Saturday, June 7, 2014

Το πνεύμα της εποχής ονομάζεται...




Μετά τις εκλογές είχαμε δυο θεαματικές κινήσεις:

Την άνευ όρων υπεράσπιση της δημοκρατικής διαδικασίας για την εκλογή του Yuncker, από τον Τσίπρα  και την αποπομπή Θεοχάρη από το Σαμαρά.

Η πρώτη σηματοδοτεί την αντιστροφή της συριζαικής αφήγησης για την κρίση: Ο Τσίπρας ως αρχηγός της Ευρωπαικής αριστεράς γίνεται υπερασπιστής των θεσμών και διαδικασιών. Επομένως και η προοπτική του ως πιθανού διαπραγματευτή του χρέους οριοθετείται αυστηρά εντός της θεσμικής και τυπικής συνέχειας της ΕΕ. Ένα ψήγμα μονομέρειας το οποίο δυνητικά θα ενοχλεί τα όρια της υφιστάμενης  τυπικής συνέχειας, όπως αυτό ενίοτε περιγράφεται στην εκφωνούμενη συριζαική αναδιαπραγμάτευση θα υποσκάψει όχι την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Αντί η ελληνική αριστερή ενδυνάμωση να πυροδοτήσει την ευρωπαϊκή αλλαγή, το Ευρωπαϊκό πρωτείο του Τσίπρα οριοθετεί τις όποιες πρωτοβουλίες στο επίπεδο των διεσταλμένων ερμηνειών των υφιστάμενων συμβάσεων. Με την έννοια αυτή η εκλογή των Κατρούγκαλου Χρυσόγονου δεν έχει μόνο συμβολική αξία. Έχουμε μια νομικό τεχνική μάχη. Στην αντίθετη περίπτωση ο Τσίπρας θα γίνει ένας αριστερός Cameron εξ' ονόματος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Η συριζαική ευφορία είδε στην αλλαγή κλίμακας προς την Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα  μόνο το θετικό σενάριο της πανευρωπαϊκής αριστεράς, ενώ έχει υποτιμήσει την εγκλειστική ικανότητα που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η θεσμική  Ευρωπαϊκή συμπεριφορά  του Τσίπρα ενταφιάζει την συριζαική αναδιαπραγμάτευση στην λεγόμενη "ριζοσπαστική " πολιτική εκδοχή της, γιατί αυτή μορφολογικά και συγκυριακά είναι το αντεστραμμένο είδωλο των "ριζοσπαστισμών " στην a la Cameron και Le Pen εκδοχή.

Ταυτόχρονα η αποπομπή Θεοχάρη σηματοδοτεί την συμβολική καταστροφή οποιασδήποτε προσπάθειας να γίνει το μνημονιακό μαρτύριο, καταλύτης σε στοιχειώδεις θεσμικές παρεμβάσεις. Η Σαμαρική διακυβέρνηση σε ένα ρεσιτάλ μικροπολιτικής καταργεί την νεότευκτη αυτονομία της θέσης και επαναφέρει τη διοίκηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην στενή κομματική οπτική. Στην τυπική "εκσυγχρονιστική " ανάγνωση το μνημόνιο είναι μια αυταρχική συμμόρφωση του ελληνικού κράτος σε στοιχειώδη ενάρετα οικονομικά αλλά και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό , την αυτοδιοίκηση κλπ. Η αποπομπή Θεοχάρη απογυμνώνει τις μνημονιακές παρεμβάσεις από την όποια μεταρρυθμιστική πνοή.

Με τις εξελίξεις αυτές η νεοελληνική πολιτική τελετουργία παροξύνεται:

Εκφωνούνται πολιτικοί λόγοι, γράφονται  κείμενα πολιτικών προβληματισμών με κωδικές συμβολικές ονομασίες οι οποίες παραπέμπουν σε άλλα σημαινόμενα. Για μια σειρά στρατηγικών ζητημάτων είναι δύσκολο να κατανοηθεί τι ακριβώς εννοείται. Μερικούς μήνες πριν τη λεγόμενη ιστορική αναδιαπραγμάτευση του χρέους η συζήτηση γίνεται με ένα πληθωρισμό τεχνικών όρων, αμφίσημων διατυπώσεων ώστε τελικά ο τεχνικός γιγαντισμός να καταντά μια θορυβώδης συνθηματολογία. Είτε μέσω της main stream σαμαρικής αφήγησης της "υπομονής" των "θυσιών" είτε μέσω των έντεχνων συριζαικών υποσχέσεων "χωρίς δημοσιονομικό κόστος" ο ορίζοντας παραπέμπει σε μια μακρά περίοδο οριακών βελτιώσεων.

Η λεγόμενη κεντροαριστερά, δηλαδή ο χώρος μιας νουνεχούς τεχνοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής αφήγησης ευρίσκεται σε δυσμένεια ακριβώς γιατί τα στοιχεία του λόγου της, έχουν μετακομίσει δεξιά και αριστερά κυριολεκτικά. Ο μεν Στουρνάρας ενσαρκώνει τον ιδεότυπο του αυστηρού τεχνοκράτη ο οποίος ισορροπεί δημοσιονομικά την πιο ανισόρροπη οικονομία  παγκοσμίως. Η δε Συριζαική δημοτική και περιφερειακή επιτυχία σε Αθήνα και Αττική οφείλεται σε μια σώρευση θέσεων και προτάσεων, με τεχνικό, επιστημονικό και επιστημονικοφανές περιεχόμενο, τα λειτούργησαν ακριβώς λόγω του τεχνολογικού "ύφους" τους. Ο λόγος και ο όγκος των θέσεων Δούρου αποτελεί" σκοτεινό αντικείμενο του πόθου" του κάθε "πασοκοτεχνοκράτη " της αυτοδιοίκησης των 90's .Όλα ήταν "τεχνικά άρτια". Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στο Δήμο  Αριστοτέλη (Σκουριές) όπου η πιο hot business icon του κεντρώου  τεχνοφιλελεύθερου χώρου, συγκρούστηκε με τον Πάχτα εκπροσωπώντας μια από τις πιο κινηματικές εκφράσεις της συγκυρίας! Η πολιτική τελετουργία ως συμβάν με μάσκες σε ιερό παροξυσμό: ακροαριστερά κινήματα, πολεμική οικολογία, ολιγαρχίες, χρυσάφια, εκφράζονται στο πολιτικό επίπεδο από παραλλαγές προσωπεία  του τεχνοφιλελευθερισμού με νικητή την αυθεντική οικονομική έκφραση απέναντι στην διαχειριστική εκπροσώπηση.       

Η διαφαινόμενη συριζαική μετακόμιση  στον τεχνοφιλελευθερισμό οδηγεί τη Σαμαρική δεξιά  σε  ένα αδιέξοδο :καθώς δεν μπορεί να διατυπώσει ένα συντηρητικό τεχνοφιλελεύθερο λόγο, οδηγείται "πίσω στις πηγές" :η " παράταξη" , η "ιστορία", η "Βάρκιζα" γίνονται σιγά σιγά στοιχεία μιας νέας αφήγησης. Οι ευρωεκλογές απέδειξαν πως η Σαμαρική αμετροεπεια του 9-12 αποστερεί από την ελληνική δεξιά μια συνεκτική συνηρητική αφήγηση για την μνημονιακή περίοδο.Επομένως οδηγείται σε μια ιστορική δεξιά αφήγηση η οποία συγχρονίζεται  με την χρυσαυγητική ιστορικότητα και φθάνει στην  απόλυτη σύγκρουση. Αν ο Συριζα θελήσει να δώσει ένα χαρακτήρα ιστορικής αριστερής  στροφής, αντί της τεχνοφιλελευθερης  "εθνικής σωτηρίας “ τότε η ανάδειξη "όλης της ιστορίας" ως επίδικο, δηλαδή η αποδοχή του ιστορικού στοιχήματος ως "ανοικτό" μετά από εβδομήντα χρόνια είναι η μόνη λύση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση  το ενδοαριστερό ρήγμα που επιδιώκει το ΚΚΕ έχει θετική επίπτωση. Σε ένα χώρο που παράγει περισσότερη ιστορία  από όση μπορεί να καταναλώσει  μια ιστορική συμπαράταξη όλων των ιστορικών δυνάμεων του εμφυλίου ως αναπαράσταση του παρελθόντος  θα ενεργοποιήσει τους πάντες δηλαδή και τους παρόντες στρατηγούς "επιτήδειους". Όποιος φλερτάρει με ιστορικές ρεβάνς θα πρέπει να αναλάβει όλο το κόστος επιστροφής στο παρελθόν. Η άρνηση του Κκε ως συνιδιοκτήτη της ιστορίας να την αναβιώσει ως τρίτο γύρο καταλογίζεται στη συνολική θεσμική συμπεριφορά του κόμματος αυτού που χαρακτηρίζεται από μια παράδοξη θετικότητα.

