Wednesday, June 10, 2009

Off Broadway

Τα αποτελεσματα των Ευροεκλογων δεν αφηνουν καμια αμφιβολία

Μια πανσπερμια συμπεριφορων,αποψεων,δημιουργει ενα ιδιοτυπο φυγοκεντρικό δυναμικό,και αμφισβητει υπο τυπο μπλοφας την Ευρωπαική πραγματικότητα.
Οι Ευρωσκεπτικιστες ,δεξιοι και αριστεροί,δυναμωνουν ως αναιδης αντιρρηση αλλα οχι ως αντιπρόταση.Ολοι διατυπωνουν τις πιο ριζικες αμφισβητήσεις ,ακριβως επειδη είναι εκκεντρικές και μη πραγματοποιήσιμες.

Ειναι πανευκολο να λες να φυγουμε απο την ΕΕ,ακριβως γιατί είναι ισοτιμο να λες να φυγουμε απο τον ΟΗΕ (αν λαβεις υπ’οψιν σου τις θεσμικες περιπλοκες) ,και συνειδητα το συγχεεις με την ενδυναμωση της δυνατοτητας να έχεις αυτην την αντιρρηση.Υπερασπιζομαι την διευρυνση της δυνατοτητας ο πολιτης να θελει να φυγουμε απο την ΕΕ,και το ΚΚΕ κανει καλα να το διεκδικει,αλλα ειμαι σιγουρος οτι ουτε καν η Παπαρηγα το πιστευει.

Ετσι λοιπον στην καρδια της ιστορικης Φεντεραλιστικής Ευρώπης και στην υπερανεπτυγμενη Σκανδιναβια ,Ολλανδοι ακροδεξιοι αντιισλαμιστες ,Αγγλοι ρατσιστες ακροδεξιοί ,Δανοι ευρωφοβοι λαμβανουν απο 20 % εκαστος.

Υποστηριζω οτι είναι αστοχο να ειδωθουν οι επιλογες αυτές ως πολιτικα ακραίες,ταξινομημένες στον κλασσικό αξονα της πολιτικης γεωγραφίας του μεσοπολεμου.
Ολες ειναι επιλογες εντος ενος πλαισιου που μοιαζει περισσοτερο με windows ,ή τηλεοραση οθονης πολλαπλων προγραμματων.Ειναι πολιτικες επιλογες απενοχοποιημένης ρευστοτητας,ενος light πολιτικου προβληματισμού που εμπλουτιζεται απο την ισορροπη και ισοδυναμη αποχή.

Τα πολυσελλεκτικα κομματα δίνουν την θεση τους στον πολυσυλλεκτικο πολίτη.
Ο μεσος ψηφοφορος γουσταρει κοινωνικό κράτος αλα Πασοκ του 80,με πολιτιστικη ανεκτικοτητα Συριζα,εθνοκεντρισμό Λαος,ιδεοληπτική συνεπεια ΚΚΕ, ηγετη Κωστάκη,και καταναλωτικο προτυπο Τρεμοπουλο.
Πολιτικες επιλογες decafeine,με λίγα λιπαρά,μαγειρεμένες στον ατμό,και μπολικά βιολογικά ζαρζαβατικά.

Ο ζηλωτικός πολιτικός φανατισμός κυκλοφορεί ως εκκεντρικη φιγουρα σε ρεαλιτυ αλλα και ως σωματικη βια στις παρυφες της πόλης και της πολιτικης.Η κυρια πολιτικη παραμενει αφορητα κονφορμιστικη

Το τραυματικο ανυποφορο «πραγματικο» της πολιτικης ,η συγκρουση, φουντωνει στον Αγιο Παντελεημωνα,στις καθημερινες συναλλαγες σκλαβοπαζαρου με τους outsiders.Ολοι οι υπόλοιποι διαχειριζονται ρυθμισμενες δόσεις ιδεολογιας και ρεαλισμου,και ας ορυονται ως Μαιναδες.Οσο κομμουνιστρια ειναι η Κανελη αλλο τοσο φασιστας ειναι ο Βοριδης.Ειναι και οι δυο demeκ.

Στο περιθωρειο ομως ολες οι real επιλογες νικηθηκαν κατα κρατος.Οι αυθεντικοι αντικαπιταλιστες της Ανταρσυα,οι χολερικοι Χρυσαυγητες και οι Φιλελευθεροι της Συμμαχιας συναγωνιστηκαν Λεβεντη και τον Κατμαν και εχασαν πανυγηρικα.Με καποιον τροπο η αναποδραστη ιδεολογικοπολιτική συγκρουση εξοβελιστηκε από την κεντρικη σκηνη του θεατρου,για να ανεβει ως περιθωρειακη παρασταση δρόμου Οff Βroadway.

