Tuesday, October 27, 2009

Το τέλος της μαθητείας


Η καταστροφή ενός απο τους πιο δημιουργικούς θεσμούς της συγχρονης οικονομίας ,αυτού της μαθητείας είναι πλέον γεγονός.
Οι νεολιθικοί πολιτικάντηδες της ΝΔ ,βρήκαν ενα δυνητικά παραγωγικό σύστημα και το μετέτρεψαν σε ρουσφέτι,και οι επόμενοι εγκλωβισμένοι από τις πιέσεις το αποκλείουν απο το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα η μετακύληση του και στον Ιδιωτικό τομέα γίνεται στην ίδια γενικευμένη δυσπιστία που προεξοφλεί την αποτυχία.
Συμπέρασμα η μαθητεία δεν υφίσταται γιατί δυνητικά μπορεί να γίνει ευέλικτη εργασία (δες αντιρρήσεις εδω) η δε αξιοκρατία τεκμαίρεται από διάφορα πτυχία.
Καλώς ήρθαμε στον τέταρτο κόσμο όπου επικρατούν οι εξής στερεοτυπικές νεάντερταλ αντίληψεις
1.- Η ταύτιση δεξιοτήτας -ικανότητας με τα πτυχία
2.-Η απουσία μαθητείας ως έλεγχος των γνώσεων
3.-Ο απόλυτος διαχωρισμός και εν τέλει η υπεροχή της πνευματικής στην χειρονακτική εργασία
Τελικά το ιεραρχικό σύστημα των κρατικών δομών με τις επετηριδικές εξελίξεις,τις κάθετες δομές,τις σαφείς αρμοδιότητες ,προκρίνεται ως μοντέλο ολόκληρης της οικονομίας απλώς γιατί δεν μπορούμε να οργανώσουμε την μαθητεία,και την οικονομία των δεξιοτήτων.
Στον μικρόκοσμο μας,ταυτίζεται η ακαδημαική επάρκεια με την επαγγελματική.
Κι ομως οι σύγχρονες οικονομίες της γνώσης δεν κτίζονται παρά μόνο με τις δεξιότητες που είναι συνήθως άρρητες,δύσκολα μεταβιβάσιμες και οχι με την αποθησαύριση πτυχίων.Ακόμη οι δεξιότητες είναι αφανείς εκτός οικονομίας.Είναι σύνολο ικανοτήτων χωρίς διαχωρισμό πνευματος σώματος,που αποτυπώνονται στις θαυμάσιες λέξεις του «τεχνίτη» ή «μάστορα».
Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται προέρχονται ακριβώς εκεί που η ακαδημαική επάρκεια εκ των υστέρων επιβεβαιώνει τα ευρήματα ,αλλά σπάνια προηγείται.Αλλα και στον κόσμο των ιδεών αν προσέξουμε οι Νίτσε,Μαρξ,Φρουντ (αντιστοίχως οι δικοί μας Κονδύλης,Ελεφάντης) δεν έχουν σχέση με το ακαδημαικό κατεστημένο.
Επειδή είμαστε κρατικοφανής οικονομία,ο πλούσιος κόσμος της άρρητης γνώσης είναι σχεδόν άγνωστος.Κι’όμως κυκλοφορεί και δημιουργείται αενάως ένας τεράστιος πλούτος εργαζομένων που δεν μπορεί να αξιολογηθεί παρά μόνο εντός οικονομίας.
Η λεγόμενη αξιολόγηση με πτυχία ή και εξετάσεις έχει αξία εκεί που πραγματικά λειτουργεί δηλαδή στον ακαδημαικό πανεπιστημιακό χώρο,που αποτελεί παρά μια συνιστώσα της οικονομίας.
Ετσι λοιπόν κάποιος (δεξιός και αριστερός)αναρωτιέται .
-Μα είναι δυνατόν ο τάδε «μάστορας»να βγάζει 100,000 και ο επίκουρος 32,000;
Είναι και παρα είναι και επιβάλλεται.Γιατί η παραδοχή πως η διάνοια ως μοναδική έκφραση ικανοτήτων είναι υπέρτερη πρόκειται για αντιδραστική δοξασία,που ελκύει τους πάσης φύσεως συντηρητικούς.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και το ολέθριο λάθος.Αφού δεν έχουμε σταθερούς θεσμούς και ελέγχους η μαθητεία δεν υφίσταται.Πάμε στο σχολείο και μαθαίνουμε την οποιαδήποτε δουλεία,και μετά βρίσκουμε μια πλήρη εργασία.
Ευτυχώς που στην κρατικολάγνα κοινωνία μας έχουν εισβάλει οι πιο δυναμικοί εργαζόμενοι.
Οι μετανάστες.
Αυτοί οι τρομεροί Αλβανοί που έρχονται με τα πόδια,μαθαίνουν τις δουλειές στο πόδι και μετά φιάχνουν μαγαζιά,γίνονται εργολάβοι,ασκώντας την διαρκή μαθητεία,αποκτώντας και αναπτύσσοντας δεξιότητες και ταλέντα.
Ευτυχώς που κάποιοι ρισκάρουν να πάρουν την δουλειά των 400 ευρώ,γνωρίζοντας οτι μαθαίνουν για να την κοπανήσουν στα 800 και μετά κάπου αλλού σκεφτομενοι τον πολλαπλασιαστή.
Στην πρόσφατη ιστορία των λιμενεργατών εξασκήθηκε η πιο τραγελαφική διαμάχη.Κάποιοι τους κατηγόρησαν για τις «κατοστάρες» και οι προστάτες τους ενοχοποιημένοι έτρεξαν να μας πουν πως δεν είναι πολλοί και πως είναι υπερωρίες και μάλιστα είναι πρόθυμοι να χάσουν τα μισά αν εγινόντο προσλήψεις.Υποκρισίες ενοχοποιημένων.....
Καλές αμοιβές που προέρχονται από δεξιότητες,ειδικά ταλέντα για την χρήση μηχανημάτων ,απο ικανότητες εμπειρίας ειναι κοινωνικός πλούτος ,και θεμιτή ευπρόσδεκτη πολυμορφία στην αγορά εργασίας.Μήπως όμως επρόκειτο για υπεραμοιβές ενος καρτέλ εξ’ου και η ενοχοποίηση;
Τέλος η μαθητεία λοιπόν στην συνείδηση της κοινωνίας,και είσοδος στον Οργουελικό κόσμο των αξιολογούμενων χαρτιών.Οχι τίποτα τα χαρτιά είναι και αντιοικολογικά.........

