Wednesday, February 23, 2011

H μαθητεία στο σινεμά των Coen και η σημερινή διαδήλωση:"Αληθινό Θάρρος"


Ο κινηματογράφος των Κοεν αποτελεί πάντα μια άσκηση ειρωνείας και στυλ. Τα πάντα γίνονται με ένα πολύ επεξεργασμένο στυλ διαφόρων εκδοχών του προφορικού λόγου. Όλοι οι ήρωες μιλάνε με ιδιόμορφους, αυστηρά προσωπικούς κώδικες, κάποτε με τικ, όλοι κάτοχοι μιας προσωπικής διαλέκτου. Όλοι οι ήρωες των Κοεν είναι προφανώς επιτηδευμένοι, αλλά η κινηματογραφική τους μαγεία τους κάνει φυσικούς, μοναδικούς. Τα αποτελέσματα αυτού του σινεμά δεν είναι πάντα ικανοποιητικά ,αλλά σχεδόν πάντα μοναδικά ιδιαίτερα. Το σινεμά των Κοέν είναι αφοπλιστικά «Κοενικό». Στην τελευταία ταινία βλέπουμε μεταξύ παρωδίας, και remake ενός αυθεντικού γουέστερν. Πιστόλια, καβαλαρίες, μοναχικοί καουμπόη , κώδικες τιμής , και αρκετοί θάνατοι χρησιμοποιούνται ως σκηνικό ανεπανάληπτων διαλόγων μεταξύ ανεπανάληπτων ηρώων. Μια δεκατριάχρονη με λεξιλόγιο λέκτορα κοινωνιολογίας, και θάρρος κάτι από Σουλιώτισσα, διάφοροι πιστολάδες με χαρακτηριστικές μούρες, ατάκες Ταραντίνο, εκφορά λόγου λες και μασουλάνε βίδες, και βλέμματα από διαφημίσεις κορεάτικου τρακτέρ και οδοντοστοιχίες με πουρί από τουαλέτα γηπέδου γ εθνικής στο Πακιστάν. Η ταινία δεν με ξετρέλανε αλλά η κατάδυση στον κόσμο των Κοεν ποτέ δεν είναι χάσιμο χρόνου.


Σε μια εποχή αφόρητης κρίσης, έρπουσας φτώχειας, και κυρίως απουσίας ελπίδας να μιλάμε για στυλ είναι σχεδόν ύβρις. Είναι άραγε; Όχι πάντα

Θα μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία από την σημερινή πορεία.

Ώρα 13:20 περίπου. Θέση Σταδίου στο ύψος του Attica .Σημείο της πορείας μεταξύ του μπλοκ της Ολμε , και των υπαλλήλων ΟΤΑ.Βλέπω την εξής σκηνή:


Δεκαπέντε είκοσι άτομα, με μαύρα παντελόνια, μαύρα φούτερ με κουκούλα, μαύρους σκούφους, και μαύρα σακίδια στην πλάτη, ανεβαίνουν βιαστικά την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα παράλληλα προς την πορεία. Περνάνε από μπροστά μου σε χρόνο dt, και τους ακολουθούν συντεταγμένα τα Ματ.

Το προηγούμενο βράδυ έχω απολαύσει το στυλιστικό σύμπαν των Κοέν, και επηρεασμένος παρατηρώ την ομάδα ως στυλ. Δεν με ενδιαφέρει ,προς το παρόν, η πολιτική σηματοδότηση του συμβάντος αλλά η αισθητική. Ε λοιπόν φίλε μου  σε διαβεβαιώνω.

Οι τύποι έχουν φρεσκοπλυμένα πεντακάθαρα ρούχα όλοι. Τα φουτεράκια είναι φρεσκοσιδερωμένα λες πριν δυο ώρες. Οι σκούφοι στιλπνοί και αστραφτεροί .Τρεις ή τέσσερεις από αυτούς κρατάνε τσεκούρια, αχρησιμοποίητα με τις λάμες να λάμπουν λες και έχουν βγει από την συσκευασία του Praktiker πριν μισή ώρα. Και υπάρχει κάτι από την γλώσσα σώματος. Οι τύποι κινούνται με βήμα γοργό, πειθαρχημένο, δεν ανταλλάσουν κουβέντα ή βλέμματα μεταξύ τους. Κινούνται λες και είναι προπονημένοι.Δεν ξέρω αν με παρέσυρε το Κοενικό σύμπαν αλλά ήταν σα να βλέπω χορογραφία του Παπαϊωάννου με θέμα «οι αναρχοαυτόνομοι». Τρομερό casting, άψογη εκτέλεση, συγχρονισμός.

