Tuesday, May 7, 2013

En attendant Godot


 
 
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές , το ΔΝΤ και η Wall Street Journal ανακαλύπτουν ότι έχουμε επιτέλους πολιτική σταθερότητα. Αν η αναδρομή έχει κάποια αξία τότε η πολιτική σταθερότητα ήταν ουσιαστικά  σχεδόν μαθηματικά προδιαγεγραμμένη αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου (εδώ) (εδώ) (εδώ). Μάλλον οι προφητείες ήσαν σωστές,ας διακινδυνεύσουμε λοιπόν την οριοθέτηση της επομένης φάσης.

Το αντιμνημόνιο ως εκτραχηλισμένο σημαίνον.

Η προηγούμενη πολιτική σταθερότητα δεν προήλθε ούτε από ραθυμία του νικητή Σύριζα, ούτε από αγωνιστική κόπωση των κινημάτων. Προήλθε από το γεγονός ότι οι αντίπαλοι της τρικομματικής προέβαλαν ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο είναι δυνατό υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι υπόλοιποι αντίπαλοι παίκτες θα αντιδράσουν ορθολογικά. Άρση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση δεν γίνεται σε καθεστώς γενικευμένης Ευρωπαϊκής αποσύνθεσης. Επομένως η άρρητη προϋπόθεση του Συριζαικού σχεδίου είναι ένα σταθερό πλαίσιο με ορατούς διακριτούς αντιπάλους. Ωστόσο η αναγνωρισμένη Ευρωπαϊκή αστάθεια μετέτρεψε τους αντιπάλους της τρικομματικής σε φορείς μιας λανθάνουσας  γενικευμένης επιθυμίας για την Ευρωπαϊκή σταθερότητα, εντός της οποίας θα μπορούσε να γίνει η υποτιθέμενη δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο. Η βαθύτερη φύση της Συριζαικής αντίρρησης, οι υπόρρητες συντεταγμένες της,  και όχι η δημόσια βούληση του Σύριζα είναι ο σταθεροποιητικός παράγων.

Ταυτόχρονα η ψευδοκινηματική έκφραση της Χρυσής Αυγής καθώς  οικειοποιήθηκε τη ρομαντική  θεματολογία για  de facto απόρριψη της αστικής νομιμοποίηση μούδιασε τα ιδεολογικά   εργαλεία παλιάς κοπής με τα οποία αυτοκατανοούνται οι αναρχοαυτόνομοι.

Τέλος, το ΚΚΕ είδε, στην πιό ακατάλληλη στιγμή , να καταρρέει μια τυπική συμβολική απεργία η οποία  ανασυγκροτούσε την αυτοκατανόηση του ως τυπικό "Κομμουνιστικό" κόμμα (εδώ).Φευ, το ΚΚΕ είναι ένα Ακελ που αυτοκατανοείται ως "Κκε" μέσω μιας πολύ ισχυρής εσωτερικής λειτουργίας.Ο όρος λειτουργία ας κατανοηθεί στην χριστιανική του έννοια: φώτιση των εκκλησιαζομένων μέσω μιας αυστηρής λατρευτικής πράξης.

Εντός της σημερινής συνθήκης, το πολιτικό πρόταγμα της κατάργησης του μνημονίου είναι μετωνυμικό. Στην πραγματικότητα υπονοεί κατάργηση της λιτότητας. Η τεχνική πλευρά του προτάγματος είναι θεμιτή άσκηση επί χάρτου. Μάλιστα η μαθηματική αποτύπωση της άσκησης αρχίζει με τη φράση :Δεδομένου ότι κυρίαρχες ελίτ της Ευρώπης θα αντιδράσουν ορθολογικά ποια είναι η καλύτερη τακτική επαναδιαπραγμάτευσης; Την ίδια άσκηση επί χάρτου προσπαθεί να λύσει και η πλευρά Λαπαβίτσα, μόνο που ορίζει ως ορθολογική αντίδραση την συντεταγμένη αυτοδιάλυση της Ευρωζώνης. Και οι  δύο όμως τρομάζουν με το αυθεντικό σενάριο απόλυτου ανορθολογισμού: τι γίνεται αν οι Ευρωπαϊκές Ελίτ συγχρονιστούν ακουσίως σε μια μορφή καταστροφικής  ενδόρρηξης αλά ΕΣΣΔ; Αυτός ο τρόμος   απουσιάζει   από τα τεχνικά σενάρια των αντιμνημονιακών , και αυτό το έλλειμμα παρουσιάζεται ως τραύμα το οποίο υπορρήτως συγκρότησε την πολιτική σταθερότητα.
Ψευδοσύγκρουση εν όψει
Ένα μεγάλο μέρος της τεχνικής πλευράς των μνημονίων περατώθηκε. Η εκφώνηση "κατάργηση του μνημόνιου" δεν έχει τεχνική αξία, έχει όμως τεράστια συμβολική αξία. Στο τεχνικό επίπεδο αναμένεται μια ισχνή ανάπτυξη  η οποία λόγω της ρηχότητας της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πάρει απρόσμενες θετικές εκπλήξεις.

