Thursday, February 27, 2014

Ποιά είναι η συχνότητα του σμήνους;


 
 
 
Το 2006 ο Α.Αλαβάνος είχε μια καλή ιδέα. Σε ένα μάλλον αναχρονιστικό πολιτικό περιβάλλον διαμορφωμένο με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των Κακλαμάνη , Σκανδαλίδη προτείνει για υποψήφιο Δήμαρχο τον άγνωστο Α.Τσίπρα.Η κίνηση είναι ματ. Απέναντι στις δύσκαμπτες κομματικές υποψηφιότητες, αναδύεται το νεανικό ύφος ενός "πιτσιρικά" ο οποίος έχει μοναδική ικανότητα. Συσπειρώνει γύρω του, πολλαπλά σμήνη της πόλης τα οποία κινούνται ανάμεσα στα Εξάρχεια, τα Πανεπιστήμια, τις διαδηλώσεις, τον Κεραμικό, τις συναυλίες, τα Κουφονήσια. Το περίπτερο του Τσίπρα στην Πανεπιστημίου έχει μια νεανική φυσιογνωμία την οποία είχε να δει ο «χώρος»  από την εποχή του Ρήγα και της Β .Πανελλαδικής. Επρόκειτο για δημογραφική και πολιτιστική  τομή. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την δύναμη των σμηνών.

Τέσσερα χρόνια μετά , οι πολιτικές προτεραιότητες αλλάζουν ο Τσίπρας προβιβάζεται και η ανθρωπογεωγραφία της Πορτάλιου, ξαναθύμισε Συν. Ωστόσο εμφανίζεται από το πουθενά μια συμπαθητική εναλλακτική φάτσα, κατ' ευθείαν από την πινακοθήκη των ορειβατών που σωρεύονται στο Λιτόχωρο για Όλυμπο και συσπειρώνει παρόμοια σμήνη. Ο Αμυράς με έμβλημα το ποδήλατο του και τον καθαρό  αέρα της καθημερινής περιήγησης στις κρυφές άκρες της Ελλάδας επαναλαμβάνει το κατόρθωμα Τσίπρα.

Τα σμήνη δεν είναι τα ίδια αλλά είναι γνωστά, αναγνωρίσιμα. Τα έχουμε δει και σε άλλες χώρες. Είναι τα σχήματα του  δυτικότροπου νεανικού φιλελευθερισμού που καταγράφηκε με τα ενδυματολογικά και ιντερνετικά χαρακτηριστικά του ως το «κοσμικό» μέρος της Ταχρίρ και του Ταξιμ. Το ταξινομικό σχήμα αριστερά - δεξιά δεν μπορεί να τα ταυτοποιήσει  με ακρίβεια. Πρόκειται για ένα νεανικό  πολιτιστικό ύφος της  εποχής  που διεκδικεί τόπο και χρόνο από όλους τους παραδοσιακούς θεσμούς.

Φαίνεται ότι  ο Θεοδωράκης έχει την φαεινή ιδέα του «Ποταμιού». Έχει εντοπίσει πως τα σμήνη είναι διαθέσιμα. Απευθύνεται με τρόπο που τους είναι προσιτός. Από τη μια, η κεντροαριστερά  και η δεξιά των 58άρηδων, από την άλλη η αμφιλεγόμενη επιλογή να μετενσαρκωθεί ετσιθελικά ο Τσίπρας σε Γαβριήλ , και νάσου το Ποτάμι. Σε λίγες ώρες φάνηκε να συνεννοείται   με τους "δικούς" του.

Τώρα προφανώς θα υπάρξει η main stream πολιτικολογία για να  αποκαλύψει  την υποτιθέμενη  «αλήθεια» του Ποταμιού. Ωστόσο και οι main stream γνωρίζουν ήδη από το 2012, λόγω ΧΑ, πως τα νευματικά δίκτυα, οι πολιτιστικές συνάφειες, έχουν τόση δύναμη όσο οι τηλεοράσεις και οι συζητήσεις τους .Οι διαφορετικές  συχνότητες του Τσίπρα το 06, του Αμυρά το 10, της ΧΑ το 12 δεν είναι ανιχνεύσιμες από τα πεπαλαιωμένα ραντάρ της κοινότοπης πολιτικολογίας. Αυτό που έγινε είναι  όλοι διαισθάνονται ότι το Ποτάμι συντονίστηκε με μια μοναδική συχνότητα. Αν ο Θεοδωράκης όντως την έχει βρει  , τότε η κλασσική αμφισβήτηση η οποία υποτίθεται ότι θα τον «αποκαλύψει» τελικά  θα τον δυναμώσει. Το Ποτάμι θα συντονίζει με νεύματα τα  σμήνη γύρω του και η κλασσική πολιτικολογία  απλώς  θα  παράγει ακουστικό «θόρυβο». Μεταξύ εξηντάρηδων και  κατά παραγγελία μετενσαρκώσεων υπάρχουν πολλά ελεύθερα σμήνη.

Μέχρι τις ευρωεκλογές θα γίνουν πολλά.