Με δεδομένη τη θεσμική συμπεριφορά του Τσίπρα ,η Δημάρ εκκενώθηκε από περιεχόμενο. Αυτό πλέον έχει εντοπισθεί στον Συριζα. Είναι δεύτερη και τελευταία φορά μετά το ΚΚε εσ,  όπου η ανανεωτική αριστερά τροχοδρομεί τις εξελίξεις και εξαϋλώνεται εκλογικά. Η  ιστορική φαρσοκωμωδία  εντος αριστεράς συνεχίζεται. Η εκάστοτε  «ανανεωτική» πτέρυγα διατυπώνει μια πρόταση, την όποια συντριβούν οι «ορθόδοξοι» για να την οικειοποιηθούν χωρίς κόστος αργότερα αφού οι εισηγητές εξαϋλωθούν .Οι Αλαβάνος Δραγασάκης Ανδρουλάκης Δαμανάκη Κοτζιάς αφού «ατσάλωσαν το ατσάλι» ,επευφήμησαν 2 -3  πενταετή προγράμματα σοβιετικού προγραμματισμού, μετά από τρίμηνα ταχύρυθμα σεμινάρια σε «Γκραμσιανες ηγεμονίες» μεταμορφώθηκαν σε ιερείς του «δημοκρατικού δρόμου» .Η Δημαρ δεν εξαϋλώθηκε λόγω της παλινδρόμησης     στην κυβέρνηση (φυσιολογική και όχι άγνωστη στάση σε συστήματα οιονεί απλής αναλογικής) αλλά κυρίως από την αποκρουστική εικόνα συμμαχίας με την πιο καιροσκοπική και ανεύθυνη Πασοκικη πτέρυγα , αυτή του ΓΑΠ.Η  freak εικόνα της Κοππα ως εκπροσώπου της Δημαρ  , η οποία έσπασε τα κοντέρ τηλεπαρουσιας μεμφόμενη το «συμβιβασμένο» Πασοκ του Βενιζέλου  εισήγαγε το κόμμα αυτό στον τηλεκοσμο και τους fun της Ένωσης Κεντρώων και της ΟΑΚΚε. Με εξαϋλωμένη τη Δημαρ ο Σύριζα γίνεται Δημαρ στη θέση της Δημαρ χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό tax free μεταμόρφωσης με τους Ανδρουλάκη  , Δαμανάκη, Δραγασακη και σια.

Οι διεργασίες στην λεγόμενη κεντροαριστερά προσπαθούν μέσω της διαδικασίας να προσπεράσουν το επίδικο αφόρητο δίλημμα:

Η  συνεχίζεται μια κριτική υποστήριξη του μνημονιακού προγράμματος ή  αναζητιέται ρόλος στην δυνητική «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»  του Τσιπρα με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ατυχήματος. Με δεδομένη τη παρουσία Βενιζέλου στην κυβέρνηση και τον υπερβατισμό του Θεοδωράκη, δεν υπάρχουν πιθανότητες μιας συγκόλλησης. Οι διαδικασίες θέλουν  αντοχές και ίσως εμπειρίες από αντίστοιχα πειράματα συγκόλλησης ΚΚε μλ και ΜΛ ΚΚε η ρευμάτων και σχισμάτων της Τέταρτης Διεθνούς: το κέντρο ως ακροαριστερή ενδοσκόπηση.

Σε αυτό το περιβάλλον των διαδοχικών μετατοπίσεων δια των άρρητων  διολισθήσεων, η κατάσταση εμφανίζει μια σταθερότητα η οποία εκφράζεται ως θερινή αναμονή και ανακούφιση για την αποφυγή των εκλογών κατακαλόκαιρο. Το πνεύμα της εποχής ονομάζεται Compromesso Storico a la Ελληνικά.           


30 comments:

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Wow Γιάννη! Γράφεις ως μεστός τεχνοfreak - τάπαμε, τα ξανάπαμε έ, νομίζω ηρθε η ώρα του ιστορικού συμβιβασμού - αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το "a la ελληνικά" θα περιέχει περισσότερο πασοκ από ότι μπορούμε να (ξανα)αντέξουμε. Είναι ειδικοί...

Δημήτρης said...

LLS,
Το δίλημμα υφίστανται όντως, προσωπικά όμως δεν βλέπω όμως ότι "οι διεργασίες στην λεγόμενη κεντροαριστερά προσπαθούν μέσω της διαδικασίας να το προσπεράσουν".

Γιώργο,
εκ των πραγμάτων θα έχει πολύ πασοκ. Τα άτομα δεν εξαφανίζονται και σπανίως μετασχηματίζονται γρήγορα. Αν και η ομάδα αποκτά δικά της χαρακτηριστικά τελικά τα άτομα είναι και εκεί καθοριστικά.
Είσαι σίγουρος ότι δεν μπορούμε να (ξανα)αντέξουμε την ποσότητα;
Τώρα που έχουμε μάθει κιόλας (το πως αντέχεται)

Αλικη said...

Γιάννη, υπαρχει ζωη και έξω απο την Αριστερα -οτιδηποτε κι αν σημαινει ο όρος.

Είσαι βέβαιος οτι το δίλημμα που απασχολει σήμερα την ελληνική κοινωνία εντοπιζεται στην αριστερή ενδυνάμωση η στον τεχνοφιλευθερισμο -οτιδήποτε κι αν σημαινει κι αυτο επίσης;

Τα περι δεύτερων, τρίτων και τεταρτων γυρων βρίσκονται μονο στον εγκέφαλο μερικών λαλημενων εκατερωθεν.
Οι πολιτες εχουν σοβαροτερα και πιο ζωτικά πραγματα να τους απασχολούν.

ΥΓ: Η επιλογή Κατρουγκαλου κλπ καμια τεχνικη στροφή δεν σηματοδοτεί, κατα τη γνώμη, μου. Τους επέλεξαν γιατι ειναι γνωστοί απο τα κανάλια και εχουν τον τίτλο του καθηγητη.
Αλλωστε, ο Κατρουγκαλος μόνον "τεχνικός" των υπαρχόντων συνταγματικων και ευρωπαϊκών θεσμών δεν μπορει να θεωρηθεί. Αντίθετα ειδικεύεται -για λόγους καιροσκοπισμου και μικρο πολιτικης- στην έξω-συνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος (η νομοθετικη εξουσιοδοτηση δινεται απο τον λαο με αμεσο τροπο, το αντιπροσωπευτικό σύστημα δεν ειναι δημοκρατικό κλπ.).
Μαλλον ειδικός σε θεσμούς επιπέδου Αζερμπαιτζαν μπορει να θεωρηθεί -το επικαλειται στο βιογραφικό του.