Αυτό είναι το προσεχές χρονικό σημείο σύγκρουσης.Ο Σύριζα θα διεκδικήσει την πτώση της κυβέρνησης για να διαχειριστεί μια ανάπτυξη προερχόμενη από το μνημόνιο. Η Συριζαική κυβέρνηση ή θα είναι μεταμνημονιακή ή δεν θα υπάρξει. Ωστόσο η δυνητική διακυβέρνηση  θα αυτοκατανοηθεί ως "κατάργηση" του μνημονίου. Εντός αυτής της προοπτικής η τρέχουσα διαφορά για το Ευρώ εντος Συριζα θα λυθεί ομαλά, ηπιότατα με την υιοθέτηση ενός τυπικά μεταμοντέρνου λεξιλογίου πολλαπλών αφηγήσεων , χωρίς αξιώσεις κατίσχυσης ή σύνθεσης (εδώ) (εδώ)

Με ένα τόσο ισχυρά μετωνυμικό επίδικο σύνθημα (κατάργηση του μνημόνιου)  η σύγκρουση αναμένεται αφόρητα ιδεολογικοποιημένη. Η Σαμαρική δεξιά είχε δείξει την εσωτερική της συνάφεια με την ακροδεξιά, από τον καιρό που δήλωνε αντιμνημονιακή (εδώ). Μάλλον προπονείται μέσω της ομάδας αλήθειας η οποία παραπέμπει σε "αντιπροπαγάνδα" του ψυχρού πολέμου: το επίδικο είναι το " παραπέτασμα".

Left Liberals,   χάσαμε (;)
Η ιδέα μιας συγκροτημένης δίκαιής λιτότητας οποία θα πυροδοτούσε διαδικασίες παραγωγικής εξωστρέφειας με το λιγότερο κοινωνικό κόστος εκ των πραγμάτων έχασε στην πράξη.

Οι δεξιοί φιλελεύθεροι, οι οποίοι θα είχαν λόγο, εντός βουλής, για πιο τεχνική διαπραγμάτευση των ζητημάτων  αυτοδιαλυθηκαν από την αδυναμία συνύπαρξης Δραση - Δησυ .
Η πάλαι ποτέ ανανεωτική αριστερά έδωσε ενδιαφέρουσες μάχες και στις δύο εκδοχές της. Ως  κυβερνώσα ΔΗΜΑΡ μετρίασε μερικά μέτρα. Ως ηγεμονική ομάδα εντός Σύριζα διατήρησε τον ονομαστικό ευρωπαϊσμό και εμπλούτισε τις παραστάσεις του Σύριζα με τον τυπικό Left Liberal  Λούλα και την γονιμότητα του Αμερικανικού υποδείγματος.Ωστόσο η ιδεολογική καθεξία της ΔΗΜΑΡ την μετατρέπει σε ένα κόμμα πεφωτισμένων τεχνοκρατών του κράτους. Αντιστοίχως η Κκε κληρονομιά του Σύριζα , μετέτρεψε την ανανεωτική φυσιογνωμία του σε ένα μερικό αγωνιώδη λόγο εσωτερικής διαφώτισης  ενός κομματικού λαού οποίος θέλγεται  από ένα τύπο ευρωπαϊκού Τσαβισμού.

