Saturday, October 12, 2013

Ελιά , ελιά και Κώτσο βασιλιά





Πρόκειται σύντομα να  παρουσιαστεί ένα πολιτικό μανιφέστο για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Από ότι φαίνεται γίνεται μια έκκληση για τη εθελοντική δημιουργία χαλαρής συνομοσπονδίας κομμάτων, κινήσεων, ρευμάτων οι οποίες αυτοκατανοούνται ως κεντροαριστερά. Προβάλλεται η ανάγκη να κατασκευαστεί  ένας «προ –συνεδρίου» Σύριζα των συνιστωσών της κεντροαριστεράς.

Το εγχείρημα βασίζεται στη γνωμάτευση ότι η υφιστάμενη πόλωση μεταξύ ΝΔ και Σύριζα εγκυμονεί κινδύνους. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι η Συριζαική υπόσχεση δεν εχει στρατηγική επάρκεια και διεθνείς συμμάχους. Παρά την φαινομενική ίση απόσταση από τους δυο πόλους, στο εγχείρημα είναι ευδιάκριτη μια μεγαλύτερη δυσανεξία προς το Συριζαικό αντιμνημόνιο   fast track,    παρά προς το Σαμαρικό αυταρχισμό.

Η υφιστάμενη πόλωση είναι αδρή, μόνο που δεν αφορά μόνο τους δυο πολιτικούς πόλους του γραμμικού άξονα δεξιά-αριστερά. Έχουμε ταυτόχρονα να κάνουμε με δυο διαφορετικές αφηγήσεις πολιτικής θεολογίας.

Το "Σαμαρικό μαρτύριο" έχει καθαρά καλβινικά χαρακτηριστικά όπου η καρτερία , η υπομονή θα ανταποδοθούν ακριβώς με ισοδύναμες απολαύσεις, οψέποτε η δοκιμασία τελειώσει .Στο Σαμαρικό μαρτύριο  η λειτουργία είναι λιτή και βασίζεται κυρίως στην ορθολογική ερμηνεία των ευαγγελίων μνημονίων. Η "Συριζαική υπόσχεση" έχει ινδουιστική  υφή  καθώς τα πάντα εκκινούν με μια λαμπρή  τελετουργία  , αυτή της ανάληψης της διακυβέρνησης της αριστεράς και συνεχίζεται με τακτικές λειτουργίες με χαρακτηριστικό την κυκλικότητα και τάξη των  μετεμψυχώσεων της αριστερής ψυχής οι οποίες θα εξαπλωθούν σε όλες της μορφής ζωής  στην  Ευρώπη, προάγοντας την γενικευμένη ευημερία.
Απέναντι στις δύο στιβαρές αφηγήσεις η Ελιά δεν έχει μέλλον παρά μόνο ως Ιώβια υπομονή χωρίς ανταπόδοση.
Ως γνωστόν ο Ιωβ διήγε ένα ενάρετο βίο, όπου ξαφνικά όλα ήρθαν ανάποδα. Αρρώστιες , φτώχιες, θάνατοι εισβάλουν στη ζωή του, χωρίς εξήγηση. Ταυτόχρονα η λύση του μαρτυρίου είναι εκτός οποιασδήποτε έννοιας ανταπόδοσης, ισοδυναμίας ή εξισορρόπησης. Ο ενάρετος Ιώβ συμμετέχει σε ένα θείο μηχανισμό απονομής  δωρεάς χωρίς ποσοτική εξισορρόπηση .

