Monday, October 5, 2009

Στον πρόναο του τριπλού ιερού της "Malacca"

Η πολη Malacca ευρισκεται σε ενα στρατηγικό σημειο της Απω ανατολης .Δεσπόζει στον δίαυλο ανάμεσα στην Ινδονησία και την χερσόνησο της Μαλαισίας ελέγχοντας τις θαλάσσιες οδούς της ευρύτερης περιοχής.
Οι Πορτογάλοι εξερευνητες ήταν οι πρώτοι που έδωσαν στην περιοχή ενα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.Σήμερα όμως είναι μια συνηθισμενη τουριστικη πολη.
Λόγω όμως της ιστορίας της σήμερα συμβολιζει την θετικη και ισορροπημένη πολυπολιτισμικοτητα αυτης της Μαλαισίας.
Μουσουλμάνοι,Ινδουστες,Βουδιστες και Καθολικοί συνυπαρχουν αρμονική στην κοινωνία και την κυβέρνηση.
Στην Malacca υπαρχει ο πιο ιδιορρυθμος ναος του κοσμου
Προκειται για ενα οικοδομημα που περιλαμβανει τρια διαφορετικα ιερα ( τεμενος, ινδουιστικό ναο , και καθολικη εκκλησια) αλλά με κοινό πρόναο.
Στην ουσια επιτρεπει στους πιστους να συμμεριζονται την ιδια τουλαχιστον πνευματικη προετοιμασια.Ο πρόναος καταλήγει σε τρεις διαφορετικές πύλες που παραμένουν ανοικτές συνεχώς.Αν βρεθεις στον πρόναο δεν καταλαβαίνεις την φύση του χώρου.Κάτι μεταξύ εθνικ μπαρ και μουσείου.
Το εντυπωσιακό ειναι οτι η πλειοψηφια των επισκεπτων ή προσκυνητών παραμενει στον προναο απολαμβανοντας και τις τρεις λειτουργιες αναλογως.
Ενα ιδιοτυπο φαινομενο διστακτικου θρησκευτικου συγκρητισμου.
Προφανως οι αυθεντικοι πιστοι σπανια πανε στον τριπλο ναο.Αυτος ειναι δημοφιλης αναμεσα στους πιο ψαγμενους και τους τουριστες.
Η απόλυτη θρησκευτική ένταξη έχει μια καθαρότητα,που δεν είναι και πολύ βολική σε ένα απροσδιόριστο πρόναο
Ο ΓΑΠ εχει μπει πανυγηρικά στον πρόναο.
Τα πει ολα και δεν εχει δεσμευτεί για τιποτα.Εχει απαγγείλει όλα τα τροπάρια όλων των θρησκειών.
Απολαμβανει την ιστορικη ιδιομορφια του διστακτικου συγκρητισμου,την ισορροπημένη ανεκτικοτητα.
Αργα η γρηγορα όμως θα πρεπει να μας δειξει σε πιο ναο θα εισέλθει και τότε αναγκαστικά κάποιοι θα ακούσουν μουσικές που δεν θα τους είναι γνώριμες.
Γιώργο η Malacca είναι ωραία πόλη,αλλά έχει άλλο νόημα στην τοπική διάλεκτο ........

6 comments:

SFILTROS said...

Είσαι σίγουρος πως θα μπει σε κάποιο ναό; Αν συνεχίσει να λέει αοριστίες από τον πρόναο θα μπορεί να δουλεύει καλύτερα τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Malacca.
Εγώ χρονομετρώ για το πότε θα αρχίσει τα "εμείς θέλουμε να κάνουμε το Α, αλλά η Ε.Ε. μας πιέζει για το Β", "τα δημοσιονομικά της χώρας είναι χειρότερα απ' όσο νομίζαμε, άρα οι προεκλογικές εξαγγελίες μας αναβάλλονται για λίγο" και φυσικά το στάνταρ "παραλάβαμε καμμένη γη" (που αυτό πλέον κυριολεκτικά ισχύει...)
Να δούμε τι θα μας ξημερώσει.
Η μούντζα η πράσινη, η μούντζα που ανατέλλει.

Left Liberal Synthesis said...

Sfiltro
Θα ακουσουμε ακόμη για πολύ καιρό όλες τις ψαλμωδίες.
Στο μεταξυ μας ταλαιπωρει και η Προο.Ακου 1-1 με το Περαμα....

SFILTROS said...

Πίκρα. Και είμαι και μακρυά γαμώτο και δεν μπορώ να κρίνω μόνος μου (έγινα δημόσιος και βρίσκομαι στη Νίσυρο). Μακάρι να παίζουμε σε καμιά κατηγορία υψηλότερα όταν επανέλθω. Μέχρι τότε ελπίζω ο νέος υπουργός παιδείας να δεήσει να στείλει κανένα καθηγητή στο σχολείο, γιατί ο παλιός ξέχασε να διορίσει φιλολόγους (λεπτομέρειες...). Αλλά γιατί να ασχοληθεί κανείς με το τι συμβαίνει εδώ κάτω. 900 ψήφοι όλο το νησί μονάχα. Ούτε τη μεγάλη κερκίδα στο γήπεδο της Νίκαιας δεν γεμίζουμε.

Left Liberal Synthesis said...

Ω...Καλά μπάνια λοιπόν.Υπομονη του χρόνου στην Τρίτη Εθνικη....

DennisV said...

Tα πραγματικα ενδιαφεροντα σημεια των εκλογων ειναι: 1) Η σαρωτικη ηττα της ΝΔ (που δεν σημαινει απαραιτητα σαρωτικη νικη του ΠΑΣΟΚ).2) Η ταυτοχρονη ανοδος της Κεντροαριστερας και της σκληρης Δεξιας... Και η πτωση της Κεντροδεξιας και της Ριζοσπαστικης Αριστερας. Περιεργος συνδυασμος...

Left Liberal Synthesis said...

Dennis V
Ξερεις οτι σε απόλυτους αριθμους το Πασοκ δεν έχει σοβαρή άνοδο από το 2007;
Παντως εκανε νίκη που του επιτρέπει 12 μήνες άνετη διακυβερνηση.
Σε περίεργη θέση δεν ειναι ο Συριζα,αλλα το ΚΚΕ.
Ενδιαφερον χειμώνας...