Οι ομάδες από την περιφέρεια του Πασοκ έχουν μικρό κύρος βεβαρημένοι από την από την συνύπαρξη με τις πιο κλεπτοκρατικές ομάδες της πολιτικομματικής δομής


Τα κινήματα
Είναι συστατικό της Ελληνικής Δημοκρατίας ο συγκρουσιακές τρόπος. Η παραδοσιακή κινηματικότητα είναι τρόπος βασανιστικές συναίνεσης, δεν είναι διαλυτική διαδικασία. Η συντηρητική δεξιά  ταράζεται με τους εργαζόμενους στους δρόμους. Η κινηματική ύφεση ενός χρόνου αποδεικνύει πως οι πολύπλοκες ψυχολογικές ιδεολογικές διαδικασίες συντελούνται σε ένα συλλογικό ψυχισμό υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Αργά η γρήγορα ο δημόσιος διάλογος θα εμπλουτιστεί από τις διεκδικήσεις των θυμάτων της κρίσης. Η επερχόμενη κομματική σύγκρουση, έστω και αν γίνει μέσω μετωνυμικών επίδικων, μέσω μιας ιδεολογικής παλινδρόμησης προς τον ψυχρό πόλεμο, μπορεί χρονολογικά να συμπέσει με μια έξαρση των κινημάτων. Και εκεί θα δοκιμαστούν όλοι.

Και λοιπόν;

Η δημοσιονομική προσαρμογή πέτυχε με τη συντριβή της μισθωτής εργασίας. Ταυτόχρονα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτοαπασχόληση, αυτοενοχοποιημένη για τις φοροδοτικές επιδόσεις μισού αιώνα , ήταν αδύνατο ηθικά και ιδεολογικά  να αντιπροτείνει ένα  πρόγραμμα τυπικού φιλελευθερισμού της μικρής φορολογίας και παρέλυσε. Η εξωστρεφής επιχειρηματική τάξη φαίνεται να μη δυστροπεί στο ενδεχόμενο μιας μεταμνημονιακής αριστερής διακυβέρνησης. Με μια τόσο πολύπλοκη σχέση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων η ψευδοσύγκρουση με χρονικό ορόσημο την ανακοίνωση ενός τριμήνου αναιμικής ανάπτυξης μπορεί να πάρει καινοφανείς μορφές. Ο μεταμνημονιακός  κύκλος μας προσφέρει εκπλήξεις

Εικόνα: Samuel Beckett

22 comments:

Weltschmerz K. said...

LLS,
Απολαυστικός, όπως πάντα, αν και αυτές οι διαπιστώσεις του στυλ "νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει τρικυμία σε μια κουταλιά νερό" με ξενερώνουν (ως ανήκοντα στους μεταμοντέρνους ελευθεριακο-δημοκρατικο-αντικαπιταλιστές οικολόγους που θεωρούν ότι, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, πιο αριστερά απ' το κόμμα τους είναι ο τοίχος).

Λύσε μου τώρα και τρεις απορίες με το προφητικό σου χάρισμα:

α) ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει (είναι ήδη;) το νέο ΠΑΣΟΚ (του Σημίτη, του Γιώργη;), όπως έχω βαρεθεί να ακούω από κομμουνισταράδες;

β) το ΠΑΣΟΚ θα γίνει (είναι ήδη;) ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, ή η νέα ΕΔΗΚ;

γ) το ΚΚΕ θα πάψει να υπάρχει κάποια στιγμή, και, εάν ναι, πόσα χρόνια θα άντεχε από τη στιγμή που θα εξέλειπαν* οι υλικές συνθήκες τροφοδότησης, συντήρησης κι αναπαραγωγής του;

* ας πούμε σε μια μελλοντική ουτοπία όπου το καπιταλιστικό σύστημα θα έφτανε σε μια νέα μπελ επόκ εκατό χρόνων, κατά την οποία σχεδόν όλοι θα ζούσαν άνετα χωρίς λόγω σημαντικών διεκδικήσεων.

Weltschmerz K. said...

* διόρθωση: χωρίς λόγο
χρόνια πολλά κιόλας, χριστός ανέστη κλπ

Left Liberal Synthesis said...

