Monday, May 19, 2014

Baroque ,ένα ασφαλές καταφύγιο



Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα των εκλογών ήταν το ρεύμα ψηφοφόρων οι οποίοι ψήφισαν υποψήφιους του ΚΚΕ για πρώτη φορά. Αυτό έγινε στην περιφέρεια και σύμφωνα με την ανάλυση της GPO (Θεοδωρικάκος στον 984) το ΚΚΕ διπλασιάζει τις δυνάμεις του.

Η ψήφιση του ΚΚΕ δεν αποτελεί  υιοθέτηση του ερμηνευτικού σχήματος του για τη συγκυρία ούτε υιοθέτηση των συνεχών αντιρρήσεων του και συνδικαλιστικών πρακτικών του.

Το ερμηνευτικό σχήμα του ΚΚΕ γίνεται εντός ενός πολύ συγκεκριμένου λόγου –πλαισίου, με αυστηρές προκείμενες. Η κοινωνία είναι αντιληπτή ως ορθολογικό παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Οι συμπεριφορές ανάγονται και ερμηνεύονται με την υπαγωγή τους σε ένα επίπεδο οικονομολογίας με αυστηρούς ορισμούς. Ταυτόχρονα εκφωνείται συνεχώς ένα ρομαντικό εσχατολογικό όραμα. Αυτός ο λόγος πλαίσιο οργανώνει και κινητοποιεί μια σειρά δράσεων και συμπεριφορών με κύριο χαρακτηριστικό την αδρότητα, την οργάνωση. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, τις εκφωνούμενες επιδιώξεις, το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται από ενός τύπου αριστερής «νοικοικυροσύνης». Οι κομματικές επιτελέσεις έχουν μια διαυγή περατότητα, ένα αισθητικό κλασικισμό. Η αυστηρότητα του λόγου, παρά τους προφανείς σχεδόν αφόρητους περιορισμούς του και ο κλασικισμός των επιτελέσεων συνοδεύεται από ένα ηθικό πρόταγμα υψηλών τόνων , συναισθημάτων και συμβολισμών. Αν αφαιρέσουμε το ιστορικό, βιοπολιτικό φορτίο του όρου, ό όρος «κομμουνιστής» παραπέμπει σε μια ισχυρή ηθική αυτοδέσμευση , η οποία κινείται στα ανώτερα της κλίμακας που συναντάμε στην φθοροποιό καθημερινότητα. Η αδρότητα, ο κλασικισμός, η ηθική αυτοδέσμευση προσφέρουν στον δημόσιο χώρο ένα «πνεύμα» μοναδικό.

Απέναντι σε αυτό το «πνεύμα» οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές

 Αποπνευματικοποιημένοι  τεχνοφιλελευθερισμοί που διασπείρονται παντού σε   διάφορες δόσεις και παραλλαγές.

 Βαρβαρικές εγκληματικές εθνολατρείες

 Πληγωμένοι ατομικισμοί και συντεχνιασμοί που μεταλλάσσονται ωφελιμιστικά σε «αριστερόφωνες ανατροπές»



Επομένως η ενίσχυση του Παφίλη , από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πολιτικής γεωγραφίας που ούτε καν διανοείται δεν είναι δυσερμήνευτη. Ιδίως σε περιόδους όπου ασάφειας και ρευστότητας ο κλασικισμός ακόμη, και ίσως εξαιτίας της μπαρόκ μουσειακής εκδοχής του είναι καταφύγιο.


Μπράβο Θανάση   

6 comments:

ANESTIOS said...

"Νοικοκυροσύνη", αυτό ακριβώς είναι LLS.Αυτό έδωσε στο ΚΚΕ ψήφους και ποσοστά χτές.Μπροστά σε διάφορες χαριτοδιπλωμένες αριστεροσύνες που δε μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, το έστω αρχαϊκό και πέτρινο ΚΚΕ, μοιάζει σταθερό σημείο αναφοράς.Είτε το ψηφίσει κανείς, είτε όχι, αναγνωρίζει τουλάχιστον αυτό.Κριτική μπορεί να του κάνει κανείς σε χίλια πράγματα, αλλά τουλάχιστον δεν πέφτει από ατόπημα σε ατόπημα.Ιδεοληπτικό μεν στις θεωρητικές του αναφορές, αλλά μια δουλειά της προκοπής-στα δικά του μέτρα-ξέρει να κάνει.Για άλλους, τι να λέμε τώρα...

Anonymous said...

Παρατηρηθηκε φετος σχεδον πληρης αριστερη στροφη-ανατροπη στην οικογενεια. Συμβια και κορη εψηφισαν συνδυασμους ΚΚΕ*. Οποτε ο μονος "δεξιος" στην οικογενια ειναι ο ΑΦ :).

Η εξηγηση που μου δοθηεκ ηταν οτι θα εψηφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλα προτιμησαν τους... κλασικους.
Ασε που πολλοι συριζαιοι γνωστοι μου ειναι φραγκατοι και το παιζουν αριστεροι, συμπληρωνει η κορη.
*Hταν λιγο ….αυταρχικες, δεν λεω, που μετρατραπηκαν σε μετα-σταλινικες.

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Σημερινη αναλυση της εκλογικης της συμπεριφορας (συμβια) ειναι οτι ηθελε να δωσει ενα "αριστερο μηνυμα".

Left Liberal Synthesis said...

Anestios
Συμφωνούμε. Το ΚΚε έχει αρχή μέση τέλος.Σε "τελική ανάλυση" είναι σταθεροιποιητικός παράγων.Η εκλογική του σταθεροποίηση με οξεία "αντισυριζα" γραμμή είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον

Left Liberal Synthesis said...

Aφώτιστε

Δεν υπάρχει ουδείς με στοιχειώδη αισθητική που να μη ψήφισε Παφίλη: Το απόλυτο εκλογικό "must" κάτι σαν τους σινεφιλ του Béla Tarr

Δημήτρης said...

Συμφωνώ ως προς το σκέλος που η ψήφος ήταν "κομματική". Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για εκλογές όπου το προσωπικό στοιχείο είναι πάντα ισχυρό. Έτσι στις "εναλλακτικές" ας προστεθεί και αυτό το στοιχείο.
Έχω την αίσθηση ότι το "κλασσικό στοιχείο" και σε ατομικό επίπεδο ήταν πιο ισχυρό σε σχέση με παλαιότερα. Η μεγάλη διασπορά όμως δεν το κάνει εμφανές.
Αναμένω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Εκεί θα μπορέσουμε ως ένα βαθμό να αποτιμήσουμε και αυτό το στοιχείο.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Αναφέρομαι σε σποραδικά στοιχεία ποθ συμπτωματικά είδα
Υπήρξε πολυ ΚΚΕ εκτός παραδοσιακών ψηφοφόρων