Thursday, January 10, 2013

Χίλιες μονάδες.


 
 
Σε μια από τις συνήθεις συμπτώσεις που μόνο οι εμμονικοί αριθμολόγοι θα έδιναν αξία, τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα spread ταυτίζονται στο ψυχολογικό όριο των χιλίων μονάδων. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μια σαφή βελτίωση κάποιων "αριθμών" οι οποίοι αντιστοιχούν σε αλλαγές οικονομικών δεδομένων.

Το λεγόμενο μέτωπο της εθνικής σωτηρίας, μπορεί να επαίρεται ότι έχει μικρές επιτυχίες , ενώ το λεγόμενο αντιμνημονιακό πλέγμα δεν μπορεί να επαναλαμβάνει το διπλό επιχείρημα ότι το μνημόνιο συντρίβει την κοινωνία και διαλύει το Ευρώ. Οι χίλιες μονάδες μπορεί και να επιβεβαιώνουν τον Αλαβάνο: το Ευρώ είναι μια χαρά , αλλά μπορεί να διαλύσει την κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μην αποκλείσουμε το ΧΑ στις 2000 μονάδες, τα spread στις 350 και την ανεργία στο 40%.Ας ονομάσουμε τη συνθήκη 2000/350/40

Έχω την γνώμη ότι η συνθήκη αυτή μπορεί να γίνει πχ 2000/350/10 αν ο Σαμαράς κάνει κάτι που η τρέχουσα θεωρία ,ρητά αποκλείει: Να ταυτιστεί με μια επιχείρηση σύγκρουσης με την ελληνική ολιγαρχία.
Οι τρέχουσες συλλήψεις της συγκυρίας, εν πολλοίς ,χαρτογραφούν τους πολιτικούς εκπροσώπους των αστικών κομμάτων ως απ' ευθείας διαμεσολαβητές συμφερόντων με τον κωδικό όρο "διαπλοκή". Σύμφωνα με τη άποψη αυτή οι πολιτικοί μοιράζουν πόρους στους ολιγάρχες και αυτοί τους προστατεύουν μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ.Η σύλληψη αυτή οδηγεί αυτομάτως στην προτεινόμενη λύση: ένα πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας θα αποκαλύψει τον εγγενή, οργανικό σχηματισμό μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. Αν αποκαλυφθεί ότι η ροή των πόρων σχετίζεται με τις πολιτικές αποφάσεις προστασίας της πλουτοκρατίας τότε ο πολιτικός συσχετισμός θα δυναμώνει υπέρ της αριστεράς. Στην καθομιλουμένη :ο Σαμαράς είναι κυβέρνηση των συμφερόντων των λίγων ή η συνθήκη 2000/350/10 είναι δυνατή μόνο με κυβέρνηση Σύριζα plus.
Μπορούμε όπως να επεξεργαστούμε την υπόθεση ότι ο Σαμαράς μπορεί να κάνει την έκπληξη; Δηλαδή, να συγκρουστεί με τις κατεστημένες δυνάμεις του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού;
Υποστηρίζω ότι αυτή η προοπτική είναι σοβαρή ίσως και μονόδρομος .Η προοπτική δεν συνιστά ανατροπή αλλά φυγή προς τα εμπρός που έχει ο αστικός σχηματισμός. Το εγχείρημα έχει τη μορφή ιστορικού ενδεχόμενου , ενός ανοικτού στοιχήματος, το οποίο όμως έχει την εξής παραλλαγή: Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ο παρεοκρατικός καπιταλισμός θα παραμείνει ως εξαίρεση, ως δευτερέουσα μορφή ενός πιο ανοικτού παιγνίου. Στην προοπτική αυτή η κύρια αφήγηση για την κρίση μπορεί να αποκτήσει μια άλλη μορφή από το "μαζί τα φάγαμε" και να διατυπωθεί ως : η διαπλοκή " μας παρέσυρε " σε λάθη.Η προοπτική θα πρέπει να κατανοηθεί ως μεσοπρόθεσμη διαδικασία παρά ως δραστική αλλαγή με συμβολικά σημεία καμπής.

