Του Larbi Sadiki
Πηγή Al Zazeera
(μτφ:LLS)
Η ρεαλιστική ορολογία του «ντόμινο» δεν μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια την τρέχουσα ιστορική φάση , κατά την οποία οι Άραβες είναι έτοιμοι να ανατρέψουν τους ηγεμόνες, από το Κάιρο προς Σαναά.
Αυτή η φάση είναι απελευθερωμένη από μια τριπλή δυναμική: τον φόβο του αστυνομικού κράτους, τις οριαντελιστικές κατασκευές που υποτιμούν τον Αραβικό δυναμισμό και τις εμμονές των δυτικών θεωρητικών του «εκδημοκρατισμού » οι οποίοι κατατρύχονται με τις δομές, τον πολιτισμό ,και την δημιουργία θεσμών μέσω ιεραρχίας.
Ομοίως, η δυναμική αυτή σκοντάφτει επάνω σε δομές μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που κινητοποιούνται από το προσωπικό συμφέρον είναι αδιαπέραστη για τα όνειρα των εκατομμυρίων των Αράβων να είναι ελεύθεροι.
Η έναρξη έγινε στην Τυνησία και η Αίγυπτος ακολουθεί. Αν και οι προκλήσεις είναι φοβερές, ο σπόρος για την καλλιέργεια του ονείρου για την δημοκρατία έπεσε στην Τυνησία και πήρε την μορφή επίδειξη δύναμης των πολιτών.
Φυτεύοντας ένα όνειρο
"Όταν μια ιδέα έχει εισχωρήσει στον εγκέφαλο, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί", δήλωσε ο Dom Cobb, που παιζόταν από το Leonardo DiCaprio στο Inception του Christopher Nolan.
Έτσι λοιπόν μίλησε ο λαός της Τυνησίας, παραμερίζοντας τον δικτάτορα και έτσι εξαπόλυσε κρουστικά κύματα των οποίων ο πολιτικός απόηχος θα είναι αισθητός για πολύ καιρό. Το κεντρικό μήνυμα του Inception έχει σήμερα ισχυρή απήχηση στον αραβικό κόσμο.
Η σημαία της Τυνησίας που ανεμίζει στις διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές πόλεις είναι ενδεικτική για την έμπνευση και το θαυμασμό που προκάλεσε η εξέγερση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στην Τυνησία το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο δικτάτορας που ήταν κάποτε φοβερός και πιστεύεται ότι ήταν ανίκητος, έπεσε και έφυγε γρήγορα.
Από την Τύνιδα στο Κάιρο, η «λαϊκή εξουσία» αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο, μια «απαρχή» στα σκαριά. Χρησιμεύει πλέον ως η πηγή ενός δημοκρατικού ρεύματος που ρέει με μια άγρια και αποφασιστική δίψα για δημοκρατική διακυβέρνηση , για όλους τους καταπιεσμένους σε όλη την αραβική περιοχή.
Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται μετά από την απομάκρυνση του Μπεν Αλί είναι εκπληκτικά. Στο Κουβέιτ οι κυβερνήτες προσφέρουν δωρεάν φαγητό, το καθεστώς της Υεμένης μείωσε τις τιμές κατά 10%, η Ιορδανία, δεσμεύτηκε για διατήρηση των επιδοτήσεων και την αύξηση των μισθών, και παρόμοια μέτρα ανακοινώνονται στην Αίγυπτο. Τίποτα όμως δεν μπορεί να κατευνάσει τους καταπιεσμένους.
Η σημαία της Τυνησίας που κυματίζει στις εξεγέρσεις αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια επίδειξη διαμαρτυρίας. Πρόκειται για μια σύνδεση. Είναι μια πράξη πίστης που δείχνει ότι η λαϊκή εξουσία, και όχι οι δικτάτορες, είναι αήττητη. Είναι μια ομολογία για στράτευση του και όχι παθητική αναμονή για μια δημοκρατία που έρχεται ενσωματωμένη σε δυτικούς στρατούς και αρμάδες όπως έγινε στο Ιράκ το 2003.
