Tuesday, September 24, 2013

Που είναι τo ύφος των Thunderbirds και Captain Scarlet;






Μισό αιώνα πριν, μια τηλεοπτική σειρά εμφανίζεται, εισάγοντας ένα υβριδικό είδος παιδικής επιστημονικής, φαντασίας: τα Thunderbirds .Ήταν μια παραγωγή με κούκλες η οποία αξιοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο την τεχνολογία των εφέ της εποχής, ενώ ταυτόχρονα διηγούταν μια αλτρουιστική ιστορία. Ο ζάμπλουτος Jeff Tcacy μαζί με τα 5 παιδιά του σώζει τον κόσμο του 2056 από τους κακούς. Χρησιμοποιεί τα διαστημόπλοια του thunderbirds αλλά παραμένει μονίμως άγνωστος .Η επιτυχία στην αρχή ,ήταν τεράστια έτσι που οι παραγωγοί δημιούργησαν και άλλες σειρές. Όμως τα χρόνια πέρασαν και τo αισθητικό αποτέλεσμα των Thunderbirds,υστερούσε συστηματικά σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες των εφέ. Ξαφνικά όμως εν μέσω της καθολικής επικράτησης της ψηφιακής εικόνας, τα Thunderbirds ξαναγίνονται μόδα. Οι κούκλες και τα μηχανικά εφέ γίνονται ένα μοναδικό ρετρό είδος με ιδιαίτερη αισθητική. Μόλις πριν μερικά χρόνια τα αυθεντικά Thunderbirds φιλοξενήθηκαν σε "μικρό" Ελληνικό κανάλι , στη ζώνη του παιδικού προγράμματος και επικράτησαν , σε τηλεθέαση, των σύγχρονων ανταγωνιστών τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ,όταν οι παραγωγοί θέλησαν να δημιουργήσουν μια νέα σειρά με τα ίδια μοτίβα ,η ίδια τους η έμπνευση τους υπερβαίνει. Κατασκευάζουν το μοναδικό ήρωα Captain Scarlet , ο οποίος μάχεται τους Αρειανούς ,οι οποίοι επιβουλεύονται τη γη, όμως η σειρά εξελίσσεται σε μια μάλλον "σκοτεινή" ιστορία εξόντωσης με μεταφυσικές προεκτάσεις. Τα πιτσιρίκια της εποχής θαυμάζουν τον Captain Scarlet αλλά οι μεγάλοι καθηλώνονται εξ' ίσου. Ο Captain Scarlet είναι ένα τεχνολογικό ζόμπι ένα Avatar του Cameron, γιατί αναρρώνει διαρκώς με τη βοήθεια της εξωγήινης ιδιότητας του «ρετρομεταβολισμού»  την απέκτησε κατά λάθος όταν οι κακόβουλοι αρειανοί τον μετέτρεψαν προσωρινά σε όργανο τους. Σε αντίθεση με τους αλτρουιστές Thunderbirds o Scarlet είναι δαιμονικός γήινος, ένας προγραμματισμένος εκτελεστής για το καλό. Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς διεξάγεται στον κόκκινο μισοσκότεινο Άρη όπου ο Scarlet συμπεριφέρεται ως νόμιμος serial killer σε φιλμ νουάρ.

Η ίδια αδρή μοναδική αισθητική πού παρήγαγε τους αλτρουιστές Thunderbirds , ως εάν να αυτονομήθηκε από τους παραγωγούς οδήγησε στον Scarlet με τις διωκτικές εμμονές.

Το ιδιαίτερο των Thunderbirds και Captain Scarlet είναι ότι παρουσιάζουν ολοκληρωμένους ανθρώπινους χαρακτήρες με τα ελάχιστα μέσα έκφρασης που παρέχει η κούκλα. Οι ήρωες θυμώνουν, γελάνε, αδιαφορούν μέσα από δυο ή τρεις το πολύ εκφράσεις της κούκλας. Ταυτόχρονα η αδρότητα των εφέ δημιουργεί ένα μοναδικό αλλά πεπερασμένο φανταστικό κόσμο , σε αντίθεση με τη σύγχρονη ψηφιακή εικόνα όπου "τα πάντα είναι δυνατά". Λίγες εκφράσεις, πολλή αλλά όχι ανεξέλεγκτη δράση, πολλά συναισθήματα και ένα διαρκές Happy End συγκροτούν ένα ιδιαίτερο κόσμο με δύο εκδοχές: μεγαλοπρεπής αλτρουισμός και δαιμονική εμμονική καταδίωξη.
Με κάποιο τρόπο  αυτόν τον Σεπτέμβριο έχουμε ανάγκη από κάτι σαν τους Thunderbirds και τον Captain Scarlet .Ζούμε σε μια συνθήκη n οποία μερικά χρόνια πριν θα φάνταζε ως επιστημονική φαντασία: Καταιγισμός παραστάσεων, ειδήσεων γεγονότων σε ρυθμό τηλεοπτικού σήριαλ. Δεν λείπουν οι κακοί ,οι υπερασπιστές σε διάφορες εκδοχές (γνήσιοι αλτρουιστές, εμμονικοί διώκτες) , ενώ το ντεκόρ της πόλης με τη καμένη Σταδίου παραπέμπει στον Άρη του Captain Scarlet . Εκείνο που λείπει είναι η αισθητική λιτότητα ,n αποστασιοποιημένη συγκίνηση των μαριονεττών , τα ρεαλιστικά εφέ του 60 στο μέτρο του σημερινού δυνατού. Μπορούμε  να σωθούμε  από την καινοφανή κρίση  αλλά μπορεί να αφομοιωθούμε για πάντα από την πληθωρική μεγαλόστομη ψηφιακή αναπαραγωγή της κρίσης.

 

 





2 comments:

Μανώλης said...

Σε ποιό κανάλι τα βλέπω, πάλι

Left Liberal Synthesis said...

Μανωλη
Νομιζω πριν 2 χρόνια το TV Μακεδονία.
Το ξαναείδα:"αριστούργημα"