Left Liberal Synthesis said...

@Giorgos
Σωστα αν κρινουμε απο ευρωβουλευτες γεμισαμε πρωην και placebo Πασοκ σε συριζα ελια και ανελ
Εχουμε υπομονη

Left Liberal Synthesis said...

@Dimitri
Νομιζω πως η διαδικασια «ολοι κεντροαριστεροι βουρ για την κεντροαριστερα» παραγνωριζει τις υπαρκτες διαφορες και τα δυο εναλλακτικα σεναρια.Δεν βλεπω μελλον σε αυτη τη διαδικασια

Left Liberal Synthesis said...

Αλικη

Σωστα οι συζητησεις περιπλεκονται γαιτι δεν οριζουμε τους ορους

Το αστειο ειναι πως αυτο προσπαθω να πω σε μια παραγραφο της αναρτησης.Ολα τελικα συσκοτιζονται

Υπαρχει ζωη και μελλον περαν της Αριστερας αλλα και περαν της Δεξιας και της Κεντροαριστερας κλπ

Την ελληνικη κοινωνια απασχολει η καθημερινη «βιοπαλη» ωστοσο η πολιτικη εχει την μορφη διλληματων.Αναγκαστικα θα τα αντιμετωπισουμε ετσι σκληρα και αφορητα οπως μπαινουν

Στην συγκεκριμμενη συγκυρια εχουμε δυο δρομους

Τον συμβατικο δρομο αλα Στουρναρα και το ψευδο εναλλακτικο δρομο αλα Σταθακη , ο οποιος ειναι παραλλαγη του Στουρναρα με δοσεις «εθνικης συνεννοησης, παραγωγικης ανασυγκροτησης» υπο την κομματικη καθοδηγηση Τσιπρα.Ο λογος του Συριζα γινεται ολο και πιο τεχνικος, αποκλειει την εννοια της «πολιτικης αποφασης» και της μονομερειας.Προκειται για μια νεα αφηγηση πολυ μακρυα απο τα «σχισιματα» του 9-13.Αυτο το λογο πλαισιο ονομαζω τεχνοφιλελευθερισμο.

Οσο για τον Κατρουγκαλο δεν εχω ιδεα για τις γνωσεις του ανδρος και εμπιστευομαι το κριτηριο σου

Εχω ομως την εξης εικονα.Στο συνεδριο του Συριζα (παρα τις ρητηορειες) μεσω της τυπικης αναθεσης προεκριναν ειδικους οικονομολογους: Μηλιος,Δραγασακης,Τσακαλωτος στις ψηλωτερες θεσεις για να «λυσουν» το οικονομικο προβλημα
Ομοιως εχω την αισθηση πως οι ψηφοροροι του Συριζα γουσταρουν «νομικους συνταγματολογους» γιατι στην «Ευρωπη» το επιδικο θα ειναι τεχνικο νομικο.Ειναι μια ερμηνεια και τιποτα παραπανω.Μαλιστα η συντριβη εως εξαφανιση των πιο πολιτικων η συνδικαλιστικων υποψηφιοτητων μου αποκαλυπτει την Πασοκοειδη η νεοπασοκοειδη μορφη του Συριζα.


Left Liberal Synthesis said...

@Αλικη

Οσο για τον τριτο γυρο και την ιστορικοτητα της φασης επιτρεψε μου να ανησυχω πολυ

Οι πιο αφελεις πλευρες της Συριζαικης αριστερας, μεσα στην ευφορια της πρωτιας συγκροτουν μια μεγα αφηγηση περι Ευρωπαικης αριστερης επαναφορας, στην ιστορικη της διασταση. Η αφελεια εγκειται οτι αναμενουν η δεξια να μην συγκροτησει την δικη της αφηγηση ως «αμυνα κατα του κομμουνισμου» η οποια οργανικα εμπεριεχει την ΧΑ.

Δεν ειμαι καθολου πεπεισμενος για την ικανοτητα δημιουργικης αφομοιωσης της ιστοριας και φοβαμαι για την πιθανοτητα να περιπεσουμε σε «ιστορικη διαμαχη» ως ρεβανσ.

Το βενιζελικο - βασιλικο σχισμα πηρε καμια 80ρια χρονια να αμβλυνθει (αν αμβλυνθηκε ποτε) , ποσο μαλλον για το εμφυλιακο σχισμα που ειναι προσφατο.

Επιτρεψε μου να αμφιβαλω για την στοιχειωδη νοημοσυνη πολλων παικτων της συγκυριας

Αλικη said...

Γιάννη, πολυ ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις σου. Δεν διαφωνώ με την ανάλυση σου,

Μια επισήμανση: αυτονοητως επέλεξαν οικονομολόγους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω ομως αν αυτο σηματοδοτεί καμια τεχνικη στροφη, δεδομένου οτι αυτοι ειναι ούτως η άλλως ηγετικά στελέχη και κυρίως οι αναλύσεις τους δεν αποκλινουν στο παραμικρο απο τη συνηθη πολιτικη ρητορεια του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδη, δεν προτείνουν καμια τεχνικη διαχείρισης της κρίσης που να αφισταται του μανιχαιστικου στοιχειου, του βολονταρισμου, της θυμικης προσέγγισης κλπ. Με λίγα λόγια ακολουθουν την πεπατημένη του λαϊκισμού.

Crisis and Critique said...

Συμφωνώ (εν μέρει) με την ανάλυση, διαφωνώ με το συμπέρασμα.
Το ένα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει Μπερλινγκουέρ, ούτε ηγετική ομάδα επαρκής στά της ηθικοπολιτικής ηγεμονίας (η κατά Γκράμσι κατάκτηση καρδιών και πνευμάτων). Το "οικονομικό τμήμα" του ΣΥΝ είναι αξιόμαχο, το "πολιτικά πολιτικό" δέν...
Απόδειξη: Η πασοκική ολική επαναφορά στην ενδοελλαδική ρητορική (Νέα Ελλάδα, ακατάσχετη Μερκελολογία κτλ)
Το άλλο: Η Ελληνική δεξιά δεν "αντέχει" ιστορικό συμβιβασμό (όπως δεν άντεχαν και οι Ντεμοκριστιάνι, τότε). Μάλλον θα προτιμήσει να πάρει το ρίσκο της "αριστερής κυβερνητικής παρένθεσης". Παλιό, δοκιμασμένο, εξαιρετικά αποτυχημένο, αλλά πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.
Το μπαλάκι είναι πάντως στη μεριά του ΣΥΝ. Τον Ευρωπαικό εσωτερικό του γόρδιο δεμό τον έλυσε (ο Ευρωπαικός θεσμικός ρόλος Τσίπρα ως "κορυφαίου υποψήφιου" ήταν καταλυτικός - συμφωνώ). Πρέπει όμως να διώξει και την επικίνδυνη αυταπάτη ότι το 1981 μπορεί να επαναληφθεί.
Άν επαναληφθεί θα είναι τερατώδης φάρσα. Και ίσως θα είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική αλλαγή θα είναι οντως "παρένθεση"

Crisis and Critique said...