Κανένα πραγματολογικό υλικό της συγκυρίας δεν συνηγορεί σε μια τέτοια γνωμάτευση:
Siemens, Lagard, Mega (Δάνειο) είναι κωδικές ονομασίες αρχετυπικών διαδικασιών που υποτάσσουν την πολιτική στην οικονομία : η πεμπτουσία του κλειστού συντεχνιακού νεοελληνικού καπιταλισμού. Είναι δυνατόν μια πολιτική εξουσία που στηρίζεται στους κλασσικούς account managers
του οικονομικοπολιτικού πελατολογίου ΝΔ , Πασοκ να αποκηρύξει το πελατολόγιο και να μετατραπεί από απλούς διαχειριστές χρηματοροών σε στρατηγικούς διαμορφωτές ενός πιο ανοικτού παιγνίου; Η υπόθεση μοιάζει κατ' αρχάς σαν θαύμα του Αγίου Φανουρίου ωστόσο επειδή κατά λάθος γίνονται θαύματα ας δούμε μερικές προκείμενες του προβλήματος.


1.-Η απονομιμοποίηση του καρτέλ

Η κρίση συνιστά μια αποτυχία των οικονομικών δυνάμεων που συνιστούν το κλειστό καρτέλ της χώρας. Αν και η ιστορία δεν είναι γεμάτη από παραδείγματα από κατόχους know how πολιτικής εκπόρνευσης οι οποίοι να περιμένουν καρτερικά την εκπαραθύρωση τους, ωστόσο δεν είναι κενή από παραδείγματα όπου οικονομικοί παίκτες μεταμορφώνονται και προσαρμόζονται σε νέα πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Εκτός από τους συμμετέχοντες στο κλειστό πάρτυ του Μαξίμου, ο αστικός σχηματισμός έχει να δείξει επιδόσεις εξωστρέφειας σε ανταγωνιστικούς τομείς. Η ελληνική ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι αυτή η δεύτερη όψη του ελληνικού αστισμού δεν έχει τις ιδεολογικές και ηθικές βάσεις για να επιβάλει μια αναγεννησιακή διάσταση και σκιάζεται από τον όγκο της κλεπτοκρατίας. Το θεμελιακό όμως είναι ότι υπάρχει το κρίσιμο μέγεθος για να πυροδοτήσει μια εκκίνηση. Το ιδεολογικό περιβάλλον με την επικράτηση της έννοιας κλειδί της "παραγωγικής ανασυγκρότησης" εντός ή εκτός μνημονίων , δημιουργεί ένα ευνοϊκό χώρο για την ανάπτυξη μιας ιδεολογίας της παραγωγικής εξωστρεφούς Ελλάδας. Οι κοινωνικές αστικές δυνάμεις αυτής της εξωστρέφειας δεν είναι αμελητέες.

