Monday, June 18, 2012

Kala ksemperdemata:Κρήτη και Drag Racing




Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός των εκλογών είναι η καθολική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη .Η ανθρωπογεωγραφία, ο κοινωνικός δυναμισμός του νησιού αποτελούν μια ιδιόμορφη παρακαταθήκη την οποία αγνοώ πως διαχειριστούν οι αρμόδιοι.
Η Κρήτη παρουσιάζει δυναμισμό ευρωπαϊκής περιφέρειας, με σχετικά ορθολογικό μείγμα Γεωργίας, κτηνοτροφίας, βιομηχανίας ,τουρισμού, εκπαίδευσης. Κρατά τους  νέους επιστήμονες  στο νησί περισσότερο από οποιαδήποτε ελλαδική περιοχή  δημιουργώντας μια εγγενή ροπή ανάπτυξης. Σε σχέση με όλες τις άλλες περιφέρειες,  η Κρήτη έχει τα πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η ανεργία της , ακόμη και στην φετινή χρονιά ρεκόρ είναι σχετικά η χαμηλότερη από τον γενικό μέσο όρο.

Η συριζική επικράτηση σε ένα τέτοιο σχηματισμό σχηματίζει μια ιστορική ασυμμετρία: με ένα ιδεολογικό εξοπλισμό από παραδοσιακές περιοχές της ιδεολογικής γεωγραφίας πχ. σοσιαλισμός μέσω νησίδων μονοπωλίων Δεκο, copy paste ακαδημαϊκός " αντινεοφιλελευθερισμός" , ναρκισσισμός της εξαίρεσης του " Γαλατικού χωριού " κλπ τοποθετεί ακουσίως τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κίνηση που γίνεται προωθητική μόνο αν γίνει Left Liberal.Ο Τσίπρας μπαίνει στην πίστα για formula 1 με αυτοκίνητο και pit team για  drag racing.Το πρώτο κόμμα στην Κρήτη δεν μπορεί είναι κόμμα τυφλής αγανάκτησης , είναι κόμμα διαταξικού δυναμισμού και εξωστρεφούς βλέμματος έστω και ακουσίως.
Η επερχόμενη Σαμαρική διακυβέρνηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ   τις φυσιολογικές του αγκυλώσεις παραπάνω από ότι αυτές υπάρχουν. Με την έννοια αυτή το αποτέλεσμα αποτελεί μια συνολική υπαναχώρηση. Κάνει όλα τα κόμματα να εκφραστούν με την πιο πρωτόλεια γλώσσα τους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν πρώτο κόμμα θα γινόταν left liberal από ανάγκη, ενώ τώρα με αντιπολίτευση copy paste από την Πλατεία και τον Αμυρά μπορεί να ηγεμονεύσει εύκολα καταπνίγοντας μετά το ΚΚΕ , την Ανταρσύα   και την Δημαρ.

Η ιστορική καμπή δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση αλλά αν μπορέσει να κάνει παραγωγική αντιπολίτευση αντιγράφοντας τις πιο προωθημένες  πλευρές μιας ζώσα κυβερνώσας  αριστεράς πχ στην Brazilia  παρά τις πετρελαϊκές τελετουργίες στο Carakas.
Η Δημαρ έχει ένα αντίστοιχο δίλημμα .Η ιστορική της " αποστολή " την οδηγεί στην κριτική υποστήριξη μιας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" . Χωρίς μια τέτοια κίνηση το όλο εγχείρημα της ακυρώνεται. Εδώ όμως θα παιχτεί και ένα παιχνίδι της συγκυρίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευθεί με μια θεματολογία σκληρού αντιμνημονίου , μακριά από τις γόνιμες λεπτεπίλεπτες αναθεωρήσεις του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο εκλογών,   τότε προφανώς θα αποδυναμώσει την Δημάρ ασκώντας μια τυπική λαϊκιστική κριτική από τα " αριστερά" .Ταυτόχρονα όμως έτσι ο Σύριζα θα υπονομεύσει την οποιαδήποτε προοπτική του να γίνει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε βασιζόμενος σε μια έντιμη παραγωγική διγλωσσία ,περίτεχνων ταξινομήσεων μεταξύ καταγγελιών , αναδιαπραγματεύσεων , αποσιωπήσεων, διαφορών μεταξύ γραπτών και προφορικών προγραμμάτων κλπ. Αν επιλέξει την αδρή διάλεκτο Στρατούλη Λαφαζάνη για να πλήξει μια κυβερνώσα Δημάρ , τότε έχει ανοίξει διάπλατα την  πόρτα να τον πλήξουν οι Ανεξελ αλλά και ΧΑ με παραφθορές της ίδιας διαλέκτου.