Οτι η πολιτική τελετουργία στη μεγάλη πολιτική κλίμακα παροξύνεται, συμφωνώ. Αλλά άν είναι Ελληνικό φαινόμενο (αμφιβάλλω), τι να πούμε γι αυτό που συμβαίνει σε πολύ καλύτερα σπίτια; Βλέπε Γαλλία, ΗΒ, Σκανδιναβικές Χώρες, Αυστρο-ουγγαρία (ναι, the past is never dead)...
Το θύμα της οξυμένης τελετουργίας στη Γαλλία-Βρετανία είναι η "αριστερά ως όλον". Εδώ είναι διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο "μεγάλο πολιτικό κάδρο" (βλέποντας λειτουργικούς ρόλους, όχι υποκειμενικές φαντασιώσεις) είναι ό,τι ο Ρέντσι στην Ιταλία (του σχεδόν πλειοψηφικού) ή το άθρoισμα SPD - Grünen - Linke στη Γερμανία (της απλής αναλογικής). Η Γερμανία και Ιταλία αποδείχθηκαν οι ομαλές περιπτώσεις. Οι χωρίς τελετουργικές παρεκτροπές.
Εντάξει εδώ έχουμε τη ΧΑ. Ξαναδές όμως τη Γαλλία - Βρετανία για σύγκριση: Αναδεύεται φοβερος ιδεολογικός βυθός. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, από τον 19ο αιώνα: Η “Ιερά Συμμαχία” - Britannia ruling the waves - Μίττελοϊρόπα - Γαλλία της Παλινόρθωσης - (Νεο) Τσαρική Ρωσία;
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8.html
Δική μου ανάγνωση του άρθρου Γεωργιάδου-Ρόρη είναι. Δες όμως τα γεγονότα.
Οι ενδοελλαδικές πολιτικές στάσεις ετεροκαθορίζονται πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουμε εκ πρώτης όψεως. Η "βαθιά κοινωνική Δεξιά" χάνει παντού τον έλεγχο του "σκάφους". Σε Ελλάδα και "Ευρωπαική Δύση". Αρπάζεται απο τα πολιτικά "μαλλιά" της. Η τεχνική-συστημική αποτυχία των "αγορών" απονομιμοποιεί ό,τι πολιτικό σχέδιο διέθετε - έτσι ένα μέρος της καταφεύγει στον... Ταλλευράνδο, στον Μέττερνιχ και στην Παλινόρθωση του στεγανού, προστατευτικού εθνικού κράτους.
Τι είναι λοιπόν κοινωνικά "δεξιό", τι κοινωνικά "αριστερό" σήμερα;

Crisis and Critique said...

Ότι και να πούμε, η "δημοκρατική κλασική Ελληνική δεξιά" σήμερα πιά είναι κυρίως ο Φαήλος και ο Λαζαρούχτεν. Πολύ λιγότερο, σχεδόν καθόλου, ο Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Und gar nichts - που λένε στη Γερμανια - o Προκόπης Παυλόπουλος ή (ως "τεχνικός") ο Γιάννης Λούλης.
Μπορούν αυτοί οι νεόκοποι να πολεμήσουν για πλειοψηφίες στο κύριο σώμα του κοινωνικού σώματος; Θα πολώσουν, θα τσαντίσουν τον κόσμο. Οι του ΣΥΝ έχουν τουλάχιστον μερικούς που λειτουργούν με Βεμπεριανό τρόπο - politics as vocation (το απέδειξε η Ρ. Δούρου)
Η δεξιά βάρκα έχει τουμπάρει. Όπως και το υπερωκεάνειο του Κάμερον. Και η φρεγάτα των Γάλλων "γκωλικών". Πως να προχωρήσουν σε "συμβιβασμό"; Δεν έχουν ούτε παιδικό σκίτσο σχεδίου διαπραγμάτευσης...

Left Liberal Synthesis said...

Aftercrisis

To θεμα δεν τιθεται στην Μπερλιγκουεριανη διασταση, η οποια τελικα ηταν απραγματοποιητη αλλα στην ελληνικη ας πουμε στην περιπτωση Καραμανλη Παπανδρεου

Παροτι το κοινωνικο και γεωπολιτικο περιγραμμα του Συριζα κινειται στο οριο Ρετζι, οπως σωστα επισημαινεις, εν τουτοις το «αλμα» ειναι τεραστιο.

Επομενως ο Συριζα ειναι αναγκασμενος να βρει αντιστηριγματα εντος της δεξιας , εξ ου και τα φλερτ με Καραμανλισμο, ιδεες για συνεργασια με ΝΔ χωρις Σαμαρα κλπ

Αυτη ειναι η αισθηση μου, χωρις μια σοβαρη απτη επαφη με αυθεντικους παραγοντες του ελληνικου αστισμου δεν υπαρχει κυβερνηση συριζα.Αυτο το εχουν καταλαβει καλα

Επομενως δεν μπορει να υπαρξουν και εκλογες πολωσης γιγαντομαχιας Δεξιας Αριστερας. Αυτο θα ηταν καταστροφικο για ολους.

Η αισθηση μου ειναι οτι παρολες τις υπερβολες θα παμε σε υποκοφες «ηπιες» εκλογες , με πολλους ενδιαμεσους

Με ανησυχει η περιπτωση ο Συριζα να πονταρει σε «ιστορικη επανορθωση» γιατι τοτε η συμμαχια ΝΔ «καλης ΧΑ» ειναι δεδομενη

Η ιντριγκα που νομιζω οτι παιζεται ειναι ο Συριζα να γκρινιασει για τα ματια για τον Στουρναρα ως διοικητη της ΤτΕ αλλα κατα βαθος να το θελει ως θεσμικο αντιβαρο .Με Στουρναρα τα «σκυλια ειναι δεμενα» προς οφελος του Συριζα.

Αυτου του ειδους τα παιγνια ονομαζω «τελετουργια» και τετοιες διαδικασιες «ιστορικο συμβιβασμο»

Ειδα τις παρατηρησεις σου για τα ευρωπαικα αλλα ας μην υποτιμησυμε την γεωπολιτικη ιδιαιτεροτητα.

Βεβαια μιλαμε με σεναρια οπου με Φαηλους και Σαμαραδες ολα ειναι στον αερα. Απο την αλλη ο Συριζα θα εισπραξει οτι εσπειρε.Αφου επι χρονια συμπεριφερθηκε ως αριστεροι «Αμνεξαρτητοι Ελληνες» αντε τωρα να πολιτευτει ως PCI.Ηθελες τα και παθες τα

Crisis and Critique said...

Η φωτογραφία της στιγμής είναι αυτή:
Απο τη μία μεριά έχουμε τους Φαήλους να μοιράζουν τράπουλα σε μουτζούρη (είδες πως δώσανε τον "παπά" στον Θεοχαρη), από την άλλη μερικούς Βεμπεριανούς/ές τύπου Δούρου, να στέκονται με το ζόρι όρθιοι μέσα σε πασοκοθύελλα, και από πάνω οι κάπταιν Τζίμηδες με τα ψεκαστικά για την Κοζάνη...
Out of order.
Ο "Καραμανλισμός" τι είναι; Συγγνώμη ξέχασα...Κάτι με εκλογές μέσα σε φωτιές θυμάμαι, και παπαριές - παραμύθια για δήθεν γεωπολιτικές συμπράξεις με Ρώσους...

Elias said...

