Friday, March 4, 2011

Το R&D του μπακλαβά

Στις αρχές του 60 ένας Ηπειρώτης φούρναρης στον Νέο Κόσμο έχει μια περίεργη έλξη για τα μηχανήματα. Αντί να φωνάζει το γνωστό του μάστορα όποτε κάποιο μηχάνημα είχε πρόβλημα, παρατούσε τα ζυμωτήρια και τις πινακωτές, άρπαζε τα κατσαβίδια και τις βίδες και τα έφτιαχνε μόνος του. Σε λίγο καιρό δίπλα από το φούρνο δημιούργησε ένα χώρο 50 τετραγωνικών για να ασχολείται με το χόμπυ του. Άρχισε να επιδιορθώνει όχι μόνο τα δικά του μηχανήματα αλλά και των συναδέλφων του. Κράτησε το μηχανουργείο ως δεύτερη δουλεία μέχρι την στιγμή που η φήμη του άρχισε να του φέρνει μια πολύ περίεργη σχεδόν απελπισμένη πελατεία. Οι παραγωγοί κανταιφιού και μπακλαβά, που έτσι και αλλιώς ήταν λίγοι, είχαν πολύ περισσότερο την ανάγκη του. Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες της αρτοποιίας ούτε καν ήξεραν το φύλλο μπακλαβά. Ο φούρναρης εξειδικεύεται τόσο στα μηχανήματα αυτά , ώστε στα πενήντα τετραγωνικά φτιάνει με αντιγραφή το πρώτο δικό του μηχάνημα αυτόματης παραγωγής φύλλου μπακλαβά.


Πενήντα χρόνια μετά συνάντησα τον εγγονό του ΑΒ

Το χόμπυ του παππού είχε μετεξελιχθεί μέσα σε δυο γενιές σε μια πολύ μικρή αλλά ειδικευμένη βιοτεχνία που εξάγει το 80 % της παραγωγής της. Πρόκειται για μια εταιρεία οκτώ (8) ανθρώπων που ουσιαστικά έχει know how engineering μπακλαβά, γιατί αναθέτει με outsourcing σε ελληνικά μηχανουργία τα διάφορα εξαρτήματα. Η εταιρεία ουσιαστικά διαχειρίζεται το brand της, και η τεχνολογία της είναι ο σχεδιασμός και το μοντάρισμα συστημάτων που παράγουν άλλοι. Ο εγγονός έχει ένα βαρύ πρόγραμμα ταξιδιών καθώς οι εξαγωγές εκτείνονται από την Οσάκα ως το Ντητρόιτ και από το Χαρτούμ ως την Τύνιδα. Η βιοτεχνία των οκτώ (8 ) ατόμων είναι ουσιαστικά μια εταιρεία R&D .Τα προϊόντα φύλλου μπακλαβά είναι η βάση πολλών gourmet που δημιουργούν νέες ανάγκες σε ποιότητα χαρακτηριστικά , και άρα τα μηχανήματα πρέπει να βελτιώνονται συνεχώς.

Ο ΑΒ εξήγησε πως βρίσκεται τεχνολογικά στην παγκόσμια πρωτοπορία, ουσιαστικά ανταγωνίζεται τον εαυτό του. Η αυτόματη κατασκευή φύλλου μπακλαβά και κανταϊφιού είναι μια υπόθεση με πολλά τεχνολογικά tips.

Ήπιαμε το καφεδάκι μας και ο ΑΒ είχε δυο παράπονα

Συμμετέχει σε 4 παγκόσμιες εξειδικευμένες εκθέσεις. Στην τελευταία στο Ντουμπάι έμενε σε ξενοδοχείο όπου πλήρωνε 60 Ευρώ την διανυκτέρευση. Ο αρμόδιος του σχετικού φορέα εξαγωγών που βρέθηκε και αυτός στην ίδια έκθεση ,έμενε σε ξενοδοχείο των 350 Ευρώ. Δεν το επισκέφθηκε ούτε μια φορά, και οι παροχές του οργανισμού ήταν υποτυπώδεις.

Οι δουλειές του για το 2011 έχουν αύξηση 30 %.Ωστόσο δεν μπορεί να βρει ένα συνεργάτη που να μπορεί να συνδυάσει κάποιες ικανότητες. Γνώση τεχνολογίας τροφίμων, διάθεση για ταξίδια, με λελογισμένο προϋπολογισμό, αλλά αποδοχές ακριβώς διπλάσιες από όσα παίρνει ένας επίκουρος στο πανεπιστήμιο. Τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά.

Αυτή είναι η Ελλάδα του μνημονίου. Ταλαντούχα με άγνωστες επιτυχίες, σοβαρές στρεβλώσεις, ασυνάρτητες διαδρομές και άγνωστες σχεδόν γραφικές δυνατότητες. Αυτή η ιδιόρρυθμη Ελλάδα του R&D του μπακλαβά είναι η μειοψηφία. Όντας μειοψηφία δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα σοβαρό ρεύμα. Αυτό είναι το πρόβλημα μας αλλά και η μύχια ελπίδα μας.

9 comments:

Νοσφεράτος said...

Γνώση τεχνολογίας τροφίμων, διάθεση για ταξίδια, με λελογισμένο προϋπολογισμό, αλλά αποδοχές ακριβώς διπλάσιες από όσα παίρνει ένας επίκουρος στο πανεπιστήμιο. Τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά.''

ε λοιπόν υπάρχει.. Αν τμπορεις να τον βρεις τον φιλο σου πες του να μου στειλει ενα μέηλ και να του δωσω τηλεφωνο απο ενα αξιο παιδι me σπουδες και Β.Α που εχει δουλεψει στη Νεα Υορκη ακριβως στην αγορά τροφιμων ... αντε να μας ΒΓΕΙ και κατι καλό απο τα μπλογκια

Left Liberal Synthesis said...