Μια έντιμη καθαρή συμμετοχή της Δημαρ σε μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια σωτηρίας, μέσω ενός ιστορικού συμβιβασμού είναι πολύ παραγωγική. Το σκηνικό θα γίνει παραγωγικότερο αν ο Τσίπρας αντλήσει από την παρουσία του ως Ευρωπαίου πολιτικού, από την παρουσία του στο CNN , τους FT και απομακρυνθεί από τις κολακείες των χρυσαυγιτικών βοριδικών τοπικιστικών κινημάτων " έξω από την αυλή μου" .Τότε όλα μπορούν να γίνουν ξαφνικά πιο ελπιδοφόρα. Στην αντίθετη περίπτωση η βαλκανική μεσανατολική μας μοίρα μας γνέφει με την γνώριμη εξωτική σαγήνη της για να μας καθηλώσει στην ολοκληρωτική ναρκισσιστική αυτοκαταστροφή.
Εικόνα:http://www.biljanaunkovska.si/

19 comments:

Anonymous said...

left division

Μετά τη δεύτερη αγωνιστική των play off της πρώην Β εθνικής η ομάδα του Πλατανιά Χανίων (παραθαλάσσιο τουριστικό προάστειο της πόλης) διατηρεί βάσιμες δυνατότητες ν' ανέβει στην κορυφαία κατηγορία.

Το πρακτικό πρόβλημα που δημιουργεί η προοπτική να πάρει μέρος για πρώτη φορά χανιώτικη ομάδα στην Α εθνική, έχει να κάνει με την ακαταλληλότητα των γηπέδων της περιοχής να φιλοξενήσουν αγώνες της μεγάλης κατηγορίας (εθνικό στάδιο, γήπεδο Πλατανιά, Περιβόλια.

Βρες μου κάτι πιο παράλογο από το απίστευτο γεγονός ότι σ΄ένα αστικό κέντρο 130.000 κατοίκων (υπερδιπλάσιοι το καλοκαίρι) σε μια χώρα που πρόσφατα οργάνωσε ολυμπιάδα, την πιο ''ευρωπαϊκή'' σε οικονομικούς δείκτες περιφέρεια και μια πόλη που οργανώνει διεθνές μίτινγκ στίβου να μην υπάρχει μια ποδοσφαιρική (κι όχι μόνο) εγκατάσταση στοιχειωδώς υποφερτή.

Αν η ομάδα καταφέρει τελικά ν' ανέβει μάλλον θα χρειαστεί να μετακομίσει σε Ηράκλειο ή Ρέθυμνο για να δίνει αγώνες, είτε να γίνουνε οι γνωστές νεοελληνικές εκπτώσεις ... για το καλό της ομάδας ...

Το ερώτημα που γεννάνε αυτές οι σκέψεις έχει να κάνει με το αν υπάρχει περίπτωση σ' αυτή τη χώρα να αρχίσουμε κάποτε ν' αντιλαμβανόμαστε το τι είναι συλλογικά αναγκαίο με όρους πραγματικά left liberal. Προσωπικά δεν αισιοδοξώ ιδιαίτερα.

Σου θυμίζω ότι ο κορυφαίος χανιώτης ποδοσφαιριστής μέχρι σήμερα παραμένει ο πραγματικά σπουδαίος Γιάννης Δαμανάκης από τα καλύτερα ανυντικά χαφ που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΣΠΙΘΑΣ said...

"Στην αντίθετη περίπτωση η βαλκανική μεσανατολική μας μοίρα μας γνέφει με την γνώριμη εξωτική σαγήνη της για να μας καθηλώσει στην ολοκληρωτική ναρκισσιστική αυτοκαταστροφή."

ΣΠΙΘΑΣ said...

Σωστός.
Χαίρε, Γιάννη!

Left Liberal Synthesis said...