Ίσως απο τις κορυφαίες σου πολιτικές αναλύσεις, καθώς θίγεις τα ευαίσθητα σημασιολογικά(Γιουνκερ,Θεοχαρης).Εάν δε σήμερα,τοποθετήσει ο Σαμαρας των εξ Αμερικής φιλο του(Οικονομιδη) στο ΥΠΕΘΟ,θα έχουμε μια ακομη εξέλιξη ανευ προηγουμένου.Να παρατηρήσω κάτι: ο κομματικός κατακερκατισμός δεν έχει εξαυλώσει το ιδεολογικό διπολο(αριστερα,δεξια)Είναι κατ εμέ πολύ σκόπιμη η δήθεν αναγκαία ανασυγκρότηση μιας Κεντροαριστερας, την οποία σου εχω ξαναγραψει οτι την θεωρώ φαντασιακό σημαίνον στους εγκεφάλους παλαιών πασόκων, όψιμων νεοπασόκων και κολλημένων ψευδοανανεωτικών της αριστεράς.Όπως και προ των εκλογων του 2012, έτσι και τώρα, έβλεπα και το ξέρεις στην δυναμική Συριζα,διαφωνόντας φυσικά με μεγάλο μέρος της πολιτικής του πλατφόρμας.Στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκείνη η προσπάθεια για δωμάτιο Κεντροαριστεράς,θα σπρώξει πολλούς στο διαμέρισμα Συριζα,που χωράει πολλούς.Ο Σαμαρας δυσκολα θα γυρίσει την παρτιδα.500,000 στην ΧΑ και 500,000 σε λοιπά δεξιά μορφώματα δεν μαζεύονται τόσο εύκολα,όσο φιλολαική διάθεση και αν υπάρξει.Αντιθέτως, για τον Συριζα, οι χαμένοι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, περι τις 500,000 όλοι τους, στην πλειοψηφία τους θα προτιμήσουν ψήφο κυβερνησιμότητας (Συριζα) και όχι μικροκομματικής μάζωξης(ΕΛΙΑ,ΔΗΜΑΡ,ΠΟΤΑΜΙ).Δεν θα μείνω έκπληκτος αν δω Συριζα στα όρια αυτοδυναμίας .Μην ξεχνας οτι,δεν εχασε ουτε 150,000 ψηφους...Πώς θα κυβερνήσει; Αναγκαστικά με μια νέα ΝΔ( ίσως χωρίς Σαμαρά ) και ίσως με τα δυο μικρα ψευδοκεντροαριστερά δωμάτια(Ελια,Ποτάμι)

Left Liberal Synthesis said...

aftercrisis

Ας μην υποτιμησουμε τα συμβολα.

Τι ειναι ο Καραμανλισμος ;

Οτι ειναι και το σφυροδρεπανο το ΚΚΕ.Δεν τα παει και ασχημα

Η προσεγγιση του Συριζα προς τον λεγομενο Καραμανλισμο δεν ειναι κενη

Left Liberal Synthesis said...

Elias

Δεν μπορω να δω κυβερνηση Συριζα, χωρις προηγουμενη «σκιωδη συνενοηση» με πολους του Αστισμου εντος και εκτος Ελλαδος.

Ταυτοχρονα χειμαρωδης ανοδος κομματος χωρις «λεφτα που υπαρχουν» δεν γινεται.Ο Τσιπρας θα κινητοποησει τον Σταθακη για να περιορισει τις προσδοκιες

Το ενδιαφερον θα ειναι η Δουρου:
Θα συνδιαλλαγει με τα «συμφεροντα» τα οποια θα μετονομασει σε «εθνικους πρωταθλητες» στο μοντελο συνενοησης Παντζα Συριζα.Επομενως ο «ριζοσπαστισμος» εχει πολλα επεισοδια ακομα

Τελος μολις ειδα τον Χαρδουβελη. Ειναι ο μοναδικος ο οποιος πιστωσε και στον Συριζα την εξοδο στην αγορα.

Ο δε Στουρναρας στην ΤτΕ παρα τα θεατρικα ειναι η εγγυηση του Συριζα.

Ειδωμεν

Anonymous said...

Ας κανω μια προβλεψη

Αυτοδυναμια ΣΥΡΙΖΑ αδυνατον να επιτευχθει, στις επομενες εκλογες.
Οι Ελληνες ειναι -στην πλειονοτητα τους- δεξιοι και κεντρωοι, γενικα. Ακομη και με 35% που ειναι εξωπραγματικο, με δεδομενο οτι τα κομματα κατω του 3% συγκεντρωναν τοιν 6/2012 μολις 7% των ψηφων (ας πουμε 10% στις επομενες συγκεντρωνει 146 βουλευτες, ΟΕΔ. Φυσικα η ψηφοθηρικη εμπειρια των αντιπαλων του ΣΥΡΙΖΑ ειναι υπερτερη και σε μεγαλη κλιμακα μιας ταξης μεγθους (4.6 εναντι 40+ %), αρα θα κινητοποιησουν γεροντες/ισσες, ΚΑΠΗ, απογοητευμενους που δεν ψηφισαν, πρωην ΑΝΕΛΛ και ΧΑ, ελληνες προσφατους μεταναστες εξωτερικου, ,.., οποτε αποκλειω ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερασει το 30 με 32%, οπως και η ΝΔ. Ο πρωτος με 32% παιρνει 138 εδρες με 10% ψηφους σε κομματα κατω του 3%. Θα γινει χαμος, ντερμπυ, με βρωμικα χτυπηματα κατω απο την ζωνη, σκανδαλα απο επαγγελματικη/προσωπικη ζωη, κ.ο.κ.

Αφωτιστος Φιλελλην

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Το κυριο είναι οτι ο Συριζα δε θελει νικη τυπου καταρρευσης γιατί θα βρεθει σε τρομερες προσδοκιες
Ταυτοχρονα ψαχνει διαφορους τροπους συνυπαρξης με "μνημονιακους"πολους για να μετριασει τις απαιτησεις
Κατι μου λεει πως η ιστορια Στουρναρα ειναι ιντριγκα:Μια συνυπαρξη μαζι του θα ερθει γαντι
Ειδα την εκλογικη αρηθμιτικη σου αλλα στηριζεται σε κατι που αμφιβαλω
Εισαι σιγουρος οτι ο Συριζα θελει κυβερνηση με οποιεσδηποτε συνθηκες;
Η μηπως αφου γινει ολη η "βρωμικη" δουλεια να ερθει να αναλαβει τον ανερχομενο κυκλου ( εξ αιτιας και οχι εναντιον του μνημονιου)
Σεναρια τωρα...

Anonymous said...

@LLS

Μαλλον εχουμε αμφοτεροι δικαιο με την εννοια οτι
1. Στις επομενες εκλογες, με τις ως ανω μεθοδευσεις (αν απαιτηθει) και καποια αναπτυξη/ανακουφιση θα συγκυβερνησει -εστω κια με μεγαλες δυσκολιες- η Κεντριοοδεξια.

2. Κατα τις μεθεπομενες εκλογες, περι το 2017 έως 2019, οπως εγραψες "αφου γινει ολη η "βρωμικη" δουλεια θα ερθει να αναλαβει τον ανερχομενο κυκλου ( εξ αιτιας και οχι εναντιον του μνημονιου)" μαζι με καποιους κεντρωους/κεντροαριστερους συνεταιρους .

Τοτε ισως θα εχει -πλεον- οργανωθει δημοκρατικα, θα εχει αποκτησει "την ψηφοθηρικη εμπειρια των αντιπαλων του σε μεγαλη κλιμακα(33 εως 38 %),και θα εχει αλλαξει φυσιογνωμια (κατι σαν ριζοσποαστικη σοσιαλδημοκρατια), οποτε γιατι οχι και να κυβερνσησει ακομη και αυτοδυναμα, οταν το 2021 εως 2022, θα εχουμε μια πιο ηρεμη κοινωνια, καπως θεραπευμενη και πιο αποδοτικη οικονομια.....

Αφωτιστος Φιλελλην

Anonymous said...

