Friday, January 4, 2013

Λίστα Lagarde:Η ομοιοπαθητική διαχείριση ανοίγει το μεταμνημονιακό κύκλο


Η υπόθεση της Λίστας Lagarde μετατρέπεται σε μια κεντρική σύγκρουση μεταξύ Σύριζα και Κυβέρνησης. Υποστηρίζω ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της , η σύγκρουση αποτελεί ένα συμβάν το οποίο ανήκει σε μια ιστορική φάση πέραν του μνημονίου. Είναι τέτοια η πλοκή , η " αρχιτεκτονική" των επίδικων , η καταστατική θέση των αντιπάλων ώστε με ασφάλεια μπορούμε να αποφανθούμε ότι μιλάμε για μια νέα φάση.

Για τον έλεγχο της γνωμάτευσης αυτής ,πρέπει να επεξεργαστούμε την εξής υπόθεση εργασίας :
-Τι θα γίνει αν η πρόταση Σύριζα εναντίον Βενιζέλου λάβει κοινοβουλευτική υποστήριξη , ικανή να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Με βάση την οπτική του Σύριζα για την συγκυρία , η εξέλιξη αυτή συνιστά τυπική "αντιμνημονιακή" ή "μεταμνημονιακή" προοπτική;

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι λόγω της μυστικής ψηφοφορίας ο Βενιζέλος παραπέμπεται ως ένοχος υπεξαίρεσης. Η πολιτική νομιμοποίηση της τρικομματικής θα είναι μηδενική. Πτώση του Σαμαρά και εκλογές στην σημερινή συγκυρία σημαίνει μείζονα πολιτική κρίση στην Ευρώπη. Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο Σύριζα κερδίζει τις εκλογές εντός ενός περιβάλλοντος ευρείας  ευρωπαϊκής αστάθειας. Θα πρόκειται για την πιο ευάλωτη κυβέρνηση. Η αστάθεια της δεν θα προκύψει ως αποτέλεσμα των "αριστερών" "μη μνημονιακών" πολιτικών , αλλά από αυτή καθ' εαυτή την χαοτική συνθήκη που θα προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή δομή. Η Συριζαική προοπτική εμπεριέχει μια μείζονα αντίφαση: είναι απολύτως ρεαλιστική, συναινετική και εφαρμόσιμη μόνο αν οι αντίπαλοι της Μερκελιστές παίξουν ορθολογικό fair play.Στην αντίθετη περίπτωση η Συριζαική προοπτική αυτοαναιρείται , γιατί μια μη ορθολογική αντίδραση των "Μερκελιστών"  για να "διαλύσουν" του Ευρώ , ανήκει στο ευθέως το ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο Λαπαβίτσα Αλαβάνου. Αλλά και στην περίπτωση όπου ο Σύριζα στα πλαίσια ενός άρρητου κρυφού plan b ,έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια μη ορθολογική Μερκελική αντίδραση, αυτό θα έχει διαχειριστεί μια επιδεινούμενη κοινωνική συνθήκη χειρότερη από την τρέχουσα. Συμπέρασμα: η πρόταση Σύριζα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στοχεύει σε εκλογές. Αντίστροφα  πρέπει να ισορροπήσει σε μια οξύτητα η οποία να απομακρύνει τις εκλογές: Δύσκολο σλάλομ,αλλά επιτεύξιμο από τον μαιτρ Τσίπρα.

Ο μηχανισμός είναι απλός και  ομοιοπαθητικός (εικόνα) :Η κορύφωση της οξύτητας , η με όλες τις δυνάμεις προσβολή του Βενιζέλου, η ολομέτωπη σύγκρουση σε πολλαπλά πεδία πρόκειται να λειτουργήσει με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο: θα προκαλέσει τόση πολιτική ένταση η οποία θα συναθροισθεί και δεν θα μετασχηματίσει την τρέχουσα κοινωνική ένταση. Σε μια γενικευμένη δυσθυμία, με πολλαπλά επίπεδα ψυχικού βάρους μια μείζων πολιτική κρίση έχει περισσότερες πιθανότητες να δράσει παραλυτικά παρά λυτρωτικά.

Η Συριζαική πρωτοβουλία δεν έχει μέλλον αν προχωρήσει στα έσχατα όρια της. Εκ των πραγμάτων θα δράσει ως επικουρικός παράγων του εξής "μεταμνημονιακού" εγχειρήματος:

Είναι δυνατή, η μέγιστη κάθαρση του οικονομικού πολιτικού αρχιτεκτονήματος από πολιτικές "διαπλοκής" , διαφθοράς, "πελατείας των άνω" , εντός των προνοιών και προβλέψεων των ανανεωμένων μνημονίων.

