Friday, October 14, 2011

Μια απεργία, μια χαμένη ευκαιρία

Η απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι η πιο αντιπροσωπευτική της συγκυρίας
·         Η απεργία σωρεύει τόνους σκουπιδιών και η κοινωνία δεν δείχνει την παραμικρή εγκράτεια, διάθεση αυτοπεριορισμού .
·         Αποκαλύπτει την ανύπαρκτη διάθεση  άρρητης συνεργασίας, εθελούσιας λιτότητας, αλλαγής καθημερινών συνηθειών .
·         Οι υποτιθέμενοι συμπαραστάτες των απεργών δεν κάνουν την παραμικρή συμβολική κίνηση πραγματικής έμπρακτης υποστήριξης: δεν καλούν σε μια εγκράτεια στην διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.
·         Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση στην ιδιωτικοποίηση της συλλογής απορριμμάτων. Δεν βρίσκω κανένα στρατηγικό οικονομικό ιδεολογικό λόγο το κράτος να διαχειρίζεται στερεά απόβλητα μέσω κεντρικού  σχεδιασμού. Η  ολική κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων είναι ισοδύναμη με την απαίτηση για ολικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.  Τούτου δοθέντος  όμως  συμπαρίσταμαι  μισθωτό που απεργεί ,έτερον εκάτερον. Οι μισθωτοί της καθαριότητας δεν είναι «κρατιστές» είναι μισθωτοί σε δυσμένεια.
·         Η απεργία αυτή είναι η μεγάλη χαμένη ευκαιρία των δυνάμεων πολιτεύονται με τις αξίες της συνεργασίας , της αυτοδιαχείρισης. Αντί ένα κίνημα «αριστερής λιτότητας»  να συνοδεύσει τους απεργούς  , οι «συμπαραστάτες» πλειοδοτούν στην κατασκευή ενός freak show των απορριμμάτων καθώς συγκροτούν το δεύτερο απαραίτητο πόλο σε κάθε θέαμα βίας και οξύτητας. Η μαξιμαλιστική πολιτική πλειοδοσία με κέντρο τα απορρίμματα είναι αισθητική (δηλαδή  πολιτική) προσχώρηση στο πεδίο της ακροδεξιάς, στην αμετροεπή οξύτητα.
·         Ότι και να γίνει μετά την απεργία , η ελληνική κοινωνία έδειξε το άπληστο νεοβάρβαρο πρόσωπο της. Η απουσία εγκράτειας είναι η μεγαλύτερη αποσκευή  της ακροδεξιάς αναδίπλωσης που επέρχεται.

14 comments:

Leo Kastanas said...

Το πήρα στον αέρα για απόφθεγμα των ημερών

Left Liberal Synthesis said...

Δεν είσαι καθόλου "εγκρατής"...........

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Εγώ πάλι Γιάννη δεν μπορώ να συμπαρασταθώ σε μια τέτοια απεργία. Είναι αντικοινωνική (με την έννοια ότι χρησιμοποιεί την υγεία σαν όμηρο μιας επαγγελματικής ομάδας για να πετύχουν κάτι) και περιβαλλοντικά βάρβαρη - και δεν στοχεύει κανένα σύστημα αλλά ψάχνει θύματα μέσα στο λαό. Την βλέπω σαν ένα είδος οικολογικής τρομοκρατίας. Το ίδιο αδιέξοδη με κάθε τρομοκρατία. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Η κοινωνία έχει κάποια στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία, εγγυημένα θεσμικά. Δεν είναι συνδικαλισμός η παραβίασή τους - ένα είδος κοινωνικού καννιβαλισμού από διεφθαρμένους συνδικαλιστές μάλλον. Ιδιωτικοποίηση τώρα. Η ακροδεξιά με τον εμφύλιο δυναμώνει.

ck said...

Η απουσία εγκράτειας είναι ακροδεξιά.
Με τα άλλα θανάσιμα αμαρτήματα τι γίνεται?
Υπάρχει κανένα αριστερό για να ξεχαρμανιάζουμε?

Left Liberal Synthesis said...

Γιώργο
Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα

Η απεργία των εργατών και η υποστήριξη της

Η υποστήριξη της απεργίας χωρίς την έκκληση για εγκράτεια στα σκουπίδια είναι υποκρισία, κυνισμός και τελικά τροφοδοσία του ακραίου πολιτικού θεάματος

Εγώ έχω μια δυσκολία να αμφισβητήσω το δικαίωμα κάποιου να απεργήσειΕχω επίσης το δικαίωμα να τον υποστηρίξω υπό όρους.Και νομίζω πως περιέγραψα τους όρους της υποστήριξης

Left Liberal Synthesis said...