Είναι η εκδήλωση εφ’ ενός μεν ενός εκκολαπτόμενου ονείρου ελευθερίας, αφ’ ετέρου δε μια σήμανση ότι η λαϊκή εξουσία δεν είναι πλέον μια ένωση του τύπου Ακίνο - Φιλιππίνες, Vaclav - Τσεχοσλοβακία ή Βαλέσα –Πολωνία . Στην ιστορία όπως και στην ζωή ,τα γιγάντια βήματα προκύπτουν συχνά από την μικρή , αλλά δημιουργική αυτοπραγμάτωση των ονείρων.
Το κουτσουρεμένο όνειρο είναι αργός θάνατος. Η πράξη του Mohamed Bou'azizi η αυτοθυσία στις 17 Δεκεμβρίου σχετίζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους με την ανθρώπινη κατάσταση . Η επακόλουθη αυτοδέσμευση μέσω Twitter, Facebook, ραπ μουσικής στην Τυνησία - και τώρα στην Αίγυπτο - συνιστούν μια κοινή στάση για τη διεκδίκηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ίσως όμως είναι κάτι περισσότερο και από αυτό. Είναι ένα θεμελιώδες κείμενο ένα μανιφέστο ζωής.
Το δικαίωμα στο όνειρο δεν μπορεί να ανατεθεί στους δημαγωγούς, μεγαλομανείς ή ηγέτες .Δεν είναι κάτι που χωρίς τη σοβαρότητα «εισάγεται» στον λαό.
Οι μάζες θέλουν να ονειρεύονται τα όνειρά τους, χωρίς να παρεμποδίζονται από τα όνειρα των συλλεκτών των μικρών τίγρεων , χρυσού ή παιδιών Φαραώ. Από εδώ πηγάζει η ποιοτική διαφορά αυτής της διαδικασίας.
Επανεμφάνιση μιας αναγέννησης
Η Αίγυπτος και η Τυνησία είναι τα δύο κρατη με τη μεγαλύτερη παράδοση κρατικής υπόστασης στην αραβική Μέση Ανατολή.
Και οι δύο ήταν μια πηγή φωτός στον αραβικό εποχή της φιλελεύθερης σκέψης από τα μέσα του 1800. Τότε πειραματίστηκαν με τα πρώτα εκλεγμένα συμβούλια και οι δύο προσπάθησαν για ένα ιδεολογικό συγκρητισμό προκειμένου να παντρευτεί την νεωτερικότητα και την παράδοση.
Μετά την ανεξαρτησία της η Τυνησία υιοθέτησε το γαλλικό σύστημα χειραγώγησης και επέβαλλε κάποιας μορφής φιλελεύθερη κοσμική δομή και ανάλογη οικοδόμηση του έθνους κράτους. Η Αίγυπτος όμως υιοθέτησε δομές κεντρικού και ιεραρχικού σχεδιασμού σοσιαλιστικής εθνικής απόχρωσης που ήταν στην παναραβική ημερήσια διάταξη. Η Αίγυπτος διοικήθηκε από τον στρατό ενώ η Τυνησία από ένα γαλλόφιλο νομικό κατεστημένο.
Ωστόσο, υπάρχει μία διαφορά όσον αφορά την δύναμη της τρέχουσας διαμαρτυρίας που σαρώνει την περιοχή. Η Λαϊκής δυσφορία στην Τυνησία έχει σηκώσει τους ανέμους της λαϊκής δυσαρέσκειας σε πολλές αραβικές πόλεις. Η επιτυχία της όμως της εξέγερσης στην Αίγυπτο, θα αλλάξει ριζικά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αν όχι όλο τον κόσμο.
Θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα; Οι Ελίτ, οι πολιτικές, οι συμμαχίες, τα στρατηγικά δογμάτα, καθώς και αραβο-αραβικές σχέσεις θα πρέπει να αλλάξουν για πάντα. Θα ξαναγραφούν οι Αίγυπτο-ισραηλινές σχέσεις και θα επανατοποθετηθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο των Αραβο-Ισραηλινών σχέσεων, αλλά και των Αραβο-Δυτικών σχέσεων.
Αυτό δεν πρόκειται να σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα αθετήσει τις συμφωνίες της με το Ισραήλ. Αντίθετα, η Αίγυπτος θα ανακτήσει τη θέση της ως ο κινητήρας του αραβικού κόσμου, δυναμικά υπερασπιζόμενος την δικαιοσύνη, τη νομιμότητα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, καθώς και δίκαιη λύση ως το μόνο δρόμο για μια γενναία και δίκαιη ειρήνη.
Ο εκδημοκρατισμός του αραβικού κόσμου θα φέρει στην εξουσία έντονα φιλοπαλαιστινιακές δυνάμεις που δεν εμφορούνται από realpolitik και δεν αισθάνονται ενοχοποιημένες από τις διπλωματικές και ηθικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, το Κουαρτέτο ή τον ΟΗΕ. Ένα επικίνδυνο αδιέξοδο είναι προφανές.
Μέχρι στιγμής το μέρος που κερδίζει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ή ελλείψει αυτών είναι οι Ισραηλινοί. Για το λόγο αυτό το δημοκρατικό όνειρο και οι άνεμοι της Λαϊκής Εξουσίας που πνέουν σε όλο τον αραβικό κόσμο, χωρίς αμφιβολία έχουν ανησυχήσει το Ισραήλ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στη γη.
Το Ισραήλ είναι βολεμένο, γνωρίζοντας ότι πολλά από τις υπάρχουσες απονομιμοποιημένες αραβικές άρχουσες ελίτ έχουν περισσότερο ή λιγότερο αφαιρέσει το Παλαιστινιακό από την διεθνή πολιτικής ατζέντα.
Εντός του Αραβικού Κόσμου, θα πρέπει λαϊκή εξουσία πετύχει - και η δυναμική έχει ήδη δημιουργηθεί – έτσι ώστε ο Μουμπάρακ να αλλάξει το μυαλό του για έκτη θητεία, και να εγκαταλείψει σχέδια για το γιο του. Η δυναστεία της Λιβύης θα είναι η επόμενη που θα σαρωθεί από την οργή ενός λαού που έχει βαρεθεί τον Ghaddafi και τις καταπιεστικές συμμορίες του.
Αίγυπτος: Τι πήγε στραβά;
Ο Μουμπάρακ έχει όμως ο ίδιος αναλάβει την ευθύνη για την «ημέρα της οργής» που έπληξε το σύνολο των μητροπόλεων της Αιγύπτου, από το Σουέζ στο Κάιρο.
Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία, η Αίγυπτος του υστερεί στον τομέα του εκδημοκρατισμού και της οικονομικής ανάπτυξης και της διανεμητικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό. Χωρίς το ανάλογο ανάστημα ως παν-αραβική και παγκόσμιος ηγέτιδα δύναμη - από την Παλαιστίνη προς το Σουδάν – η Αίγυπτος του Μουμπάρακ υπήρξε αδύναμη όσο ένα θρυμματισμένο βότσαλο .Ο Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ πρέπει να είναι ο χειρότερος υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.
Είναι ο γιος του Gamal , ο οποίος, ως de facto πρόεδρος, είχε αναλάβει την αναδιάρθρωση της ατζέντας της εσωτερικής κατάστασης με την επικουρία βασικών υπουργών και σύμμαχο το κυβερνών NDP.
