Monday, February 27, 2012

Για ένα κομμάτι ψωμί : Small Times Crooks

Στην ταινία του 2000 «Μικροαπατεώνες» (Small Time Crooks) ο Woody Allen περιγράφει την ιστορία μιας μκροσυμμορίας που για να κλέψει μια τράπεζα ανοίγει ακριβώς δίπλα ένα φούρνο εικονικά. Ο στόχος είναι να σκάσουν ένα τούνελ για την ληστεία , αλλά κάτι αναπάντεχο συμβαίνει : ο φούρνος φτιάχνει καταπληκτικά ψωμάκια ,είναι τόσο κερδοφόρος που καθιστά την ληστεία λιγότερο ελκυστική .Η ταινία όντως απολαυστική , με τον Allen μικροκακοποιό να ευρίσκεται σε τρομερή αμηχανία .


Είχα ξεχάσει την ταινία μέχρις ότου προχθές , ένας φίλος μου απεκάλυψε ότι η ιστορία ,σε ελαφριά παραλλαγή έγινε πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2011. Τύπος με σοβαρή εμπλοκή με τα ποινικά δικαστήρια ( μιλάμε για κακουργήματα ) έχει ανάγκη να ξεπλύνει χρήματα .Ανοίγει ένα φούρνο - βιτρίνα και συμβαίνει το αναπάντεχο. Μέσα στη κρίση φούρνος πάει τόσο καλά ,και σε μερικούς μήνες ευρίσκεται με αλυσίδα καταστημάτων άρτου εντός Αθηνών. Η νεοελληνική μαύρη οικονομία ξεπέρασε και τον W.Allen

Η διάφορα είναι βέβαια σαφής :

Στην αμερικανική εκδοχή τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα .Στην ελληνική εκδοχή τα λεφτά είναι μαύρα ,αλλά και στις δυο περιπτώσεις , η τύχη είναι ότι ποντάροντας σε δυο concepts ( ληστεία - ξέπλυμα ή φούρνος) η τύχη σου χαμογελά στο νόμιμο. Είναι φανερό πως τίποτα δεν θα είχε γίνει αν κάποιος δεν έπαιρνε μια πρωτοβουλία.

Η ιστορία μου φάνηκε ως τυπική αναπαράσταση της συγκυρίας

Η Ελλάδα ποντάρει ταυτόχρονα στην άτακτη χρεοκοπία ( παρανομία) και Μνημόνιο Plus ( φούρνος) και κάνουμε το σταυρό μας κατά λάθος ο φούρνος να βγάλει τίποτα εδώδιμο. Η προέλευση του κεφαλαίου εκκίνησης είτε είναι φανταστική είτε ύποπτη , αλλά χωρίς τα λεφτά δεν γίνεται τίποτα.

Οι κριτικές που διαβάζω για το μνημόνιο Plus είναι όλες λογικές αλλά αφορούν δυο διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης:

Η πρώτη κριτική είναι ότι , τα νούμερα σε οποιαδήποτε αλγεβρική αποτίμηση δεν "βγαίνουν" .Δεν γνωρίζω την συγκεκριμένη άλγεβρα του χρέους , αλλά γνωρίζω ότι καμία άλγεβρα του παγκόσμιου χρέους δεν "βγαίνει". Με κάποιο τρόπο αν η κριτική είναι σωστή μαθηματικά αλλά επιλεκτικά αποσιωπητική. Τελικά δεν έχει σημασία αν τα νούμερα είναι σωστά αλλά αν μπορούν να φανούν σωστά μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον και μέσω μόχλευσης ενός ενδεχόμενου υποτιθέμενου ανοδικού κύκλου να αφομοιωθούν σε μια θετική δυναμική.