Minority
Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που σε βλέπω εδώ.Welcome

Νομίζω ότι θέλει μια μικρή κακοπιστία ,η τέλος πάντως αποδεκτή διάθεση πειράγματος, για να μην δεις ότι αναφέρομαι όχι σε εγκράτεια της "ηθικής" αλλά εγκράτεια της συνεργασίας

Αυτής της συνεργασίας που είναι προιόν ατομικής βούλησης, δεν είναι κρατική επιταγή. Αναφέρεται ρητά στο κείμενο ως "αρρητη συνεργασία" "εθελούσια λιτότητα"
Είναι η παραλλαγή των "αυθορμήτων τάξεων" που πηγάζουν από εθελοντικές συμπεριφορές και δοκιμών λάθους.Υπάρχει ένας σημαντικός "αριστερός" διανοητής που έχει γράψει τόμους για αυτού του τύπου τις συνεργασίες, ονόματι Hayek.
Τα περι ακροδεξιάς επίσης τοποθετούνται στο κείμενο με σαφήνεια. Κάθε ατμόσφαιρα άπόλυτης όξυνσης βίας και απουσίας ορθού λόγου οδηγεί στην ακροδεξιά.
Συνενοούμαστε ε;

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Δεν είναι Γιάννη λίγο αυτοματισμός "το δικαίωμα κάποιου να απεργήσει"; Ποιος είναι αυτός, τι μέσα χρησιμοποιεί, ποια είναι η θέση του σε ευαίσθητα κοινωνικά δικαιώματα όπως η υγεία, η παροχή ρεύματος, πόσιμου νερού κλπ κλπ Δεν είναι απλά και όμοια τα πράγματα. Ας απεργήσει και η αστυνομία τότε κάνα δυο βδομάδες να λύσουμε και τους λογαριασμούς μεταξύ μας χωρίς κρατική παρέμβαση (πλάκα κάνω...).

Left Liberal Synthesis said...

Γιώργο
Δεν φταίει η απεργία ως τέτοια,αλλά το πολιτικό ήθος της.

Προφανώς σε ευαίσθητες διαδικασίες, χρειάζονται προσωπικό ασφαλείας, κλπ

Η απεργία της καθαριότητας γίνεται ολική και σε μια ατμόσφαιρα πολιτικών "παρατράγουδων" αυτό είναι το κακό και όχι το δικαίωμα απεργίας.

Επειδή όλοι ποντάρουν στην όξυνση, δεν σημαίνει ότι θα ατονίσουν και
τα δικαιώματα.Νομίζω αλλιώς δεν μιλάμε για διαφωνία αλλά για "γινάτι".

ck said...

Συμφωνώ απόλυτα με την αυθόρμητη τάξη, αυτή είναι άλλωστε που κάνει την ζωή μας βιώσιμη σε καθημερινή βάση.
Απλώς ήθελα να σημειώσω ότι η καλή ή κακή κοινωνική και συμπεριφορά δεν αποτελεί μονοπώλιο κάποιου πολιτικού χώρου ή ακόμα και κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογίας.
Ο όποιος καλοπροαίρετος σκοπός, συνήθως αγιάζει και δικαιολογεί τα μέσα (κακώς κατα την γνώμη μου) για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τα κοινά.

Left Liberal Synthesis said...

Minority
Στο κείμενο δεν γραφτηκε οτι η μη εγκράτεια είναι ακροδεξιά

Γράφτηκε πως το σκηνικό που στήνεται από μη συνεργατικές συμπεριφορές , αυτό το freak shov της οξύτητας οδηγεί στην ακροδεξιά

ck said...

Η τραγωδία της χώρας μας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αυταρχικότερες κοινωνικές και πολιτικές λύσεις με κοινοβουλευτικά ή και με βίαια μέσα.
Η Ελληνική κοινωνία δεν διαθέτει δυστυχώς τους κοινωνικούς (μη κρατικούς) θεσμούς και την αντίστοιχη κουλτούρα που θα μπορούσαν να την θωρακίσουν απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Γι' αυτό βλέπουμε σήμερα έναν αγώνα όλων απέναντι σε όλους τους άλλους, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο απο τα μερίσματα που διανέμει η εκάστοτε κυβέρνηση.
Στις συνθήκες αυτές η κοινωνία αναζητά τον strong man που "θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους".
Δεν είναι περίεργο που ο Hayek είναι παντελώς άγνωστος, όχι μόνο στον μανάβη της γειτονιάς μου, αλλά και στους καθηγητές που είχα στο πανεπιστήμιο.
Μας περιμένει μεγάλη ανηφόρα.

Left Liberal Synthesis said...

Μ.Ο
Συμφωνούμε
Δυστυχώς ο Χαγιεκ είναι άγνωστος , και όπου είναι γνωστός αναδεικνύεται ο "ατομικισμός" ενώ παραβλέπεται (σκοπιμα;;)ο συνεργατισμός του

dimitris t said...

Όποιος προτείνει την ιδιωτικοποίηση της συλλογής απορριμάτων καλό είναι να το ξανασκεφτεί. Οι σημερινές εικόνες των ξένων εργατών που έπεφταν στα βουνά των σκουπιδιών για συλλογή με τα χέρια είναι αποκαλυπτικές!

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
΄
Καταλαβαίνω το επιχείρημα που λέει "χωρίς ελέγχους της εργατικής νομοθεσίας οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν κάτεργα"

Δεν διαφωνώ στο επίπεδο αυτό

Αλλά δεν μπορεί να γίνεται ένας ισολογισμός παντα στο κατώτερο επίπεδο.

Με την λογική αυτή επειδή δεν υπάρχει ελεγχος να κάνουμε κεντρική διαχείριση απορριμάτων.Επειδή δεν υπάρχουν υγειονομικοί έλεγχοι να καταργήσουμε την ιδιωτική εστίαση κλπ κλπ κλπ

Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζύ σου ως εξής

Αφου εξασφαλισθεί η εργατική νομοθεσία με δρακόντιους νόμους και ποινές, να αποκεντρώσουμε την αποκομιδή. Οχι αναγκαστικά ιδιωτικά αλλα με συνεργατικούς φορούς , υβδριδικά σχήματα κλπ.