Tuesday, January 14, 2014

Η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη και το ανεκτό όριο ρευστότητας


 
 
 
Η πρωτοβουλία των 58 μετασχηματίστηκε σε Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη  (πδπ) και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη.
Υποστηρίζω ότι η προσπάθεια της πδπ να υλοποιήσει τις εξαγγελίες θα την οδηγήσει , εκ των πραγμάτων στη μοναδική ρεαλιστική προοπτική δηλαδή  να ενισχύσει ένα  αυθεντικό αυτοδιοικητικό ρεύμα εκσυγχρονισμού. Η προσγείωση της πδπ από τα υψηλά των προθέσεων στα χαμηλά των συνδιασκέψεων, τοπικών πρωτοβουλιών κλπ, θα αποκαλύψει στους εμπνευστές ότι ο μοναδικός τόπος συγκρότησης ενός χώρου συνάντησης έλλογης αριστεράς, φιλελευθερισμού , ευρωπαϊκής προοπτικής είναι η αυτοδιοίκηση , όπως αυτή οριοθετείται στην ατμόσφαιρα της πρωτοβουλίας  των πέντε δημάρχων. Άλλωστε μόνο μια νίκη στο αυτοδιοικητικό  επίπεδο θα μπορέσει να αναχαιτίσει την πιθανότητα οι απλές εκλογές να γίνουν δημοψήφισμα όπως οδηγεί η λογική των συριζα νδ. Είμαι σίγουρος πως η οργανωτική προσπάθεια της πδπ έχει θετικές συνέπειες από καραμπόλα. Επιδιώκοντας το ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο θα υλοποιήσει τα εκσυγχρονιστικά δημοτικά σχήματα.

Μέχρι τις ευρωεκλογές ο χρόνος είναι μακρύς.
Εκτιμώ πως σε αντίθεση με τις δηλώσεις η πόλωση θα είναι μικρότερη από ότι προδιαγράφεται.

Η α λα Γαπ του 8-9 αντιπολίτευση του συριζα, έχει όρια ακριβώς γιατί ο συριζα , κινδυνεύει όπως ο γαπ , να παραλάβει κάστανα τα οποία πυρακτώθηκαν από τον ίδιο.
Η ανάγνωση που κάνει ο  συριζα για την Ευρώπη έχει άρρητες προκείμενες. Περιγράφει μια πόλωση Μέρκελ - Νότου η οποία εκφράζεται ως αδιέξοδη λιτότητα, όμως οι πόλοι της σύγκρουσης  προσλαμβάνονται ως εάν να έχουν σταθερά χαρακτηριστικά. Με κάποιο τρόπο η συμπαγής ισχύς του Βερολίνου είναι ο αφανής όρος για την επιδίωξη μιας αριστερής ανατροπής της λιτότητας. Στην συριζαική ανάγνωση υπάρχει ένας σταθερός αδρός συνομιλητής με τον οποίο αναζητείται ένας win win συμβιβασμός. Όμως η ευρωπαϊκή  δυναμική  εμπεριέχει το ισχυρό ενδεχόμενο ,η μετεκλογική Ευρώπη να έχει ως κύριο νικητή ένα  ευρωσκεπτικισμό τύπου Le Pen σε πολλές χώρες αντί της Ευρωπαϊκής αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή   το αδρό και εν πολλοίς ελπιδοφόρο σχήμα  " μερκελισμός  vs νότος" θα αντικατασταθεί από μια φυγοκεντρική δίνη κυρίως συντηρητικών δυνάμεων, σε τέτοιο βαθμό όπου ο σταθερός πόλος Μέρκελ Σόιμπλε να αποτελεί γλυκιά νοσταλγία. Μια νίκη του Συριζα δεν θα εκληφθεί ως αριστερή ευρωπαϊκή αναγέννηση αλλά θα σωρευθεί ως υποσύνολο μιας ανερχόμενης ευρωσκεπτικιστικής στάσης. Η  οιονεί κρατική και εθνική ευθύνη του συριζα (1)  ψηλαφεί  τα γεωπολιτικά όρια σταθερότητας και τον ελκύει  , από άλλο δρόμο και προσανατολισμό, εγγύτερα προς τους «Μερκελιστές».

