Tuesday, September 17, 2013

District 9.Οι εξωγήινοι είναι outsiders


 
 
Το District 9 έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι μια από τις λίγες ταινίες της N. Αφρικής που έκαναν μεγάλη  επιτυχία, ενώ παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τους εξωγήινους. Είναι απελπισμένοι συμπαντικoί μετανάστες , που ζουν ως νεόπτωχοι του γκέτο , προσαρμοσμένοι σε ένα αφιλόξενο γήινο περιβάλλον .Οι αρχηγοί της αποστολής τους, οι ηγέτες τους έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς Το διαστημόπλοιο τους φτάνει χαλασμένο στην γη και συλλαμβάνονται άρρωστοι, ημιθανείς, σε ασιτία. Πρόκειται για ένα πλανητικό προλεταριάτο , χωρίς φανερή τεχνολογική κατάρτιση  που εγκαταλείπεται από τους αρχηγούς του. Ζουν από τα σκουπίδια , το παραβατικό εμπόριο ενώ δεν  έχουν σαφές αίτημα . Είναι  δυστυχείς " γαρίδες" που ζουν στο περιθώριο μιας παραγγούπολης μαζί με τους γήινους outsiders ως νέο οικόσιτο freak είδος. Το γκέτο district 9 αναδεικνύεται ως βιότοπος ικανός να απορροφήσει ακόμα και εξωγήινους .Μια ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει να τους απομονώσει σε ένα δικό τους χώρο και η περιπέτεια αρχίζει.

H κινηματογραφική εμπειρία είναι μοναδική: Tα ιδιαίτερα αγγλικά των Africaners σε συνδυασμό με την ντοκυμαντερίστικη εικόνα ταλαίπωρων εξωγήινων, αποκαλούμενων " γαρίδες", δημιούργησαν ένα ιδιοσυγκρασιακό σινεμά, στα όρια του νέου είδους. Δυστυχώς ο ανεξάρτητος δημιουργός του District 9 , συνεχίζει στο Hollywood ,  με αποτέλεσμα το φετινό  συμβατικό Elysium,   το οποίο απέχει παρασάγγας από το φιλμ μήτρα.

H προβολή της ταινίας προκάλεσε ένα αναπάντεχο διπλωματικό επεισόδιο. Στην πλοκή της ταινίας οι  εξωγήινοι παρουσιάζονταν να έχουν τριβές εντός του γκέτο με τους Νιγηριανούς οι οποίοι είναι οι "μικροεγκληματίες ".Η κυβέρνηση της Νιγηρίας απαγόρευσε την προβολή της ταινίας μεσολάβησαν  εμπορικές διαπραγματεύσεις στο ανώτερο επίπεδο για να μη προβληθεί η ταινία ποτέ. Η ένσταση δεν ήταν άστοχη: είναι δυνατόν οι νιγηριανοί να παρουσιάζονται επικίνδυνοι όσο και εξωγήινοι;

To μοτίβο των εξωγήινων νεόπτωχων του  District 9, είναι ,  η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο τυπικό  σενάριο που στηρίζεται στη ιδέα μιας πολύπλοκης  κοινωνίας όταν αυτή υφίσταται μία αναπάντεχη εισβολή. Στα κλισέ σενάρια ,o εξωγήινος   διώκεται μετά από σκληρή μάχη με τους ήρωες της γης.Tι γίνεται όμως, αν πέραν πάσης φαντασίας και κάτω από ειδικές απρόβλεπτες συνθήκες  μεταβάλλεται  σε ακούσιο περιττό  αιχμάλωτο , ο οποίος δεν είναι σε θέση ούτε καν να διαπραγματευτεί την αιχμαλωσία του.; Αν δεν   είναι ούτε καν ο συμπαθής ET ο οποίος αναμένει να ξαναέρθει το διαστημόπλοιο του, ούτε τα συμβατικά επιθετικά alien;

Στην ελληνική κοινωνία η ΧΑ  αντιμετωπίζεται ως εξωγήινος εισβολέας. Κανένας δεν τους είχε δει πριν το άγνωστο διαστημόπλοιο τους αποβιβάσει ,αλλά μετά από το αρχικό σοκ δεν είναι και τίποτα δα αποκρουστικό.