2.-Η φύση της Συριζαικής πρόκλησης
Η Συριζαική πρόκληση συνιστά ευρύτερο ιστορικό γεγονός το οποίο εμπεριέχει μια εσωτερική πλευρά μιας ακούσιας προοπτικής: ενώ η γραμματεία, η ιστορική ιδεολογική προέλευση του χώρου είναι τυπικά κριτική προς τον οικονομικό φιλελευθερισμό , ουσιαστικά είναι φορέας μιας δυναμικής ανοίγματος, διεύρυνσης του επιχειρηματικού παιγνίου. Με μια έννοια ο Σύριζα γίνεται ακούσια και παρά την βούληση των περισσότερων ρευμάτων στο εσωτερικό του, φορέας τυπικής φιλελευθεροποίησης της οικονομικής πλοκής. Η ουσία του οικονομικού του λόγου, η φύση των ενστάσεων του Σύριζα παραπέμπουν σε ένα σαφή φιλελευθερισμό χωρίς όνομα: ένας ενοχικό left liberal project.Αν δεχθούμε ότι οι πολιτικές συγκρούσεις δεν έχουν τη μορφή διελκυστίνδας αλλά τη σύνθετη μορφή των μηχανισμών της ωρολογοποιίας με τους πολλαπλούς μοχλούς, τότε η Συριζαική πίεση τελικά ωθεί προς φιλελευθεροποίηση παρά προς καρτελοποίηση. Η εύλογη παρατήρηση ότι ο Σύριζα είναι θεμελιακά κατά των ιδιωτικοποιήσεων παραγνωρίζει το γεγονός πως για οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση η αντίρρηση θα δομηθεί ως έλεγχος του καρτέλ των υποψηφίων αγοραστών , δηλαδή θα γίνεται αναγκαστικά από την φιλελεύθερη οπτική.Για τις ιδιωτικοποιήσεις η ουσιώδης αντίρρηση δεν είναι του Σύριζα αλλά του ΚΚΕ το οποίο είναι υπέρ του καθεστώτος " μη εταιρικών δημοσίων υπηρεσιών" .Στην πολιτική ρητορεία του Σύριζα για δημόσια επιχειρηματικότητα ,η λέξη κλειδί είναι η επιχειρηματικότητα καθώς ευρίσκεται στον αντίποδα μιας υποτιθέμενης οικονομίας εκτός του "νόμου της αξίας".

3.-Η αμφίπλευρη δομή των μνημονιακών πολιτικών

Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πανίσχυρες νομικές δεσμεύσεις. Η φύση του κομματικού ανταγωνισμού έχει υποβαθμίσει την ουσία των αντικαρτέλ ρυθμίσεων που επιβάλουν τα μνημόνια εις βάρος και παρά την θέληση των εκάστοτε διαδρομιστών του Μαξίμου. Από τυπική άποψη τα μνημόνια δημιουργούν ένα κύμα διεύρυνσης του ανταγωνισμού στο χαμηλό επίπεδο (κλειστά επαγγέλματα) .Στο υψηλό επίπεδο, οι ρυθμίσεις στις τράπεζες έχουν ένα σαφές στοιχείο κατασκευής ολιγοπωλίου αλλά αυτό σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά και αν ακόμη δεχτούμε την άποψη ότι στο νέο κεντροποιημένο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν οι οργανικοί μηχανισμοί διαπλοκής, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το εγχώριο πλέγμα θα μεταφερθεί αυτούσιο, άφθαρτο στο υψηλότερο επίπεδο. Το ελληνικό καρτέλ θα έχει θύματα. Εκτός του τραπεζικού τομέα τα μνημόνια έχουν μια ρητή κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης. Επομένως το ισχυρό δεσμευτικό πλαίσιο είναι ισχυρό.

4-Η εσωτερική υποτονικότητα

Αν υιοθετήσαμε το τυπικό "μηχανικό" κριτήριο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν περνάει άσχημα. Με τη λήξη της εμβληματικής απεργίας στην Χαλυβουργική, τη δια περιπάτου επιχείρηση Ξένιος Δίας, την ακαριαία ακύρωση των καταλήψεων υπό την καθαρά συμβολική δυσανεξία του Σύριζα , η κυβέρνηση δείχνει να μη δυσκολεύεται ιδιαίτερα λόγω ενός μαχητικού κινήματος στους δρόμους. Η χαρτογράφηση της κοινωνικής ψυχολογίας είναι πέραν των ικανοτήτων του ιστολογίου, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας ευρείας αναμονής η οποία λειτουργεί ως επωαστήρας: Κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και σκιά για γονιμοποιήσεις όχι στο άγονο έδαφος της "κεντροαριστεράς" αλλά στο προνομιακό πεδίο της κορυφής της πυραμίδας.