Η ανεξέλεγκτη οργή που εξέφρασαν τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων σήμερα προέρχεται από τη ζημία που έπληξε ένα ολόκληρο έθνος εξ’ αιτίας του Gamal και του περιβάλλοντος του .Αυτών των συντεχνιών του κόμματος NDP, του οποίου η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αδιαφορία για τη νοημοσύνη του λαού τροφοδότησε τις σελίδες των εκατοντάδων εφημερίδων της αντιπολίτευσης .
Το λάθος του Μουμπάρακ είναι ότι έχει δώσει όλο και πάρα πολλή δύναμη στον γιο του και την κλίκα του, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων όπως ο Ahmed EZZ, Fathi Sorour, Safwat Serif και Ali Eddin Helal.
Πλέον, η φιλελευθεροποίηση που εφαρμόστηκε σε διάφορους τομείς αγνόησε πλήρως το ζήτημα της διανεμητικής δικαιοσύνης.
Ο Γκαμάλ προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τα οικονομικά επιτεύγματα βασιζόμενος στην παγκόσμια, εταιρική κοινότητα, υποτιμώντας την έρπουσα διάλυση του κράτους πρόνοιας αυτού που πρώτη φορά εγκαθίδρυσε ο Nasser . Αυτή η διάλυση αποδείχθηκε καταστροφική για τους κατοίκους της Αιγύπτου, καθώς και για την πολιτική επιβίωσή του.
Η αρχαϊκή παραδοχή του ότι τα εκατομμύρια της Αιγύπτου των κατοίκων είναι ευχαριστημένοι με την πεπατημένη ιεραρχία - αυτό που ονομάζεται στην αιγυπτιακή καθομιλουμένη το ghalaba – δηλαδή να υφίσταται ένας διαρκής σεβασμό προς τον δεσποτικές κάστες των Effendi και Pasha ,τώρα διαψεύδεται οικτρά.
Το Βατερλώ της πολιτικής σταδιοδρομίας του Gamal είναι βέβαιο.
Όποιος παίζει με την τιμή του ψωμιού στην Αίγυπτο παίζει με την τύχη του
Ρίχνοντας τα ζάρια
Ο Gamal και ο εσωτερικός κύκλος του NDP υπονόμευσαν ένα από τους κανόνες της πολιτικής Μουμπάρακ.: Η λελογισμένη καταπίεση με υπαρκτές βαλβίδες ασφαλείας είναι προτιμότερη από τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας.
Εδώ είναι όπου Γκαμάλ διέπραξε ένα προπατορικό αμάρτημα αγνοώντας καθοδήγηση του πατέρα του. Αυτός, και οι όμοιοι του Ahmed Ali EZZ και Eddin Helal, έχασαν το στοίχημα του μέλλοντος τους με τον αποκλεισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των άλλων πολιτικών κομμάτων.
Αυτή η είναι η σκευωρία που στήθηκε το Νοέμβριο 2010 με τις βουλευτικές εκλογές. Θα σκέφτηκε ότι αυτός ήταν ο δρόμος για την εξασφάλιση της κυριαρχίας του NDP κυριαρχία μέσω μιας συνταγματικής περιχαράκωσης .
Αυτή ήταν μια ασυγχώρητη γκάφα. Οι 420 έδρες, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων είναι μιας πρωτοφανής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 518 εδρών.
Ο πατέρας Μουμπάρακ ήξερε τα όριά του και είχε επινοήσει τους μηχανισμούς και δικλείδες ασφαλείας για την πολιτική αποσυμπίεσης. Επέτρεψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ένα σοβαρό περιθώριο ύπαρξης, γνωρίζοντας ότι ήταν ένα σημαντικό κανάλι , για την συγκράτηση και διαχείριση του θυμού κατά του καθεστώτος.