 Σήμερα η αντιμετώπιση είναι τύπου «γαρίδα» του District 9, δηλαδή ως ενός νέου συμπαθητικού οικόσιτου freak που επιβιώνει στα γκέτο μαζί με άλλους γήινους . Μάλιστα δεν θεωρείται εξωφρενικό να πλακωθεί με τίποτα «Νιγηριανούς»…..σε καμιά γειτονιά του Πειραιά.

Πολλοί που βλέπουν τις κλασσικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αρέσκονται στο τυπικό σενάριο εξολόθρευσης των εξωγήινων ή επιστροφής τους στο διάστημα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στην δική μας ταινία.

 Άλλοι που έχουν δει το District 9 , νομίζουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν το σενάριο του: με νόμιμους τρόπους να περιοριστούν. Ωστόσο λησμονούν την εξέλιξη της ταινίας: Ο αστυνομικός που αναλαμβάνει να περιορίσει τις «γαρίδες» επιμολύνεται και μετά από μετάλλαξη και γίνεται ο ίδιος « γαρίδα»

Συμπέρασμα : αυτοί οι εξωγήινοι της ΧΑ ζουν στα γκέτο, έχουν προσαρμοστεί, δεν επιστρέφουν στο διάστημα και δεν είναι απλός ο περιορισμός τους. Το πρόβλημα είναι τόσο πολύπλοκο , γι’ αυτό σύντομα ξεκινά η παραγωγή του sequel του District 9.Θα το δούμε με ενδιαφέρον.

 
Wikipedia:District_9
District 9:Παρουσίαση


4 comments:

Δημήτρης said...

Δεν έχω δει την ταινία αλλά μένοντας στην περιγραφή της, και τον συνειρμό με την Χ.Α. μένω σε δύο σημεία.
Στην ταινία οι insiders αναλαμβάνουν δράση αν και οι εξωγήινοι δεν φαίνεται να αποτελούν πραγματική απειλή γι' αυτούς.
Στα καθ' ημάς φαίνεται να μην αναγνωρίζεται καν η απειλή, παρά την αύξηση "μόλυνσης".
Εκτός και αν (το πιο πιθανό) δεχθούμε ότι αναγνωρίζεται μεν, αλλά τα μέτρα που απαιτούνται θα επιφέρουν και το τέλος της δικής τους προσωπικής εξουσίας.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη

Με ποσοστά στο 10 % δεν νομίζω ότι βλέπουν πολλοί την απειλή.

Tο main stream politicaly correct ρεύμα προφανώς ωρύεται, αλλά η κοινωνία είναι ήδη συνιθησμένη στο freak.

Αυτό είναι το πρόβλημα.Με χαστούκια στην τβ τσαμπουκάδες στο Μελιγαλά δεν τρεχει και τίποτα.Είναι κατι σαν εκπομπή του Μικρούτσικου

Παράκελσος said...

LLS,
Πολύ ωραίο το κείμενό σου. Εκπληκτική η παρομοίωση των χρυσαυγιτών με τις "γαρίδες" του District 9. Ακριβώς όπως το γράφεις: Το politically correct ρεύμα νομίζει πως μπορεί να τους περιορίσει ή να τους εξολοθρεύσει, αλλά στο μεταμοντέρνο περιβάλλον μας το freak θα επιβιώσει. Διαφωνώ λίγο σχετικά με το Elysium. Σύμφωνοι, είναι πιο συμβατικό και δεν έχει την πρωτοτυπία του District 9. Νομίζω όμως πως έχει και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Left Liberal Synthesis said...

Παράκελσος

Βέβαια η σημερινή μέρα είναι οριακή.Αν ο Ελληνικός μεταμοντερνισμός - αχταρμάς είναι έτοιμος να αφομοιώσει ακόμη και ανθρωποθυσίες από την ΧΑ ως τηλεθεαμα τότε τα είδαμε όλα.H πρώτη μου εντύπωση είναι πως το υπερθέαμα συνεχίζεται.....

Από την άλλη πλευρά η ιστορικίστικη ανάλυση "Χα=Ναζισμός=λογω φτώχειας= κλπ" δεν πιάνει
τις ιδεολογικές και αισθητικές πλευρές του φαινομένου.

Οσο για το Elysium,όντως δεν είναι του πεταματού αλλά πολύ μακρυά από το District 9.