5-Η ιστορική ενδεχομενικότητα

Είναι δυνατό ένας τυπικός άχρωμος, περιορισμένης εμβέλειας δεξιός πολιτικός που κατέγραψε το εξευτελιστικό 17 % να κάνει τέτοιο άλμα ; Χμ...Στατιστικά η πιθανότητα υπάρχει και είναι ισοδύναμη με την πιθανότητα η ΑΕΚ να κάνει δέκα νίκες σερί. Ωστόσο η ιστορική παρακαταθήκη του γεννήτορα της ΝΔ έχει στοιχεία αυτονόμησης από τις αντίστοιχες ιστορικές δεσμεύσεις. Περαιτέρω είναι άγνωστο τι είδους συνειδησιακές διαδρομές μπορεί να χαράξει η αστική καταγωγή του Σαμαρά.

Υπάρχουν λοιπόν εξωτερικές συνθήκες οι οποίες , εκ των υστέρων , θα μπορούσαν να εξηγήσουν μια μεταμόρφωση.


Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες

Θα είχε ενδιαφέρον όμως να συνεχίσουμε την υπόθεση εργασίας στην εξής διάσταση: Αν μια τέτοια ιστορική μεταμόρφωση γίνει (ως γεγονός ενός τετελεσμένου μέλλοντα) ποια θα ήταν τα πρόδρομα φαινόμενα , ως ίχνη του παρόντος που θα έπρεπε να παρατηρούμε στον ενεστώτα χρόνο. Δηλαδή θα μπορέσουμε να παίξουμε με τη μηχανή του χρόνου πιστοποιώντας το γεγονός στο μέλλον και μετά να παρατηρήσουμε τις δυσδιάκριτες λεπτομέρειες δίπλα μας σήμερα;
Η λιτότητα στην επικοινωνία.-Ο Σαμαράς έχει μια αξιοπρόσεκτη λιτότητα στην επικοινωνία του, η οποία του επιτρέπει να έχει την ευχέρεια πολλαπλών κινήσεων στο μέλλον. Οι ρητές δεσμεύσεις του για το μέλλον είναι ελάχιστες.
Η στοχοποίηση του καρτέλ από την Εσπερία.-Η συχνότητα δημοσιευμάτων αναφορών υποδείξεων από ισχυρούς διαμορφωτές γνώμης στη Δύση για τους ολιγάρχες είναι αξιοσημείωτη και πάντως μεγαλύτερη από ποτέ.

Το διαφαινόμενο άνοιγμα στις ιδιωτικοποιήσεις.-Οι προσημάνσεις για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις σηματοδοτούν μεγάλο άνοιγμα σε νέους παίκτες

Η λουμπενοποιημένη κριτική προς Σύριζα.-Ο σαφής αλλά μη ονομαζόμενος φιλελευθερισμός του Σύριζα, βραχυκυκλώνει την κυβέρνηση. Ο εντοπισμός της κριτικής σε διάφορες "Αμαλίες" προδίδει άγχος για την υποκλοπή και οικειοποίηση μιας κοινής ατζέντας και όχι συνεπή πολιτική για ρήξη και σύγκρουση στα πραγματικά επίδικα.

Οι χίλιες μονάδες λοιπόν μπορούν να σημάνουν μια τομή. Αν ο Σαμαράς παραμείνει ένας παρερχόμενος διαχειριστής του Καρτέλ τότε επιφυλάσσει στον εαυτό του την τύχη του προκατόχου του και ένα εφιαλτικό μέλλον , ως πρωθυπουργό, στον επερχόμενο Τσίπρα. Αν όμως τολμήσει τότε θα διευκολύνει τον επερχόμενο Τσίπρα που θα βρει  μια πιο ανοικτή οικονομία σε ανοδικό κύκλο, αλλά θα έχει επιτελέσει ένα έργο αντάξιο της αστικής καταγωγής του και ίσως έχοντας την μοίρα της Αεκ  να κάνει δέκα νίκες σερί……..