6 comments:

Elias said...

Οταν ανθρωποι των ΜΜΕ μπλέκονται στην πολιτική,φοβαμαι τα αποτελέσματα.Το Ποτάμι μοιάζει λογω Θεωδοράκη ως τηλεοπτική εκμποπή,προς το παρον.Θα ντυθεί πολιτικά όταν τηρηθει ο κανόνας περι μή εμπλοκής πολιτικών. Ο μή αναγνωρισιμος Τζημερος ειχε 2%.Ο αναγνωρισιμος Σταυρος Θεωδορακης θα κινηθει με ορους AGB μετρήσεων.Το πλεονεκτημα της καμερας ειναι τεραστιο, αλλα οι καλπες ειναι σε παραβαν οχι σε ριαλιτι. Τσοντες στην μελλοντικη κυβερνηση με κορμο τον Συριζα ειναι οι 58, το Ποταμι,η Δημαρ,ο Λοβερδος και πασης φυσεως δηθεν κεντροαριστερά μορφώματα

Elias said...

Οι 58 για παραδειγμα ηταν πασιφανες οτι θα εμεναν...58(ηδη εγιναν 56).Η εποχη προσφερεται για ενθουσιασμό απο ιδρυση νεων πολιτικων ομαδων, κυριως απο αφθαρτους.Αλλα τον ενθουσιασμό ακολουθει η πραγματικότητα.Προγραμμα, τεχνογνωσια διακυβερνησης,γνωση του προβληματος ελλειμμα/χρέος, προτάσεις για ισχυρη διαπραγματευση με δανειστες.Χωρις τετοιο λόγο,χωρις τετοια συγκεκριμενα επιχειρήματα,χωρις προτασεις για βιωσιμο πλεονασμα σε δημοσιο,επιχειρήσεις, νοικοκυριά, η θεατρικότητα μιας νεας πρωτοβουλίας ειναι ανουσια.

Δημήτρης said...

Δεν μου είναι κατανοητό πως σχετίζεται ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος με τα χαρακτηριστικά κάποιου "σμήνους" (όπως τουλάχιστον περιγράφονται).
Επίσης, πως έχει εντοπίσει ο κ. Θεοδωράκης την διαθεσιμότητα των σμηνών και από που συνάγεται η συνεννόηση με τους "δικούς" του;

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Οταν η ΧΑ με λεξιλογιο 20 λέξεων, εκτός τβ, με διακστικές εκκρεμότητες εγγραφει 10% τότε γιατί το Ποτάμι να κριθεί για επάρκεια θεσεων, προγραμματικού λόγου κλπ;
Ποιος προγραμματικός και ποια τελικά πράξη νομιμοποιεί τον Σαμαρα σήμερα;
Ποια συνέπεια έχει ο προγραμματικός λόγος του Συριζα ι οποίος για το θέμα Ευρω διακινεί στο εσωτερικό του δύο τελείως αντίπαλα θεωρήματα;
Επομένως τι συζητάμε τώρα....

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Το ερώτημα σου είναι εύλογο.
Θα μπορούσες όμως να το θέσεις πριν από τα πετυχημένα αποτελέσματα των Τσίπρα, Αμυρά.
Ποια λογική, ποια δεδομένα είχε η επιτυχία Αμυρά πριν γίνει.
Ελάχιστα ορατα δεδομένα, μόνο νύξεις, αισθήσεις για κάποιο αόρατο ρεύμα κλπ
Είμαστε στο ίδιο σημείο.
Υπάρχει μάλλον κάτι ως δυναμική που δεν περιγράφεται τόσο απλά.Όμως υπάρχει
Αυτή είναι η αίσθηση μου.

Anonymous said...

Ενδεχεται πολλοι ψηφοφοροι , αηδιασμενοι απο την πολιτικη κατασταση να ψηφισουν θετικα νεους και διαφορετικους πολιτικους σχηματισμους οπως το Ποταμι ( του ΣΘ επικοινωνιακα γνωστου με το διπλο στοιχειο του πετυχημενου και σχετικα αντικειμενικου δημοσιογραφου στην τηλεοραση και με το προσθετο πλεονεκτημα της συσπειρωσης πολλων διαφορετικων αρθρογραφων κια σχολιαστων στο πολυχρωμο protagon )ή ενδεχομενως νεανικο σχημα (τυπου Γενια 500-700 ευρω) κατι διαφορετικο αλλα και αρνητικα ως προς τα λοιπα κομματα, και ιδιως τα ΝΔΣΟΚ, και να λαβουν ποσοστο της ταξης του 5% (οπως οι Πειρατες στην ΕΕ)

Να γινει, δηλ. οπως σε ενα τευχος του Λουκι Λουκ, ο χαζος του χωριου, ο Ντοπυ, να βγει Δημαρχος, διοτι ολοι εκαναν την ιδια σκεψη δηλ. γιατι να ψηφισω εσενα, καλυτερα τον Ντοπυ.
Αστειευομαι κι εγω φυσικα!!!

Αφώτιστος Φιλέλλην