Saturday, December 17, 2011

Μάγια ; Όχι ευχαριστώ λέω να πάρω λίγο Puntland Real Estate

.

Η πιθανότητα να γνωρίσεις κάποιον που είναι Σομαλος και επισκεπτεται συχνά το Μογκαντισου δεν είναι μεγάλη.

Περί εξωτικών τοποθεσιών

Ταυτόχρονα οπότε αναφερεσαι για τοποθεσίες εξ´ ορισμού " εξωτικές " τότε επιβεβαιώνεται η θεωρία της αυτοπληρουμενης επιθυμίας του τουρίστα.Η θεωρία είναι απλή , δοκιμασμένη και σχεδόν 100 % επιτυχής.Τα εξωτικά μέρη είναι εξωτικά μόνο και μόνο γιατί τα έχεις προσλάβει να είναι εξωτικά εκ των προτέρων . Ο όρος εξωτικος ,ας προσληφθεί στο ακριβές του περιεχομενο και δεν αφορα  αποκλειστικά  τον " τριτο κόσμο " Εξωτικό είναι ότι είναι έξω και παιρνει μορφές αυταπάτης για την "ανάπτυξη " όσο και για την " υπαναπτυξη" .

Για να συνενοηθουμε ας καταγράψουμε μερικούς εξωτισμους

Η Ελβετία είναι μια εξωτικά οργανωμένη ,πολιτισμένη χώρα.Σωστά,  μόνο που στην Ζυρίχη υπαρχει " πιατσα" που συναγωνίζεται  την Τοσιτσα σε συνωστισμό , δημοσιες ενεσεις και οσμές  ουρίας. Η Ελβετια ειναι πολυγλωσση συνταγματικα .Βεβαια, αλλά υπαρχουν χωριά γερμανοφωνα και γαλλοφωνα σε απόσταση 5 λεπτών με το τραινο που παριστάνουν ότι δεν είναι πολυγλωσσοι γιατί συχαινονται αλλήλους όσο οι χρυσαυγητες τους Αφγανούς στον Άγιο Παντελεημωνα.

Η Υεμένη η πιο φτωχή εξωτική χώρα του Αραβικού κόσμου, μόνο που η Σαναα έχει τον μεγαλύτερο  κατα κεφαλή στόλο Porsche Cayenne ,μερικά ξενοδοχεία 5 αστέρων με πληρότητα την οποία η τουριστική Αθήνα  δεν φαντάζεται ούτε στα πιο σεξυ όνειρα της.

Ο κατάλογος μπορει να γίνει τεράστιος. Το σύμπτωμα αυτου του εξωτισμου εκπροσωπείται στην Ελλάδα απο την Μάγια Τσοκλη. Το " στήσιμο " είναι απλό : σε ένα κόσμο όπου με 15 ευρώ αγοράζεις την τελευταία έκδοση του Lonely Planet ο οποίος περιγράφει σε ποια στανη της Σενεγαλης γενούνται δυδυμα γαιδουρια  ,όταν οι τόποι στη γη χωρίς κάλυψη GPs είναι λιγωτεροι απο τις  γυναικείες  ομάδες ποδοσφαιρου polo με ελεφαντες στο Βατικανό  , η Μάγια κατασκευάζει κατι εικόνες με εξωτικους ανθρώπους λες και είμαστε στο 1930. Είμαι σίγουρος ότι δίπλα απο την κάμερα που παρουσιαζει την απομονωμένη χωρική στο Τιμπουκτου είναι ο ξαδελφος της με I phone  4 , πάνω σε Land Rover ο οποίος  πληρώνει το νοίκι του στο Παρίσι με internet banking. Και οταν η καμερα που ζουμαρει την απομονομενη Σουδανη γυρισει 10 μοιρες θα αποκαλυφθουν καμια πενηνταριά τουριστες με coca cola που απολαμβάνουν φρεσοκτατα μπριος με ζαμπον και Philadelphia  cheese.Αν ήμουν φεστιβάλ θεσαλονικης θα της έδινα το πρώτο βραβείο σεναρίου και ηθοποιίας ,για το σύνολο του έργου μυθοπλασιας που παρουσιάζει στη Νετ με τον τίτλο " παριστάνοντας τον έκθαμβο  τουρίστα σε demek δυσπροσιτα χωριά " .Στο ίδιο μοτίβο κινουνται και πολλά ντοκυμανταιρ πολιτικού περιεχομένου ,όπου όσο πιο περίπλοκο και απομακρυσμένο είναι το τοπωνύμιο  αναλογη και η υποτιθέμενη πολιτικη καινοτομία.