Weltschmerz K
Χρονια Πολλά Βεβαίως
Ο Pascal έχει γράψει οτι υπάρχει προφητεία μονο αν επιβεβαιωθεί (πονηρό ε;)
Το σίγουρο είναι το ΚΚΕ. Εχει μέλλον σιγουρα.Η Ελληνική κοινωνία γουστάρει τελετές ιεραρχίες νοικοκυρεμένα πράγματα και σεμνούς ηθικούς ανθρώπους .Εχω μια μικρή υποψια πως αυτό δεν είναι τυπικος κομμουνισμός αλλα τι σημασία έχει;
Ο Συριζα , σύντροφε είναι ο απολυτος νικητής ήδη.Dont worry
Είναι ιστορικά Left Liberal μόνο που δε το ξέρει , δεν θέλει να το ξέρει .Οσο πιο γρήγορα το καταλάβει τόσο το καλύτερο.Η ιστορία θελει τον Τσιπρα Λούλα, αλλά ο λαος του Συριζα μαγεμένος φαντάζεται τον Τσιπρα Τσαβεζ χωρίς πετρελαία.
Πασοκ στο μέλλον ξέρω 'γω;Είναι περαν της μεταφυσικής μου

Δημήτρης said...

Αν και δεν μπορώ να διακρίνω πως μια ισχνή ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενα θετικές εκπλήξεις (η ρηχότητα δεν το αιτιολογεί), επί της ουσίας έχω την ίδια άποψη. Προϋπόθεση πάντα η ορθολογική αντίδραση των παικτών.
Και η χειρότερη κατάσταση μπορεί να διατηρείται επί μακρόν ελλείψει εναλλακτικής.
Όσο για την ΔΗΜΑΡ, δεδομένης της "ιδεολογικής καχεξίας" που την χαρακτηρίζει, εάν όντως δίνει την εντύπωση ενός κόμματος "πεφωτισμένων τεχνοκρατών του κράτους" (πράγμα που δεν συμμερίζομαι και που επί της ουσίας δεν ισχύει), είναι το μόνο κομματικό της κέρδος.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη

Πρέπει να δουμε μια τυπική αναιμική ανάπτυξη (πχ+0,5 % ) στην πολιτική της διάσταση.Δηλαδή αν αλλάξει το προσημο σε θετικό, τότε η δυναμική που θα δημιουργήσει θα είναι πολλαπλάσια.Αυτό είναι το "κολπο" πουτ θα παιχτεί.

Βασίλης Σιακαλής said...

Σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης ήταν η εγκατάσταση ενός κράτους εκτάκτου ανάγκης χωρίς την παραβίαση της τύποις δημοκρατίας και την εμφανή συμμαχία με τις κινηματικές ομάδες της άκρας δεξιάς. Αποφεύχθηκε έτσι τόσο η αιματοχυσία, όσο και η πίεση που θα ασκούνταν από τρυφερόκαρδους αριστερούς σοσιαλιστές, η οποία θα χρησιμοποιούνταν από τις κακομαθημένες και διεφθαρμένες λαϊκές τάξεις ενάντια στην κάθαρση και την επαναφορά τους στον ενάρετο κύκλο πειθάρχηση-ασκητισμός-αύξηση καθήκοντων και υποχρεώσεων (αντί του φαύλου κύκλου δυσφορίας-εξέγερσης-παροχών και προνομίων). Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι απαιτούσαν ευμάρεια και παροχές παραπάνω από όσο άξιζαν και είναι εξαιρετικό ότι πειθαρχήθηκαν αναίμακτα, προτιμώντας, σε κρίση αυτογνωσίας, να αφαιρούν τη ζωή τους ήσυχα και ιδιωτικά.
Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Ήδη αφαιρέθηκαν από τους επικίνδυνους λαϊκιστές τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ πολλά από τα μέσα που θα τους επέτρεπαν να επαναφέρουν τον φαύλο κύκλο παροχών-δυσαρέσκειας και να ασκήσουν επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές παροχές. Θα πρέπει να παρασχεθούν και περαιτέρω μέσα στην δημιουργική επιχειρηματική τάξή έτσι ώστε να σωφορνίζεται και να πειθαρχείται ο εργαζόμενος, να παράγει περισσότερα και να σκέφτεται λιγότερο, καθώς η σκέψη, η αναψυχή και οι ανέσεις είναι βλαπτικές για την παραγωγικότητα.

Left Liberal Synthesis said...

@Βασίλη Σιακαλή
Τα σχήματα κυβέρνηση-σύριζα και παραγωγικές - λαικες τάξεις και σωφρονισμός -αντίσταση παραπέμπουν σε ένα μέρος της κατανόησης.Φοβάμαι ότι είναι αγχολυτικά αλλά και μερικά.Υπάρχει και οι περίπτωση αυτά τα δίπολα να είναι ακριβώς ο βασικός όρος αναπαραγωγής.Αν δεν είναι καθαρό στην ανάρτηση , είναι προφανώς ευθύνη του αρμοδίου........

