Wednesday, September 11, 2013

Tattoo You


O Chris Dillow σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο τυπικό Left Liberal blog του (1), σχηματοποίησε μια θεωρία για το tattooing.Σύμφωνα με τον Dillow η εξάπλωση του tattooing ,αντανακλά μια βαθύτερη ιδέα , ότι το εφήμερο υπερτερεί του διαχρονικού. Ο κάτοχος του tattoo πιστεύει θρησκευτικά ότι η παροντική του θέληση δεν θα μεταβληθεί ποτέ, έτσι, δεσμεύει την εικόνα του δέρματος του στο διηνεκές .Με μια έννοια , ο ισοβίτης που κάνει tattoo έχει  μια πολύ πιο ορθολογική στάση :υποθηκεύει την εικόνα του με δεδομένο ότι το μέλλον του είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Αντιθέτως  ο " ελεύθερος " έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να ορίσει σήμερα, αμετάκλητα , την μελλοντική του θέληση. Ο Dillow αντιστοιχεί  το tattoo  σε αυτό που οικονομολόγοι αποκαλούν μη αναστρέψιμη επένδυση , η οποία έχει μέγιστο κίνδυνο. Επιπροσθέτως  συμπεραίνει , μάλλον αυθαίρετα,  ότι οι tattooed χρησιμοποιούν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες ακριβώς γιατί δεν μπορούν να σταθμίσουν τις πιθανότητες μιας ριζικής αλλαγής των οικονομικών τους στο μέλλον. Το ενδιαφέρον στη θεωρία του Dillow είναι ότι αντιστρέφει τελείως την ιδέα του tattooed : αυτός πιστεύει ότι διαπραγματεύεται την αιωνιότητα του  μέσω μιας ανεξίτηλης εικόνας, ενώ ουσιαστικά δρα απόλυτα εφήμερα.

Θα μπορούσε κάποιος να σχηματίσει μια θεωρία για ένα κοινωνικό tattoo;

Μήπως υπάρχουν ανεξίτηλες εικόνες , τις οποίες  η κοινωνία εγγράφει στο "δέρμα" της , ως σύμβολα , τις οποίες πρόσκαιρα πιστεύει ότι την αντιπροσωπεύουν αιώνια;

Το τρέχον χρυσαυγητικό ιδίωμα είναι ένα κοινωνικό tattoo.Εγγράφει στο δημόσιο λόγο εικόνες, παραστάσεις, ιδεολογήματα, ονομασίες οι οποίες διεκδικούν το διαχρονικό. Και όταν αυτό το διαχρονικό αποδειχτεί εφήμερο τα στίγματα θα παραμείνουν ανεξίτηλα. Δυστυχώς ο χρυσαυγητισμός δεν είναι tattoo henna : Άπαξ και χαραχθεί , παραμένει. Στατιστικά τα μέλη της ΧΑ έχουν περισσότερα κομματικά tattoo από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Η αφήγηση του χώρου τους με στοιχεία παγανισμού, αρχαιοπληξίας, ευνοεί την αυθυποβολή και τη μαγεία του αιώνιου συμβόλου που ασκεί το tattoo.

Στο ρεύμα της νεανικής alternative ανεξαρτησίας τα tattoo είναι ατομικά, προσωποποιημένα. Ο "βιοπολιτικός" Negri βλέπει στα tattoo, piercing κλπ τη δυνατότητα να ορίσουμε , σχεδόν να ανακατασκευάσουμε το σώμα μας, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικής , ιστορικής διαδικασίας.

Το τελευταίο διάστημα αναζητείται ένα νέο tattoo :ονομάζεται κεντροαριστερά. Πρόκειται να το κτυπήσουν δίπλα ή πάνω στο γνωστό μισό πράσινο ήλιο. Ρώτησα καλλιτέχνη του tattooing και μου εξήγησε ότι ο μισός ήλιος προσφέρεται για συμπληρωματικά σχέδια. Με δεδομένο ότι τα αυθεντικά υπόγεια εκλογικά ρεύματα των μικρών ηλικιών έχουν μάλλον αγκυρωθεί στους πόλους της εθνικόφρονος αγραμματοσύνης και της συριζαικής υπόσχεσης ,ένα περιορισμένο σύνολο μεσηλίκων προσπαθεί από τα "πάνω" να δημιουργήσει μια κομματική - αισθητική ταυτότητα με χαρακτηριστικά μεσότητας. Το πρόβλημα είναι ότι η μέση ηλικία όσων ενδιαφέρονται να το κτυπήσουν είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των συνηθισμένων πελατών. Οπότε προβλέπεται ένα , τυπικό θέαμα life style  :το γνωστό γεροντοτατουάζ. Βλέπω σαν σύμβολο της νέας κεντροαριστεράς τον Κωστόπουλο.