Ας πούμε  ,λοιπον, ότι δεν υπάρχει πια ο εξωτισμός ως τοπικό φαινόμενο.Οι ασύμμετριες είναι παντού , η συνύπαρξη του σύγχρονου με το αρχαικο είναι δίπλα μας και οι στερεοτυπες διηγήσεις έχουν μόνη λειτουργία  στο να δημιουργούν τουριστικές αξίες.Δεν υπάρχει τίποτα πιο εξωτικό απο το να μην έχεις ΙΧ  και να πρέπει να πας επειγόντως απο τον Ευαγγελισμό στα Καμινια μέρα γενικης απεργίας χωρίς ταξί .Τυφλά νάχει ο Indiana Jones.

Ο Αχμεντ

Λοιπόν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιον Σομαλο που πηγαινοερχεται στο Mogandishu   και στις περιφερειες Puntland και Garawe ,και όπως πάντα η θεωρία του εξωτισμου κατέρρευσε.Για μένα η Σομαλία  ήταν το συνώνυμο της φτώχειας, της ακυβερνησίας, της ανέχειας , της εγκατάλειψης .

Ο Αχμεντ είχε μια τυπική ιστορία πρόσφυγα.Σε ηλικία 13 χρόνων ανακαλύπτει ένα μακρινό του συγγενή στις ΗΠΑ, ο οποίος του εξασφαλίζει μια βίζα και εγγυημένη διαμονή διατροφή σε μια οργάνωση που ασχολείται με την Αφρική.Τελειώνει το κολέγιο ,προσκαλεί τα δυο μικρωτερα αδέλφια του,και σε μερικά χρονιά γίνεται μεσαίο στέλεχος σε μια εταιρεία οικοδομικών εργασιών.Παντρεύεται μια Κενυατισα και κάνει δυο παιδιά.Όλα τα χρονιά συστηματικά στέλνει λεφτά στην υπολειπη οίκογενεια που έμεινε πίσω.Ξαφνικά βρίσκει μια αγγελία για μια παρόμοια δουλειά στο Ντουμπάι, και βούρ παίρνει γυναικα και παιδιά και αλλάζει διαμονή.Απο εκεί και πέρα οι συμπτώσεις τον βοηθάνε. Οι επαφές του στη Σομαλα συνεχείς τον πείθουν ότι θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει  τηλεόραση.

H  χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση αλλα στην Σομαλια συμβαίνει κατι ιδιαίτερο .Μια σημαντική Οικονομική ανάπτυξη ίσως  επειδή υπάρχει μια  "αδύνατη "κυβέρνηση με τα σταθμά μιας ευρωπαϊκής πρόσληψης, η οποία τελικά είναι μια μηχανή παραγωγής διαφθοράς και κατασπατάληση διαφόρων εξωτερικών βοηθείων .Η  χώρα έχει 8  εκατομμύρια κατοίκους που απηυδισμένοι απο την καταρρευση και δημιουργούν περιφερειακές  κυβερνήσεις που καταφέρνουν αξιόλογα απατελέσματα.Τα  σχολεία χρηματοδοτούνται απο  τα τοπικά συμβούλια απο εισφορές σομαλων της διασποράς και μικρά  δίδακτρα.Το ίδιο συμβαινει με τα νοσοκομεία . Εγκαθίστανται παντού  εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που εξασφαλίζουν τηλεπικοινωνια παντού, ενω πρωτοποριακά έχουν εκκινήσει συστηματα μεταφοράς μετρητων μέσω SMS τα οποία δείχνουν να λειτουργούν άψογα. Τα  λιμανια και τα πολλά περιφερειακά  αεροδρόμια  λειτουργούν με συστημάτα τυπου σδιτ, και έχουν εκθετικους ρυθμούς αύξησης.

