Tuesday, January 19, 2010

Ενοχικός συμβιβασμός στην ΕΡΤ και τα "διαμαντια" του 902


Μετα τον θόρυβο για τις αμοιβές στην Ερτ ο Γερουλάνος με ταχύτητα Uri Geller καταφέρνει και εξοικονομεί 10 εκ ευρω.


Απίστευτα πράγματα.Οι πιο εθνικά σκεφτομενοι Ελληνες κυκλοφορούν στηνΑγία Παρασκευή.Σε δεκα λεπτά κατανούν το εθνικό πρόβλημα με τα ελλείματα και τα spreads ,κάνουν τον πόνο τους καημό και εξοικονομούν τα εκατομμύρια

Αν υπήρχε αναλογία τότε εφαρμόζοντας την ίδια ταχύτητα σε όλες τις δημόσιες δαπάνες ,τότε θα είχαμε λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα από τα Χριστούγεννα.


Στην είδηση αναφέρεται

Ήδη όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, έχουν γίνει περικοπές αμοιβών της τάξης του 30% σε όλα τα διευθυντικά στελέχη, ενώ καταργήθηκαν πλήρως οι θέσεις των ειδικών και εντεταλμένων συμβούλων του προέδρου.

Από την κίνηση της κατάργησης των 14 ειδικών συμβούλων του προέδρου, εξοικονομήθηκε το ποσό του 1,08 εκατ. ευρώ. Επίσης από την κατάργηση των δύο θέσεων εντεταλμένων συμβούλων εξοικονομήθηκε το ποσό των 450.000 ευρώ. Από την κατάργηση των επιτροπών εξοικονομήθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρθηκε δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας. Από την πράξη αυτή εξοικονομήθηκαν 2,34 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μειώθηκαν κατά 10% οι αμοιβές του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ), μειώθηκαν από 3% έως 25% οι αμοιβές στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ) και μειώθηκαν από 5% έως 50% οι μεικτές αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ). Από τη μείωση των μισθών των γενικών διευθυντών κατά 30% -που προαναφέρθηκε- εξοικονομήθηκε το ποσό των 350.000 ευρώ.

Επειδή όμως μάγια δεν γίνονται και η εθνική συνείδηση δεν έχει εταιρική εντοπιότητα,αυτό που έγινε προφανώς είναι εκφράστηκε χρηματικά η αυτογνωσία του ιστορικού συνβιβασμού της ΕΡΤ.

Ο συμβιβασμός έγκειται στο οτι όλοι συμφωνούμε να πληρώνουμε μια εταιρεία για υπηρεσίες που δεν θέλουμε να αποτιμήσουμε.Ο συμβιβιασμός είναι διακομματικός διαιδεολογικός δηλαδή απόλυτος.

Δηλαδή μεταξύ μας ξέρουμε ότι η ΕΡΤ θα παράξει το ίδιο περίπου προιόν με πλέον κόστος 30 % ή και μείον 40 %.Δεν υπάρχει διαφορά.Αυτό το ξέρουν όλοι και οι εργαζόμενοι της.Ετσι λοιπόν οτι και να τους ζητησει ο εκάστοτε Γερουλάνος δεν θα αντιδράσουν και πολύ.Η διαπραγματευση γίνεται σε καθεστώς συνενοχής.

Προφανώς ο λόγος που όλοι θέλουμε μια ουδέτερη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ο εφιάλτης να είχαμε μόνο ιδωτική.Δηλαδή ραδιοτηλεοπτικό προιόν που παράγεται όσο είναι χρήσιμο για διαλειμα μεταξύ διαφημήσεων.

Η Ερτ είναι λειτουργική και χρήσιμη μόνο ως ιδιαιτερότητα ,ως συστηματική απόσταση από τις μετρήσεις της AGB και της Focus,οι οποίες θα την επιβραβεύουν με υψηλα νούμερα σχετικά αραιά.Οποτε δηλαδή παράγονται αριστουργήματα που συνδιάζουν αποδοχή και ποιότητα.

Αυτη την καταστατική θέση έχουμε αποδεχθεί όλοι,και μέσω της αδράνειας πληρώνουμε κανονικά τις ειφορές,δεχόμαστε ο υπουργός να δίνει στην ΕΡΤ αναλογικά και την κρατική διαφήμηση.Τέλος για να εχει και καμιά τηλεθέαση ανεχόμαστε η ΕΡΤ να πλρώνει επι πλέον μισθους τηλεσταρ.