Μανώλης said...

"Και οι δύο όμως τρομάζουν με το αυθεντικό σενάριο απόλυτου ανορθολογισμού: τι γίνεται αν οι Ευρωπαϊκές Ελίτ συγχρονιστούν ακουσίως σε μια μορφή καταστροφικής ενδόρρηξης αλά ΕΣΣΔ; Αυτός ο τρόμος απουσιάζει από τα τεχνικά σενάρια των αντιμνημονιακών , και αυτό το έλλειμμα παρουσιάζεται ως τραύμα το οποίο υπορρήτως συγκρότησε την πολιτική σταθερότητα"

Εδώ λοιπόν είναι η ουσία! Για εμένα ο πανικός/ τραύμα είναι στην ουσία του μία "δήθεν" αριστερή, εναλλακτική πρόταση. Επειδή είναι "δήθεν", μουδιάζουν μπροστά στο θέμα. Βέβαια, "δήθεν" είναι και η κοινωνία, βεβαίως βεβαίως!. Σαν αποτίμηση λοιπόν της μιζέριας μας, έτσι είναι τα πράγματα! Αλλά μόνον ως τέτοια...

Left Liberal Synthesis said...

Μανώλη
Καλοδεχούμενη η συμφωνία σου. Αν καταλαβαίνω καλά απολαμβάνεις την Νέα Υόρκη.Καλή διαμονή ( Αν διαβάζω σωστά...)

Crisis and Critique said...

"Προφητείες" για την μεταμνημονιακή εποχή;
1. Η απαισιόδοξη εκδοχή: Δεν θα γίνει τίποτε. Όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως βέβαια η οικονομική ελίτ) προσαρμόζονται στο Μνημόνιο και συνεχίζουν να αναπαράγονται όπως ξέραμε. "¨Οπως ο ιός στον ξενιστή του", γράφτηκε εύστοχα. Θα ξαναρχίσουμε πάλι ως οικονομία και πολιτική την ίδια μη διαδρομή απο χαμηλά, ξανά από το 1990, μέ άλλα "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ" στη θέση των παλιών κτλ
2. Η αισιόδοξη εκδοχή. Θα τεθεί εκτός παιχνιδιού ή θα καταρρεύσει η εγχώρια επιχειρηματική ελίτ που κυριάρχησε μέχρι σήμερα, μαζί της και η πολιτική της εκπροσώπηση, μέ άγνωστη τη συνέχεια (χλωμό το βλέπω).

Left Liberal Synthesis said...

@aftercrisis
Είδα το σχετικό κείμενο που αναρτησες σχετικά με τον "ιο και τον ξενιστή".Ενδιαφέρον
Ωστόσο το λεγόμενο αισιόδοξο σενάριο που παρουσιάζεις το βρισκω περίπλοκο.Κατακλυσμιαίες αλλαγές με αγνωστη συνέχεια, δεν μου φαίνονται ορατές.

Anonymous said...

Για την Αναπτυξη-1

Αφηστε τους ενθουσιασμους για την Deve-λοπη
να πατε ευθυς μεταναστες στην Ευρωπη
σε Βελγιο,Δανια, Γαλλια, Γερμανια
να πατε να εργαζεσθε και υπερωρια.
(οχι σε ΜηΚυΟ, στα μπαρ , τα καφενεια
χαμπαρι μας επηρανε τερμα τα αστεια)

Την γκομενα μου αφηστε μη γινει φασαρια
την Deve-λοπη την ψηλη, ριξτε τα στην Μαρια
οσο εγω εδουλευα αργιες και γιορτες
στα μπλογκια κωλοβαραγαν οι συριζιστες

Στο Συνταγμα ελυνατε θεματα παγκοσμια
πανευρωπαϊκα, ελληνικα κι εγκοσμια
κανατε σημαια τον Γιαννη Μπαρουφακη
και οχι τον μηχανικο τον Γιωργο Προκοπακη.

Η Deve-λοπη ηλθε για τους εργατικους
αυτους που οι τεμπεληδες λετε μικροαστους
γιατι το χρημα το φυσατε στην Κοβα της κονομας
αριστεροι μηχανικοι κοντευει ενας αιωνας.

Γι αυτο σας λεω τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας
τυρια και βουτυρα απ’ ολα τα μερη της Ελλαδας
λιαζονται στο Φλοραλ και στο Μοναστηρακι
4 ευρω ο esperesso , τα μισα στο Κολωνακι.