Επέτρεψε στον Τύπο ένα βαθμό της ελευθερίας της έκφρασης που ήταν εντελώς απούσα στην Τυνησία του Μπεν Αλί. Οι ΜΚΟ, ακόμη και αν εν μέρει παρενοχλούμενες ήταν ενεργές. Η Kefaya, της Αιγύπτου το "Κίνημα για την Αλλαγή», οργάνωση πολλές διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες που έστειλαν μηνύματα στο Μουμπάρακ και το καθεστώς του.
Γκαμάλ θα ήταν όπως και οι περισσότεροι δικτάτορες: απαίσιος σε πολιτικούς χειρισμούς και χωρίς την εξυπνάδα για να καταλάβει τις λεπτές αποχρώσεις της.
Το τέλος πλησιάζει!
Για την εποχή Μουμπάρακ, το τέλος πλησιάζει.
Ακόμη και αν ο Μουμπάρακ - του οποίου ο στρατός ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του ανατραπέντος Ben Ali ως προς το μέγεθος, τη δύναμη και την πίστη - εμποδίζει την επανάληψη της Τυνησίας , η επικείμενη μοίρα έχει αποφασιστεί ήδη στους δρόμους της Αιγύπτου.
Το NDP έχει απογυμνωθεί και εκτίθεται για αυτό που είναι - ένα κόμμα που κερδίζει λαϊκή συγκατάθεση μόνο με δωροδοκίες , θέσεις χρήμα, ή χάρες.
Ούτε οι αντιδιαδηλώσεις επαρκούν για την αντιμετώπιση των ταραχών. Η συνήθη τακτική με την χρήση μισθοφόρων , δεν έχει λειτουργήσει αυτή τη φορά.
Οι απολύσεις από το υπουργικό συμβουλίο δεν θα κάνουν παρά μόνο ανακύκλωση παλιών προσώπων από το NDP .Η ανακοίνωση νέων εκλογών μπορεί να κατευνάσει τις μάζες , τις πολιτική ελίτ και την κοινωνία των πολιτών.
Ο Μουμπάρακ δεν έχει άλλη επιλογή τώρα, αλλά να ανακοινώσει - τιμητικά – την συνταξιοδότηση του ιδίου και του Gamal , εναντίον και της επιμονής της συζύγου του.
Ο Μουμπάρακ έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Τυνησία του Ben Ali : υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις , ισχυρή δικαστική εξουσία και μια μακρά παράδοση στην ελευθερία του Τύπου.
Υπάρχουν, επίσης, άλλοι ηγέτες, όπως ο Ελ-Μπαραντέι, με τον οποίο μπορούν να επιδιώξουν μια ημερήσια διάταξη αντίστοιχη προς τις κοινωνικές απαιτήσεις για επείγουσα μεταρρύθμιση. Επιπλέον, έχει χρόνο, όσο μικρός και αν είναι για να ρίξει αυλαία στο βίο του NDP και συνοδεύσει τον Ben Ali στην μοναχική και εξευτελιστική εξορία.
Το είπε λίγο αλλά και πολύ αργά από ο Ben Ali : "Έχω λάβει το μήνυμα."
Οι Μουμπάρακ ,πατέρας και γιος, έχουν για καιρό αγνόησε δύο μηνύματα από την κοινωνία των πολιτών: όχι στην παρατεταμένη εξουσία του πατέρα, και όχι σε κληρονομική διαβίβαση από πατέρα σε γιο.
Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούν , τόσο το καλύτερο για την Αίγυπτο και τους ίδιους.
Ο Larbi Sadiki είναι λέκτορας στη Έδρα Πολιτικής Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, και συγγραφέας του βιβλίου «Αραβικός εκδημοκρατισμός: Εκλογές χωρίς τη Δημοκρατία »(Oxford University Press, 2009) και «Προς αναζήτηση της Αραβικής Δημοκρατίας: Λόγοι και Αντίλογοι (Columbia University Press, 2004 ), και σύντομα κυκλοφορεί το « η Χαμάς και η πολιτική διαδικασία» (2011)
Εδώ σύνδεση με το άρθρο στο Al Zazeera