10 comments:

Anonymous said...

ασχετο:
Τα βιντεο του Youtube στα αριστερα πεφτουν πανω στο κειμενο η ειναι η ιδεα του υπολογιστη μου;

aerostatik said...

στη δουλειά μάθαμε όλοι...

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

anonyme
Δυστυχως βρήκες τον πιο ασχετο για τα θέματα αυτά.Πάντως εγω το βλέπω ΟΚ...

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

aerostatic
Ποια δουλειά.Στου κασίδη το κεφάλι....

Hypericum Perforatum said...

είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα..
νομίζω δε,
ότι έχει χαθεί, από δεκαετιών ίσως,
η ίδια η κουλτούρα της μαθητείας,
λογιζόμενης ως πολυετούς θητείας
δίπλα στον μάστορα..
είτε πρόκειται
για χειρωνακτικά επαγγέλματα,
είτε για επαγγέλματα 'γραφείου'..
κι έχει αντικατασταθεί,
στην καλύτερη περίπτωση
από την λεγόμενη 'πρακτική'

Greek Rider said...

lls βγάλε τα βίντεο από αριστερά (χωρίς πολύ σκέψη)
γιατί δεν φαίνεται η ανάρτησή σου και δεν θα φαίνεται πάντοτε η πρώτη σου ανάρτηση. Εγώ για να την διαβάσω την έκανα κόπι σε ένα κειμενογράφο...