Αφου επι χρονια συμπεριφερθηκε ως αριστεροι «Αμνεξαρτητοι Ελληνες»

Ενω τωρα πολιτευεται ως υπευθυνη αριστερα @ΛΛΣ κ λοιποι δημαριτες
τ βλογ; Οπως οι υπευθυνες κυβερνησεις που απο 2010-2014
κατεφεραν την πρωτια γκινες σε μεγεθος καταστροφης;

Δλδ το προδοτες,δοσιλογοι κ η υποσχεση τιμωριας ειναι μονο ενα πυροτεχνημα για λαικη καταναλωση
ή ειναι το αιτημα εκκινησης καθαρσης κ πολιτικο οπλο της αντιπολιτευσης ριζικης μεταρρυθμισης του πολιτκου συστηματος παραγωγης διαφθορας;

Η προσσεγγιση Συριζα με τον ελληνικο αστισμο ειναι απλα η αναγκαστικη ομολογια της υπευθυνης αριστερας αποδοχης του καπιταλισμου ( απο ενα κομμα που ετσι κ αλλιως δεν ειχε στις προτεραιοτητες του την ανατροπη του) ή ειναι ο συμβιβασμος με την
ελληνικη μονοπωλιακη εκδοχη του, αυτη των ολιγαρχων-μαφιοζων, κρατικοεξαρτωμενων που σε συνδυασμο με ΜΜΕ αποτελουν τη γαγγραινα και το κυριαρχο εσωτερικο προβλημα;

Πραγμα το οποιο διεκρινε ξεκαθαρα κ το ΔΝΤ , η Μερκελ κ Σοιμπλε, αλλα αποτελει διαχρονικη διαπιστωση ακομα και των ιμπεριαλιστων αμερικανων απο την μετεμφυλιακη εποχη της επιτηρησης και των σχεδιων μαρσαλ που κατεληγαν σε λιγους;
Γιατι τα ξεχνατε αυτα; Εκτος αν εχετε πειστει οτι οι μεταρυθμισεις πρεπει να ξεκινησουν απο τις καθαριστριες, τους δημ.αστυνομικους, το γαλα των 10 ημερων κτλ.

(Δεν αμφιβαλλω οτι η ανοησια ,η οικονομικη αμορφωσια μεταξυ διαφορων ξιπασμενων νεοφωτιστων φιλλε τυπου Ψαριανου τους εχει πεισει οτι ,οντως αυτες ειναι οι μεταρυθμισεις που θα απογειωσουν την ελλαδα)


Οι φωνες για καταργηση των κοινοβ/τικων διαδικασιωνμεσα απο τις ΠΝΠ ,το ξεσκισμα τ συνταγματος με προσχημα της σωτηριας του εθνους ειναι πολυτελεια κ λαικισμος;

Μηπως πλεον η δημοκρατια γενικα ταυτιζεται με το λαικισμο κ την ανευθυνοτητα;Μηπως εσεις μοιαζετε
σαν την μεσσαια/μορφωμενη ταξης της Ταυλανδης;

"Ή, όπως λένε πλέον ευθέως οι σπουδαγμένοι και βολεμένοι Ταϊλανδοί: δεν θέλουμε δημοκρατία διότι είμαστε εξυπνότεροι και ανώτεροι από την πλέμπα, η φωνή μας πρέπει να μετράει περισσότερο. "Χάρηκα όταν έμαθα τα νέα για το πραξικόπημα. Το ένοιωσα σαν νίκη μας... Δεν μπορούμε να κερδίσουμε δημοκρατικά. Το δοκιμάσαμε, και δεν λειτουργεί"

Πολυ ενδιαφγερον αρθρο, χωρις ευκολες συγκρισεις μεταξυ αυτων-ευρωπης, αλλα με ζωντανα παραδειγματα της διαχρονικης διαπιστωσης περι του αντιδραστικου ρολου της μεσσαιας-ταξης.


http://www.avgi.gr/article/2950005/tailandi-to-baros-tis-gis-kai-to-kinima-tou-29-


@ΛΛΣ Επιμενεις να θεωρεις δεδομενο καποιο μαγικο οικ. ανοδικο κυκλο.Καλα κρασια.Ο πατος δεν εγγυαται την αναπτυξη κ αγνοεις συστηματικα την πραγματικοτητα.

@divernik





Left Liberal Synthesis said...

Divernik

Λυπαμαι που προφανως η αναγνωση εδω σε εκνευριζει αλλα ξερεις μονο εσυ μπορεις να το αποφυγεις

Δεδομενου οτι και μονο η αναγνωση του LLS σου προκαλει τετοιο θυμο δεν θελω να σου προσθεσω αγχος

Ναι φιλε μου:

O κοσμος ειναι απλος.Λιγοι πλουσιοι, οι Μερκελ, το ΔΝΤ, οι λακεδες τους,οι πρακτορες του βασανιζουν τους πολλους οι οποιοι ειναι τοσο βλακες που δεν ξυπνανε

Στο μεταξυ υπαρχουν ως ενιαο σωμα οι Δημαριτες οι φιλελε ο Ψαριανος κλπ που αποχαυνωνουν τον κοσμο με «μεταρρυθμισεις» κλπ Σε αυτους συνυπαρχει και το LLS ( ετσι ειναι αμα νομιζετε...)

Φιλε ο κοσμος ειναι τοσο απλος, οι κακοι και οι καλοι τοσο διακριτοι
Μη βασανιζεσαι με περιττες αναγνωσεις χαλας τη διαθεση σου ,κατακαλοκαιρο

Η ζωη ειναι μικρη, το καλοκαιρι ωραιο, δεν ειναι κριμα να χαλιεσαι με περιττες αναγνωσεις, σχολια, αγχη κλπ

Ειναι κριμα πολυ κριμα, λοιπον σου ευχομαι απο καρδιας καλη συνεχεια...και κοψε το LLS να βρεις την υγεια σου.

Anonymous said...

Εσυ εκνευριζεσαι πολυ με τη κριτικη κ ο δικος μου στοχος δεν ειναι να διαβαζω αναγνωσματα που συμφωνω. Ναι φιλε ενιοτε ο κοσμος
δεν ειναι απλος αλλα στο διακυβευμα , τη στιγμη της αποφασης δεν μπορει παρα να γινεται απελπιστικα απλος.
Αυτο το νοημα εχει η εννοια διλλημα, αντε τριλλημα ιδιαιτερα σε ιστορικες στιγμες. Οι ανθρωποι δεν ειναι καλοι/κακοι(παντα), αλλα οι πραξεις αποκτουν τετοιο νοημα- πολιτικα κ ηθικα (ξανα εντονο σε ιδιαιτερες στιγμες).

Αν η υπεραναλυση κ αποδομηση αδυνατει να περιγραψει την πραγματικοτητα κ να κανει στοιχειωδεις προβλεψεις , κ εκτιμησεις ρισκου κρινεται εκ του αποτελεσματος κ οχι εκ των προθεσεων ποσο μαλλον επι της
υποτιθεμενης αναλυτικης επαρκειας.

Και αυτο ΛΛΣ δεν μπορει να το υπερβει κανεις.Η ιστορια των 4 χρονων απεδειξε την επαρκεια ή το βρωμικο ρολο πολλων υπευθυνων αναλυτων. Αποφασισε εσυ τι απο τα 2 συμβαινει.

Επικαιρο ο κατα γενικη ομολογια υψηλου κυρους Χαρδουβελης . Κανε το κοπο να δεις εκτιμησεις του

'ΤΟ 2015 ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 2008 - συνέντευξη στην ''Ισοτιμία'', 1-4-2010 ''

Ολο το βιογραφικό εδώ σελ 13:

http://www.hardouvelis.gr/files/cv_hardouvelis_gr.pdf

2)Την Κυριακή 01-08-2010 τέσσερεις μήνες νωρίτερα,έγραφε ο ίδιος κύριος πάλι στην Καθημερινή στο άρθρο με τίτλο «ο Σεπτέμβριος της Ανάπτυξης»…που την είδε…μάλλον εγώ θα πρέπει να επανεξετάσω την μυωπία μου…

«Η κρίση δεν είναι αρχή του τέλους….Η κυβέρνηση έχει εκπλήξει θετικά…Η ανάκαμψη πιθανόν να έρθει στο δεύτερο μισό του 2011 αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.Μιά επιτυχημένη παρέμβαση θα μπορούσε να φέρει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012 ώστε η συνεχιζόμενη ανάπτυξη να μας επαναφέρει γύρω στο 2015 στο βιοτικό επίπεδο του 2008.»