Left Division
Συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας η Κρήτη είναι η πιο δυναμική.
Η επικράτηση του Συριζα αντιστοιχεί σε δημοτικό επίπεδο , σαν να εχει επικρατήσει στα "βορεια προάστια".
Αυτό σημαίνει εντολή διακυβερνησης οχι εντολη διαμαρτυρίας.

Left Liberal Synthesis said...

Σπιθα
Τα λεμε

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι τελευταίες αναλύσεις σου LLS αλλά έχω μια απορία: υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταμορφωθεί σε left liberal και αν ναι ποιες είναι αυτές?

Κωνσταντίνος

Left Liberal Synthesis said...

Κωνσταντίνε

Όλη η ενδιάμεση προεκλογικη εκστρατεία του Σύριζα είχε στοιχεία μιας πολυ επιμελημένης μετατόπισης πρός Left Liberal θέσεις.
Αυτη όμως η μετατόπιση έγινε ανομοιόμορφα και ανάλογα με το ακροατήριο
Πχ
Όλος ο κόσμος άκουγε προφορικά τον Τσίπρα να " φορολογεί" τους εφοπλιστές αλλα κανεις δεν πρόσεξε οτι στο αναθεωρημένο πρόγραμμα αυτο δεν ήταν προαπαιτούμενο, αλλά δυνητικό αποτέλεσμα συναίνεσης μετα απο διάλογο για μια εθνική πολιτικη ναυτιλίας.
Υπήρξε μια ασάφεια και πολυγλωσία που για μένα ήταν το θετικό σημείο της Νέας φυσιογνωμίας του.
Όσο η πιθανότητα κυβέρνησης μεγάλωνε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν πιο ευέλικτος.
Η γνώμη μου είναι πως ακούσια χωρίς να μπορει να το χωνέψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και δεν είναι Left Liberal , τον περιμένουν διαψεύσεις που μπροστά τους ο Γαπ θα μοιάζει ευνοημένος της μοίρας.

Anonymous said...

Γιάννη, υπάρχουν διάφορες αναγνώσεις πάντως για το αποτέλεσμα στην Κρήτη και η μία είναι το ανέκδοτο που διάβασα σήμερα:

"Ο Σήφης παντρεύεται..! Ο κρητίκαρος ο Σήφης γυρνάει σπίτι και λέει στην μάνα του.
-Ορέ μάνα αποφάσισα να παντρευτώ
-Ίντα μου λες καμάρι μου και ποια παίρνεις;
-Μάντεψε ορέ μάνα
-Παίρνεις την Κατερίνα του Μαυράκη;
-Όχι μάνα
-Την Ελενίτσα του Κατσανεβάκη ;
-Όχι μάνα
-Την Μελπομένη του Παπαδάκη;
-Όχι μάνα
-Ε ποια παίρνεις ορέ;
-Τον Μανούσο του Καπετανάκη
-Ίντα μου λες και με πικραίνεις ορέ, αυτός είναι νεοδημοκράτης!!"

Επίσης, έχοντας ζήσει στην Κρήτη (αλλά όχι σε άλλη ελληνική επαρχία για να μπορώ να συγκρίνω) έχω συμπεράνει πως οι πελατειακές σχέσεις είναι εγκαθιδρυμένες σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό (και μιλάω τόσο για καθημερινές συναλλαγές -εφορία, ίκα κλπ - όσο και για χρήση μέσου για πιο "σοβαρές" υποθέσεις. Δεν αναφέρομαι στη μεσοκρατία, διαφθορά και το πελατειακό σύστημα της επιχειρηματικότητας γιατί δεν είμαι σε θέση να μιλήσω με στοιχεία). Το ερώτημα για το αν η κατάσταση αυτή είναι αυξημένη στην Κρήτη ή είναι τουλάχιστον σε ίδια επίπεδα με άλλες επαρχιακές περιοχές (που το θεωρώ αναμενόμενο λόγω μικρότερων κοινωνιών όπου όλοι αλληλογνωρίζονται) το θέτω προς απάντηση.

Βάλε πάντως κι ένα επιπλέον στοιχείο την περηφάνεια των Κρητικών που εδώ πιθανώς μεταφράζεται σε "έχουμε γερμανική κατοχή" και άλλα συναφή...