Προσωπικά πιστεύω οτι η δημόσια τηλεόραση είναι μια απαραίτητη πολυτέλεια που επιφυλάσσουν για τον ευατό τους οι ανεπτυγμένες κοινωνίες. Δεν μπορεί να κριθεί ως συμβατική παροχή υπηρεσιών.Οποιαδήποτε συζήτηση για τον περιορισμό της είναι αναχρονισμός.

Ωστόσο εδω επανεμφανίζεται το άλυτο πρόβλημα της χρήσης των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών.Η ιδιαιτερότητα γίνεται πρόσχημα ,και η υπηρεσία μετασχηματίζεται σε ΟΑΕΔ.Το θέμα είναι εξαντλημένο ως περιγραφή και βαρετό.Δεν κυκλοφορόυν στην σημερινή ιδεοκίνηση παρά κοινοτοπίες και επαναλήψεις.

Το τι ακριβως κάνει η πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ και σε μερικές δημόσιες υπηρεσιες είναι γνωστό ,πριν από όλους στους ίδιους.Σημαντικά ποσοστά εργαζομένων στρεσσάρονται καθημερινά παίζοντας μακροπροθεσμα με την ψυχική τους υγεία.Η ανία στην εργασία είναι κάποτε τόσο ψυχοφθόρα που δεν πληρώνεται με τίποτα.

Απέναντι στην ΕΡΤ του διακομματικού συνενοχικού συμβιβασμού υπάρχει όμως μια ραδιοτηλεόραση που ημιτελώς και σχεδόν ασυνείδητα αποτελεί το ορατό (κυριολεκτικά) αντιπαράδειγμα.

Πρόκειται για την τηλεόραση του ΚΚΕ,το 902

Σε μια σειρά από αναρτήσεις έχουμε αναλύσει τις σκέψεις μας για το κόμμα αυτό.Εχουμε σοβαρές διαφορές για την σκέψη του,αλλά δεν ασπαζόμαστε τον σειρμό για υποτιθέμενο Σταλινισιμό (ο όρος είναι η μεγαλύτερη ενδοαριστερή αρλούμπα του 20 αιώνα) και βρίσκουμε σοβαρά αντικρατικιστικά ανανεωτικά στοιχεία στην πολιτική του πράξη.Στην ανάλυση μας το ΚΚΕ δεν είναι περισσότερο δογματικό από άλλες πλευρες της Αριστεράς.

Μια σερά αναρτήσεων για την φυσιογνωμία του ΚΚΕ και την στρεβλή αντιμετωπιση του υπάρχουν εδω

Ο τηλεοπτικός 902,αποτελεί (ισως και παρά την θέληση των οργανωτών του) μια πραγματοποιημένη αλλα ημιτελή προσπαθεια που αναδεικνύει οχι ρητορικά αλλά απτά ,ορατα την συνενοχική αναποτελεσματικότητα της ΕΡΤ.

Προφανώς πρόκειται για τηλεόραση Super Low Budget

Είναι φανερό λειτουργεί με κλάσμα των όσων ο Γερουλάνος περικόπτει σε δέκα λεπτά.Οι διαφημήσεις του είναι λίγες σχεδόν γραφικές,(με την εξαίρεση του Jumbo την ωρα που το

Παμε πλακωνόταν με τους μπράβους του) και μια αναλογική κρατική διαφήμηση του ΟΠΑΠ.
Κι’ομως αυτή η Low Budget τηλεόραση παραδίδει μερικά «διαμάντια».Οι ίδιες εκπομπες στην ΕΡΤ θα κόστιζαν πολλαπλάσια και οι πρωταγωνιστές τους θα φλερτάριζαν με υπερσυμβόλαια.

Απαριθμω

«Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» με τον Παρη Μήτσου.

Πρόκειται για μουσική εκπομπή αρχειακής αξίας όπου δεν παρουσιάζεται απλά η λαική μουσική,αλλα παρουσιάζονται μικρές συναυλίες,άγνωστοι δημιουργοί ,και γίνονται μουσικολογικές αναλύσεις.Ο Μητσου φαίνεται να παίζει το θέμα στα δάκτυλα,είναι οικείος με τους φιλοξενουμένους του και όχι σαλιάρης ψευτοδήθεν οπως ο υπερκτιμημενος Παπαδόπυλος των Σαββατόβραδων της ΝΕΤ.Είμαι σίγουρος οτι η εκπομπή αυτή θα αποτελέσει υλικό μελέτης μετά από είκοσι χρόνια.

