Saturday, May 5, 2012

Μια ιδέα ταξιδεύει αυτονομημένη.





Ξαφνικά η αναδιάταξη  του πολιτικού παιχνιδιού αναδύει μια ενδιαφέρουσα  ιστορική πιθανότητα: ένας πολιτικός σχηματισμός με ιστορικές και πολιτικές αναφορές στην αριστερά θα βρεθεί με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Για όποιον έχει έστω και την πιο αναθεωρητική αναφορά στην αριστερά, τα διλλήματα είναι αφόρητα:

1.-Ναι  ή όχι στην αριστερή κυβερνητική  προοπτική ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της;
2.-Προέχει η συμβολική ιστορική σημασία μιας αριστερής Κυβέρνησης του ελέγχου του προγραμματικού της πλαισίου;
3.-Αν ο ριζικός  αναθεωρητισμός ανήκει σε ένα  εσωτερικό διάλογο εντός των ηθικών και πολιτικών συντεταγμένων της αριστεράς, τότε έχει αξία μόνο συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση τους;
4.-Αν έχεις μια ψήφο αυτή την καταθέτεις σε μια ιστορική συμβολική πύκνωση με προεκτάσεις στο μέλλον, η την οδηγείς σε μια άλλη κομματική έκφραση η οποία παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις προγραμματικής συνεκτικότητας;

Τα ερωτήματα γίνονται όμως πιο διαχειρίσιμα  αν κατανοηθεί πως η εκλογική αυτή δυναμική σχηματίζεται   γιατί ακριβώς είναι " κυβερνητική". Ο Συριζα παίρνει την πρωτοβουλία να οριοθετήσει ένα κυβερνητικό πρόταγμα, και το πρόταγμα του δίνει φτερά. Με μια έννοια το πρόταγμα γίνεται  το ίδιο το  κόμμα, η ίδια η   υπόσταση του. Η αριστερή κυβέρνηση είναι αυτόνομη πλέον ιδέα η οποία για να εξυπηρετηθεί ωθεί τον Σύριζα σε μια μετεξέλιξη.Ο μετεξελιγμένος Συριζα γίνεται αναγκαστικά αμφίπλευρος , ελαστικός, και πιο προεδρικός .Η κυβερνητική προοπτική απαιτεί ένα λελογισμένο πολυσυλλεκτισμό που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ του 80 και  κρυσταλλώνεται  την μορφή μιας " αριστερής Δημαρ" .
Αν δούμε τις συντεταγμένες της προεκλογικής του όψης έχουμε :

-Την άρνηση όλων των μνημονιακών συμβάσεων με το αίτημα της ριζικής αναδιαπραγμάτευσης.
-Ενα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίου ελέγχου τραπεζών και Δεκο.
-Την διάνοιξη ενός ευρύτερου μετώπου ,μιας ρήξης με χαρακτηριστικά ιστορικής γιγαντομαχίας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

´Όλα αυτά ,όμως ,σχετικοποιούνται  αν ενταχθούν σε ένα ευρύτερο διακύβευμα κοινωνικής και εθνικής αυτοσυντήρησης .Τα πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα στην Λ.Αμερική είναι ενδεικτικά μιας μεγάλης σχετικότητας (Λούλα,Μοράλες κλπ)  Η ρήση "όλα θα είναι διαφορετικά την επόμενη μέρα " έχει καθολική ισχύ. Επομένως , αφορά και την προεκλογική πλατφόρμα του πρωτοπόρου  και τους πιθανούς παίκτες του νέου παιγνίου.
Η απραγματοποίητη αριστερή ενότητα παραδόξως λειτουργεί υπέρ της προοπτικής αυτής. Καθώς στρεσάρει τους πιθανούς εταίρους στην διεκδίκηση του ενδοαριστερού εκλογικού  πλάσματος  , τους ωθεί  να γίνουν οι ίδιοι πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι για να επιβιώσουν. Το πρόταγμα της κυβέρνησης μεταβιβάζεται ως κύμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, και τους εξειδικεύει περαιτέρω .Η εκλογική επιτυχία της Δημαρ η είσοδος των Οικολόγων στην βουλή  , η συντήρηση ή αύξηση του ΚΚΕ σε ανεκτά επίπεδα αποτελούν, την προϋπόθεση μιας αριστερής κυβέρνησης. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει αν οι πιθανοί εταίροι  δεν γίνουν πιο συγκεκριμένοι. Η  αυτοσυντήρηση των δυνητικών συμμάχων δημιουργεί ένα πλεόνασμα το οποίο πιστώνεται σε αυτόν που μιλάει εξ´ ονόματος του συνόλου της αριστεράς. Στην άλγεβρα της ενωμένης αριστεράς το άθροισμα των δυνάμεων της έχει αξία μόνο για αυτόν που το βλέπει.Η απραγματοποίητη αριστερή προεκλογική ενότητα , δημιουργεί ακριβώς τις πιο στιβαρές αριστερόφωνες οντότητες οι οποίες μόνο ως τέτοιες μπορούν να συνεισφέρουν. Η αριστερή κυβέρνηση δεν υφίσταται με γονατισμένους τους καλεσμένους τους δυνητικούς εταίρους. Αλλιώς το σκηνικό με ένα κόμμα επικυρίαρχο μιας ασθμαίνουσας λοιπής αριστεράς θα μεταφέρει την κυβερνητική πίεση στο εσωτερικό του. Θα μεταβληθεί ακουσίως σε ένα κρατικό μόρφωμα.