18.05.2013

Αφωτιστος Φιλελλην

(συνεχιζεται)

Left Liberal Synthesis said...

Αφώτιστε, είσαι στιχουργικό ταλέντο!
"Τυριά και βούτυρα λιάζονται στο Φλοράλ".....άπαικτος......

Anonymous said...

LLS

Ευχαριστω πολυ, κοκκινιζω.

Αυτη ειναι η διαλεκτος της ανεμελης εποχης μου εως τα 28 μου,τελος του 70 εως τα μεσα του 80.

Επι τη ευκαιρια το μεγα θεμα του επαρχιωτισμου εχει τις ριζες του στο αναγλυφο της χωρας, τον νησιωτικο διαμελισμο αλλα κυριως σε γεγονοτα οπως "τα δεκεμβριανα, η συμπεριφορα των βρεττανικων στρατευματων ως στρατος κατοχης και η αποχη απο τις εκλογες του 46,...."

Αναρτω κατι απο τον Λεο


Ανώνυμος19 Μαΐου 2013 - 4:46 μ.μ.
"....Όταν εμείς στην Κυψέλη λοιπόν ζούσαμε αρμονικά με τους μετανάστες, φαινόμενο που πήρε μεγαλύτερη έκταση επί χούντας και αργότερα, οι υπόλοιποι έλληνες -θα μου επιτρέψετε- ζούσατε στα ντόπια δέντρα και τρώγατε ντόπια βελανίδια...."

Εξαιρετικο! Διαπραγματευεται τον επαρχιωτισμο, τις περιορισμενες προσλαμβανουσες στην επαρχια και μετα στα πολλα χωρια των πολεων, στα χιλια χωρια του Λεκανοπεδιου, του υπολοιπου Αττικης.

Συγχαρητηρια!!!

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Δυσκολο να το παραδεχτουν, τους πιανει το χωριατικο πεισμα τους, οταν το αναφερω. Εξ αλλου η αληθεια δεν ειναι πολιτικως ορθη, μονο κοινοχρηστα "δημοκρατικα" ψεμματα οφειλουμε να λεμε.

http://mhmadas.blogspot.gr/2013/05/blog-post_19.html#comment-form

Anonymous said...

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι η ανάδειξη του κόστους του Μνημονίου δεν είναι από μόνη της αρκετή για να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο κόσμο στις γραμμές μας. Μια πιθανή επιμονή μας μόνο σ’ αυτό το ζήτημα θεωρώ ότι ενέχει και κινδύνους. Τα ποιοτικά στοιχεία πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ένα τμήμα των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στο περιθώριο και μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, έχουν πλέον απογοητευτεί και δεν περιμένουν να αλλάξει τίποτα. Όσο λοιπόν συνεχίζεται η εξαθλίωση του ελληνικού λαού, μπορεί σε κάποιο βαθμό να εντείνεται η αποχή, η παραίτηση, ακόμα και η υιοθέτηση μιας «αντι-πολιτικής» στάσης, και να μην οδηγεί απαραιτήτως σε μια άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αν η οικονομία σταθεροποιηθεί έστω σε αυτό το χαμηλό επίπεδο, κάποιοι μπορεί να διστάσουν να μας εμπιστευτούν, όπως π.χ ένας εργαζόμενος που έχει χάσει εισόδημα, αλλά δεν θα θεωρεί πια ότι κινδυνεύει η δουλειά του ή ένας μικρός επιχειρηματίας, που φυτοζωεί μεν αλλά δεν πιστεύει πια ότι θα κλείσει την επιχείρησή του.Όλα αυτά δείχνουν πόσο λάθος θα ήταν να επιστρέψει η Αριστερά σε μια οικονομίστικη σύλληψη και να περιμένει ότι αυτόματα η οικονομική κρίση θα αναδείξει αριστερές λύσεις. Να ξεχάσει το πεδίο της πολιτικής, της πολιτικής διαμεσολάβησης της κρίσης. Αντίθετα, νομίζω ότι το βασικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση όχι μόνο του τέλους της κατάρρευσης, αλλά της αρχής της ανάκαμψης. Και το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτό δεν είναι τόσο οι συμμαχίες στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όσο η εμμονή και επιμονή στο κοινωνικό πεδίο. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπνεύσει, να συγκροτήσει και να κινητοποιήσει το δικό του κοινωνικό μπλοκ. Αυτό θέλει και ταξική μεροληψία και στρατηγικό όραμα μετασχηματισμού και κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική αποτελεσματικότητα. Ένα έλλειμμα μιας κυβέρνησης της αριστεράς, είτε σε σχέση με το πρώτο είτε σε σχέση με το δεύτερο, θα οδηγούσε ταυτόχρονα στην αποσυσπείρωση του δικού μας μπλοκ και την ενδυνάμωση του αντίπαλου.www.epohi.gr