«Μικροπροοπτική» με τον Θαναση Μπαλοδήμο

Προκειται για την μοναδική αξιόλολογη εκπομπή για το σινεμά σε όλη την Ελληνική τηλεόραση.Εμφανίζεται όλο το φοβερό πλήθος των μικρομηκάδων,με τις ιδέες του,παρουσιάζονται αποσπάσματα ταινιών που θα παραμείνουν στην αφάνεια.Ο οικοδεσπότης συνδιαλεγεται με μοναδική άνεση,πληρη γνώση του αντικειμένου,και οι θεατές καταλαβαίνουμε από πρωτο χέρι τι θα παραχθεί σε πεντε δεκα χρόναι από το σημερινά ταλέντα του σινεμά

«Φωταψίες» με τον Αλεξανδρο Λαμπρίδη

Η μαγεία της δημοτικής κυρίως ηπειρώτικής παράδωσης.Πληθος συγκροτημάτων,ποιητικά σχόλια,και μουσικολογικές αναλυσεις.Μάλιστα η εκπομπή γίνεται με μια ιδιαίτερη αισθητική οταν παρουσιάζει το θέμα του ο Λαμπρίδης.


Δεν έχω σκοπό να παραθέσω όλοτο το προγραμμα του 902,Αλλωστε δεν είναι όλο τόσο ελκυστικό.Βρίσκω δε την αυστηρά πολιτική του θεματολογία αναχρονιστικά προπαγανδιστική.(λχ θα μπορούσε να εχει δικάδες εκπομπές διαλογου με τους αντιπάλους του ,χωρίς το αγχος της ατάκας ,αλλά προτιμά τους μονολογους).

Οι εκπομπες που παρέθεσα με την υψηλή τους ποιοτητα εκθετουν το μαμουθ της ΕΡΤ,του οποίου την ακριβή διάιτα πληρωνουμε όλοι.


11 comments:

Greek Rider said...

Και η πλάκα είναι ότι ορισμένες από τις βλακείες που παίζει η ΕΡΤ είμαστε αναγκασμένοι να τις βλέπουμε για να κάνουμε και απόσβεση των χρημάτων που δίνουμε...

Αντωνης said...

Ως φαν του 902 όταν έρχομαι Ελλάδα, προσυπογράφω. Και εκτιμώ την τήρηση απόστασης από τον "αντι-ΚΚΕ" συρμό. Γενικώς εκτιμώ τις αντιστάσεις του ιστολογίου στα εύκολα και μοδάτα, την θέλησή του για περίσκεψη, και το ήθος του.

Anonymous said...

Αυτό που δεν μας είπε ο κος Γερουλάνος (και δεν τον ρώτησε και κανείς), είναι τι ποσοστό του κόστους της ΕΡΤ αντιστοιχεί σ'αυτά τα 10 εκ. Για να καταλάβουμε για ποιό λόγο πανηγυρίζουμε.
Επίσης δεν μας είπε(και δεν τον ρώτησε και κανείς), πώς είναι δυνατόν ένας ΔΗΜΟΣΙΟΣ φορέας να πληρώνει έναν υπάλληλό του τα εικοσαπλάσια (επί 20) από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου.
Μάλλον πρέπει να στείλω τα παιδιά μου σε ένα εργαστήρι δημοσιογραφίας.

Left Liberal Synthesis said...

GR
Δεν παίζει πολλες βλακίες.Αλλα οτι κι να παίζει το παραγει με πολλαπλασιο κοστος.

ο δείμος του πολίτη said...

Μάλλον η διαφορά έγκειται πρωτίστως στην ποιότητα που χαρακτηρίζει την αριστερά στις πολιτιστικές της επιλογές. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι παρά το όποιο κόστος της ΕΡΤ (δε σημαίνει ότι επειδή είναι κρατική πρέπει να μένει και φτωχική), διαμάντια υπάρχουν παντού. Είναι λάθος μεγάλο να κρίνουμε και να συγκρίνουμε 6 κανάλια με τα ιδιωτικά, όπως είναι λάθος να κρίνουμε κάθε μία εκπομπή ξεχωριστά, υπό την έννοια ότι η πολιτική χάραξη είναι γενική. Αιρέσεις φυσικά μπορούν να κατατεθούν για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τούτο συχνότατα το κάνει το ΚΚΕ.