Η αριστερή κυβερνητική προοπτική  γίνεται πλαστική γιατί είναι οιονεί κυβέρνηση. Χωρίς ένα ευρύ παλλόμενο  λόγο - πλαίσιο , χωρίς μια  επέκταση προς τις όλες αντιφάσεις της κοινωνίας και οικονομίας του 2012 , δεν υπάρχει καμία δυναμική. Τα επεισόδια συγκρότησης της syrizanexartisia  ανήκουν ακριβώς στο  θεμιτό οργανικό συντονισμό με τις συχνότητες πέραν της αριστερής ραδιοφωνικής μπάντας .Οι " μη προνομιούχοι" αποτελούν όλο και περισσότερο λέξη κλειδί στο λόγο του Τσίπρα.Ο προεκλογικός λόγος , το ύφος και η δυναμική της ομιλίας  του Τσίπρα στην Ομόνοια αποτελούν μια τελετουργική κατάθεση η οποία υπερβαίνει τους εμπνευστές της και εκτελεστές της. Οι  φίλοι  και ψηφοφόροι  θα απολαύσουν την εκλογική επιτυχία αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο αναμενόμενο σλάλομ .Το εθνικό ακροατήριο  των μη προνομιούχων ήταν εκεί....
Στο φως αυτής της ανάλυσης το αίτημα της αριστερής διακυβέρνησης πυροδοτήθηκε από τον αφέτη εμπνευστή, αλλά ταξιδεύει αυτόνομο πλέον. Η κατανόηση αυτής της αυτονομίας είναι θεμελιακή για  όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την επιτυχία του, και όχι για την χρήση του ως προεκλογικό τρικ. Όποιος λοιπόν έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για μια νέα αριστερή διακυβέρνηση έχει πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους να το εξυπηρετήσει. Ας τους εξαντλήσει όλους.


Ιστότοπος εικόνας:http://www.russianartandbooks.com/cgi-bin/russianart/00955A

24 comments:

Weltschmerz K. said...

Ανδρέα ζεις και σπέρνεις εφιάλτες,
σε Κομμουνιστάς και νεοδημοκράτες!
Εξαιρετικό, όπως και τα προηγούμενα!

Anonymous said...

LLS ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ ΦΩΤΗ;

Left Liberal Synthesis said...

@Weltschmerz
Σπέρνει εφιάλτες και κατατροπώνει τους λάτρεις των απλουστεύσεων....
Για τα λοιπά,μάλλον η ευγένεια προτρέχει της κρίσης σου.

Left Liberal Synthesis said...

@Anonymous 11:52
Προφανώς κυβέρνηση της αριστεράς.Δεν είδες το προσωπικό εκλογολόγιο;

Νοσφεράτος said...

γραφεις ..ιστορια με αυτά τα ποστ : την ελληνική εκδοχή της αγκοσμιας ιστοριας της ΤΡΕΛΑΣ ..
( Ελπίζω να μην παρεξηγηθω..Πραγματι θαυμασιο ποσ

Σαββίνα said...

Τη δεκαετία του '80 το ΠΑΣΟΚ " κατάπιε" την αριστερά,δογματική και ανανεωτική.Το 2012 το ΠΑΣΟΚ ψυχορραγεί και τα ρεάλια του μοιράζονται τα θεσμικά σκέλεθρα της αριστεράς:Ο Σύριζα θέλει το παπανδρεικό,τσοβολικό Πασόκ και η Δημάρ το δήθεν εκσυγχρονιστικό.Όσο για το ΚΚΕ έχει μείνει στήλη άλατος,κάτι σαν τη γυναίκα του Λοτ,κοιτάζοντας μέσα απο το ιδεοληπτικό του λαγούμι το μέλλον.