Συνοπτικά, αμφιβάλλω αν η επικράτηση του σύριζα στην Κρήτη σχετίζεται με την "Ευρωπαϊκή της δυναμική" και μου φαίνεται πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα του "Δεν ψηφίζω δεξιά", της "πατριωτικής" λογικής που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό ο σύριζα (όπως και ο καμένος) η οποία πιθανό να συντονίζεται με την οπτική των κρητικών και του "δε θέλω να αλλάξει τίποτα" που εκφράζουν οι insiders.

Κωνσταντίνος

Left Liberal Synthesis said...

Κωνσταντίνε
Θέλω να διευκρινήσω ότι η "Ευρωπαικότητα" της Κρήτης είναι πάντα σχετική.Η δημπγραφία της Κρήτης είναι πολυ ενδιαφέρουσα, χωρίς την τρομερή διαρροή νέων που γίνεται αλλού.
Δεν υποτιμώ τις αντιφάσεις, αρχαικότητες, τοπικισμούς της Κρήτης που είναι πολυ δυνατοί, αλλά η Βαυαρία, η Βαλωνία η Κορσική , η Σαρδηνία πάσχουν εξίσου από σχετικές αρχαικότητες.
Θετεις μια σοβαρή παράμετρο αλλά άραγε είναι μόνο αυτό;Γιατί δεν είδαμε το ίδιο φαινόμενο σε παραδοσιακές κεντροαριστερες περιφέρειεσ πχ νησιά ανατολικου αιγαίου.
Το ζήτημα μου είναι ότι ίσως παρά και ίσως 'εναντίον την κυρια αφηγηση του ο Συριζα γίνεται ένα κόμμα κεντροαριστερό φιλελεύθερο "παραγωγικής" ανασυγκρότησης, ενώ το ίδιο αυτοκατανοείται ως "ριζοσπαστικό αριστερό".
Ουσιαστικά αυτο είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα. Οι κομματικές εκφράσεις, οι κοινωνικές ροες οι ιδεες κινουνται ασύμμετρα χωρίς ταυτίσεις.Αυτό είναι και μια πηγη αισιοδοξίας αν θελεις.

MLOG said...

@LLS
1)Παραθέτω απόσπασμα από το Left.gr, επίσημο συριζοσάιτ "Μετά από την πρωτιά της ΝΔ (...) υπήρξε μια μεγάλη σιωπή, από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά σχετικά με το de facto επίδικο των εκλογών, την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Μέχρι σήμερα το πρωί η Ελλάδα είχε μόνο «συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια» για τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου απουσίαζε ηχηρά, μέχρι η διεθνής αυλαία να πέσει, και οι προβολείς να φύγουν από τη χώρα μας, οπότε έγινε και η αναγγελία περί αναδιαπραγμάτευσης η οποία φαίνεται να είναι εσωτερικής κατανάλωσης.
Η ΝΔ βαρύνεται από την ιστορική και επιτακτική ευθύνη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την Ελλάδα, όπως είχε διαμορφωθεί στην Ευρώπη υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκεια και τη θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντ. Σαμαράς οφείλει να πράξει το έλασσον, να εξαργυρώσει δηλαδή σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις την διάρρηξη του νέο-φιλελεύθερου μπλοκ λιτότητας, στηριζόμενος στις δηλώσεις ευρωπαϊκών και διεθνών παραγόντων (Τς. Νταλάρα, Ζ.Κ. Γιούνκερ, επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία ) που έκαναν συνεχείς εκκλήσεις για χαλάρωση των ρυθμών του Μνημονίου.
Διότι είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «εκβιάστηκαν» σε αλλαγή πλεύσης από τη στιγμή που η οργή του κόσμου μεταφράστηκε σε πολιτικό γεγονός με την διεκδίκηση μιας κυβέρνησης αριστεράς, με κυρίαρχο μοχλό το ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό επέδρασε καταλυτικά τόσο για την ατζέντα των μνημονιακών κομμάτων, εξ’ ου και η αναφορά τους σε «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλήφθηκε ότι πλέον στην Ελλάδα πίσω από οποιαδήποτε μνημονιακό κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει μια ουσιαστική αντιπολίτευση.
Σε αυτή τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αλλάξει το σκηνικό, όπου διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση. Δεν ζητά κανείς από τον κ. Σαμαρά να γίνει κάτι που δεν είναι, δηλαδή εκφραστής των λαϊκών αναγκών για μια αξιοπρεπή ζωή. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την πολιτική του μνημονίου, ότι δεν πρόκειται πάρει τα βάρη από τους φτωχούς και να τα ρίξει στους πλούσιους. Αυτό που απαιτούμε είναι να αξιοποιήσει όσα ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες κατέκτησε και μετέτρεψε σε λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές της 17ης Ιούνη, για την αλλαγή των εγκληματικών όρων του Μνημονίου."
Δεν ξέρω για λεφτ λιμπεραλ μετατόπιση αλλά πρωτόλεια αντιπολιτευτική γλώσσα δεν θα την έλεγες!