Εικόνα:

http://www.thousandislandslife.com/BackIssues/Archive/tabid/393/articleType/ArticleView/articleId/117/Thousand-Islands-Life-Future.aspx

 

 

18 comments:

augusto pinochet said...

left liberal και μαλακίες... πιο κολλεκτιβιστής πεθαίνεις!

Left Liberal Synthesis said...

Easy Augusto, easy my boy......

Μανώλης said...

Βέβαια, όπως έχω υπονοήσει και άλλοτε, υπάρχει η ακόμα πιο σοβαρή περίπτωση- πιθανότητα της "βουλγαροποίησης" ή "κοσσυβοποίησης", είτε με Σαμαρά είτε με Τσίπρα...

Μανώλης said...

θέλω να πω ότι όλα αυτά που λες μπορεί να ισχύοουν, στην προϋπόθεση ότι θα επέλθει όντως ανοδικός κύκλος στην οικονομία και ότι το άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι "λελογισμένη" και όχι στυλ Μπόρις.....Δύσκολες οι προϋποθέσεις!

Left Liberal Synthesis said...

Μανώλης
Συμφωνούμε
Αν ο Σαμαρας παραμείνει αιχμαλωτος των Lobbies τότε το Κοσοβο είναι το μέλλον μας
Ωστόσο το θεωρώ λιγότερο πιθανό
Κλειδί θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις
Αν το Καρτελ με μεταμφιέσεις καταλάβει τους στρατηγικούς τομείς, τότε τα πράγματα δισκολεύουν
Η περιπλοκή γίνεται μεγάλη στην περίπτωση αυτή γιατί τότε μια κυβέρνηση Τσιπρα και το Καρτελ απέναντι σημαίνει παρατεταμένη κρίση χωρίς κοντοπρόθεσμη λύση

Elias said...

Η σφαίρα στο γραφείο του Σαμαρα, στο οποίο έχει να πατήσει 7 μήνες, θα γίνει αντικείμενο συμωμοδιολογίας,για μέρες,αλλάζοντας την ατζέντα και ενισχύοντας τον ρόλο του ως δηθεν μοναδικό ισχυρό αντιοαλο των μεγαλων καρτελ. Ομως,οι αλλες σφαιρες, τα γκαζακια και τα καλασνικοφ που καταφθανουν σε σπιτια και γραφεια, δηλ. τα ραβασακια απο εφοριες,τραπεζες ,θα βρουν στοχο ( ηδη βρηκαν 3 χιλ. ψυχες,εδω και 2 χρόνια) Το μεγαλο καρτελ εκδοτων/εργολαβων/προμηθευτων, τριβει τα χερια του με τους ερασιτεχνες νεοανταρτες πόλεων που αμέσως κατατασσονραι στην επιθετική ακροαριστερα που φωλιαζει δηθεν στις περιθωριακες μαζες του Συριζα.Πόσοι μέσα στους 1,6 εκατομμυρια είναι αυτοί και πόσοιτους ασπάζονται?? Λιγότεροι απο αυτούς που εντος ΝΔ επικροτουν την βια της ΧΑ και του παρακρατους σε ΕΛΑΣ, ΕΥΠ...Kαταδικάζω την βία, την ανομία στην βιλα Αμαλίας, αλλά και την ανομία των offshore με βίλες ,και την βία στην τσέπη και στο μυαλό μας...

Elias said...

Ανοδικόςκύκλος στην οικονομία,ιδιωτικοποιήσεις,επενδύσεις....Συγνώμη, που ζείτε βρε παιδιά? Δεν μπήκαμε καν στην κορυφωση της υφεσης, στην τελική της δυναμική..Υπομονή

Anonymous said...