Το εγχείρημα δεν είναι άγνωστο   και άλλωστε απετέλεσε την ηθική νομιμοποιητική βάση των πολιτικών δυνάμεων του "έλλογου φιλομνημονιακού τόξου".Εντός των λεγόμενων μνημονίων είναι δυνατό ,και διαφαίνεται ότι είναι αναγκαίο να διαλυθούν όλα τα κρατικοδίαιτα πλέγματα και δίκτυα της ελληνικής ολιγαρχίας. Για να μιλήσουμε τη γλώσσα των Θέσεων (πηγή) "ο συλλογικός κεφαλαιοκράτης" για να επιζήσει μπορεί να συντρίψει τον " ατομικό " κεφαλαιοκράτη που δεν τον εξυπηρετεί (παρέκβαση). Η πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού έχει πολλά άδεια κρεβάτια.

Με άλλα λόγια η Συριζαική πρωτοβουλία είναι τόσο οξεία για να είναι πραγματική και επομένως θα λειτουργήσει ως μοχλός υποστήριξης στο μείζον Σαμαρικό "μεταμνημονιακό" project: κάθαρση παντού με την βοήθεια του μνημονίου. Θα διακινδυνεύσω την εκτίμηση ότι σε δεύτερο χρόνο ο κυρίαρχος Σαμαράς θα εκπαραθυρώσει τον Βενιζέλο, αφού έχει σταθεροποιήσει την θέση του μέσω ενός επιλεκτικού σχεδίου εναντίον της Ελληνικής κλεπτοκρατίας. Φαίνεται πως το σύστημα μοχλών και υπομοχλίων που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου , έχει κρυμμένες σταθερές δυναμικές με απρόσμενα αποτελέσματα. Η οξύτητα της Συριζαικής ατζέντας λειτουργεί αντίστροφα από ότι φαντάστηκαν οι εμπνευστές της ή ο Τσίπρας βλέπει πολύ πιο μακριά από όλους μας : να αναλάβει την διακυβέρνηση στον αναμενόμενο ανοδικό κύκλο εντός των μνημονίων δηλαδή εντός του αυθεντικού μεταμνημονιακού κύκλου που ήδη διάγουμε

Παρέκβαση
Ένα πιο αδρό και κατανοητό σχήμα για τις διαφορές «συλλογικού» -«ατομικού» καπιταλιστή προσφέρει το ιδιόρρυθμο έργο του Ιάπωνα Kozo Uno.Σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή υπάρχει ο καπιταλισμός 1 (δρώ ως καπιταλιστής) και καπιταλισμός 2 (η οικονομία είναι καπιταλιστική) Ο καπιταλισμός 1 δεν οδηγεί αυτομάτως στον καπιταλισμό 2. Περισσότερα εδώ:
1.- Phases of Capitalistic development .(Abirton,Itoh,Westra,Zuege) Palgrave 2001
2.-Marx for 21st Century by Hiroshi Uchida .Routlege 2006
3.-Value and the world economy .Edited by R.Westra,A Zuege Palgrave 2003

Μια νύξη εδώ

Εικόνα : Ο ιδρυτής της ομοιπαθητικής  courtesy  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hahnemann.jpg


12 comments:

Νοσφεράτος said...

η αλλιώς : τα παιδία παίζει (στοου κασσίδη το κεφαλι - η μαλον με το κεφαλι μας)

Δημήτρης said...

Οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν μάλλον αποτρεπτικά στον δρόμο πρός την εξουσία.
Επίσης δεν γίνεται καμία προσπάθεια αλλαγής.
Προκύπτει αυτό κατ' ανάγκην;
Πιθανότερο βλέπω να εκλαμβάνεται από την ηγεσία ως βολική (αυτήν την στιγμή)πραγματικότητα.

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Δεν νομίζω ότι είναι παιχνίδι, αλλά οι συνεπειες σαφείς
Ο Σαμαράς θα βαλει στη φυλακή και αλλους

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Ο Συριζα με την πιεση του θα κάνει τον Σαμαρά πιο πιεστικό προς τους διαφορους Λαυρεντιάδηδες.Τωρα για την εξουσία είδωμεν.

Anonymous said...

NEW POST

Ο ιδιότυπος ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαρά στέλνει φοροφυγάδες στη φυλακή

Τη Δευτέρα θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για την σύσταση προκαταρτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία θα ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους κ.κ Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Η πρόταση θα ολοκληρωθεί σε συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας την Κυριακή το βράδυ και η βραχυπρόθεσμη στόχευση είναι προφανής, να στηθεί μια δεύτερη κάλπη για τον κ. Βενιζέλο, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε διαρροές που υπόσχονται πολιτικά οφέλη.



Στοχεύοντας το Βενιζέλο, τον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρά τους ενδοιασμούς που υπάρχουν στη ΝΔ σε σχέση με τους χειρισμούς Βενιζέλου στην υπόθεση Λαγκαρντ, στο Μαξίμου ξέρουν ότι είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν το Βενιζέλο, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, να χρεώσει τον κ. Βενιζέλο στον Πρωθυπουργό.