@divernik

Left Liberal Synthesis said...

@divernik

Για τα περι εκνευρισμου, χαρακτηρισμων κλπ δες προηγουμενη αλληλουχια σχολιων σε προηγουμενη αναρτηση.

Φοβαμαι οτι βλεπεις Liberal στον τιτλο και δεν βλεπεις κλασσικη αναλυση «αντιπλουτοκρατιας» και δεν διαβαζεις τις αναρτησεις.Βγαζεις συμπερασματα και κανεις ταξινομησεις αυθαιρετα.

Οποτε πλεον μιλαμε με ατακες,απο σχολια, αποσπασματα δηλαδη σαν τους ουγκ των τηλεοπτικων παραθυρων

Αν δεχθω τη σκεψη σου για τις αναλυσεις και τους υπευθυνους, αγαπητε χωρις δοση υπαινιγμου, και συγχωραμε προκαταβολικα, αυτες τις αναλυσεις τις βλεπω και στην Χρυσαυγητικη ακροδεξια. Εχουν πει τα παντα γα τους υπευθυνους τη φτωχεια κλπ

Οσον αφορα τον Χαρδουβελη, δεν εχω τιποτα που να με βεβαιωνει οτι θα πετυχει.Απο την αλλη θα ημουνα πολυ σκεκτικος να κρινω οικονολομογος με βαση τις προβλεψεις.

Τελος για την αλλαγη φασης (αφου πιασαμε πατο) εχουν μιλησει πολλοι εκτος κυβερνησης:Λαπαβιτσας,Βαρουφακης κλπ

Αν σε ενδιαφερει η συζητηση στο πλαισιο μιας ψυχραιμης αναλυσης mostly welcome, αλλιως χαλιομαστε τζαμπα.


Anonymous said...


1. Καταρχην διαβαζεις ή κατανοεις επιπολαια τηην κριτικη η οποια δεν αφορα γενικα κ αοριστα την πλουτοκρατια. Το αν οι αναλυσεις εχουν κοινα στοιχεια με την ΧΑ ακροδεξια τι σημαινει αριβως; Ακυρωνονται; Σειρα μου να σε κατηγορησω τοτε για απλοποιηση.
Ακριβως οι διαπιστωσεις των αιτιων αυτων ειναι ενας απο τους λογους ανοδου της ΧΑ.

2 .Ναι οι προβλεψεις μακροπροθεσμα ειναι μαντεια ιδιαιτερα με συγκεκριμενα νουμερα, αλλα δεν μπορουν να ειναι τοσο τραγικα εκτος πραγματικοτητας, ιδιαιτερα για το συγκεκριμενο προγγραμα που ακολουθηθηκε. Δεν διαβασες πουθενα απο το ιδιο το ΔΝΤ οτι οι στοχοι του δεν ηταν η σωτηρια της ελλαδας, οτι οι προβλεψεις ηταν προιον πολιτικου συμβιβασμου κ κατασκευης κτλ, οτι επρεπε εξαρχης να γινει κουρεμα κτλ;
Κανενα αλλο αναλυτη ελληνα, απο ξενο τυπο τιποτα;

Την παραδοχη οτι η Μερκελ επιζητουσαν -αναμεσα στα αλλα- την τιμωρια για παραδειγματισμο


Μετα ειμαι απλοικος. Διανα. Οι διαπιστωσεις για την ολιγοπωλιακη διαρθρωση της αγορας , του ευκαιριακου χαρακτηρα των επενδυσεων-αρπαχτων κ τη σχεση με την ανταγωνιστικοτητα ειναι ΧΑγιτικες;

Η διαρκης καλυψη κ ατιμωρησια πολιτικων ή τα ΜΜΕ αξιποπιστιας μπανανιας συμφωνα κ με διεθνεις εκθεσεις κ κριτικες;

Η αλλαγη φασης δεν εγγυαται αναπτυξιακη πορεια , τοση ωστε να ειναι αισθητη απο την μεγαλη πλειοψηφια. Μαλλον στασιμοτητα .

Η ευρωπη μπαινει σε δινη αποπληθωρισμου , αρχιζει να θυμιζει Ιαπωνια περασμενης 20 ετιας. 20 χρονια με στασιμοτητα η χωρα γιατι δεν μπηκε σε ανοδικο κυκλο κ ενω αυξανε διαρκως δημοσιες δαπανες για να μην κατρακυλησει σε υφεση απο την πτωση εσ.ζητησης; Εμεις ομως ουτε δη. δαπανες μπορουμε να αυξησουμε εχοντας ηδη τεραστιο χρεος.

Ποιος ειναι απλοικος ΛΛΣ; Εγω η ο αυτοματισμος καθοδικος κυκλος-->ανοδικος κυκλος; Οταν μαλιστα ο υποτιθεμενος αν. κυκλος ειναι αεργος αναπτυξη;

@divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik

Φιλε μιλαμε πιγκ πογκ αναφερομενοι σε αποσπασματα

Αν η κουβεντα ειναι να περιγραψουμε την σημερινη δυσπραγια και το δυσκολο μελλον εξ αιτιας των πολιτικων των τοπικων και διεθνων ελιτ τοτε ας επαναλαβουμε τα αυτονοητα.Αυτα γραφονται παντου ως περιγραφες και μομφες.Το οτι δεν αναφερεται ρητα δεν σημαινει οτι δεν σημανει οτι συνηγορω αλλα οτι να δουμε λιγο πιο περα.

Κατα τα αλλα δεν διαφωνω με την περιγραφη σου,( αλλαγη φασης στασιμιτητα,κυκλοι) αλλα δεν προσεξες καν οτι αυτο δεν ειναι το θεμα της αναρτησης.Αυτο αναφερθηκε σε μια λεξη εντος των σχολιων και απο αυτο κανουμε τωρα μια τεραστια παρεκβαση

Φιλε

Τα ιστολογια εχουν μια στοιχειωδη δομη, αναρτηση για ενα θεμα και μετα σχετικα σχολια. Το να με βομβαρδιζεις με μομφες γιατι σε καθε αναρτηση δε γινεται μια πληρης οικονομικη αναλυση η να συμπεραινεις διαφορα εξ αιτιας της γλωσσας μου φαινεται χασιμο χρονου

Εχω δει μια σειρα σχολια σου, τα πρωτα δε σε απαραδεκτο επιθετικο υφος, οπου το θεμα ειναι το ιδιο
: γιατι δεν «καταγγελονται οι ελιτ, γιατι δεν αναφερονται ρητα οι Μερκελ» κλπ κλπ? Μα δεν με αφορα αυτο το επιπεδο αναλυσης, τι να κανουμε, κυκλοφορουν χιλιαδες ιστολογια, εφημεριδες, κλπ που δεν κανουν τιποτα αλλο.
Διατηρω το LLS οπου κανω αναδημοσιευσεις. Σε καλω με πραγματικο ενδιαφερον να γραψεις μια αναλυση, αναρτηση να την δημοσιευσω και να συζητησουμε σαν ανθρωποι επι των αποψεων σου, αλλιως ατακαρουμε αποσπασματα και τρωμε την ωρα μας.Σκεψου την προταση και τα λεμε.

Anonymous said...

To σκωπτικο υφος σχολιαζοντας τη "ρεαλιστικη" στροφη Συριζα φιλε εφοσον υπορρητα δηλωνει τη θεση σου ,ειναι το νημα για το δικο μου σχολιασμο. Και το ερωτημα που εβαλα ειναι αν η στροφη αυτη ειναι απλα η εγκαταλειψη μιας βερμπαλιστικης αντιπολευτικης ρητορικης του συριζα του 4% ή παραλληλα συμβιβασμος με τα κατεστημενα διαπλεκομενα ισως κ με υπογειες συνδιαλλαγη , και οχι απλως προσπαθεια συνθεσης και τομης μεταξυ κλασσικων αντιθεσεων
συμφεροντων κεφ-εργασιας.