2)Ο Κουβέλης φαίνεται να βάζει βέτο για συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό και την καταστολή.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1533608
Τού βγάζω το καπέλο! Επιτέλους ένα γνήσα φιλελεύθερο πρόταγμα. Η ενότητα τής αριστεράς θα προκύψει από σύγκλιση δημαρ-ρόζας-κόκκινου :)

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
Κατα την γνώμη μου η πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς διακίνησης ιδεων , στον Σύριζα, είναι το ενδιαμεσο των δυο εκλογών.

Το κριτήριο μου δεν είναι η "συνέπεια" αλλά αντιθέτως η γονιμότητα σε συνθεσεις, η αυθεντική αναζητηση υβριδικότητας.

Με αυτό το κριτηριο βρήκα τον Συριζα σε μια γόνιμη κατευθυνση η οποία έχει όμως αλυτα ζητήματα ακόμα.

Δεν μπορω να επεκταθώ ,αλλά στο ιδεολογικό επίπεδο υπάρχει ακόμα αμηχανία. Το άγγιγμα της κυβερνησης δεν είναι απλό, και θέλει μια άλλη προσεγγιση.Επιτρεψε μου να την ονομάζω Left Liberal,αλλά είναι δευτερεύων ο ορος.
Η προσέγγιση μου είναι να βοηθησουμε τον Συριζα να αφομοιώσει μια νεα πολυπρισματική ταυτοτητα, που δεν είναι τυπικά μια "υπαναχωρηση ρεαλισμου".
Το αποσπασμα που παραθετεις είναι οντως επεξεργασμένο.
Η αρχιτεκτονικη που δημιουργείται για μένα είναι αναπάντεχα καλή. Μια κυβερνητική Δημαρ και ένας μη λαικιστικός Συριζα έχουν μόνο να προσθεσουν αξία.

MLOG said...

1)κυβερνητική δημαρ; μάλλον μόνο ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει.Eίδωμεν
2)αυθεντική αναζητηση υβριδικότητας:syriza means diferent things to different people!
3)Λαικισμός;όχι. Αμηχανία; ναι
Asked about strategy after Sunday's election, Tsipras signaled that Syriza would not call its supporters onto the streets to protest against the austerity measures. The bloc of 12 leftist groupings would instead focus its energy on creating "a shield of protection for those on the margins".
"Solidarity and resistance are both important, but right now solidarity is the most important," he said.
ΠΗΓΗ:http://www.reuters.com/article/2012/06/19/us-greece-election-tsipras-idUSBRE85I13820120619
"το ΕΑΜ μας έσωσε απ'την πείνα θα μας σώσει κι από______"(συμληρώστε το κενό)
Άλυτα ζητήματα, όντως.

ΥΓ Το rednotebook είναι υποδειγματικό για το προς τα που πρέπει να κινηθεί η υπόθεση, νομίζω.

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
Συμφωνούμε
Όσο για το RedNoteBook έχω μόνο λόγους δημόσιου επαίνου .Είχε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει γραπτά και ραδιοφωνικά , χωρίς κανενός είδους προσυνενόηση , ατόφιες απόψεις του διαχειριστή του ιστολογίου, εν γνώσει της ιδιαίτερης οπτικής του LLS.

MLOG said...