Οποιος νομιζει οτι ο Καρατζαφερης ειναι ακροδεξια,το Πασοκ σοσιαλιστικο,το ΚΚΕ σταλινικο,και ο Συριζα ριζοσπαστες,και η ΝΔ οι μονοι συντηρητικοι δεν εχει συλλαβει τον ενδογεννως αυθεντικο μικροαστικο μικροιδιοκτησιακο κρατικοδιαιτο χαρακτηρα της Ελληνικης κοινωνιας.Δηλαδη μιας κοινωνιας με ρητορικες εξαλοσυνες αλλα ισχυροτατες υπορρητες ροπες κονφορμιστικων συμβιβασμων.Δεν εχεις παρα να αλλαξεις λιγο την κλιμακα παρατηρησης του κομματικου φαινομενου,για να αποκαλυφθουν οι κινητηριες δυναμεις του νεοελληνικου τραγελαφου.

Αυτο δεν σημαίνει οτι ο συγκρουσιακός ,ανταγωνιστικος,πολωτικος χαρακτηρας της κοινωνιας εξαφανιστηκε ,σημαινει πως γλυστρησε στην ακρη του χαλιού.

Προφανως και οι κυριαρχες πολιτικες δυναμεις θα συμβολοποιησουν και θα εκφρασουν τις πιο αυθεντικες επιθυμιες.Αυτο ομως γινεται τοσο διαμεσολαβημενα ,με τοσα φιλτρα,και τοσες μετωνυμιες αναγκαστικα καταφευγουμε στον κοινωνικο Λακανιστη που αναλαμβανει τον ρολο της αναλυσης του μηνύματος των εκλογων.

Επειδη οι εκλογες γινονται εντος μιας συνθηκης αεναων διαμεσολαβησεων ,γι αυτο και εχουμε αναγκης επεξηγησεων,στατιστικων σταθμησεων,τεχνικοποιησεων.Γι αυτο και οι δημοσκοποι ,δημοσιογραφοι ,αναλυτες εχουν τον πιο ρυθμιστικο ρόλο.Η απολυτη συγκρουσιακη διαδικασια μεταβαλεται σε μια ασκηση θεσμισμενης ψυχαναλυσης ,που ως γνωστον δεν τελειωνει ποτε.

10 comments:

μ said...

Καλημέρα.
Μαζί σας συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους ιστορικούς στο παρακάτω άρθρο:

http://www.guardian.co.uk/politics/2009/jun/09/bnp-fascism-meps-far-right

Το πρόβλημα με την αποχή είναι αφ'ενός η διαστρέβλωση του αποτελέσματος, καθώς δεν εκφράζει το σύνολο του εκλογικού σώματος, και αφ'ετέρου η πληθώρα ερμηνειών που μπορούν να δοθούν για το φαινόμενο από τους αναλυτές. Έτσι οδηγούμαστε σε μία ψυχαναλυτική των αποτελεσμάτων αποπροσανατολίζοντας φορείς και πολίτες από την πραγματική ατζέντα των προβλημάτων.

Πρεοσωπικά με λύπησαν ιδιαίτερα οι αριθμοί της Κυριακής για δύο λόγους: την τεράστια αποχή και την αποτυχία της αριστεράς.

Left Liberal Synthesis said...

Mano
Ειδα με ενδιαφερον την παραπομπη που οντως απομαγευει την συζητηση περι ακρας δεξιας
Ευτυχως το 1930 ειναι μακρυα κοινωνικα και ιστορικα
Εχω την αισθηση (και προσπαθησα να γραψω) οτι η ψηφος ηταν γενικά "ελαφρια" ,και αρα και η αποχη ηταν ισοτιμη.
Δεν θα ηθελα να δραματοποιησω την αποχή.
Οσο για την αριστερα,οσο παραμενει προσανατολισμενη στην ιδεα της ισοτητας μεσω του πυραμιδωτου κράτους,δεν εχει μελλον

Greek Rider said...

Συμφωνώ ότι γύρω από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. βρέθηκαν γνήσιοι αντικαπιταλιστές.

Η Ελλάδα όντως δεν είναι δυνατόν υπο τις παρούσες συνθήκες να βγει από την ΕΕ.

Μπορούν όμως τα κόμματα που μιλάνε για σοσιαλισμό, αριστερά και άλλα τέτοια ωραία, να προσπαθήσουν (με τεκμήρια προσπάθειας) τουλάχιστον για την αλλαγή πλεύσης της ΕΕ.