Υπάρχει πάντα ένα κατώφλι ρευστότητας  το οποίο ένα δυνητικό κόμμα κυβέρνησης δεν μπορεί να υπερβεί. Σε μια  Ευρώπη με Λεπενική δυναμική το δυνητικό σενάριο μιας Αριστερής κυβέρνησης «καταλύτη» παραπέμπει περισσότερο στην εικόνας μιας Ελλάδας «μοναδικής εξαίρεσης» η οποία είναι αφόρητη και για τους πιθανούς νικητές. Στην περίπτωση αυτή  ο αυταρχικός ενάρετος φεντεραλισμός των «Μερκελιστών»  είναι ο προτιμητέος αντίπαλος  αντί του ανερχόμενου φυγοκεντρικού  διαλυτικού πολυεθνικού Λεπενισμού . Μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αστάθεια , την οποία προσδοκεί με αριστερό πρόσημο ο συριζα και προκύπτει με δεξί και θα συσπειρώσει την Σαμαρική δεξιά  η οποία μπορεί να παίξει το χαρτί του μέγιστου εθνικού κινδύνου ίσως καλύτερα και από το 2012 έστω και ηττημένη στις Ευρωεκλογές.
Η εσωτερική λογική των πραγμάτων οδηγεί προς μια ηπιότερη ρυθμισμένη σύγκρουση όπου μια πιθανή αλλαγή διακυβέρνησης θα έχει περισσότερα στοιχεία συνέχειας παρά ρήξης. Η πιθανή συνέχεια αυτή εκφράζεται με το διακομματικό πρόταγμα της «ομαλότητας». Το πως μπορεί να γίνει μια ενδεχόμενη αλλαγή είναι σημαντικότερο από την αλλαγή αυτή.

Η οργανωτική επέκταση της πδπ σε βάθος και πλάτος θα συμβάλει στην εμπέδωση ενός κλίματος ηπιότητας ανεξάρτητα και από τις βλέψεις των εμπνευστών της. Στο τοπικό επίπεδο οι δυνάμεις του αριστερού ή δεξιού αντιμνημονίου έχουν ήδη αναπτυχθεί , εκδηλωθεί συγκροτηθεί. Αντιθέτως ένας έλλογος σκεπτικισμός με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εκσυγχρονιστικά αιτήματα προς τους «πάνω» και τους «δίπλα» παραμένει αδρανής. Αν η πδπ με το πρόσχημα των ευρωεκλογών τους κινητοποιήσει   , τότε εκούσια ακούσια θα δημιουργήσει τοπικές δυναμικές πριν από οποιαδήποτε προοπτική κεντρικής παρέμβασης.

   
(1) Έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο πως  υπάρχει, ίσως  για πρώτη φορά ιστορικά , μια  ορατή διακριτή διαφορά στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Κυπριακής και Ελλαδικής αριστεράς. Διαμορφώνεται μια πιθανότητα όπου ο συριζα-κυβέρνηση με το «σκίσιμο» των μνημονίων θα έρθει σε απόσταση με την Κυπριακή  κυβέρνηση και στα «δεξιά» της Ακελικής αριστεράς η οποία κινείται πλέον στην γραμμή Λαπαβίτσα. Η στρατηγική απόσταση Λευκωσίας Αθήνας είναι ιστορικά παράγοντας ευρύτερης ανισορροπίας.    

11 comments:

Δημήτρης said...

Εκτιμώ ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει πολύ βαθύτερα και εν μέρει υγιή αίτια. Δεν εδράζεται μόνο σε λεπενικό σκεπτικό. Το ευρώ λειτουργεί αυτή την στιγμή τεχνικά ως ο ισχυρότερος συγκολλητικός παράγων.
Δεν βλέπω πως η πδπ θα μπορούσε να ενισχύσει το οποιοδήποτε εκσυγχρονιστικό ρεύμα, πλην του εκσυγχρονισμού (ας πούμε στο πιο σοβαρό και καλλιεργημένο) της σαμαρικής δεξιάς και της κατ' όνομα σοσιαλδημοκρατίας του εναπομείμαντος ΠΑΣΟΚ . Θετικό και αυτό.
Εκτιμώ επίσης ότι θα επέλθει μείωση της πόλωσης. Ήδη το ακροατήριο φθίνει, αλλά τα επιτελεία λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση.