Νοσφυ
Δες το μαιηλ σου

Μιχάλης Π. said...

Μακάρι να βρει κάποιος δουλειά από δω,
αλλά το θέμα είναι, έχει (διαδικτυακή) παρουσία αυτή η επιχείρηση;
Έχει βάλει ποτέ αγγελίες και αν ναι που;
Πώς στο διάολο πρέπει να ξέρει κάποιος μια εταιρεία που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας, όταν είναι τόσο μυστικοπαθής που δεν αναφέρει ούτε καν το πλήρες ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη;

Φιλικά,
Μιχάλης Π.

Left Liberal Synthesis said...

Μιχαλη
Η υπόθεση αναφέρθηκε ως κεντρισμα προβληματισμού και τίποτα παραπάνω.Η προεκταση που δοθηκε από το πρωτο σχολιο ήταν ειλικρινά αναπάντεχη.Αν τώρα περιμένουμε οι εταιρίες να βρίσκουν στελέχη από τα πολιτικα ιστολόγια, τότε μας βλέπω με καμιά δεκαπενταριά μνημόνια.

Στ. Χαϊκάλης said...

Ευγε για τη παράθεση αυτης της ιστορίας. Θα βοηθήσει μια αδιαμορφωτη, για την ώρα, προσπάθεια/κινητοποίηση, που υποστηρίζει ότι μια απο τις γραμμές σωτηρίας, ειναι να αυξηθεί η παραγωγή (και οι εξαγωγές, αν ειναι δυνατόν) που εμπεριέχουν επινοητικότητα και KnowHow.
Εύγε και στον επικεφαλής της εταιρείας που αποφεύγει τη δημοσιότητα (γιατί μπορεί να του κάνει ζημιά).
Αν μπορεί να βοηθήσει, ειναι δυνατόν να μπει μια αγγελία σε μια 'συστάδα' διαδικτυακών Μέσων, ώστε να αυξηθουν οι πιθανότητες να εντοπισθεί το στέλεχος. Χωρίς αναφορά στο όνομα της εταιρείας και -εννοείται- σ εθελοντική βάση...

Left Liberal Synthesis said...

Σ.Χαικαλη
Η ανάρτηση προφανως έχει γίνει χωρίς την άδεια του "πρωταγωνιστή" της με μικρές αλλαγές που δεν επιρρεάζουν την ουσία.
Προφανώς έχουμε ανάγκη το παράδειγμα,και αυτη την ανάγκη προσπάθησε να καλύψει η ανάρτηση

Στ.Χαϊκαλης said...

Μέσω του Best Practice Forum FB PPage , αλλά και της δικής μου σελίδας, η ιστορία αυτή , κάνει ένα νέο 'κύκλο' προς γνώση διαφόρων που ενδιαφέρονται. Εχει ήδη πολύ σημαντική υποδοχή. (Δεν είχα άλλο τρόπο να σας ενημερώσω, γιατι δεν βρήκα σελίδα σας στο FB.
Αν βρείτε κι άλλες παρόμοιες ιστορίες, μη διστάσετε να τις καταγράψετε. Υπάρχουν νέες/νέοι που διψούν να μάθουν πως αυτή η χώρα δεν ειναι των Ψαρών η ολόμαυρη ράχη. Σας ευχαριστούμε

Aristos said...

Το παράδειγμα είναι πολύ χρήσιμο, αλλά έχει ενδιαφέρον και η συνέχεια, που δεν την ξέρουμε. Με ποιό τρόπο έψαξαν για το στέλεχος που τους λείπει; Πήγαν στο carriera.gr και στα συναφή sites;
Ισχύει ότι η Ελλάδα του μικρού πρωτοπόρου είναι ανοργάνωτη και ασύνδετη, αλλά τώρα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης. Για αυτό, LLS, δώσε στην εταιρία μια συμβουλή για το πώς να ψάξουν, και πες και σε εμάς, πώς ψάχνουν.

Anonymous said...

Που σπούδασε ο ΑΒ; Η τεχνολογία τροφίμων στην Ελλάδα είναι λίγο καταδικασμένη στο ΤΕΙ, αλλά
α. σίγουρα από τους μηχανολόγους του ΕΜΠ ή άλλου πολυτεχνείου θα βρεθεί κάποιος κατάλληλος
β. και από το ΤΕΙ μπορεί να βρεθεί κατάλληλος
γ. Αν έχει τόση ανάγκη η εταιρία, ας πάρει κάποιο νέο και ας τον εκπαιδεύσει αντί να ψάχνει κάποιον έμπειρο.
δ. τι θα πει διπλάσιο μισθό από του επίκουρου; Δίνουν 5Κ το μήνα x 14 μισθούς; Δεν είναι άσχημο αυτό, αν ζητούν σχετικά λίγη εμπειρία (ως 5-6 χρόνια). Προοπτικές εξέλιξης υπάρχουν;

Γενικά, συνήθως το "ψάχνουμε για Χ αλλά δε βρίσκουμε" είναι μούφα. Σημαίνει (μεταξύ άλλων)
- δεν ξέρουμε να ψάξουμε/να κάνουμε συνεντεύξεις
- δεν ξέρουμε τι ζητάμε
- πληρώνουμε κινέζικους μισθούς
- έχουμε κακή φήμη
Ξέρω μια περίπτωση και εγώ που (όπως ισχυρίζεται ο ΑΒ) όντως έψαχναν για υψηλού επιπέδου προσωπικό και δεν έβρισκαν. Την κλείσαν την εταιρία στην Ελλάδα, τη μεταφέρανε στο Τέξας.

vasvas