Επι του θέματος νομίζω ότι αυτά που γράφεις είναι σωστά αλλά άσχετα με τα stage και τους συμβασιούχους. Δεν σημαίνει ότι αυτοί είχαν κανένα επιπλέον ταλέντο εκτός την όντως επιπλέον ικανότητα είτε γλειψίματος, είτε γνωριμίας με πολιτικούς...

Ειδικά στους διαγωνισμούς του δημοσίου υπάρχουν και κριτήρια χωρίς πτυχία, με βάση τα εξάμηνα ανεργίας και τα πόσα παιδιά έχει κάποιος. Γι'αυτό και το θέμα τους δεν είναι σε σύγκριση με αυτούς που έχουν πολλές σπουδές.

Στο θέμα των πτυχίων συμφωνώ επίσης απόλυτα σε όσα λες. Ούτε εγώ έχω εμπιστοσύνη στη δήθεν αξιοκρατία.

Για το δημόσιο όμως που είναι ένας γραφειοκρατικός και ευνουχιστικός μηχανισμός που σταματάει κάθε δημιουργικότητα, νομίζω ότι οι πτυχιούχοι είναι οι καλύτεροι άνθρωποι στις σωστότερες θέσεις (....)

Συνεπώς επι της ουσία τα πτυχία δεν λένε για μένα απολύτως τίποτα. Μάλιστα ακόμη και εκτός από τους φιλόσοφους που ανέφερες και άλλοι μεγάλοι και γνωστοί που έκαναν μεγάλες επιστημονικές ή τεχνολογικές ανακαλύψεις, ήταν είτε χωρίς πτυχία, είτε εκτός ακαδημαικού κατεστημένου, είτε από άλλους κλάδους. Οι περισσότεροι καινοτόμοι προέρχονταν από άλλο πλαίσιο επειδή αν ανήκαν στο υπάρχον πλαίσιο θα είχε κλείσει πολύ το μυαλό τους.

Συνεπώς και εγώ θεωρώ ότι τα κριτήρια (για εκτός του δημοσίου) με βάση τα πτυχία είναι λάθος. Με τη διαφορά όμως ότι ούτε και τα κριτήρια της αγοράς οδηγούν σε σωστά αποτελέσματα.

ο δείμος του πολίτη said...

Τι να πούμε κι εμείς που πάντα διαβάζουμε και είμαστε εκούσια δια βίου καταρτιζόμενοι, τι να πούμε κι εμείς που επιλέγουμε κάθε φορά κάτι νέο (έτσι για ποικιλία και αύξηση της δημιουργικότητάς μας) και πάντα μαθητεύουμε;

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

HP
Καλως ορισες.
Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία,με την έννοια οτι ευτυχως πάντα θα υπάρχουν ανάγκες για θέσεις εμπειρίας και ταλέντου.
Απλώς ο συρμός είναι αλλού.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

GR
Η κατάρρευση των Stage και η σχετική συζήτηση οδηγεί σε διάλυση οποιασδήποτε εννοιας μαθητείας.
Ακόμη θα οδηγήσει αναγκαστικά σε "χαρτοπόλεμο".
Η αγορά δεν είναι μόνο χρηματηστήριο,είναι και επιλογή φούρναρη,επαγγελματία οικοδομής,τεχνικού ΗΥ, αλλα και μεταφραστή,δημοσιογράφου,και σε λίγο καιρό ιστολόγου.... κλπ κλπ,και ευτυχώς με τις επιλογές μας μπορούμε να επιβραβεύουμε τον καλύτερο.Και τον αναγκάζουμε να γίνεται καλύτερος και να μαθητεύει διαρκώς.
Video OFF....

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Δείμο
Να πεις ,νασαι καλά που έχεις την πολυτέλεια της δημιουργικότητας και καινοτομίας,την οποία απολαμβανουμε μερικά και ως αναγνώστες σου.