Tuesday, December 25, 2012

Αριστερό Ρεύμα: Συμβολή στο Φιλελευθερισμό μέσω έκτασης


 
 
Αναγκαστικά τα ερεθιστικά νέα έρχονται από το χώρο του Σύριζα. Η " απότομη ωρίμανση" δημιουργεί κινητικότητα και καινοτομία.  Η οριοθέτηση του Αριστερού Ρεύματος μέσω μιας εκλογικής λίστας, δημιούργησε μια μικρή αναταραχή, την οποία ορισμένοι σχολιαστές μάλλον διόγκωσαν: χαρακτηριστική περίπτωση ο Ανδρέας Πανταζόπουλος ο οποίος σε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Βήμα , διαβλέπει ως ανασταλτικό παράγοντα για μια " σοσιαλδημοκρατικοποίηση " την ύπαρξη των αριστερών συνιστωσών (πηγή).
Υποστηρίζω ότι η ωρίμανση ή τέλος πάντων προσέγγιση του Σύριζα προς ένα Ευρωπαϊκό αριστερό φιλελεύθερο κόμμα διευκολύνεται παρά εμποδίζεται από την παγιοποίηση μιας τυπικής
  τάσης με ευρωσκεπτικιστικά και εργατικιστικά προτάγματα , στις σημερινές συνθήκες.

Έκταση

Για την κατανόηση των ιδεολογικών ρευμάτων εντός Σύριζα είναι αναγκαίο να αναλυθεί ο αναγκαστικός εκτακτικός χαρακτήρας του κόμματος αυτού. Ως εκτατική   ας κατανοήσουμε την δομή με την οποία εμφανίζονται τα πολιτικά επίδικα για ένα κυβερνητικό κόμμα στην σημερινή συγκυρία. Στην οπτική ενός κόμματος με αξιώσεις διεύθυνσης ενός κράτους, δημιουργούνται πολύπτυχα  επίδικα με μορφή συνεχούς. Παρότι η αυτοσυντήρηση των κομμάτων επιβάλει τα ζητήματα  να προβάλουν τον αξεπέραστα διλληματικό χαρακτήρα των αποφάσεων, η κυβερνητική θέση αυτομάτως τα θέτει σε ένα χώρο συνεχούς με πολλαπλές δυσδιάκριτές επιλογές. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στην Λ.Αμερική ανέδειξε τον πυρήνα του  ζητήματος. Η επίσκεψη μπορεί  να παραμένει εσαεί αντικείμενο ερμηνείας ακριβώς γιατί οι κρατικές πολιτικές σε Αργεντινή και Βραζιλία έχουν τέτοιο εύρος κατευθύνσεων , έτσι ώστε όλοι μπορούν να συμφωνούν και να διαφωνούν επιλεκτικά. Τυπική περίπτωση ο Λούλα: εκτός ΚΚΕ  αποτελεί πρότυπο για όλους.