Κάθε μέρα πάντως γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει κάτι ευρύτερο με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Δηλαδή να ταυτίσει το μνημονιακό στρατόπεδο στο σύνολο του με την συγκάλυψη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, ώστε να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να φθείρει τον κ. Σαμαρά. Δεν είναι τυχαία η γραμμή του κόμματος ότι η υπόθεση Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συστημικής υποστήριξης στη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, ούτε οι απροκάλυπτες επιθέσεις που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει ότι μόνος αυτός μπορεί να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα του κόσμου για δικαιοσύνη

Στην τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όμως ο Σαμαράς έχει απάντηση, αρκεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Το ότι καθημερινά επώνυμοι και ανώνυμοι φοροφυγάδες περνούν το κατώφλι της φυλακής και ότι δεκάδες τρανταχτά ονόματα, που είχαν κινήσει υποψίες στο παρελθόν βρίσκονται τώρα υπό δίωξη ή εισαγγελικό έλεγχο έχει να κάνει με αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό περί δικαιοσύνης ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα.

Όσο λοιπόν οι τόνοι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν άλλοι θα πρέπει να φοβούνται, όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Με την αντοχή της συγκυβέρνησης να εξαρτάται άμεσα από το πόσο αποτελεσματική θα είναι στην δίωξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την αντιπολίτευση να ανεβάζει καθημερινά τον πήχη, οι «παρτάκηδες» των τελευταίων δεκαετιών θα αποτελέσουν το εξιλαστήριο θύμα και το κρέας για τα κανόνια, δίχως κανένα οίκτο…

Θέμης Δαγκλής

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Σωστή ανάλυση.
Συμφωνούμε απολύτως

Anonymous said...

Δύο νέες λίστες-φωτιά

"Πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρήματος" σε τέσσερις λήστες, από τις οποίες η μία αγνοήθηκε προκλητικά από το 2007, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται τώρα στο φως.

Μάλιστα, η λεγόμενη λίστα Λιχτενστάιν πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας των αρχών καθώς, αν και έγινε γνωστή το 2007, η τότε κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα.

Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.

Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε σιγή ασυρμάτου ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα για 25.500 από τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 1000 από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις για απόκρυψη εισοδήματος.

Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις έξι λίστες, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Ισως ειναι η εποχη διεισδυσης δυναμικων και λιγοτερο διεφθαρμενων φιλοσυριζαιϊκων μικρομεσαιων επιχειρηματιων, για να συμμετασχουν και αυτοι στην αναπτυξη της χωρας που -απ' οτι φαινεται- θα αρχισει απο το 2014, ωστε το 2025 να ομιλουμε για μια ακομη κριση διαφθορας, πιο "αριστερη" ομως.

Anonymous said...

ΑΥΓΗ 5/12
Τίτλος
Ζ.Κωνσταντοπούλου: Το αίτημα για εξυγίανση δεν συνιστά αποσταθεροποίηση.
Μετάφραση : Θέλουμε εξεταστική αλλά όχι εκλογές
Δ.Τ.

Left Liberal Synthesis said...


Στο υστερόγραφο τα είπες όλα.....
Respect

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Το είδα
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ
Δεν θελω αποσταθεροποίηση ...
Η ομολογία!

Elias said...

Κατ αρχην ,αυριο βραδυ ο Παπακων/νου μιλάει στην Στάη και κρατάειτην κυβέρνηση ζωντανή, δείχνοντας ,μαλλον,Καπελέρη Διώτη....Επιμένω και γω,οτι δεν ειναι τοσο αφελής να βγάλει αυτός τις ξαδέλφες του, ούτε τόσο αλαζόνας για να δείξει τον πραγματικό ένοχο( Βενιζέλος).
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ εχει ενδιαφέρον ως προς την εξαίρεση Παπανδρέου. Αυτό λειτουργεί καταλυτικά. Η οξυτητα στις τηλεοράσεις, απομακρύνει τον κόσμο απο τις πλατείες. Αλλά υπάρχει μια εξεταστική την οποία ο Τσίπρας στήνει στα sites και στα ΜΜΕ και κερδίζει ψήφους: κατά Πρετεντέρη,ΜΕΓΚΑ ,Μπόμπολα και την παρουσία του στην λίστα και στην διαπλοκή. Επιμένω, εδώ και μέρες: ακόμα και αν συμφέρει στον Συριζα να αποφύγει τις εκλογές, το ανακάτεμα της τράπουλας στον ελληνικό ολιγοπωλιακό καπιταλισμό και η σιωπηρή συμπάθεια Τσίπρα Αβραμόπουλου, μέσω ΗΠΑ και συγκεκριμένου κέντρου, θα φέρουν σύντομα απρόβλεπτες εξελίξεις, χωρίς ίσως πλατείες, ούτε καν εκλογές.....

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Συμφωνώ ο Σύριζα θα το "τραβήξει" τόσο για να μην πέσει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα δημιουργεί ένταση χωρίς λυτρωτική έξοδο.
Μου φαίνεται too much
Για τον Αβραμόπουλο, είναι ενδιαφέρον ότι υποστήριξε απόλυτα το ταξίδι Τσίπρα, ενώ τελείως συμβολικά, ο ΔΑ ενημερώθηκε πλήρως πριν ο Τσίπρας κάνει ένα απολογισμό προς το κομματικό του ακροατήριο
Το παίγνιο χορταίνει ενώ στο σημερινό Βήμα ο Καρακούσης αναπτύσσει όλο το post memorandum project με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.