Συγκλονιστικό! Εκπληκτικό! Υπέροχο!
Ενα αριστούργημα της αριστεροφιλελεύθερης γλειφτικής κριτικής.
Συγχαρητήρια!

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Το Καρτελ αργά ή γρήγορα θα χάσει μερικές θέσεις.Οι δανειστές δεν μπορούν να το αφησουν στην θέση του.
Αν δεν το κάνει ο Σαμαράς θα το κανει ο Τσίπρας.
Οσο για τον ανοδικό κύκλο: μην υποτιμάς τις αναλύσεις στον Συριζα.Η επίσκεψη Σοιμπλε δεν ήταν παρά για την υποθήκη του διαχειριστή της ανόδου, εκτός αν πιστεύεις οτι ο Τσιπρας πήγε στον Σοιμπλέ για να τον πείσει να διαχειριστεί την κάθοδο εναντίον του (του Σοιμπλε).Ο Τσιπρας δεν μου φαινεται για τοσο κορόιδο....

Left Liberal Synthesis said...

Ανωνυμε
Φοβάμαι ότι δεν κατάλαβες το νόημα της ανάρτησης.
Είναι ειδοποίηση προς τους "αρμοδίους"¨ότι θα ξεπεραστούν απο τις πρωτοβουλίες Σαμαρά
Και αν αυτό γίνει τότε αριστερή κυβέρνηση bye bye.

Anonymous said...

ΓΔ: 1.011,94 +1,28% ΤΖΙΡΟΣ: 46,04 εκ. 13:59

Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.Εκτος απο τους ως ανω πολλαπλασιαστες στην οικονομια, υπαρχει και ο πολλαπλασιαστης Syriza η πολλαπλασιαστης-S. Και εξηγουμαι.
Περιμενεις ο δεικτης ΧΑ να πεσει στις 450 μοναδες, ειδικα οταν ο ηρωας Γλεζος, ο στρατα- Στρατουλης και ο Λαφαζανης, δηλωσουν πολλαπλως και σαδιστικα σε 10 εκατομ. ‘μαλακες ‘ οτι το ευρω δεν ειναι πανακεια,ολοι ξεπουλανε πανικοβλητοι και εσυ ως ψυχραιμος οδηγος μοοσυκλεττας σε αστικες χαραδρες [urban canyons] που επι 37 ετη δεν εχει νοσηλευτει ουτε για μωλωπες στο ΚΑΤ, αγοραζεις στο πατο και πουλας, οταν ο Δεικτης ΧΑ φτασει στις 900. Με τον τροπο αυτο βγαζεις με κεφαλαιο 20.000 σε 7εως 8 μηνες με πολλαπλασιαστη S = 0.7 , 14.000 [δηλ. 70% οπως ειπε ο μεγας επενδυτης Γουωρεν Μπαφετ, διοτι μεγαλυτερο ποσοστο θεωρειται απληστια και ειναι ενα απο τα 7 θανασιμα αμαρτηματα] κατι παραπανω απο τον βασικο ετησιο μισθο νεου αποφοιτου ΕΜΠ [10.0000], ελπιζοντας σε μια δευτεη ευκαιρια, δηλ. οτι η ψηφοθηρικη λογοδιαρροια των εκπροσωπων της σχολης των Syriza-economics, δεν θα σταματησει εως το 2015.

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Μηπως πρεπει να αγορασω μερικα συριζοκουπονια ;

Left Liberal Synthesis said...

Μπλέξαμε τους πολλαπλασιαστές.........

χρυσηίς said...

Αυτο που περιγραφεται στο κειμενο ειναι το καλο σεναριο .
Υπαρχει και καπως καλυτερο : αν η αριθμητικη συνθεση μεινει στο 2000/350/20-25 και περασει και λιγος χρονος -κρισιμος και χρησιμος για προετοιμασια ,μετακινηση στο εφικτο-, τοτε θα εχει γινει απο τους κυβερνωντες η "βρωμικη δουλεια" (κατα ενα μερος) αλλα θα υπαρξει και η δυνατοτητα της κεντροαριστερας να δοκιμασει .