Η επίσκεψη στην Λ. Αμερική είναι απολύτως πετυχημένη, ακριβώς γιατί ο Συριζα έβαλε υποθήκη στη δυνατότητα να διαχέεται σε ένα πλήθος πολύπτυχων επιλογών, οι οποίες μόνο εκ των υστέρων μπορούν να σχηματοποιήσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο. Μετά την συναίνεση της Λευκωσίας (πηγή)  και την Λατινοαμερικανική διάχυση, ο Σύριζα απέκτησε το μεγαλύτερο ιδεολογικοπολιτικό εύρος που έχει οποιοδήποτε αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Μάλιστα,  η διακριτική αλλά σαφής απουσία του στην υπεράσπιση των "εκτός αστικής νομιμότητας " καταλήψεων στην Κυψέλη και Βίλα Αμαλία τον κατατάσσουν πλέον στην πιο θεσμική πλευρά της αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό οι αριστερόφωνες δυνάμεις που συμπληρώθηκαν στη λεγόμενη  λίστα λειτουργούν ως στοιχείο που απλώς εντείνει το εύρος προς τα αριστερά. Το ΑΡ δεν μπορεί να ειδωθεί ως ιδεοπολιτικό ρεύμα με αξιώσεις επικράτησης  εν' όψει μιας τυπικής εσωκομματικής σύγκρουσης γιατί πλέον λειτουργεί ως συστατικό μιας αμφίπλευρα διευρυνόμενης πολιτικής πρότασης. Είναι η αναγκαστική ,τελετουργική ,αριστερή εκδοχή την οποία κάθε σοβαρό κεντροαριστερά κόμμα υποχρεούται να έχει. Αν η ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα που διακινείται στην Ισκρα είχε την παραμικρή αξίωση ισχύος , θα έχει προσεγγίσει προ πολλού το αντίστοιχο ρεύμα Αλαβάνου εκτός και ανταγωνιστικά προς τον Σύριζα, καθώς στην ονομαστική της αξία η πλατφόρμα αυτή συνιστά σαφώς ανταγωνιστικό ευθέως ασύμβατο  πρόγραμμα προς την κεντρική ευρωιδέα των Μηλιού  Δραγασάκη. Μπορούμε να πούμε πως στην τρέχουσα συγκυρία, οι ιδέες στο εσωτερικό του Σύριζα δεν έχουν αιχμές αντιμαχίας , αλλά αξιώσεις απλής παρουσίας σε ένα χώρο  παράθεσης ,εμφάνισης και εκφώνησης  διαφόρων σχημάτων πολιτικής .Διάφορες ριζοσπαστικές φωνές που νομιμοποιούν την παρουσία τους ως πολιτική σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα "εισοδισμού" και εσωκομματικής επικράτησης αλά 1935 , απλώς επιβεβαιώνουν τον μελαγχολικό τόνο που μπορεί να πάρει προσκόληση στο παρελθόν. Για τα ριζοσπαστικά αυτά ρεύματα θα ήταν χρήσιμη  , η  κατανόηση  του σύγχρονου κομματικοκρατικού φαινομένου ως θεμελιακή οντική διαχείριση της αναπαράστασης η οποία διαφέρει από την κοινωνική παρουσία (κινήματα ισότητας)  όπως η ανάλυση γίνεται στον Μπαντιού  (1).Αλλά αυτόν τον ξέχασαν και οι συνεργάτες στις αγγλόφωνες μεταφράσεις του. Στο συνεχές αυτό , η κομματική ενδυνάμωση  της πλατφόρμα  Ισκρα ,δεν θα αφαιρέσει νομιμοποίηση από τις κυρίαρχες τάσεις αλλά θα πυροδοτήσει την αντίστοιχη ενδυνάμωση των πιο ευρωπαϊκών και φιλελεύθερων φωνών. Η εκτατική φύση της πολιτικής του Σύριζα λειτουργεί ως ενισχυτής της έντασης όλων των απόψεων ως παράλληλη εκφώνηση και όχι ως περιοριστικό πλαίσιο το οποίο θα ωθούσε τις ίδιες απόψεις σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, μια τυπική εσωκομματική σύγκρουση.

Η λατρευτική ευμένεια προς τον τυπικό Left Liberal Icon Λούλα, η διακριτική αλλά σαφής υποστήριξη προς τον οιονεί ημιμνημονιακό Χριστόφια, η ευπρόσδεκτη απόσταση από τον πετρελαϊκό Τσάβες (παρέκβαση) , οριοθετούν τον Σύριζα σε ένα πιο λειτουργικό ιδεολογικό στίγμα. Το ενδιαφέρον είναι πως τα αριστερόφωνα ρεύματα που μιλάνε τις πιο αναχρονιστικές διαλέκτους , έστω και αν στην ονομαστική τους αξία τους  διακινούν ένα "anti liberal" ρεπερτόριο , αφ' ενός μεν , λόγω της θεμελιακής συμμετοχής τους σε ένα κρατικοκομματικό σχήμα   αφ' ετέρου δε ,λόγω της τελετουργικής σχεδόν οιονεί διακοσμητικής παρουσίας τους τελικά θα παίξουν τον ρόλο καταλύτη στην περαιτέρω "ωρίμανση"
Παρέκβαση: Λούλα εναντίον Τσάβες
Ο αναγκαστικά εξωτικός χαρακτήρας που παίρνουν οι διάλογοι για την Λατινική Αμερική , υποβαθμίζουν την απόσταση που έχουν τα δύο διακριτά πολιτικά σχέδια. Ο Τσάβες αντιπροσωπεύει μια σχετικά απλή διαδικασία αναδιανομής καθώς το 95 % των εξαγωγών και το 45 % των κρατικών εσόδων προέρχονται από το πετρέλαιο. Η φύση της οικονομίας παρέχει στο φιλολαϊκό Τσάβες βαθμούς ελευθερίας αδιανόητους. Ταυτόχρονα καλό είναι να απομαγευτεί η αναδιανομή σε ένα κράτος πρώτων υλών. Στην Σαουδική Αραβία το κοινωνικό κράτος δεν είναι καθόλου μικρό, η δε πρόσφατη "άνοιξη "αντιμετωπίστηκε με "πολιτικά μέσα" καθώς διπλασιάστηκαν σε μια νύκτα τα πάσης φύσεως επιδόματα προς τους πολίτες. Τα επιδόματα αυτά δεν είναι καθόλου αμελητέα και ποικίλλουν από 300-400 δολάρια ανα παιδί, ενώ η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική δημόσια και η υγεία πλήρως δωρεάν. Με μια έννοια η αναδιανομή και κοινωνική προστασία που εξασφάλισε ο Λούλα είναι απείρως πιο δύσκολη καθώς γίνεται σε μια οικονομία με πολύ μεγαλύτερη διασπορά πόρων και αντιθέσεων.Για την δυσανεξία προς τον Τσάβες ο καταστατικά αντιφιλελεύθερος Negri αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο όπου με ρητή σαφήνεια προκρίνει Λούλα ( Good Bye Mr.Socialism  p 150-163)  ο δε Zizek έχει κατονομάσει τις οικονομίες Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας ως διεθνείς κερδισμένους μιας οικειοποίησης  ενός πλούτου χωρίς αξία.( Living the end times p 241)