Παρ όλα αυτά ψηφίζω αριστερά!! Είμαι πολυ άρρωστη γιατρέ μου;;

Left Liberal Synthesis said...

@Nosfy
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα, όσο για την ιστορία,αν θυμάσαι κάποιος άλλος είχε ραντεβού .......

Left Liberal Synthesis said...

Σαββίνα
Αύριο έχει τη φωτογραφία μας η Espresso
Οροθετικοι στον ιό Left IV κυκλοφορούν ελεύθεροι , ανεξέλεγκτοι διασπείροντας χαοτικες ιδέες ναι μεν αλλά αριστερά γμ το κερατο μας......
Πήρες το φάρμακο σήμερα ;;

Anonymous said...

Περισσοτερο αριστερη υποκρισια και λιγοτερο τρελλα

"....1.Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους (και που πολλές φορές δεν υπογράφθηκε για λόγους αξιοπρέπειας-εγωισμού) και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκόμενων από την τοπική εκδικητικότατα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο , στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης...."
http://nosferatos.blogspot.com/2012/04/blog-post_257.html

Γιατι λοιπον προσπαθουν να το κρυψουν; Οι αριστεροι επιστημονες ειναι η ραχοκοκαλια της μεσαιας + ταξης. Ας το πουν και αν τους ψηφισει η πλειονοτητα του λαου, να κυβερνησουν, με τους καλυτερους και τιμιοτερους, τους χορτασμενους ομως, και οχι με τους βουλιμικους.

Γιατι οταν οι αριστεροι ηθελαν να κυβερνησουν πηγαιναν στο Πασοκ, που τωρα καταρρει διαρκως.

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Σαββινα "..¨Όσο για το ΚΚΕ έχει μείνει στήλη άλατος,κάτι σαν τη γυναίκα του Λοτ,κοιτάζοντας μέσα απο το ιδεοληπτικό του λαγούμι το μέλλον."

Eιχα γραψει:

"Ο σταλινισμός είναι η ‘’αριστερή’’ έκφραση του εξουσιασμου και της αυταρχικότητας και -παγκοσμίως -της πιο άγριας. Ο μαρξισμός έχει καταστεί διαχρονικά ‘’στήλη άλατος’’ αντί για διαρκώς ανανεούμενος τρόπος ανάλυσης της κοινωνίας και της βιόσφαιρας...."

Ρίνα said...

Στον καιρό των αρκτικόλεξων· ¨Ονομα παρούσας κατάστασης: ΑΝΕΞΕΛ
-Αλεπάλληλες εκρήξεις, ενώσεων, σωμάτων, ιδεών, που εκτινάσσονται σ´ενα βίαιο και βουβό σκορποχώρι, όλα συγκρουόμενα με τον εαυτό τους και με αλλήλους, προσφεύγουν ή μεταναστεύουν σε άδηλους τόπους, που μισούν. Φόβος γαρ εστί...,
το πρόδικο της διακυβέρνησης,- να κυβερνήσουν και να κυβερνηθούν-, η βουλιμία γιά εξουσία ,πού την τρέμουν.
Στο αποκαΐδι των ιδεών, μια ιδέα τώρα κυκλοφορεί σαν βασιλιάς, γυμνός: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
Και, LL, εδώ συμφωνώ μαζί σου, ότι αυτό το πρόταγμα έγινε το ίδιο το κόμμα . Και ακριβέστερα, είναι κόμμα !
-Πασόκ, και ΝΔ ακόμα, μοιάζουν να αποκαρώνονται μέσα στους λυγμούς του Αριστερού ασθενή, αλλά του ακμαίου εκλογικά.
Εν τω μεταξύ κάποιοι χρυσαυγίζουν - από παντού-

- Σαββίνα, ΑΦ, το ΚΚΕ το βλέπω σαν ένα εξαερωμένο τοτέμ, και ταμπού, που δεν κοιτάζει πίσω, αλλά πουθενά. Ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να χρησιμεύει ως τέτοιο, για να δίνουν το δικό τουs ήχο τα ταμπούρλα.

ΥΓ: Η αριστερή μου ψήφος δεν θα είναι προς χάρη κόμματος, αλλά γιατί επιλέγω τη Σκέψη μαζί με το Συναίσθημα και τη Συναίσθηση του αποχαιρετισμού, εκείνου που πρέπει να αφήσουμε πίσω και του βλέμματος σ' εκείνο που θα αποφασίσουμε ότι ανοιγόμαστε. ´Ιδωμεν

Ρίνα

ΣΠΙΘΑΣ said...