Left Liberal Synthesis said...

Χρυσηίς
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του project Σύριζα
Θα παραλάβει μια οικονομία με στοιχεία ανταγωνισμού έτοιμη για αναδιανομή.

Anonymous said...

h monh periptwsh oikonomikhs anodou einai auth twn e3agogwn kai me thn proupothesh oti oi die8neis antagwnistes tou ellinikou kefalaiou den 8a paroun metra upotimishs ths ergatikhs dunamhs stis xwres tous.opws kai na exei to erwtima einai:anaptu3h gia poion?
akoma h maza tou kerdous gia to elliniko kefalaio mporei na au3i8ei akoma kai sta pro krishs epipeda alla me meiomeno to aep logo eswterikhs upotimishs.
oso gia to syriza hdh den einai left oute sta logia kai syntoma 8a einai allo ena neofileleu8ero astiko komma diaxeirhshs.oute kan keynsianoi den 8a nai.

Left Liberal Synthesis said...

MΑΑ
Φίλε χάθηκες
Η γραφή σου υπογραφή.......
Μα ακριβώς επειδή η αξία της εργασίας και όλες οι αξίες υποτιμήθηκαν οι πιθανότητες ανοδικού κύκλου είναι αρκετές.Ένα τέτοια κυκλο θέλει να διαχειριστεί ο Σύριζα.Ο ανταγωνισμός με την ΝΔ τον έχει προεξοφλήσει.

Anonymous said...

me katalaves!

anaptu3h men anaimikh de.
auto pou exei shmasia gia na ginoun ependuseis kai na anaparax8ei to kefalaio einai to upsilo pososto tou kerdous se orous a3ias kai h apodotikothta ependushs se orous xrhmatos.kai ta 2 mege8h anaivenoun logo upotimishs ths a3ias ths ergatikhs dunamhs.
apo oti fainetai ta ta3idia toy samara sto katar den fernoun ependuseis.pragma pou shmainei oti den exoume dei akoma ta teleitaia metra kata twn ergazomenwn.geitonikes xwres ths Elladas sta valkania exoun xamiloterous mis8ous kai oute ekei vlepoume anaptu3h.o dromos einai polu makrhs akoma gia ton pato.
pera apo to pososto tou kerdous shmasia exei na pragmatopoih8oun ta emporeumata,dhladh na uparxei eisodhma apo thn pleura twn ergazomenwn gia na katanalosoun mesa suntirishs.me tis meiwseis mis8wn h ellada prepei na prosanatolistei se 3enes agores,kuriws stis anaptusomenes oikonomies opou uparxei dia8esimo eisodhma.apo thn allh oi mikroi epixeirimaties pou den 8a kataferoun na kanoun e3agoges 8a anagastoun se kleisimo.
me liga logia:isos na exoume anapru3h prws ta e3w kai krish sigoura prws ta mesa.
apo thn allh mporei na epivevaio8ei to KKE me tis 8eseis tou 19ou sunedriou kai na emfanistoun sthn Elllada sun8ikes epanastatikhs katastashs.
min apoklueis na xreiastei o Tsipras na fugei me elikoptero afou analavei thn diakuvernish.

MAA

https://www.youtube.com/watch?v=DOj3wDlr_BM

Left Liberal Synthesis said...

MAA
Τα μοναδικά Greeklish σου είναι ταυτότητα.
Ωστόσο βλεπω και εσυ να αναφέρεσαι σε μια πιθανή αναιμική αναπτυξη.
Αναιμική αναπτυξη μετα από 6 χρονια ύφεσης θα έχει πολλαπλές ιδεολογικές επιδράσεις και όχι οικονομικές.
Θα φανεί ως έναρξη ως απαρχη οικονομικού κυκλου