 

(1) A Badiou Theoretical Writings p 78 ,155-16 , Βeing and Event p 107-108. Νύξεις με βάση αυτήν την τεκμηρίωση εδώ και εδώκαι εδώ

11 comments:

Weltschmerz K. said...

Μα, τι συνέβη τελικά;
Έφυγαν προ διετίας οι σύντροφοι για να δοκιμάσουν τον left-liberal χώρο και... τους τη βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά; Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Περισσότερα για τις πολιτικές του Λούλα θα μας πεις;

Anonymous said...

Καλη χρονια και ακομη καλυτερες και πιο διεισδυτικες αναρτησεις.
Ας υπαρξει και ...δεξια αντιπολιτευση σε θεματα που διαλεξα εντελως τυχαια, αλλα εχουν κοινες αναφορες.

Καζαμιας 2013

Φεβρουαριος 2013

Μετα απο την επισκεψη κλιμακιου του ΣΥΡΙΖΑ εις την Νοτιον Αμερικη και μετα απο τα σχεδον απιστευτα που συνεβησαν με την αποφασιστικη συμμετοχη και συνεργεια ελλαδικτων ελληνων ελληνων της εκει ομογενειας, εχομεν να προβλεψομεν στο αμεσο μελλον τα εξης πολυ ευχαριστα γεγονοτσ:



1. Παρα την έντονη φημολογία για το θάνατό του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, μετα απο ενα μηνα παλης, ο ηγετης αναρρώνει και αναλαμβανει καθηκοντα. Στην εγχειρηση συμμετειχε ελληνας γιατρος που τελιοφοιτος ως μελος της ΚΝΕ ειχε – σε ενα ταξιδι του- γνωρισει, ερωτευτει και παντρΕυτει Κουβανεζα ιατρο, οποτε εμια απο τις πρωτες αποφασεις του ηταν να στειλει φθηνοτερο πετρελαιο απο την Petróleos de Venezuela σχεδον κατω του κοστους στην παγωμενη πολη του Βαρδαρη (ειδατε για σας τους βοριους εργαζομαι)

2.Μετα απο επιτυχεις επαφες του σ. Ησυχου με εταιρείες ομογενών και Αργεντίνων ελληνικής καταγωγής, οι οποίες έχουν συστήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Αργεντινής, με έδρα το Μπουένος Άιρες, επετευχθη συμφωνια για προμηθεια με κατεψυγμενο βοδινο κρεας Αργεντινης σε πολυ χαμηλη τιμη, για τους ελληνες πενητες.

3. Το μονον που καταφερε να αποσπασει ο ΣΥΡΙΖΑ απο την βουλγαρο-βραζιλιανα προεδρο Ρουσλεφ ΄ήταν μια υποσχεση για περισσοτερους/ες βραζιλιανους/ες χορευτες/τριες στο Καρναβαλι του 2013

Ιουλιος 2013
Μετα απο διαπραγματευσεις μηνων του Αλαφουζου με τον
Αμιν Αλ Παναθι δηλ. ….συνοπτικα την Αυτού Βασιλική Εξοχότητα Πρίγκιπα Αμιν Αλ Παναθι μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Νάσσερ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

εξαδελφο της Αυτού Βασιλικής Εξοχότητας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Νάσσερ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ,

ο ΟΣΦΠ περνα στα χερια του πρωτου Πριγκηπα, ενω ο ΠΑΟ περνα στα χερια του δευτερου .