Η δεύτερη κριτική είναι ότι το χρέος αξιοποιείται προσχηματικά για να γίνει μια γιγαντιαία ανατροπή της κοινωνίας και οικονομίας. Ανεξάρτητα με την μαθηματική ασυνέπεια των λογιστικών του χρέους, σημασία έχει το πραγματικό βιοτικό επίπεδο που πέφτει ραγδαία. Ωστόσο εδώ αποσιωπάται , ότι η ίδια η πολιτική είναι προσχηματική γενικά και όχι μόνο το χρέος. Η γενική πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων , μετωνυμιών και προσχημάτων. Όσο το χρέος είναι πρόσχημα ,άλλο τόσο είναι και το έθνος, η πατρίδα, το κοινωνικό κράτος, οι τάξεις κλπ. Αν δεν έχει σημασία το χρέος γιατί είναι εμπειρικά ασύλληπτο ,γιατί είναι ένα αφηρημένο μέγεθος το οποίο παράγει ανεργία , φτώχεια, κρίση τότε κάθε αφαίρεση δεν έχει σημασία και άρα έτσι ακυρώνεται οποιαδήποτε μεγάλη πολιτική μάχη αφηρημένα επίδικα.


Οι πολέμιοι της μαθηματικής ασυνέπειας της διάσωσης μπορεί να διαψευστούν γιατί η μαθηματική ασυνέπεια της ελληνικής διάσωσης δεν έχει σημασία καθώς αυτή θα εισαχθεί σε μια μη συνεπή μαθηματική δομή , αύτη του παγκόσμιου χρέους. Καθώς το χρέος είναι το ίδιο παραγωγός νέων χαοτικών δυναμικών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη στατιστική πιθανότητα ενός νέου σημείου ασταθούς ισορροπίας με εξυπηρετήσιμο το χρέος. Οι υποστηρικτές της προσχηματικής χρήσης του χρέους μπορεί να αιφνιδιαστούν από την αποδόμηση του ως απλό ιδεολόγημα , καθώς οι αντίπαλοι τους μπορεί να αποδημήσουν άλλες αφαιρέσεις απαραίτητες για μια στοιχειώδη κοινωνική συνύπαρξη .πχ αν το χρέος είναι πρόσχημα, η νομιμότητα , εθνική κυριαρχία, η αλληλεγγύη τι είναι ;

Από την άλλη οι υποστηρικτές του μνημονίου βασίζονται σε μια παραδοχή ασφυξίας, αδιεξόδου η οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί θεωρητικά. Ο μόνος τρόπος να γίνει απτή η διαλυτική χρεοκοπία είναι να πραγματοποιηθεί.

Αν ξανασκεφτούμε με βάση την διπλή ιστορία του φούρνου, είναι σαφές πως δεν υπάρχει καμία διέξοδος με εγγυημένα αποτελέσματα. Υπάρχει ένα θεμελιώδες στοιχείο τυχαιότητας, ενδεχομενικότητας το οποίο μπορεί να καθορίσει την έκβαση. Όσο τα διαδοχικά μνημόνια δεν εγγυούνται τίποτα, άλλο τόσο τίποτα δεν εγγυούνται οι αποδράσεις από αυτά. Σε μια άλλη εκδοχή της ταινίας του Allen θα μπορούσε η έκβαση να ήταν διαφορετική: η ληστεία να πετύχει ανεξάρτητα από την ποιότητα του φούρνου ή ίσως η κομπίνα του έλληνα «ποινικού» να συνεχιζόταν εν κρυπτώ για χρόνια. Ποιος ξέρει;

Είτε έτσι είτε αλλιώς υπάρχει ένα ελκυστικό στις δυο ιστορίες : η παραγωγή του ψωμιού. Η δυνατότητα να φτιαχτεί και να πωληθεί ένα καλό καρβέλι ψωμί. Είναι αυτό που κατά βάθος ψάχνουν όλοι: Όποιος δει προσεκτικά όλες τις εκδοχές ( ναι όχι στο μνημόνιο ,μέσα έξω ευρώ) κοινό άρρητο υπόστρωμα είναι ότι πρέπει να παραχθεί, να πωληθεί και διανεμηθεί το κέρδος σωστά για ένα «καρβέλι ψωμί».

Υπάρχουν πολλοί πάρα πολλοί που δεν ξέρουν πόσο δύσκολο, περίπλοκο με πόσο ρίσκο φτιάχνεται το καλό ψωμί.H τρέχουσα αντίφαση ότι ένα από τα καλύτερα ψωμιά στην Αθήνα φτιάχνεται από τα λεφτά μιας παρανομίας.