Συνέντευξη Τσακαλώτου: Κάντε σταθεροποίηση , μας συμφέρει γιατί δέντρα υπάρχει φόβος.Η επίσημη λήξη του αντιμνημονιακού αγώνα

Left Liberal Synthesis said...

Anonypous
"Αντίθετα, νομίζω ότι το βασικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση όχι μόνο του τέλους της κατάρρευσης, αλλά της αρχής της ανάκαμψης"
Τα λέει ολα ο ΕΤ, σε σημείο που μάλλον η ανάλυση (οιονεί πρόβλεψη) έχει ήδη υπερκερασθεί από τις δηλώσεις.Το αντιμνημονιακό παίγνιο τελείωσε και επισήμως

Weltschmerz K. said...

Κατ' αρχάς αισθάνομαι χαρά, διότι ανακαλώ στη μνήμη μου ότι η πρώτη μου παρουσία στο lls αφορούσε μιαν ενθουσιώδη -και ολίγον συγκεχυμένη- υπεράσπιση του ΕΤ και του ελευθεριακού (libertarian socialist και όχι απλώς left-liberal) στίγματος του.

Ωστόσο, όσα θέλω να σου πω αφορούν μάλλον το άλλο ιστολόγιο, περί Πολιτικής Θεολογίας. Δες το λογοτέχνημα [sic] που ανέβασα, καθώς και το άλλο προ διετίας (λινκ στο κάτω μέρος), σε περίπτωση που σου είχε ξεφύγει. Μιλάμε για αυθεντικό ανακάτεμα Κάφκα και Ντοστογιέφσκι, όπως αυτό θα γινόταν από κάποιον που ζει σε μια χώρα όπου υπάρχουν ακόμη σταλινικοί.

Left Liberal Synthesis said...

Weltschmerz K.
Είναι ενδιαφέρον ο ΕΤ.Ωστόσο στο απόσπασμα της εποχής αναφαίνεται ο κυνικός οικονομολόγος: Ωραία "κατέβασε" η τρικομματική την οικονομία στον πάτο αναμένεται η ανάπτυξη ας την αναλάβουμε εμείς...
Είδα το πόνημα σου: είναι τόσο πυκνό που θα το αδικήσω με μια πρόχειρη ματιά.Η λογοτεχνική του γραφή είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Εχεις σκεφτεί να το ολοκληρώσεις όλο σε ηλεκτρονική μορφή;Το είδος έχει ενδιαφέρον

Weltschmerz K. said...

LLS,
εγώ νομίζω ότι από το συγκεκριμένο αναφαίνεται περισσότερο το κατ' επείγον της ανορθωτικής παρέμβασης, παρά η κυνική διαπίστωση ότι ούτως ή άλλως ήρθε η ώρα της. Εάν ακόμη τα χειρότερα ήταν μπροστά μας (υποθέτουμε ότι δεν είναι), αμφιβάλλω αν θα έλεγε κάτι διαφορετικό. Το "όχι μόνο του τέλους της κατάρρευσης" μπορεί να έχει και εσωκομματική στόχευση, δλδ όχι απλά μια κεντρώα (;) κυβέρνηση, αλλά μία οικονομικά αποτελεσματική (χωρίς αυτό βεβαίως δε γίνεται τπτ) ΚΑΙ ταξικά μεροληπτική ΚΑΙ στρατηγικό όραμα έχουσα ΚΑΙ από κοινωνική δικαιοσύνη εμφορούμενη.

