Wednesday, July 6, 2011

Athens,Athènes,Athen,アテネ,Atene,Афины,Atina,Athinë



Η επιχείρηση της Αστυνομίας στο Σύνταγμα την ημέρα ψήφισης του “Μεσοπρόθεσμου” είχε ένα μοναδικό σκοπό: την διάλυση της κατασκήνωσης των “αγανακτισμένων”. Η επιχείρηση απέτυχε, η αστυνομία προσέγγισε τα πρότυπα λειτουργίας των δυνάμεων του Άσσαντ, και η Αθήνα θα συναγωνιστεί την Σάναα και την Δαμασκό στον δημοσιογραφικό διαγωνισμό ¨The most violent capital¨.


Από την άλλη πλευρά βέβαια το Σύνταγμα γίνεται το σημείο συμπύκνωσης της τρέχουσας νεοελληνικής κατάστασης :Η βία και η καταστροφή ως αισθητικό περίβλημα μιας αυθεντικής έκφρασης δυσαρέσκειας η οποία προς το παρόν φλερτάρει με την άμεση δημοκρατία, την ώρα που κόμματα “παριστάνουν” τα άτομα. Το Σύνταγμα έγινε Hyde Park , τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων παρέχουν θέα κατασκήνωσης αλά Ελληνικά , αλλά η δυσαρέσκεια είναι αυθεντική, εγκατεστημένη στο κέντρο περίπου ως μοναδική επιλογή.

Με μία έννοια η Αθήνα γίνεται ένα τουριστικό αξιοθέατο μόνο για “ψαγμένους”. Παρέχονται τα κλασσικά μνημεία και σύγχρονη αμφισβήτηση στο ίδιο τουριστικό πακέτο σε χαμηλές τιμές

Ταυτόχρονα η πόλη ζει πολλαπλές ζωές. Η υπόγεια καλλιτεχνική δράση έχει απογειωθεί. Δεκάδες μουσικές σκηνές, υβριδικά καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές πρωτοπορίες συνωστίζονται σε χώρους και συνθήκες από Negative έως No το πολύ Low Budget. Σε δέκα χρόνια οι απόντες της συγκυρίας θα ανακαλύπτουν ότι το 11 ήταν η χρονιά που γεννήθηκαν τα αριστουργήματα του 21 αιώνα, γιατί τα αριστουργήματα γεννιόνται υπογείως σε καινοφανείς συνθήκες κρίσης.

Πολιτική ένταση, κοινωνική ενέργεια, δράση , κλασικισμός και avant guarde αποτελούν το πολλαπλό σήμα της κοσμοπολίτικης Αθήνας.

Βέβαια ο κάθε κομφορμιστής (το είδος είναι αυθεντικά διακομματικό και διαταξικό) μάλλον θα ζηλεύει κατά βάθος νυσταλέες comme il faut κεντροευρωπαϊκές πόλεις που η μαγκιά εξαντλείται στην δεξιοτεχνία κανενός έντιμου jazz κλαρινετίστα, και τις κοτσίδες καμιάς naturalise τραγουδίστριας από την Benin . Σωστά άλλωστε πως θα αναδείξουμε το αυτοφυές πλέγμα μας.

Η Αθήνα είναι μια τρομερή πόλη μόνο αν την βλέπουμε όπως είναι: Ολοζώντανη, αντιφατική, γεμάτη ενέργεια, πολύπλοκη, ακατανόητη , πολλαπλά ανόητη και επίμονα αυτοκαταστροφική. Μια αυθεντική πόλη παραγωγός live τέχνης

Αν η πόλη αυτή συμβολίζει μια κοινωνία, τότε δεν υπάρχει ούτε μια στο τρις εκατομμύριο να την “πατήσουμε” .Ζούμε μια ιστορική έκρηξη , στην οποία ένα είναι σαφές : οι άνθρωποι εδώ αποκαλύπτουν υπερβολικά αποθέματα ενέργειας, πλεονάσματα ζωής, υπερχειλίζουσες επιθυμίες

Είναι θέμα μερικών μηνών, όπου μια νέα θετικότητα θα έχει αποκαλυφθεί, και δεν θα έχουμε κατανοήσει το πως. Ευτυχώς γιατί η συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει, παρά μόνο η επιθυμία. Και για ένα πράγμα είμαι σίγουρος αυτή υπάρχει.

9 comments:

Elias said...

Τόσο στους Λοξούς στοχασμούς για την Βια, του Ζιζεκ οσο και στο Ματι της Εξουσιας του Φουκώ, θα βρει κανείς αυτο το διπολο σημαίνοντος και σημαινομενου που αναλυεις φιλε πολυ ευστοχα, για την πολη και την παλη... Την νεα θετικοτητα θα ηθελα να μου αναλυσεις ,αν μπορεις...
Thanks

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Προφανώς δεν μπορώ.Το μονο που δεν μπορώ ότι θα έρθει.Ας πούμε κατι σαν το σύνθημα "δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλες νεκροθάφτες"

rakis said...

Αυτό που ζητά ο Elias είναι το επίδικο. Και τα γεγονότα της πλατείας δε δείχνουν να αναδεικνύεται μια νέα θετικότητα.
Ή να το αλλιώς, στη θετικότητά του :)

Η κρατική βία που δείχτηκε για μια ακόμη φορά θα μπορέσει να συνδράμει στο να μετουσιώσει τα υποκείμενα της πλατείας σε ένα νέο συλλογικό πολιτικό υποκείμενο;

Left Liberal Synthesis said...

Rakis
Δεν έχω την απάντηση. Επαναλαμβάνω "δεν θα πεθανουμε ποτέ κουφάλες νεκροθάφτεσ"

rakis said...

Ναι. Ούτε και γω. Για αυτό δε σε πίεσα για απάντηση αλλά έθεσα ανοιχτό ερώτημα. Φιλικά.

Left Liberal Synthesis said...

Rakis
Διαχυτος αγνωστικισμός.....

Leo Kastanas said...

Μια νέα θετικότητα. Ναι, μέσα από αλλαγή πορείας (μόδας ίσως)άλλες συνήθειες, λιγότερο κυνηγητό, περισσότερη ηθελημένη απλότητα, αλληλεγγύη. Αναγκαστικά.

Left Liberal Synthesis said...

Λεο
Το καζάνι βράζει.Και καζάνια που βράζουν σημαίνει πως υπάρχει ενέργεια.Το ποιος κουνάει την κουτάλα, τι υλικά βάζουμε μέσα θα καθορίσει την σουπα.
Εκφράζω μια ευχή για την θετικότητα βλεποντας την ενέργεια.Ας ελπίσουμε οι μάγειροι να βάλουν στα υλικά αλληλεγγύη και απλότητα.

Left Liberal Synthesis said...

Open eyed dreamer

Με χαρά βλέπω το κείμενο να έχει τέτοια ανταπόκριση, και σέβομαι ειλικρινά τον κόπο σου για την μετάφραση


Ευχαρίστως θα λάβω το αγγλικό κείμενο για αναδημοσίευση στο

jpagia@gmail.com

Χαιρετώ