και τα δυο ξαδελφια παιζουν στο ελληνικο ποδοσφαιρο, οπως επαιζαν στην Πολιτικη, εως την ελευση Παπαδημου ο Αντωνης και ο ΓΑΠ.

Ταυτοχρονα τα 2 ξαδελφακια εξαγοραζουν πολλους βουλευτες του ΝΔΠΑΣΟΚ, διοτι ως γνωστον, δεν υπαρχει μεγαλυτερη μπιζνα στην ελλαδα απο την πολιτικη, με αποτελεσμα πολλοι …..χουλιγκαν ψηφοφοροι της Χ.Α.και του ΣΥΡΙΖΑ να επι\στρεψουν στα προτερα κομματα τους.

Αυγουστος 2013

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, εκπριοσωπων ομογενείς Ρώσοι επιχειρηματίες από την οργάνωση των κοινοτήτων των Ελλήνων της περιοχής Κρασνοντάρ «Πόντος»,εξαγοραζει τον Αρη Θεσσαλονικης.

Ηδη ενα χρονο πριν, ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης, (Σαβίντι στα ρωσικά, γεννημένος στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της Γεωργίας), Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, ειχε αποκτησει την πλειοψηφια των μετοχων του ΠΑΟΚ

Με το τροπο αυτο επικρατει πλεον στην Βορεια Ελλαδα το ρωσικο και ποντιακο στοιχειο. Παππουδες και γιαγαδες αρχισαν να ξαναμιλουν ποντιακα και ρωσσικα αναμεταξυ τους, βαγονια και φορτηγα πλοια φορτωνουν εμπορευματα απο την Β. Ελλαδα προς την Ρωσια, τα θερετρα της Χαλκιδικης γεμισαν ρωσους της μεσαιας ταξης, οι δε τιμες αυξηθηκαν κατα 50%,….

Ενας ανεμος αναδημιουργιας φυσα πλεον πανω απο την Ελλαδα απο την Ρωσσια εως την Σαουδικη Αραβια.


Αφώτιστος Φιλέλλην

Left Liberal Synthesis said...

Weltschmerz K.
Ακριβως οι "ανανεωτικοί" φεύγουν γιατί θέλουν να "κυβερνήσουν" και αμέσως οι "αριστεροί" αναλαμβάνουν στο όνομα τους. Διαδοχικές ανατροπές.Και συνεχίζουμε......
Για τον Λούλα;Μα είναι το αγαπημένο είδωλο δεξιάς και αριστεράς.Το απόλυτο Left Liberal Idol.
Ωστόσο υπάρχει μια ιδεολογική προεργασία.Αν δεν βαριέσαι ρίξε μια ματιά εδώ (με βραζιλιάνικη σημαία....)
http://leftliberalsynthesis.blogspot.dk/2010/01/roberto-unger.html

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Ωραίος συνειρμός με όλους τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο

Weltschmerz K. said...

Την έχω δει παλιά αυτή την ανάρτηση και μου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον. Αυτό που ρωτώ είναι τι συγκεκριμένα κάνει ο Λούλα ώστε να τον θαυμάζουν όλοι (εκτός, ίσως, του "φαινομένου" Ρονάλντο, επειδή τον είχε αποκαλέσει χοντρό). Πως συμβάλλει στην προώθηση του "κομμουνισμού" του πλήθους και, κανείς, πλην του εγχώριου Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν τον έχει πάρει χαμπάρι;

ΥΓ η επιβεβαίωση λέξεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη ή μου φαίνεται;

Left Liberal Synthesis said...

Weltschmerz K.
Ενδιαφέρον έ;
Μήπως τελικά είμαστε σαν τους τουρίστες καταναλωτές: ότι πιο μακρινό και εξωτικό τόσο πιο ελκυστικό.
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πραγματικά, εκτός από τα συμβατικά που ο καθείς βρίσκει (google etc)
Αυτά τα συμβατικά δείχνουν οικονομική μεγέθυνση και ταυτόχρονη έξοδο από την φτώχεια μεγάλων τμημάτων.
Ταυτοχρονα η Βραζιλία είναι μια χώρα σε δημιουργικό αναβρασμό, όπου ,όπως πάντα, η οικονομική ανάπτυξη ,δημιουργεί μια δραστήρια αριστερά που εμπλουτίζει την κοινωνία: η κλασσική αντίφαση
Κάτι σαν την Ευρώπη των 70'ς :ισχυρή αριστερά σε αναπτυσόμενη οικονομία.

