσία του πολίτη" ή "μεταφυσική των αγορών" μου φαίνεται και αυτό μεταφυσικό

Γιατί δεν υπάρχουν γενικώς αγορές , αλλά οι χιλιάδες συγκεκριμένες αγορές
πχ δεν θα ήθελα καμία ρύθμιση στην αγορά του θεάματος, αλλά θέλω μια αυστηρή ρύθμιση στην αγορά ενέργειας κλπ κλπ κλπ

Ο όρος σου "αυθεντικό Dasein,με οξυμμένο awareness" τα λέει όλα......

Anonymous said...

Δεν το βάζω μεταφυσικά,γιατί δεν αναφέρομαι σε κάποια ιδανική οικονομία της αγοράς που λειτουργεί χωρίς τα κακώς κείμενα που τόσο ωραία αναλύεις στα κείμενα σου,αναφέρομαι σε αυτό το κουτσό πράγμα,που υπάρχει,και θα μπορούσαμε να το πούμε και παρα-φιλελευθερισμό.Το δίλημμα λοιπόν που σε καμμία περίπτωση δεν είναι μανιχαιστικού τύπου αλα.. "σοσιαλισμός η βαρβαρότητα",αφορά την παρούσα κατάσταση και είναι περισσότερο διαδικαστικό,αφορά δηλαδή έναν τρόπο διαχείρισης περισσότερο απο ότι μια ιδεολογία,μεταφυσική των αγορών είναι λοιπόν στη συγκεκριμένη συγκυρία η ανευ όρων αποδοχή των τετελεσμένων,λειτουργώντας σε ένα ήδη διαμορφωμένο context,με όλο τον περιορισμό κινήσεων που συνεπάγεται αυτό,η αν η ανθρώπινη ζωή και η ιδιότητα του πολίτη θα αποτελεί το μέτρο.Κουβέντα που ίσως δεν θα χρειαζόταν καν να γίνει, αν δεν υπήρχαν οι κακοδαιμονίες που περιγράφεις,αφού ενδεχομένως να ρυθμίζονταν αυτά τα ζητήματα χωρίς παρεμβατισμό:)

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Σωστά, όσο η κουβέντα γειώνεται μπορούμε να δούμε ακριβώς τα επίδικα.