14 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Μία βασική διαφορά είναι ότι οι πολέμιοι της άτακτης χρεοκοπίας καταστροφολούν χωρίς στοιχεία (εικότα βέβαια δεδομένα, αλλά αναπόδεικτα), ενώ οι αρνητές της "σωτηρίας της πατρίδας" έχουν αριθμητικά δεδομένα. Αντίθετα, οι "σωτήρες' δεν μπόρεσαν ακόμα να αποδείξουν ότι η μέθοδός του σώζει την πατρίδα και για αυτό καταστροφολογούν. Μόνο τους στοιχείο η "αστρολογική" πρόβλεψη της Οικονομίας. Αντίθετα, οι αρνητές του δανεισμού, βλέπουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να πικρατήσει αριθμητικά ή κοινωνικά παρά μόνο να κερδίσουν οι δανειστές.

Πάντως ενδιαφέρουσα η αναλογία, αν και η ταινία είναι εξαιρετική κι απολαυστική, ενώ η ελληνική ζωή ζοφερή ως θρίλερ.

Elias said...

Περιγράφεις το πρόβλημα του εσκεμμένου σύχρονου αναλφαβητισμού των μαζών. Η όλη συζήτηση για την κρίση περιστρεφεται απο το αλγεβρικο-οπως λες- λεξιλογιο της κρισης, μεσω τηε υπερτεχνολικης διαδοσης της πληροφορίας: αλλά οχι της γνωσης. Υπαρχει διανοητικη φτωχεια για την κριση χρεους.Ολα οσα μας παρουσιαζουν ως πρωτακουστα προβληματα ειναι ηδη χιλιοειπωμενα. Το δημοσιο χρεος,έλεγε ο Μαρξ, προικιζει το μηπαραγωγικο χρημα με παραγωγικη δυναμη και το μετατρεπει σε κεφαλαιο που δεν εκτείθεται σε κοπο και κινδυνο. Γιάννη, η καθεστωτικη κυριαρχη αφηγηση καπου εσβησε σκοπιμα την ειδοποιο διαφορα της ατομικης απο την συλλογικη χρεωση. Η ιστορια του φουρνου και της τραπεζας, ειναι η ιστορια της μηχανικης του εμποριου για την νομιμοποιηση μη εμπορευσιμου κερδους....
Thanks

Μανώλης said...

Εάν κατάλαβα καλά το "ρεζουμέ" ενός-αρκετά αντιφατικού-κειμένου, είναι ότι και οι μεν και οι δε δεν μπορούν να "ποντάρουν" αξιόπιστα στην στοχοθεσία τους, ελλείψει αντικειμενικής θεμελίωσης, καθόσον είμαστε στη σφαίρα του προσχήματος. Δεν αρνούμαι αυτή την-αρκετά μετα-νεωτερική-οπτική, όμως με τρομάζει στα τελικά της συμπεράσματα εάν μία τέτοια οπτική, ενδιαφέρουσα για λίγους σκεπτόμενους, γίνει συνειδητά- ασύνειδα κοινωνικό κτήμα. Καθώς αντιλαμβάνεσαι τότε μπορούμε όλοι ή ν' αυτοκτονήσουμε ή να μπούμε σε νιρβάνα....Pas mal..., όμως να το επιλέξω, βρε αδελφέ!

Anonymous said...

Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο:
Συνέρχονται όλες οι συνιστώσες της αριστεράς –μηδέ εξαιρουμένων των δύο εξεχουσών συνιστωσών ΚΚΕ και ΣΥΝ- και αποφασίζουν προκειμένου να διασώσουν τον πληθυσμό από την πείνα να ανοίξουν έναν φούρνο. Αν και όλοι θα συμφωνήσουν ότι αυτό είναι το καθήκον τους –άλλωστε εκπορεύεται από την ιδεολογία τους- πρέπει να λύσουν που θα τον εγκαταστήσουν. Το ΚΚΕ με τις περισσότερες ψήφους που διαθέτει θα επιμένει στην Ομόνοια ενώ, έστω, όλοι οι άλλοι συμφωνούν για πλατεία Συντάγματος, δίπλα στα λουλουδάδικα. Αδιέξοδος. Έστω ότι μετά από πολλές συνδιασκέψεις το πρόβλημα λύνεται –ο λαός συνεχίζει να πεινάει εν τω μεταξύ- και αποφασίζουν όλοι μαζί να ανοίξει ο φούρνος στην πλατεία Κλαυθμόνος. Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι το αλεύρι. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το ψωμί πρέπει να είναι μαύρο –τέτοιο τρώγει η εργατική τάξη- ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά. Ο ένας σιμιγδαλένιο, ο άλλος λευκό με σουσάμι, άλλος χωριάτικο, η άλλη demi και πάει λέγοντας. Και επειδή δε συμφωνούσαν όλη τη μέρα κοσκίνιζαν. Τελικά μερικοί αποσπώνται από την πλατεία Κλαυθμόνος και αποφασίζουν να διώξουν τους λουλουδάδες από το Σύνταγμα και ο καθένας να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Επειδή όμως η αγορά έχει καταστεί ανταγωνιστική λόγω των μνημονιακών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ένα όμως ευκαιριακό-τυχαίο γεγονός σαν κι΄ αυτά που συμβαίνουν στην καπιταλιστική οικονομία- έρχεται να τους βγάλει όλους από το αδιέξοδο. Ο λαός μπουκάρει μέσα στη Βουλή και την καίει. Επειδή οι φλόγες ήταν μεγάλες και φύσαγε δυνατός άνεμος, άρπαξαν και τα φρύγανα των φούρνων φωτιά και οι φούρνοι έγιναν παρανάλωμα πυρός. Ο λαός πεινασμένος καθώς ήταν έσπευσε στους φούρνους να πάρει κανένα ξεροκόμματο, αλλά δυστυχώς όλα τα καρβέλια είχαν γίνει κάρβουνο. Τότε απογοητευμένος καθώς αποφάσισε να πάρει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του…..

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Κινούμαστε αναμεσα σε μαθηματικές αβεβαιότητες, και κοινωνικές βεβαιότητες πτώσης του βιωτικού επιπέδου.
Η αμηχανία θα εκφραστεί και εκλογικά.
Εχεις δικιο,ζουμε ενα θρίλλερ παρα μια γλυκοπικρη κωμωδία

Left Liberal Synthesis said...

Ηλια
Συμφωνούμε, ετσι απλά
Σε βλεπω ολο και πιο συχνά στα ΜΜΕ πια,,,,,,

Left Liberal Synthesis said...

Μανώλη

Δεν κρύβω την αμηχανία, αλλωστε αυτο το νοημα εχει η δημόσια εκφραση.

Απο την αλλη πλευρά ο μεταμοντερνισμος δεν είναι κατασκευή αλλά πραγματικότητα.

Οταν το μεγαλυτερο ΚΚ της Ευρωπης , βρίσκεται να χρωστα 17 εκ (δηλαδλη οσο το ετησιο επιδομα ανεργίας 3500 εργατων) τότε δεν φταίει ο Lyotard.

Οι επιλογες όλες δικες σου φιλε μου.

Left Liberal Synthesis said...

Ανωνυμε
Προφανως η περιγραφη σου ειναι μακραν καλύτερη από το σενάριο του Allen, αλλά πισω από την πραγματικότητα (πιστεψε με εχω ονοματα, αριθμους,γεγονοτα.....) του ελληνικου φουρνου.

Anonymous said...

Εκπληκτικη ιστορια!
Η πραγματικοτητα ξεπερνα κατα πολυ την πλουσια φαντασια των περισσοτερων μας.
Ισως επειδη εχουμε αναθραφει με καποιες αρχες ανθρωπισμου.
Θα το περιλαβω σε καποιο διηγημα μου.
Μηπως αυτο που βρηκα ταιριαζει με την ιστορια ;
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=1846835&tag=8777

Αφωτιστος Φιλελλην

Left Liberal Synthesis said...

Αφώτιστε
Συμπτωσεις...........

Anonymous said...