Συμπέρασμα, δεν ξέρω τίποτα απολύτως συγκεκριμμένο αλλά η εικόνα με πείθει: εδώ κοτζαμ Negri είναι με τον Λούλα........

Anonymous said...

Εχοντας ενα παλιο φιλο απο το Γυμνασιο στο Σαο Παολο, παντρεμενο με εβραιοβραζιλιανα, παρακολουθω οσο μπορω τα συμβαινοντα στην Βραζιλια.
Το 2005 που ειχα επικοινωνησει μου ελεγε οτι τα αγγλικα ιδιωτικα σχολια στοιχιζαν το 1/3 απ΄οτι στην Ελλαδα. Ο ιδιος εζησε κανοντας απο το 1987 μαθηματα αγγλικων σε βραζιλιανους μανατζερς, στο γραφειο τους, καθως ολο και περισσοτερες πολυεθνικες εκαναν επενδυσεις. Ο Λουλα, απλως επεμενε πολλα χρονια ωστε να ελθει τελικα ως προεδρος, οταν οι παραγωγικες συνθηκες ειχαν βελτιωθει ωστε να εξασφαλισει το αυτονοητο : 3 γευματα την ημερα σε μια χωρα τοσο πλουσια σε πρωτες υλες, φυτικη και ζωικη παραγωγη.

Ομως ακομη και σημερα οι φαβελες ειναι γεματες 10 χρονους πιτσιρικαδες βαπορακια, που ονειρευονται να γινουν αρχηγοι στην συμμορια τους. Υπαρχουν ακομη 10% αναλφαβητοι. Η παιδικη θνησιμοτητα ειναι υψηλη 2.5% και η θνησιμοτητα εγγυων 3 πλασια 73/1000 γεννες. Θανατοι απο βιαια συμβαντα (αυτοκινητιστικα δυστυχηματα , αυτοκτονιες, δολοφονιες) προξενουν το 15% της συνολιης θνσιμοτητας.

Αφώτιστος Φιλέλλην


ΥΓ ΠΙΣΟΤΕ, ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ
PIXOTE, A LEI DO MAIS FRANCO / PIXOTE, THE LAW OF THE WEAKEST Κοινωνική, Έγχρ., Διάρκεια: 125'
Παραγωγή: Βραζιλιάνικη Σκηνοθεσία: Εκτορ Μπαμπένκο

(Τριαντα δυο) Είκοσι περίπου χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, η ταινία αυτή εξακολουθεί να παραμένει η σημαντικότερη μαρτυρία και καταγγελία πάνω στο θέμα της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Bασισμένη σε πραγματικά περιστατικά από τη ζωή των χιλιάδων ανήλικων εγκληματιών της Bραζιλίας και γυρισμένη σε φυσικούς χώρους, διατηρεί τη δυναμική αυθεντικότητα του ντοκουμέντου. H επιβεβαίωση, δυστυχώς, ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα μετά την πραγματοποίηση της ταινίας, όταν ο νεαρός πρωταγωνιστής της με το «πρόσωπο γέρου» και το συγκλονιστικά άδειο βλέμμα στο ρόλο του Πισότε, Φερνάντο ντα Σίλβα, παιδί του δρόμου κι αυτό, σκοτώθηκε από αστυνομικούς.

Υπόθεση

Ταινία διπλής αισθητικής, που συνδυάζει την τραχύτητα καταγραφής (ωμός ρεαλισμός) με την καθαρότητα των μορφών (ποιητική υπέρβαση) που αντιστοιχούν στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο του ήρωά της. Η ιστορία του δεκάχρονου Πισότε, που συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αναμορφωτήριο για να εκπαιδευτεί... Ταινία πολυβραβευμένη διεθνώς.


ΥΓ2 Καλη η αναπτυξη , αλλα ας βλεπουμε και τα υποκειμενα της αναπτυξης και πως διαχεεται το προιον της αναπτυξης.

Elias said...