Δεν υπάρχει κρατικό νόμισμα και οι συναλλαγές γίνονται σε δολλαρια. Οι εσωτερικές  συναλλαγες εκτοξεύονται .Το Μογκαντισου έχει σχετική ηρεμία , για τα αφρικανικά δεδομένα...,  και οικοδομική ανάπτυξη. Η οικοδομική ανάπτυξη είναι πρωτοφανής στην περιφέρεια. Οι ανάγκες σε οικοδομικά υλικά έκαναν τον Αχμεντ να είναι εκει κάθε δυο μήνες.Τα συνεργεία στο Garawe η το Puntland είναι τοσο αποτελεσματικά και εξειδικευμένα ώστε ως δομημενες εταιρίες εργολαβιες αναλαμβάνουν εργασίες εκτός Σομαλιας  κυρίως στην Κένυα. Υπάρχουν 3-4 μικρες σομαλικες εταιρείες με σημαντικά έργα στο Ναιρομπι.Σήμερα στο αεροδρομιο του Μογκαντισου γίνονται 3-4 διεθνείς αφίξεις την εβδομάδα απο ιδιωτικές εταιρείες με πληρότητα 100%  ,και η χωρητικότητα στα ξενοδοχεία είναι περίπου η ίδια .Κτίζονται δυο νέα ξενοδοχεία στην παραλία με οργανωμένες πλαζ ελπίζοντας σε μελλοντικούς τουρίστες. Υπάρχει μια εκθετικα αυξανόμενη βιοτεχνική βάση κυρίως μεταποίησης ψαριών στη Las Khorey  αλλά πλέον το μεγάλο ενδιαφέρον θα προέλθει απο το πετρέλαιο καθώς οι περιφέρειες έχουν βρει νομοτυπες διαδικασίες και αναθέτουν ήδη δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.Στο βορρά η ανάπτυξη είναι τέτοια, υπάρχει ήδη ένα πανεπιστήμιο και η κρατική χαλαρότητα είναι τέτοια που βαδίζουν ολοταχώς προς αυτονομία .

Οι στατιστικές είναι ανύπαρκτες και η δημόσια εικόνα της χώρας έχει μείνει στα κλισέ της αμερικανικής εισβολής αλλα κυρίως στον βορά η ανάπτυξη είναι πέραν κάθε προσδοκίας.