1.Stumbling and Mumbling

4 comments:

Elias said...

Debtattooing, είναι Γιάννη η νέα εγγραφή που εγώ βλέπω ότι εχει γεμίσει μεθοδικά το κοινωνικό σώμα,εδώ και κάποια χρόνια. Και παράλληλα συμβαίνει μια ρωγματική εγγραφή στο πολιτικό σώμα(άκρα) και ένα taxtattoing στα οικονομικά υποκείμενα. Ο Νegri που βλέπει biopolitic body restructuring σε ατομικό επίπεδο, μόνο μέσα απο το Πλήθος βλέπει social restructuring(ούτε απο την κοινοβουλευτική δημοκρατία,ουτε απο την Αριστερά). Το δε tattoο της Κεντροαριστεράς, είναι μάλλον παραλλαγή του φρουδικού αφηγήματος περί Τοτέμ και Ταμπού(οχι τατού).Σύντομα, ίσως πριν τα μέσα του 2014, καλώς ή κακώς ,το μόρφωμα Συριζα/Τσιπρας/νεοπασοκικο κοινωνικό ρεύμα, θα αναδειχθεί σε μοναδικό φορέα ελπίδας (φρουδας) και αλλαγής(ανεφικτης)Αλλά επιμένω, οι κάλπες θα δείξουν τεράστια απόκλιση μεταξύ 1ου (Συριζα) και 2ου(Σαμαρα,Βενιζελου). Αν ο δευτερος ηταν η ....ΝΔ της Ντόρας ή του Καραμανλή, τοτε θα άλλαζε το σκηνικό.Ετσι δεν αλλάζει....Κεντροαριστερά(Πασοκ,Δημαρ,Λοβερδος), δεν υφισταται ,δεν αντιπροσωπευει ουτε το 10% των ψηφοφόρων....Κεντροδεξιά με Καραμανλή, Ντότα, επιστροφή Καμμένου ,Καρατζαφέρη και Σαμαρα στην άκρη, θα αποσπάσει απο ΧΑ το 50% των ψηφοφόρων, και φυσικά θα τραβήξει Πασοκους,Κεντροαριστερούς, αφηνοντας μακρα δευτερο τον Τσίπρα...

Left Liberal Synthesis said...

Elias

Σωστά μάλλον πάμε για μονομαχία δεξιά αριστερά.

Σημερα ο Συριζα φαίνεται φαβορί, αλλά δεν είναι και κορόιδο.

Εστω και με μαγειρεμένο το πλεόνασμα και ισοσκελισμενο εμπορικό ισοζύγιο είναι ότι πρέπει για μια "διαπραγμάτευση" δηλαδή αλλαγές εντός του υπάρχοντος πλαισίου.Εγω βλέπω άρρητη συναίνεση και εικονική πόλωση.Δεν βλέπεις την γραμμή Βραδινογιάννη-Χατζηνικολάου-Δασκαλόπουλου;

vassili psyllis said...

ἐξαιρετικό!
ἂν καὶ στὸ τμῆμα σας περὶ μεσότητος ἐγὼ βλέπω μάλλον τὴν μικροαστικὴ ἀγωνία γιὰ ἀπαλλαγὴ τῆς προσωπικῆς εὐθύνης μέσω τοῦ χτισίματος ἑνὸς σκληρυνμένου, αὐτοαναφορίκου καὶ καταναλωτικοῦ ἐγώ. μιὰ μάσκα μάλλον, παρὰ δερματοστιξία. (βέβαια, ἴσως καὶ νὰ λέμε τὸ ἴδιο, ἴσως καὶ νὰ ὑπερβάλλω.)

Left Liberal Synthesis said...

@Vassili

Είναι η πρώτη φορά που βλέπω σχόλιο γραμμένο στο αυθεντικό πολυτονικό.Καταπληκτικό...

Οσον αφορά την ουσία , συμφωνούμε.

Είδα με πολύ ενδιαφέρον τα ιστολόγια σου, τα οποία είναι ακριβώς στη θεματολογία του "ομόσταυλου" ιστολογίου "αριστερά και πολιτική θεολογία"

Για αυτό και άλλα θέματα που μου φαίνονται τοσο ενδιαφέροντα , θα επικοινωνήσω μαζί σου μέσω του δημόσιου e mail σου.

Χαιρετώ