Χρονια πολλά. ΟΛούλα εκανε αυτά που ουδείς προερχόμενος απο τα κάτω των αριστερών λατ/κων κινημάτων τόλμησε.Να ανοίξει χώρο στην όποια μεσαία ταξη είχε η Βραζιλία,ώστε να ωθήσει τους φτωχούς σε καθεστώς αναγκαστικής κοινωνικής ανοδικότητας.Αφησε σχεδόν απολυτα εξω απο την πολιτική του την ιδεολογική εμμονή με την ανατροπή των πάντων και χρησιμοποίησε την κρατική μηχανή ως μοχλό κινητροδότησης του πλήθους,οχι ως λαφυρο πατερναλιστικό. Είναι ο αχρωμος left liberal της δεκαετίας που πέρασε, ο ρηχός μαρξιστής που δεν απαρνήθηκε τους μηχανισμούς αναδιανομής χρήματος.Ρίσκαρε, εφαρμόζοντας ανορθόδοξες πολιτικές ανάπτυξης, αλλά είχε ένστικτο που κατ εμέ στηριζότανε στην πληθυσμιακή ισχύ της χώρας του. Ηταν σαν να γνώριζε πώς μια αγορά 150 εκατ. θα μπορούσε να στεγανοποιηθεί απο ισχυρό ταξικό σεισμό. Η Βραζιλία,προ Λουλα,δεν ειχε πολλούς εγχώριους ισχυρούς ολιγάρχες.Σε αυτό πόνταρε, ωστε να θεμελιώσει αρχές αναδιανομής. Είναι ο πραγματιστής που επειδή δεν ξέρει θεωρίες, φερνει αποτελέσματα.

Elias said...

Και εδω ακριβώς είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει. Εχει μια κινηματική εκδοχή πολιτικής,μια σχεδον θεωρητική δυναμική πολιτικής ορμής, αλλά δεν εχει συλλάβει την ουσία της κρίσης: την υπερσσυσωρευση ρευστότητας, οχι την υπερεπιβολή λιτότητας,που είναι συμπτωμα,οχι αιτία. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον προλαβε ο ΓΑΠ το 2009,με το λεφτα υπάρχουν. ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ αλλά και πλήρη, αγνοια περί της αναδιανομής τους . ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: οχι στα πετρελαια,ουτε στα δανεικά της τροικας.Αλλά στα συσσωρευμένα υπερκερδη ιδιωτικών και ξένων κρατικών ομίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφειλει να γινει δοσιλογος του πλουτου αλλα και αφανής εταίρος του. Δυστυχως, μονο τραβεστί εξουσία οφελει τους πολλούς.Καταγγέλεις τους ισχυρούς στον λαό, αλλά τους κανεις συμμάχους για να ανοιξουν δουλειές. Χωρίς παρασκήνιο συννενόησης με μεγαλα βαλαντια,κυριως απο τους BRICS ,δεν θα μπορεσει να στηρίξει πρόγραμμα ανάκαμψης.Ελπίζω σε Σταθάκη, Δραγασάκη και σε σχέσεις τους με συγκεκριμένους φορείς απιφάσεων για γεωοικονομικές επενδυτικές στρατηγικές....

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Εχω μια μικρή δυσπίστια στην χρήση δεικτών κοινωνικής ανάπτυξης όταν αυτοί παρατίθενται χωρίς την αναφορά στον χρόνο.Αξία θα είχε να δούμε αυτούς τους δείκτες που εξελίχθηκαν επί Λουλα.Φαίνεται ότι επι εποχής του οι δείκτες βελτιώθηκαν. Μου θυμίζει το λανθασμένο κλισέ του "λευκού κινέζου εργαζόμενου" ο οποίος έχει αυξήσει τις αμοιβές του κατά 40 % σε 4 χρόνια....
Οσο για το Πισότε μάλλον το έχω δει αλλά θυμάμαι πιο πολύ την τρομερή αφίσα του.

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Ενδιαφέρουσα η ανάγνωση του Λούλα. Ειλικρινά δεν έχω γνώμη επί της ουσίας της πολιτικής του αλλά βασίζομαι σε αναφορές
Οσο για τον Συριζα, έχεις απόλυτο δίκιο.Η πλατρφόρμα που διακινεί για μεγάλες "δημόσιες επενδύσεις" είναι υποκριτική κάπου.Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις είναι πάρτυ για τους προμηθευτές, εκτός εάν σε απ ευθείας επαφή συνενοηθείς.Δεν ξέρω τι ακριβως διαμοίβουν οι Σταθακης Δραγασάκης κλπ.Εγω προσωπικά είδα σχετικά με ενδιαφέρον το περίεργο ανυπόγραφο δημοσίευμα στην Αυγή για τον όμιλο Λατση.Δείχνει μια κίνηση συνενόησης από τα πάνω η οποία δεν είναι υποχρεωτικά συναλλαγή.
Χρονια Πολλά