Η μυθολογία της Σομαλικής πειρατίας

Η πειρατια είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά Σομαλους .Η εκκινηση πυροδοτηθηκε απο την ανεξέλεγκτη αλιεια απο αλλα κρατη ,τον καιρο που ο εμφύλιος ήταν σε έξαρση. Η απουσια κρατους εκανε τους τοπικους ψαραδες να οργανωνουν μικρες ναυμαχιες άμυνας  ,αλλα η ταυτοχρονη αναπτυξη ενος αναξελεγκτου χρημαστηριου μετρητων στη χώρα δημιουργησε το απολυτο μιγμα οικονομικου μεταμοντερνου αρχαισμου.Οποίος κανει ένα στοιχειώδες ισοζύγιο ο λογαριασμός είναι υπέρ των Σομαλών : χάνουν περίπου 20-30 εκατομμύρια  δολλάρια απο την αλιεία ενω σε η πειρατια σε σχεδον εικοσι χρονια επεφερε το πολυ 50 εκατομμυρια .Οι ψαραδες εβαλαν ενα know how ναυμαχιας με απλά μεσα , και καποιοι εκτος Σομαλιας το κεφαλαιο κίνησης. Εχουν  ένα  πολυ ευελικτο, "ασφαλες"  συστημα για να μπορουν να εισπραττουν εκατο ,διακοσια   χιλιαρικα και να αφηνουν τα πλοια σε χρονο dt .Ο Αχμεντ ειναι αφοπλιστικος : χωρις ενα τραπεζικο know how απο τσακαλια του ειδους με γνωση απο off shore banking δεν υπαρχει πειρατεία  Ουσιαστικα είναι ενα διεθνες καρτελ  με εσωτερικη πληροφορηση εγκατεστημένο αλλού ,το οποιο έχει δώσει δικαιώματα franchise στους ψαράδες για το εμπορικό σημα "piracy" και αυτοί αποδειχθηκαν ικανοί franchisees. Όταν αποκαλυφθει το δυκτιο και οι διασυνδέσεις του με τράπεζες, αλλά κυρίως με ασφαλιστικές εταιρείες , που πενταπλασίασαν τα ασφάλιστρα για τη περιοχή....., τότε κάποιοι του διεθνούς κυκλώματος ναυλασφαλίστρων θα χάσουν τον ύπνο τους.

Αυτά έμαθα από τον Αχμεντ  και  μάλλον με οσα βλέπω στην Αθήνα πάω  στη Σομαλία σύντομα .........


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Σομαλία Εδω
Αεροπορικές συνδέσεις εσωτερικού εξωτερικού

Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμιο,Βιομηχανίες, Δορυφορικές Συνδέσεις στο Puntland

Το Mogadishu ως τουριστικός προορισμός σε Ελληνικό Site!

Ξενοδοχεία στο Mogandishu

Εδώ οι Μogadishu Τimes (Αγγλικά)

Garoowe η πρωτεύουσα του Puntland

9 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Εξαιρετική δημοσίευση. Έμφαση έδωσα κυρίως στην τελευταία -περί πειρατείας- παράγραφο και στην ανάλυσή του περί εξωτισμού. Ουσιαστικά τα εξωτικά μέρη είναι όχι απλά ο αυτοεκπληρούμενος προορισμός του τουρίστα, αλλά του πολιτισμένου ευρωπαίου. Ο εξωτισμός είναι το παραδοσιακό, το αγνό, το αβίαστο από τον πολιτισμό, αρκεί να διακρίνεται για τις πολυτέλειές του...

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Σωστα συμφωνούμε

Leo Kastanas said...

Έλληνες μηχανικοί ετοιμάζονται για Σομαλία; Και Έλληνες πολιτιή για πειρατία στη Σομαλία; Θα μείνουμε τελικά μόνοι μας κάτι Φυσικοί, Χημικοί και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις;

Ρινα said...

Ενδιαφέρον άρθρο...!

Ρινα said...

Ο εξωτισμος πλέον περιπλανάται ενδεής από επιθυμίες για το αγνωστο ´έξω ´, γιά αναπτυγμένες- υπανάπτυκτες η ´αποανάπτυκτες´κοινωνίες καί τοποθεσίες. Πλανάται στα μετακείμενα της ατοπίας και αχρονίας των σύγχρονων δικτύων ως λήμμα η ως πλοήγηση στο συνωστισμό των ... Ιστών

Left Liberal Synthesis said...

Leo
Από τον εξωτισμό στην επιστημονική φαντασία.......η αποσταση ειναι τοσο μικρη.

Left Liberal Synthesis said...

Ρινα
Καλως ορισες με την ποιηση σου

Political Doubts. said...

checkarete auto: http://www.politicaldoubts.com/index.php/africa/127-somaliapeiratestromokrates.html

Left Liberal Synthesis said...

@Political Doubts
Ευχαριστώ για το σχόλιο
Συμπληρώνει την άποψη της ανάρτησης