Το ζήτημα, όπως το έθεσα παλαιότερα (εδώ κι εδώ) είναι αν θέλει ποιότητα ή όχι. Καλά έκαναν και κόπηκαν οι αργόμισθοι μετακλητοί, καλά έκαναν κι έκοψαν μισθούς που ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνους της αγοράς. Καλή η οικονομία, αλλά μέτρο μένει η ποιότητα.

Left Liberal Synthesis said...

Αντωνη
Προσπερνω την γνωστή γενναιοδωρία σου.Το πρόβλημα με τις αναλύσες κομμάτων είναι οτι κατα την ταπεινή μου γνωμη πρεπει να τις κάνουμε,παραβλέπονας και την ίδια τους την δυσκαμψία.Και το ΚΚΕ είναι κάποτε ιδανικό για αυτοχεριασμούς.

Left Liberal Synthesis said...

perseus
Αν η ΕΡΤ ειδωθεί ως εταιρεία,πρόκειται για σκανδαλο πρωτης γραμμής.Το κακό είναι οτι ολοι συνηγορούμε στην διαστροφή αυτή.
Το προγραμμα της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με το 30 % της υφισταμενης δομής.
Παντως για τα παιδιά ξανασκεψου το....

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Μολις ειδα τις αναρτήσεις σου.Εχεις δικιο.
Η ποιότητα ενυπάρχει παντού.Το πρόβλημα είναι το κοστος για την ποιότητα.
Η αντιστιξη ΕΡΤ - 902 εγινε για να υπογραμμιστει πως το χαμηλό κόστος παράγει υψηλώτατη ποιότητα.

Anonymous said...

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν έχει σχέση με την ποιότητα. Θα είναι και δύσκολο να ορίσουμε τι είναι ποιότητα για τον καθένα.
Πρώτα θα πρέπει να απαντήσουμε (σαν κοινωνία) για το ποιός είναι ο σκοπός της ΕΡΤ. Για ποιό λόγο υπάρχει? Για πολιτικούς λόγους, για ψυχαγωγικούς, για ανταγωνιστικούς προς τα ιδιωτικά κανάλια (ανταγωνισμός της αγοράς). Γιατί άραγε η κοινωνία την ανέχεται ως έχει (και την πληρώνει)? Γίνονται πορείες για να καταργηθεί το άσυλο πχ , και δεν γίνεται πορεία για να καταργηθεί το καθεστώς στην ΕΡΤ.

Left Liberal Synthesis said...

Perseus
Κατ'αρχας ξεκινω με την διαπίστωση (σαφης στην αναρτηση) οτι η ΕΡΤ είναι καιάδας δημοσίων πόρων,διαφθορέας συνειδήσεων των ιδιων των εργαζομένων της.
Ο ρόλος ενός δημόσιου μέσου είναι να παρέξει προιόντα τα οποία είναι κοινωνικά απαραίτητα αλλά δεν εντασονται σε διαφημιστικές ζώνες.
ΠΧ.Ντοκυμανταιρ,συναυλίες,παιδικά προγραμματα,αντικειμενική( κατα το δυνατόν) ενημερωση κλπ.
Ας υποθέσουμε οτι καταργεις την ΕΡΤ τότε από που θα ακούσις κλασσική μουσική στην Ελλάδα (τρίτο) από που θα ακούσεις Μουσικές του κόσμου (Κοσμος) απο πού θα δεις πολιτιστικές εκποπμπές;
Το πρόβλημα είναι οτι η ιδιαιτερότητα χρησιμοποιειται ως προσχημα γιοα να βολεύεται ο κάθε επιτηδειος.
Φοβαμει δεν υπάρχουν απλες λύσεις.

Anonymous said...

Σωστά. Συμφωνούμε. Γι'αυτό και εγώ αναφέρομαι στο καθεστώς της ΕΡΤ, όχι στη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ χρειάζεται επιδιόρθωση ή ανακατασκευή?
Αυτό που περιγράφεις χρειάζεται κοινωνική υποστήριξη και πλαίσιο λειτουργίας, ώστε να μην εξαρτάται από τον κάθε Γερουλάνο. Αυτά.
ΥΓ. Παρόλη τη συζήτηση που προέκυψε, αν δεν δημοσιεύονταν οι μισθοί κάποιων, κανείς δεν θα ασχολούνταν με την Δημόσια Τηλεόραση (Φυσικά δεν το λέω για σας, διότι έχω διαβάσει και τις άλλες αναρτήσεις του blog).