Εκτος κ θεωρεις οτι ο μονος δρομος ειναι η συναινεση με το στατους αυτων των συμφεροντων ως εκφραστες του ελλ. καπιταλισμου.

Η' παλι η αναρτηση ειναι απλα μια κλασσικη ασκηση πολιτκων απο τη σκοπια της εκλογικης σκοπιμοτητας των παικτων-κομματων με ολο το μακιαβελλισμο που τη διακρινει.

Παντως δες εδω κ τη διαφορετικη
σκοπια του Βερναδακη

http://rednotebook.gr/2014/06/tria-dilhmmata-gia-ton-syriza-meta-tis-ekloges/

@divernik

Anonymous said...

Kαι κατι αλλο. Δεν βλεπω εγω γραμμικα καποια πραγματα , αλλα ισως μαλλον εσυ και οι συνομιλητες σου οι οποιοι εχουν ταυτοτητα πολιτικη κ αποψεις γνωστες εδω κ χρονια. Αρα δεν ξερω πια "αυτονοητα" ειναι αυτονοητα κ για ποιους.

Διαβαζω συστηματικα φιλλε σχολιαστες κ αναλυτες. Καποιοι απο το capital πχ εχουν πολυ τεκμηριωμενες αποψεις κ πολυ πιο ριζοσπαστικες (κ δεν αναφερομαι στα γνωστα φιλλελε αυτοματα τυπου Μανου,δρασης-τζημερου απολυστε το μισο δημοσιο κτλ) απο αυτες που διακινει η ΚΑριστερα,ποταμι, ρημαδ. Επομενως το liberal δε με τρομαζει.Πολυ περισσοτερο μαλλον κρατικοδιαιτισμο δειχνουν οι ανωθι παραταξεις απο οσο λενε οπως και τον παραδοσιακο συντηρητισμο -ακινησια του κεντρου.

@divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik
Περι Συριζα:

Η ολη φιλολογια περι ανατρεπτικοτητας-αριστερας-αντισυστημικοτητας γινεται με μια δοση αφελειας, ως εαν η ανατρεπτικοτητα ειναι θεμα υποκειμενικης στασης η κομμουνισμου του 19 αιωνα.

Απο τυπικη αποψη ο Συριζα η ΧΑ κλπ ειναι απολυτα συστημικα μορφωματα γιατι νομιμοποιουνται απο κρατικες ρουτινες και χρηματοδοτουνται απο φορους

Επομενως δεν βλεπω καμια στροφη ως εκπληξη, απλως βλεπω την εκαστοτε νεοελληνικη ρουτινα της αντιπολιτευσης , δηλαδη να γινω κυβερνηση για να τα αλλαξω ολα. ΓΑΠ, Σαμαρας κλπ.Αυτη τη φορα γινεται στο ονομα της αριστερας αλλα η μορφη η μεθοδος το πολιτικο στυλ ειναι ιδιο.

Το προβλημα ειναι οτι συζηταμε με ορους του 19 αιωνα (αριστερα κινηματα) για να θιξουμε ζητηματα του 21.

Συστηματικα (αν εχεις την υπομονη να διαβαζεις) εχω δει στον Συριζα μια πορεια προς την εξουσια η οποια δεν εχει γιατι δεν μπορει να εχει τα στοιχεια της «ανατρεπτικης αριστερας» οπως τα οριζει η τρεχουσα ορολογια.

Πως να στο πω οι οροι της συζητησης μας παραπλανουν.Ετσι διαβαζουμε τον Συριζα ως «συμβιβασμενο» η «μη συμβιβασμενο» με το κεφαλαιο κλπ

Η αναρτηση , και η προσπαθεια μου ειναι να δουμε τα πραγματα πιο ζωντανα χωρις τα κλισε

Οσον αναφορα τους αναγνωστες , ελπιζω να διακρινεις οτι παρα την ευγενεια η φιλια υπαρχουν διακριτες διαφορες.Ακομη και στις εκλογικες προτιμησεις τις οποιες δημοσιοποιησα.Δεν ταυτιζω το υβερολογιο με τις πολιτικες διαφορες

Ειδα την αναλυση του βερναρδακη και αλλες. Επιτρεψε μου την θεωρω τελειως παρωχημενη, με νοητικα εργαλεια και εννοιες του 19 αιωανα

Τελος δεν εχω παρα να συμφωνησω μαζι σου. Οι αυτοριζομενοι φιλελε στην Ελλαδα ( με πολλες εξαιρεσεις) ειναι συντριπτικα κρατικοδιαιτοι, και κρατικολατρες που διακινουν απλως αλλη μια αφηγηση

Anonymous said...

Μιλησα για του φιλελε αριστερους(δημαρ κτλ), οχι τη δραση.

Δεν κατανοοω το 19 αιωνα παντου.Το αιτημα ανατρεπτικοτητας εσωτερικα (εντος χωρας) ειναι η κριτικη Μηλιου
http://www.jmilios.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7/

και αφορα τι ιδιαιτερες δομες, το ελλειμα δημοκρατιας,ανεξαρτησιας θεσμων, διαπλοκης ΜΜΕ,διαθφορα δικαιοσυνης, συμμετοχικοτητας, μορφων αμεσης δημοκρατιας (Η Ελβετια ειναι εξαιρετικο υποδειγμα κ δεν ειναι στον 19 αιωνα)

Απο την αλλη θεωρω εξαρχης προβληματικη τη λογω διεθνιστικης ιδεολογικης προσσεγγισης του Μηλιου κ αλλων στο θεμα ριζικης οικονομικης πολιτικης αναδιανομης εντος ε στη συγκυρια μεσα στην κριση με νομισματτικα κ δημοσιονομικα εργαλεια εξουδετερωμενα κ αποδοχη ισοσκελισμενων προυπολογισμων σε ανοιχτη οικονομια.

@divernik

Left Liberal Synthesis said...

Divernik
Εγραψες
Απο την αλλη θεωρω εξαρχης προβληματικη τη λογω διεθνιστικης ιδεολογικης προσσεγγισης του Μηλιου κ αλλων στο θεμα ριζικης οικονομικης πολιτικης αναδιανομης εντος ε στη συγκυρια μεσα στην κριση με νομισματτικα κ δημοσιονομικα εργαλεια εξουδετερωμενα κ αποδοχη
ισοσκελισμενων προυπολογισμων σε ανοιχτη οικονομια

Συμφωνουμε απολυτως. Προσθετω οτι και ο Μηλιος το ξερει και εδω ακριβως εγκειται το προβλημα Συριζα.

Διακινουν σεναρια διεξοδου για τα οποια και οι ιδιοι εχουν πολλαπλες αναγνωσεις ηη και δευτερες σκεψεισ

Οσον αφορα τον 19 αιωνα η κριση μου δεν αφορουσε την δομη των ανισοτητων η τις διεθενεις σχεσεις.Δυστυχως ισως να παμε πισω

Η κριση μου αφορουσε το κειμενο του Βερναρδακη οποι οι εννοιες της Αρσιτερας ειναι ανεπεξεργαστες ω ς εαν αν ονομαζουμε αριστερα μιλαμε για το ιδιο πραγμα. Δεν μπορω να επεχταθω

Αναγνωριζω οτι τα τελευταια σχολια μας εχουν ενα παραγωγικο πνευμα και σε καλω να τερματισουμε την αναρτηση εδω.

Σου επαναλαμβανω πως το LLS Minor ειναι στην διαθεση και ας τα ξαναπουμε σε προσεχη αναρτηση σε ενα κλιμα παραγωγικης διαφωνιας

Καλημερα