DennisV said...

Γεια σου ΛΛΣ,
Πιστευω οτι ζουμε σε μια εποχη που ο ιδεολογισμος ειναι νεκρος. Δυστυχως οι υπερβολες του 20ου αιωνα εχουν δωσει ωθηση σε υπερβολικα "μετριοπαθεις" αποψεις, που δεν βοηθα την προωγηση ριζοσπαστικων αλλαγων. Οποιος προωθει εναν -ισμο, ειναι χαμενος σε αυτο τον κοσμο: μονο εναν πλουραλιστικος -ισμος τοσο πλουραλιστικος που σχεδον δεν φαινεται -ισμος καν.
Δυστυχως το πολιτικο συστημα εκμεταλλευομενο τα κλισε θα εμφανισει αυτην την ενδυναμωση της Ακροδεξιας ως κατι το δεδομενο και την μετατροπη της Ευρωπης σε νεο-φασιστικο στρατοπεδο. Η αληθεια ειναι οτι πολλοι ανθρωποι ειναι φοβισμενοι, αλλα αλλο φοβισμενος αλλο ετοιμος για νεα Σταυροφορια κατα των Μουσουλμανων. Ψυχραιμια και στρατηγικη χρειαζεται, οχι πανικος και καταστροφολογια "το ναζιστικο τελος της Ιστοριας εφτασε, σωστε οτι μπορειτε"

Left Liberal Synthesis said...

GR
Η μικρη απηχηση του μικρου Συριζα της Ανταρσυα ηταν πολυ εντυπωσιακη,μαλιστα σε μια εξαρση "αντικαπιταλιστικης"ρητοριας

Left Liberal Synthesis said...

Dennis
Οντως η αντιμετωπιση του Λαος,ως ακροδεξια του 1930 ειναι λαθος.Βεβαια ειναι συντηρηση και αναδιπλωση αλλα σε μια νεα εκδοχη

Νοσφεράτος said...

http://periodikoeneken.blogspot.com/2009/06/blog-post_09.html

Ολη η Ακροδεξια στην Ευρώπη φιλε μου ακολουθει την ιδια γραμμη ..Εμφανιζονται ως ..Μη Ακροδεξια ..ευρω σκεπτικιστές κλπ κλπ
''Πολυπλοκη αλχημεια '' που απο κατω κρυβει τον ιδιο πυρήνα ..
(απο την αλλη : Συνειρμικά για πολους λόγους οταν μιλάμε για κλασσική ακρδεξια το μυαλό μας παει στους Ναζί ..

Ομως πολύ πριν τον Χιτλερ υπηρξε ο Μουσσολίνι ..Ε ! οποιος εχει διαβασει λίγο ιστορια θα εχει προσεξει την ευρυτατη υποδοχή του Φασισμου πριν ο πόλεμος φερει την αποκαθήλωση του μυθου του .

Left Liberal Synthesis said...

Nosferato
Ευχαριστω για την καταπληκτικη αναφορα του Ενεκεν.
Πολυτιμη η παρουσιαση για το βιβλιο της Γεωργιαδου.
Επιτρεψε μου οτι το "αλχημιστικο πολιτικο μάγμα" που χρησιμοποιει ως αναλυτικο εργαλειο για την "νεοδεξια" ισχύει για ολο το πολιτικο φασμα ισχύει και για την αριστερά.
Αυτο προσπαθησα να γραψω.Ολες οι mainstream πολιτικες είναι μαγματα πολιτικων ουσιαστικά.
Ιδιως η αριστερά και ιδεολογικά (μια ματια στα θεωρητικά περιοδικα) οσο και αντιπροσωπευτικά (δες την αναλυση προελευσης ψηφοφορων) ειναι απολυτως πολυσυλλεκτικη εως αντιφατική.
Στο πλαισιο αυτο δεν μπορω να δω με σαφηνεια τον αξονα δεξια αριστερά.
Ευχαριστω και παλι για την παραπομπη.

Νοσφεράτος said...

ε δες κι αυτό:
http://nosferatos.blogspot.com/2008/11/blog-post_7608.html

Left Liberal Synthesis said...

Nosferato
Βλεπω την αναφορα σου ,που ειναι πολυ ευστοχη στο μηκος κυματος που αναφερεται και η αναρτηση.
Η κλασσικη πολιτικη γεωγραφια,δεν ειναι ικανη να σηματοδοτησειμ κομματα.
Οι πειρατες του διαδυκτιου κλασσικο και ολοφρεσκο παραδειγμα