Leo Kastanas said...

Η ΠδΠ δεν ήρθε για να μείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αναγκαία για την εθνική πολιτική σκηνή και αυτό το ρόλο ήρθε να παίξει. Επιτέλους μια εκσυγχρονιστική πολιτική φωνή στο χώρο του αριστερού φιλελευθερισμού. Είναι ΚΑΤΙ σημαντικό. Υπάρχει βέβαια ο γνωστός σκεπτικισμός πολλών που το ένα τους βρωμάει και το άλλο τους πειράζει, αλλά το κόλπο ξεκίνησε. Ιδωμεν

Left Liberal Synthesis said...

@Δημήτρη

Σωστά υπάρχει μια πραγματική βάση για ευρωδυσφορία.Ωστόσο η δεξιά έκφραση τύπου "Le Pen" αναμένεται να την εισπράξει.

Στις τοπικές κοινωνίες,υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης με πολλαπλά επίδικα.

Εχω την αίσθηση ότι αν η πδπ προσπαθήσει να οργανωθεί "από τα κάτω" τότε θα συναντηθεί με αυτόν το κόσμο.

Χαίρομαι που βλέπεις πως υπάρχει ένα κατώφλι πόλωσης , περαν του οποίου δεν υπάρχει μέλλον για κανένα.Αναγκαστικά η οξύτητα θα μετριασθεί.

Left Liberal Synthesis said...

@Λεο
Το βήμα αυτό ήταν υποχρεωτικό.
Οσο η οργάνωση αναπτύσεται από τα κάτω αναγκαστικά θα είναι η βαση του κλιματος pr5.
Οσο για την κεντρική σκηνή, μέχρι τις ευρωεκλογές έχουμε να δούμε πολλά, πάρα πολλά.
Καλό κουράγιο

Elias said...

Πάμε δεξιά Πολύ(ΠδΠ)....

Anonymous said...

Πως να μην πανε δεξια;

aftercrisis "“Η επαναστατημένη – υποτίθεται – “γενιά του 1968″ έγινε καύσιμη ύλη για να θεριέψει η νεοφιλελεύθερη εγωιστική επανάσταση μετά το 1980. … η γενιά αυτή διακρίθηκε ιδιαίτερα ως καταναλώτρια εμπορευμάτων, εικόνων, συμβόλων, της φύσης, των συναισθημάτων και των ανθρώπινων σχέσεων…”

ΑΦ `Οταν γνωρισα αυτην την γενια (γεννηθηκε το 45-55), στα Εξαρχεια, γενικα περι τα περιοδικα ΑΝΤΙ, Πολιτης, Σχολιαστης,…, στην Νομικη (η μεγαλυτερη αδελφη μου ηταν στην καταληψη) και στο ΕΜΠ οι τελειοφοιτοι φοιτητες συνδικαλιστες (οταν ημουν πρωτεοετης) και με την παροδο του χρονου (μετα το 1981) την γνωριζα καλυτερα, αυτο που μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση ηταν η σχιζοειδης διαφοροποιηση -σε πολλους- μεταξυ “ιδεολογιας” και πρακτικης στην επαγγελματικη αλλα και προσωπικη ζωη.

Και -συχνα- η μεγαλυτερη διαφοροποιηση ηταν οσο πιο φτωχος/ επαρχιωτης /”υπερεπαναστατης” ησουν, τοσο χειροτερος θα γινοσουν.
Οι Αθηναιοι γιοι/κορες εμπορων ειχαν διαφορετικη εξελιξη απο τους κατιοντες ΔΥ με αρχες, τις οποιες σε γενικες γραμμες διατηρησαν.