Το RedNoteBook προωθείται "κεντρικά" από σύριζα. Γαβριήλ Σακελλαρίδης: (...)μετά από μακρά προεκλογική περίοδο που κυριάρχησε η λάσπη και η συκοφαντία μέσω των ΜΜΕ, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Μπορεί, σε σχέση με το μέγεθος της επίθεσης που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, η επίπτωση να ήταν σχετικά μικρή, όμως σίγουρα μας κόστισε την πρώτη θέση. Μπορεί μετά τις κινητοποιήσεις των πλατειών του περασμένου καλοκαιριού να εξουδετερώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ισχύς των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά σίγουρα δεν αδρανοποιήθηκε. Από εδώ και πέρα πρέπει να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού θεματικού κινήματος, το οποίο θα βάλει στο στόχαστρο τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως φερέφωνα συμφερόντων, έτσι ώστε να γνωρίζουν πως ό,τι πράττουν δεν το πράττουν με το αζημίωτο. Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, πρέπει να στηριχθούν υλικά και πολιτικά τα δικά μας ΜΜΕ, όπως και η πρωτοποριακή παρέμβασή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παραδειγματική η δουλειά στο left.gr και το rednotebook.gr)"

Το κεντρικά αναφέρεται σε: κοκκινοπράσινο συνασπισμού, ΑΚΟΑ, ρόζα, κόκκινο, Δρίτσας κλπ(=ΑΝΑΣΑ+). Αυτή η κατεύθυνση κυριαρχεί στο σύριζα. Και όχι ο... νομισματικός δρόμος προς το σοσιαλισμό (=λαφαζανίστας+)

ΛΟΛ Το βράδυ τών αποτελεσμάτων φίλος παλιός λαμπράκης ανεφώνησε "αυτό το κνιτόπαιδο ο Τσίπρας σαν κουκουεεσωτερικού μιλαει. Μπράβο!"

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
H επιτυχία της ΝΕΤ το βραδυ των εκλογων έδειξε πως κάτι αλλαξε στη δυνατοτητα τωμ ΜΜΕ να διαμορφωνουν γνώμη.
Οσο για τον Τσιπρα σωστός ο φίλος σου....

vasilis said...

ΛΟΛ Το βράδυ τών αποτελεσμάτων φίλος παλιός λαμπράκης ανεφώνησε "αυτό το κνιτόπαιδο ο Τσίπρας σαν κουκουεεσωτερικού μιλαει. Μπράβο!"

η πρωτη φορα που αντεξα να τον ακουσω.

Left Liberal Synthesis said...

Vasilis
Μάλλον θα τον ξαναντέξεις.Ως γνωστόν τα ράσα ( του 27 % ) κάνουν τον παπά (τον κουκουεσωτερικού)

Anonymous said...

ΔΗΜΑΡ

Η καλυτερη συνοψη
απο το βλογ του τεκι............
http://www.techiechan.com/?p=1729
Στην ουσία η δημαρ ΠΦΚ θα λειτουργήσει ως αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να σώσει κανέναν παππού από βέβαιο θάνατο, να στείλει στο δικαστήριο κανέναν χρυσαυγίτη που το παράκανε και δολοφόνησε 3 αφγανές αντί να μαχαιρώσει έναν στο τσακίρ κέφι (αλλά όχι απειλητικά για τη ζωή του, να μια στο μπούτι του έριξε) και διάφορα παρόμοιες παρεμβάσεις διακοσμητικού τύπου που στόχο θα έχουν περισσότερο την προσωπική ψυχανάλυση των μελών της δημάρ ΠΦΚ, που δεν θα αντέχουν να ευημερούν σ’ έναν τόσο βάρβαρο κόσμο.

Η πλάκα είναι πως η κοσμοαντίληψή τους, ενώ ακούγεται εντελώς βδελυρή στις ελληνικές πολιτικές συνθήκες, είναι στην ουσία η “σοσιαλιστική” κοινωνική συμφωνία της γερμανίας κυρίως και της γαλλίας δευτερευόντος. Ναι θα έχουμε ανισότητες, ναι θα έχουμε σκληρό καπιταλισμό, αλλά διάολε δεν αντέχουμε να πεινάνε οι άνθρωποι στο δρόμο. Η δημαρ ΠΦΚ θα ήθελε πολύ να ζει στη γερμανία ή τη γαλλία, να πίνει τα κρασάκια της και να καπνίζει τα πούρα της συζητώντας για τον πολιτισμό και τα δικαιώματα των γυναικών στη νότια αλγερία.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Εύστοχο και έξυπνο όντως
Μόνο που περιπου τα ίδια έχω δει σε κείμενο κριτικής από τα "αριστερά" προς τον Συριζα.
Η ψυχαναλυτική παιγνιώδης διάθεση είναι διασκεδαστική αλλά και ολιγον δικοπο μαχαίρι.