" αλλά ταξιδεύει αυτόνομο πλέον."

Έτσι είναι, σωστές απόψεις.

Ενώ για να οριοθετηθεί και να μπεί σε μια δημοκρατική ικανοποιητική τροχιά από μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ( όχι να τεθεί υπό έλεγχο) απαιτούνται πολλά και δύσκολα.

Καλησπέρα Γιάννη.

Anonymous said...

Ρινα πολυ ποιητικο,


Ολοι αφηνιασμενοι για την εξουσια.
Ολοι αφιονισμενοι απο την αναμονη συμμετοχης στην εξουσια-αμαρτια.
Θα διαψευσουν το ασμα "δεν υπαρχει αμαρτια που να κοβεται στα τρια " και ΝΔ, πΑΣΟΚ, δΗΜΑΡ ή κατι αλλο θα κανουν εξουσιαστικο τριγωνο (threesome);

Ες αυριον τα σπουδαια- μερος 1ο.

Αφωτιστος Φιλελλην

Left Liberal Synthesis said...

Ρίνα
Ο ποιητικός στοχαστικός σου λόγος, είναι από μόνος του αυτάρκης
Ουδεν σχόλιον.

Left Liberal Synthesis said...

Σπίθα
Καλό βόλι....

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Καλό Βόλι

κιμων said...

ΧΑΡΕΙΤΕ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΑΠΟΨΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΗ ''ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ''ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ''ΣΤΙΛΑΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ''.ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΚΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥ ΤΗΣ.ΧΑΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΙΕΙ ΓΙΑ ΛΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΥΣ.ΧΑΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΗΣΙΑ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΩΦΕΙΛΕΤΕ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΦΥΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ.ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΣ ΚΑΛΠΑΙΣ.ΚΙΜΩΝ

Anonymous said...

κιμων
1.Ο Αλεξης Παπαχελας εχει εξασφαλισει ικανην αποθηκη χρηματων και white sugar απο το πολυδιαπλακομνεο μεγαλο-κλεπτοκρατικο κεφαλαιο.

2. Πολυ φοβουμαι ομως οτι ο ετερος Αλεξης Τσ. εχει παραξει κατα την προεκλογικην εκστρατειαν και στην προσπαθειαν agit-prop ((δηλ. να διεγειρει το ασταθες συναισθημα και την ημι-διαταραγμενη λογικην του αφρονος "σοφου" λαου), που φαινεται οτι εμαθε ειτε νωρις, οταν ως εφηβος ενταχθηκε στην ΚΝΕ η μετα το 1992 απο ΚΚΕ-γενη επαγγελματικα στελεχη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ )ικανην ποσοτητα εγκεφαλικων ενδορφινων, ομοιαζων με χρηστην διεγερτικων ουσιων.

Πλεον οικολογος ο δευτερος Αλεξης.
Ο σοσιαλισμος θα ελθει με ποδηλατο.
Ιβαν Ιλιτς

και οχι με πορφυραν Alfaromeo των Ιταλοσπουδασμενων επι δεκαετιαν και κρατικοδιατων "στελεχων" 40-ετιας στον αριστερο χωρο με ολα τα ονοματα και ολες τις παραλλαγες του.

Αφωτιστος Φιλελλην

Στηριζω ΟΠ για να περασει ασφαλως το 3%

Left Liberal Synthesis said...

@Κιμων
Θα συγκινηθούμε αναλόγως, αλλά για την κίνηση Τσίπρα όντως είναι σαφές:ήταν μεγάλη τόσο που αναρωτιέμαι αν μπορεί να την συνεχίσει..

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
ΟΠ στο 3 %;
Είθε.....

Ρίνα said...

- Να συντριβούν ,Κίμωνα, και οι ακρίδες και τα συνεταιράκια τους, αλλά μην πετάς και τη σκούφια! Πρόλαβαν να εξαπλωθούν και αλλού.
Και φτάνει πλέον με το ευφυές σχέδιο Τσίπρα. Πολυφορεμένο... Η πορεία θα δείξει. Και είναι δύσκολη.

-Αφώτιστε,
´Εκανα πολύ κέφι με το 2. Πολύ καλό !
Το βιβλίο το έχω διαβάσει.
ΥΓ: Ελπίζω να περάσουν οι ΟΠ

Anonymous said...

Ρίνα
Ευχαριστω για το 2, αυτο λεει η ιατρικη και η ζωη, τα διδαγματα της οποιας εχω κατακλεψει.