Σας αναδημοσιεύω και από τον ΕΟΣ ένα άλλο ενδιαφέρον σενάριο

ΑνώνυμοςFeb 28, 2012 01:55 AM
Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο:
Συνέρχονται όλες οι συνιστώσες της αριστεράς –μηδέ εξαιρουμένων των δύο εξεχουσών συνιστωσών ΚΚΕ και ΣΥΝ- και αποφασίζουν προκειμένου να διασώσουν τον πληθυσμό από την πείνα να ανοίξουν έναν φούρνο. Αν και όλοι θα συμφωνήσουν ότι αυτό είναι το καθήκον τους –άλλωστε εκπορεύεται από την ιδεολογία τους- πρέπει να λύσουν που θα τον εγκαταστήσουν. Το ΚΚΕ με τις περισσότερες ψήφους που διαθέτει θα επιμένει στην Ομόνοια ενώ, έστω, όλοι οι άλλοι συμφωνούν για πλατεία Συντάγματος, δίπλα στα λουλουδάδικα. Αδιέξοδος. Έστω ότι μετά από πολλές συνδιασκέψεις το πρόβλημα λύνεται –ο λαός συνεχίζει να πεινάει εν τω μεταξύ- και αποφασίζουν όλοι μαζί να ανοίξει ο φούρνος στην πλατεία Κλαυθμόνος. Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι το αλεύρι. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το ψωμί πρέπει να είναι μαύρο –τέτοιο τρώγει η εργατική τάξη- ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά. Ο ένας σιμιγδαλένιο, ο άλλος λευκό με σουσάμι, άλλος χωριάτικο, η άλλη demi και πάει λέγοντας. Και επειδή δε συμφωνούσαν όλη τη μέρα κοσκίνιζαν. Τελικά μερικοί αποσπώνται από την πλατεία Κλαυθμόνος και αποφασίζουν να διώξουν τους λουλουδάδες από το Σύνταγμα και ο καθένας να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Επειδή όμως η αγορά έχει καταστεί ανταγωνιστική λόγω των μνημονιακών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ένα όμως ευκαιριακό-τυχαίο γεγονός σαν κι΄ αυτά που συμβαίνουν στην καπιταλιστική οικονομία- έρχεται να τους βγάλει όλους από το αδιέξοδο. Ο λαός μπουκάρει μέσα στη Βουλή και την καίει. Επειδή οι φλόγες ήταν μεγάλες και φύσαγε δυνατός άνεμος, άρπαξαν και τα φρύγανα των φούρνων φωτιά και οι φούρνοι έγιναν παρανάλωμα πυρός. Ο λαός πεινασμένος καθώς ήταν έσπευσε στους φούρνους να πάρει κανένα ξεροκόμματο, αλλά δυστυχώς όλα τα καρβέλια είχαν γίνει κάρβουνο. Τότε απογοητευμένος καθώς ήταν αποφάσισε να πάρει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του…..

Left Liberal Synthesis said...

Το ίδιο σχόλιο από ΕΟΣ φάνηκε πιο πριν
Ενδιαφέρον οντως, το σχολίασα (οσο μπορούσα)

Anonymous said...

"Αποκάλυψη: Επενδυτής σε «πλυντήριο» κυκλώματος σωματεμπορίας εμφανίζεται ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος
Οι δικαστικές αρχές ερευνούν αν η συμμετοχή του στην συγκεκριμένη αλυσίδα φούρνων ήταν «συμπτωματική επιλογή» ή υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:14
Αποκάλυψη: Επενδυτής σε «πλυντήριο» κυκλώματος σωματεμπορίας εμφανίζεται ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος


Σε επιχείρηση που είχε εμπλακεί δύο φορές - το 2008 και το 2010 - σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος από μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας εμφανίζεται να επένδυε τα χρήματα του ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ κ Ρίζος Ρίζος! Ο κ Ρίζος που ελέγχεται για υπόθεση απάτης μαζί με άλλους συνδικαλιστές φέρεται μέσω και μίας συγγενούς του να έχει αποκτήσει το 2013 «μερίδια» από αρτοποιεία που ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων που είχε προσδιορισθεί ότι χρησιμοποιούντο ως «πλυντήριο» ενός πολυεθνικού ροζ κυκλώματος!...

Ο κ Ρίζος φέρεται να είχε επαφές – μέσω συγγενικού προσώπου του - με έναν 45χρονο επιχειρηματία που είχε δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων σε όλη την Ελλάδα κι ο οποίος έχει κατηγορηθεί, την τελευταία εξαετία και μάλιστα είχε φυλακισθεί, ότι έφερνε στην Ελλάδα δεκάδες αλλοδαπές που έπεφταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης! Ο 45χρονος ήταν ιδιοκτήτης και στριπ σόου με έσοδα πολλά εκατομμύρια εύρω, κι όπως είχε προκύψει από την έρευνα της ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε το ίδιο λογιστήριο για τα εν λόγω νυκτερινά καταστήματα και την αλυσίδα φούρνων...