Η διαφορά , από την άποψη της πολιτικής θεολογίας, μεταξύ του Ιωβίου μαρτυρίου , της Καλβινικής άσκησης και των Ινδουιστικών μετεμψυχώσεων είναι θεμελιακή. Η Καλβινική άσκηση και η Ινδουστική μετεμψύχωση αφορούν τους ατελείς, επιρρεπείς προς το λάθος καθημερινούς ανθρώπους. Αντιθέτως ο Ιωβ είναι αξιωματικά ενάρετος.
Όποιος φαντασιώνεται ένα σχετικά ισχυρό ενδιάμεσο χώρο δεν έχει δει ότι, παρόλη την ρητή διαφορά στο περιεχόμενο των δύο μεγάλων αφηγήσεων της συγκυρίας, αυτές είναι τόσο ευρύχωρες ώστε εύκολα θα περιλάβουν τους βασανισμένους τον ενεστώτος "μνημονιακού" μαρτυρίου. Δεν υπάρχει κανένα κενό στο χώρο μεταξύ της ασκητικής (Σαμαρικής) και της  συγχωρητικής (Συριζαικής) ανταπόδοσης. Αντιθέτως υπάρχει ένα κενό στο χώρο των καθημερινών Ιώβ. Των "ενάρετων" που δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στα "προμνημονιακά " Σόδομα, ενώ δεν αναμένουν κανένα μεταμνημονιακό ισόποσο αντίδωρο, αλλά μπορούν δυνητικά να παραλάβουν μια μη αναμενόμενη , εκτός υπολογισμού δωρεά. Ένα τέτοιο μόρφωμα  θα είναι αναγκαστικά μειοψηφικό, εισοδηματικά «εντός τειχών» , με ισχυρή αξία  τον  αυτοσεβασμό της αποδεδειγμένης  κοινωνικής " αρετής" (φορολογική εντιμότητα, αντιπελατειακή συμπεριφορά, αυταξία της εργασίας κλπ)

Όποιος νομίζει ότι με αυτά τα χαρακτηριστικά εντός της αναμενόμενης  Ελιάς , μπορεί να σωρευθούν οι αμαρτωλοί των Πασοκικών Γομόρων, τότε αναφέρεται σε μια άλλη ελιά, αυτή των φιλοβασιλικών των αρχών του περασμένου αιώνα .Μάλλον γρήγορα θα τους ακούσουμε να αναφωνούν "Ελιά ,ελιά και Κώτσο βασιλιά"

 
Συνδέσεις
Πως θα συγκροτηθεί η Ελληνική Ελιά

 
Εικόνα: http://en.wikipedia.org/wiki/Women's_suffrage_in_the_United_States

7 comments:

Πολυβώτης said...

Προσκυνάω!

Παράκελσος said...

Προσκυνώ κι εγώ. Αριστουργηματικό κείμενο.

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος said...

Τα αυτά και αναδημοσίευσα. Η εικονογράφησή μου δεν άρεσε στα μέλη της κίνησης.

Δημήτρης said...

Πολύ επιτυχής μεταφορά της ρητορικής των σχηματισμών του πολιτικού συστήματος σε όρους πολιτικής θεολογίας.
Αν βέβαια το δούμε στην κοινωνία όλα αυτά είναι ανύπαρκτα. Ευτυχώς ή δυστυχώς (πράγματι δεν μπορώ να αποφασίσω) η ελληνική πραγματικότητα δεν ερμηνεύεται με τέτοια σχήματα. Ο ευτελισμός είναι ταχύς, ίσως επειδή είμαστε μια κοινωνία σε παρακμή.

ΥΓ: Δεν αυτοκατανούνται ως "Κεντροαριστερά" απλώς αυτοχαρακτηρίζονται.

Left Liberal Synthesis said...

@Πολυβώτης
@Παράκελσος
Παίδες αφήστε τα σταυροπροσκυνήματα, γιατί το το τελευταίο που θα ήθελα είναι να με παραλάβει ο Ροίδης...
Καλημέρα

Left Liberal Synthesis said...

@Γιώργο
Οσον αφορά την συζήτηση για την εικόνα, εντός του κλίματος της πολιτικής θεολογίας αναφωνώ:Ειρήνη Υμιν...

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη

Ισως δεν είναι της παρούσης, αλλά αν δεις γενικώτερα την ιδεοκίνηση, η πολιτική θεολογία, η κριτική θεωρία σε σχεση με τη βιβλο κλπ είναι κατευθύνσεις με πολύ ανάπτυξη και ενδιαφέρον...

Τις παρακολουθώ ως αναγνώστης και σε διαβεβαιώ πως το ημέτερο σκαρίφημα των 7-8 παραγράφων, είναι πολύ πίσω από τους αναλογικούς συλλογισμούς και τις μεταφορές που διακινούνται

Τελος πάντων,ψιλά γράμματα

Οσο για τον αυτοχαρακτηρισμό ή την αυτοκατανόηση, μάλλον έχεις δίκιο.Ζούμε στην εποχή των κυρίως αυτοχαρακτηρισμών,ενώ είνα άλλο θέμα τι ακριβώς κατανοούμε