Προσφατα, αυτην την ιδιορρυθμη “χαλασμενη γενια” την περιγραφω με τον συμπυκνωμενο ορο Μεσηλικη Ευπορη “Αριστερα (”ΜΕ"Α")

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Οπως ισως καταλαβατε το Αφωστιστος ειναι σε αντιστιξη με τους "φωτισμενους" της ΜΕ"Α"

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Πάντως η δική μου κριτική δεν είναι ότι είναι "δεξιά".
Εδώ ο Συριζα θα γίνει "δεξιά" στην κυβέρνηση
Το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ πυκνό,ας κάνουμε υπομονή

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ

Η ΜΕ"Α" ποτέ δεν πεθαίνει...

Οσο για την ταξινόμηση σε φτωχους επαρχιωτες /”υπερεπαναστατες"
και Αθηναιους γιους/κορες εμπορων και κατιοντες ΔΥ τι να πω respect!Αξίζεις PHD κοινωνιολογίας.....


Anonymous said...

Υπαναπυξη : αδυναμια συσσωρευσης (και επεξεργασιας ΑΦ ) εμπειριων *
Εντμουντο Δεσνοες, Κουβανος συγγραφεας

Η ροη των εμπειριων γινεται με αργη ταχυτητα σε αγροτοκτηνοτροφικες περιοχες, οπου οι ανθρωποι ακολουθουν τους φυσικους κυκλους, με μεγαλυτερη ταχυτητα στην πολη, ακομη μεγαλυτερη ταχυτητα στα εμπορικα λιμανια και στην αγορα ευπαθων προϊοντων (λαχαναγορα, ψαραγορα),…., με εκπληκτικη ταχυτητα πλεον στις χρηματιστηριακες αγορες.


Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Απο τις εμπειρικες παρατηρησεις της ημιπεριπετειωδους ζωης του ΑΦ.

Anonymous said...

‘Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 17:12 Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η Πρωτοβουλία των 1000 καλεί την Αριστερά να συζητήσει: «Ποια η απάντηση στην κρίση;»
Σε μια ανοικτή, πλατιά σύσκεψη, κομμάτων, οργανώσεων και τάσεων της Αριστεράς για να συζητηθούν η κρίση που περνά η ελληνική οικονομία και κοινωνία και τα καθήκοντα που προκύπτουν για την Αριστερά και τα κινήματα καλεί το Σάββατο 25 Γενάρη στο Πάντειο η Πρωτοβουλία των 1000.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, προσκλήσεις για συμμετοχή έχουν σταλεί «στο σύνολο της Αριστεράς, στα μαζικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Κ.Ε., στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε όλες τις οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (είτε συμμετέχουν σε κάποιους από τους ευρύτερους σχηματισμούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε όχι) καθώς και σε προσωπικότητες του χώρου της Αριστεράς και του μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι «η συμμετοχή στην συνάντηση αυτή και ο σχετικός διάλογος ασφαλώς δεν εξυπακούουν συμφωνία με τις απόψεις της Πρωτοβουλίας» σύμφωνα με τις οποίες για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των Μνημονίων και της τροϊκανής διακυβέρνησης απαιτείται η ενωτική πάλη και η συνεργασία της Αριστεράς και των κινημάτων, στη βάση ενός προγράμματος ρήξεων και ανατροπών με τις δυνάμεις του κατεστημένου.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετές δηλώσεις συμμετοχής, από στελέχη της Αριστεράς, ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και ταξικούς αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος. Η λίστα που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου δεν είναι πλήρης και αναμένεται να συμπληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Η συνάντηση θα γίνει στο Πάντειο πανεπιστήμιο, το Σάββατο 25 Γενάρη, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ. Θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. και θα κρατήσει περίπου μέχρι τις 8 μ.μ…….”

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=410840

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ 1000:58 =17,24

ganiaobringer said...

Playtech enters first US casino with $10M welcome bonus - KTM
Playtech has entered the US market with a $10 million welcome bonus, including 김해 출장샵 a $20 million welcome bonus. The sports-betting 논산 출장샵 company 계룡 출장마사지 has 남원 출장샵 been 군산 출장샵