Εν πάση περιπτώσει, η εντύπωση μου ήταν πάντα ότι το πόσο ριζοσπαστική θα είναι η κυβερνητική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί κατά βάση από τις διαθέσεις του κόσμου που τον στηρίζει. Για να είμαστε ρεαλιστικά απαισιόδοξοι, όλα δείχνουν μία κόπωση και μια καρτερική αναμονή (σε συμφωνία με όσα έχεις γράψει κατά καιρούς περί ομαλής εναλλαγής), αλλά το απρόβλεπτο δε μπορεί να αποκλειστεί (όπως οι αγανακτισμένοι "έσκασαν" κόντρα στη ροή των πραγμάτων, όταν μέχρι πρότινος η αναγκαιότητα του μνημονίου ήταν καθολικά αποδεκτή).

Για το πόνημα επιφυλάσσομαι να απαντήσω!

Anonymous said...

Weltschmerz K.


Συγχαρητηρια για τα 2 διηγηματα σου !!!

Αφωτιστος Φιλελλην

Weltschmerz K. said...

Αφώτιστε,

φχαριστώ. Έχω απολαύσει και διάφορα δικά σου έργα κατά καιρούς, συνήθως με τη μορφή άσχετων σχολίων που τρολλάρουν ασυστόλως τους διαχειριστάς στο πλαίσιο ενός μαθήματος καλλιέργειας διαδικτυακής αντι-αυταρχικής κουλτούρας και ανεκτικότητας. Σε αυτά παρουσιάζονται απ' όσο θυμάμαι καζαμίες, χρονικά και αφηγήσεις εναλλακτικών σεναρίων του στυλ: "Η Ελλάδα στο δρόμο προς τον κομμουνισμό", ή "Τρία χρόνια μετά το μνημόνιο" (γραμμένο τρεις μήνες μετά το μνημόνιο), ή "Οι Ηνωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης και ο ρόλος του ΚΚΕ στη διαμόρφωση τους".

Anonymous said...

Ενω απο παλια ημουν οικολογος
στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

Ι. Ουτε τον Μπουκτσιν, ουδε τον Σαμουελ(1982-1989)

Οταν εσεις ω αφελεις με τα κομμουνιστικα
τον Ανδρεα , τον Ακη, και τον Γεννηματα
ηδη ασχολιομαστε με τα οικολογικα
το νεφος λεξη αγνωστη, τα αλογονωμενα
σουβλακια τρωγατε, λιπη υδρογονωμενα
το Τσερνομπιλ εγεννησε μπολικη υστερια
μετρησεις οι καθηγητες μεγαλη φασαρια
(επρεπε καποιοι βοηθοι να κοιμηθουνε
και μαγικα επαυριον, προφεσσορες να γενουνε)
Αυθαιρετα σαν εκτιζαν γονεις και συγγενεις
χωματερες στο πουθενα ειναι να απορεις
στα ρεματα επεταγαν σκουπιδια και ψοφιμια
και η πεινασμενη αριστερα μια απο τα ιδια
Δημοσιοι υπαλληλοι, οι πιο καλοι στις ΔΕΚΟ
απο την ντοπιολαλια μαθαινα τον ποιον βλεπω
(τι κρητικους και πατρινους, απο αιτωλοακαρνανια
μυτιληνιους, φθιωτιδα, λιγο μακεδονια,….)
και νασου ξε-πετιεται η οικολογικη τριαδα
γαλλομαθεις : δυο ψηλοι κι ενας ….κοντος
οικολογος, ενεργειολογος, κι ενας μηχανικος
εργολαβικα ανελαβαν να φερουν στην ελλαδα
(πρασινη ειρηνη,αγρια ζωη, λεφτα για μη-κυ-ο
νασου το θειο βρεφος, τζαμπα διακοπες
ενα τσουρμο φρικια, ρηγαδες, Υπ. Νεας Γενιας,
και Πανελλλαδικαριοι, ας τα μη τα ρωτας)
Σιχαθηκα, ωρε παιδια την “οικολογικη” ομαδα
μαλλον κακο παρα καλο εκαναν στην Ελλαδα
ενω απο παλια ημουν οικολογος
στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

01.05.2013

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Στους συμπαραστατες μου στα μαθημαματα καλλιεργειας αντιαυταρχικης κουλτουρας και στην πολεμικη της εγωπαθους και εμμονικης συμπεριφορας απο πρωην σταλινικης αλλα νυν ημιαυταρχικους σε αποδρομη και πνευματικα ναρκισσους διαχειριστες ιστολογιων.


@Weltschmerz K.

Ευχαριστω πολυ , Η "διαγνωση" σου ειναι σωστη, καλο μηνα και καλη....συγγραφικη συνεχεια.