Κατα μια ρηση που αποδιδεται στον Π.Πικασσο : "Οι μετριοτητες αντιγραφουν οι μεγαλοφυεις κλεβουν"
(μαλλον εχω κριση.. μετριοφροσυνης)

Αν οι ΟΠ και αλλες κοκκινοπρασινες δυναμεις ειχαν διαβασει Μαρευ Μπουκτσιν καιΙβαν Ιλιτς, θα ειχαν πραγματικα αριστερες οικολογικες θεσεις και τα πραγματα - για αυτους - θα ηταν καλυτερα.

Απλως μιμουνται την πρακτικη των Γερμανων και Αυστριακων Πρασινων.

Αφωτιστος Φιλελλην

Anonymous said...

ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ

"Η νέα σύνθεση.
Η πολιτική πρέπει να συνδυάζει το άμεσο με το μακροπρόθεσμο. Το κυβερνητικό με το διεκδικητικό. Το βέλτιστο με το ευσταθές. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε θέμα πολιτικής επιλογής υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας, και μάλιστα αυτό το σημείο μεταβάλλεται με το χρόνο και τις συνθήκες. Αν επιζητούμε την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί μια δραματική κατάρρευση, αυτή εμπεριέχει μια συνεχή σειρά ρήξεων. Αν οι συνεχείς ρήξεις αποκτήσουν δυναμική συνέχειας, η κατάσταση εξελίσσεται σε επαναστατική (τέτοια ίσως ήταν η εξέλιξη στη Χιλή του Αλλιέντε. Η συνέχεια είναι γνωστή). Στην δική μας εθνική αντίσταση, η ηγεσία ‘δείλιασε’, δεν θέλησε να πάρει την εξουσία (ας την έχανε μετά). Είναι και η συμφωνία της Γιάλτας. Τίποτε δεν αποκλείει μια πορεία αλλαγής να καταρρεύσει ή να προδοθεί. Θα είναι όμως μια παραίτηση η αναμονή της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων για να πάρουμε το ρίσκο της αλλαγής. Το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί σε πλήθος θέσεων π.χ. το λεγόμενο ‘μακεδονικό’. Αν όμως σήμερα διαπιστώνει κανείς την εμμονή του ΚΚΕ να μην αναλάβει κυβερνητική εξουσία, ούτε καν να εκτεθεί σε προτάσεις, δημιουργεί τις συνθήκες για αυτοεκπληρούμενη προφητεία καταστροφής. Ένας εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να βγάλει αρνητικά συμπεράσματα για τις δυνατότητες του κινήματος και την δυναμική του. (εμμέσως λέει ‘δεν μπορούμε τώρα’) Μπορεί ακόμα να δούμε την ιστορία με πιο συντηρητικά μάτια ή τέλος να εθιστούμε στην περιχαράκωση και την ιδεολογική καθαρότητα, θέματα που είναι αντικείμενο ιστορικού προσδιορισμού και μεταβλητά στο χρόνο και τις συνθήκες. Προβάλλει λοιπόν ένα καθαρό ερώτημα : «περιμένουμε ότι μια ‘επαναστατική κατάσταση’ θα προκύψει μέσα από τις δρομολογημένες εξελίξεις του μνημονίου και ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί σωστά, να ετοιμαστεί ιδεολογικά και οργανωτικά για να πάρει τότε την εξουσία με αξιώσεις ή ξεκινάμε σήμερα, με ατελείς απόψεις, με ασταθείς ιδεολογικά συμμάχους, με δυσμενέστατο εξωτερικό περιβάλλον μια πορεία σε αχαρτογράφητα μονοπάτια ;». Η προσωπική μου άποψη, και αυτή καταθέτω, είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το δεύτερο δρόμο. Η ιστορία δεν σχεδιάζεται, ούτε προδιαγράφεται : παράγεται ! Από την σύνθεση σε ένα αξεχώριστο σύστημα του παρελθόντος και των επιδιώξεων των υποκειμένων. Αυτές, οι επιδιώξεις, πρέπει να γίνουν ισχυρές, δηλαδή σαφείς και συνειδητές, και το προϊόν θα είναι η νέα κοινωνία. Εξ’ άλλου, μέχρι σήμερα η ιστορία δοκιμάζει τις ουτοπίες της. Έτσι πήγε μπροστά … Καιρός να συναντηθούν το ‘United we stand’ με το ‘προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε !’"


Αφωτιστος Φιλελλην

John 25aris said...

07//5/2012, 4.55
Είσαι έτοιμος για την ευθύνη της επιλογής...;

Left Liberal Synthesis said...

@John
Προφανώς για την δική μου ,αν αναφέρεσαι στην ψήφο.
Τα λέμε