Μάλιστα για την υπόθεση αυτή λόγω της σημαντικότητας της, είχε υπάρξει ενδιαφέρον και συντονισμός των ενεργειών της ΕΛΑΣ κι άλλων ξένων αστυνομικών αρχών από την Εuropol και την Ιντερπόλ Ωστόσο καμμιά από τις δύο δίκες για τις υποθέσεις της τελευταίας εξαετίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αλυσίδας φούρνων ή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της......"

Anonymous said...

συνεχεια

"...Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η συμμετοχή του κ Ρίζου στην αλυσίδα φούρνων φέρεται να έχει γίνει το ίδιο διάστημα –στις αρχές του 2013 - κατά την οποία ο κ Ρίζος άνοιξε δύο λογαριασμούς σε κυπριακές εταιρείες,με χρήση της off shore εταιρείας “ARCELOR LTD” συνολικού ύψους 750.000 εύρω. Ο εισαγγελέας για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κ Παναγιώτης Νικολούδης συγκεντρώνει στοιχεία για την σχέση των χρημάτων αυτών με υπόθεση απάτης μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και στελεχών της ΔΕΗ με την χρηματοδότηση υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τώρα λοιπόν οι δικαστικές αρχές ερευνούν αν η συμμετοχή του κ Ρίζου στην συγκεκριμένη αλυσίδα φούρνων ήταν «συμπτωματική επιλογή» ή υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος». Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωναν το μεσημέρι της Κυριακής στο «Βήμα» την έκπληξη τους για την «συγκεκριμένη επένδυση του κ Ρίζου αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαστική κάθαρση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008 η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης γυναικών με την κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος», λόγω ακριβώς του ξεπλύματος χρημάτων από την αλυσίδα φούρνων. Στα πλαίσια της συνελήφθησαν 16 άτομα και διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας εντόπιζε κορίτσια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και αφού τα παραπλανούσαν ότι θα εργάζονταν σε χώρες της Ευρώπης ως χορεύτριες, τα έστελναν στην Ελλάδα. Στην συνέχεια τις νομιμοποιούσαν με πλαστά λιθουανικά διαβατήρια και αιτήσεις πολιτικού άσυλο και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με τους πελάτες των δύο strip show καταστημάτων που είχαν. Οι έρευνες της ΕΛΑΣ έγιναν σε δύο καταστήματα strip - show στη λεωφόρο Συγγρού και στη Μεταμόρφωση, σε μια πολυκατοικία στη Νέα Ιωνία (χώρο κράτησης των γυναικών), στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας φούρνων και σε διάφορα διαμερίσματα. Τότε μάλιστα είχε προκύψει ότι το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον 45χρονο φέρεται να χρησιμοποιούσε και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για «κακοποιημένες γυναίκες» για να καλύπτει τις δραστηριότητες του. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος διοχέτευε μεγάλο μέρος των κερδών του στην Κύπρο.

Η δεύτερη φορά που ο ίδιος τωρινός «συνέταιρος» του κ Ρίζου κατηγορήθηκε για οργάνωση κυκλώματος σωματεμπορίας ήταν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ τότε συνελήφθησαν συνολικά 51 άτομα για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων τα 19 αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα τότε είχαν κατηγορηθεί και δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στο σύστημα παράνομης έκδοσης αδειών για τα θύματα του κυκλώματος. Τότε πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές και χώρους που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση και ειδικότερα στην Αθήνα, την Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, την Σκύδρα, και την Φλώρινα. Διενεργήθηκε έλεγχος σε δέκα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε τέσσερις κατοικίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν περισσότερα από 180 άτομα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΑΣ και τότε προέκυψε ότι το κύκλωμα νομιμοποιούσε τα κέρδη του μέσω της ίδιας εταιρείας φούρνων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με την αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων. Επιπλέον διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων."

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=554332

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Μην κατηγορουμε τους συνδικαλιστες για κρατισμο, μπορουν καλλιστα και στην γκριζα οικονομια!!!