Δυο λεπτά αργότερα τα πρώτα δακρυγόνα στο Σύνταγμα. Το απόγευμα από ρεπορτάζ ιντερνετικού ραδιοφώνου μαθαίνω ότι συνελήφθη κάποιος με τσεκούρι στο Σύνταγμα όταν διαλύθηκε η «κατάληψη».

Φίλε μου το ιδιότροπο στυλ του Κοενικού σινεμά, μας κάνει και λίγο καλό. Διακρίνουμε μπαχαλάκηδες και «μπαχαλάκηδες» σε χρόνο dt. Και όσοι φιλότιμοι φίλοι είχαν την φαεινή ιδέα να «παίξουν» την πλατεία Ταχρίρ μεσοβδομαδιάτικα καλό θα ήταν να είχαν σκεφθεί και την πιθανότητα ότι θα είχαν και μαζί τους κάποιους με στυλ «πλατεία Ταχρίρ»

Η μαθητεία στο στυλ κάνει καλό.Συνεννοηθήκαμε ελπίζω..........

10 comments:

Leo Kastanas said...

Θες σχόλιο; Δεν κάνω.

Left Liberal Synthesis said...

Ουτε εγω......

Νοσφεράτος said...

συννενοηθηκαμε αλλά και παλι ποιο το αποτελεσμα;
ουδεν σχολιον επισης.

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Σε μιμουμαι στη σιωπή.....

ο δείμος του πολίτη said...

Εγώ δε θα σιωπήσω... Θα σχολιάσω: εξαιρετικό post, ίσως το καλύτερό σου.

μΑστός said...

Στο 'χαλαρό' , όταν δεν γράφουμε αναλυτικά ή στρατευμένα, όταν 'βρε αδερφέ' γράφουμε για το σινεμά κτλ. έτσι για ρητορικό εφέ, τότε είναι που ξεμπροστιάζουμε τις μΑστικές μας αγκυλώσεις. Πλέκουμε ταυτολογιάς εγκώμιο (το σινεμά του Δαλιανίδη είναι επίσης συνεπέστατα Δαλιανιδικό) και οι τουαλέτες στο Πακιστάν είναι a priori ποιο βρώμικες από τις δίκες μας. Ατάκες (στυλ) Ταραντίνο να’ χει τουλάχιστον , να μηρυκάζουμε στις παρέες…

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Χαιρετώ

Left Liberal Synthesis said...

@Μαστός
Καταπληκτικό nick name.Ολίγον βιτριολική κριτική, καλοδεχούμενη,και μαλλον ευστοχη.
Ταπείνο ερασιτεχνικό αριστεροφιλελευθερο ιστολόγιο διακονούμε,δεν διεκδικούμε αριστουργηματα χωρίς ταυτολογίες κλπ.
θα ήθελα βεβαια και μια δική σου sort list από κείμενα ιστολογια , που τελος παντων ικανοποιούν βρε αδελφε τα οντως αυστηρά κριτηρια σου.Ετσι να δω ρε παιδί μου τι στο καλό δεν ξέρω και εχω χασει

Γιάννης said...

Παιδιά τι πάθατε με τα "ουδέν σχόλιον" και τις σιωπές; Εδώ έχει βουίξει ο τόπος. Πιά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Δεν πρέπει να κυκλοφορήσει και να αναλυθεί το θέμα μήπως και τους βουτήξει ο κόσμος απ΄το σβέρκο καμμιά φορά;

http://naftilos.blogspot.com/2011/02/blog-post_24.html

Left Liberal Synthesis said...

Γιαννη
Μα αυτό είναι σκηνικό 30 χρονων.Αυτή είναι η εννοια δεν σχολιαζω

Αν είχα ένα ποιο ευθύ σχόλιο , θα εξέφραζα την εκλπηξη μου για το μεγεθος βλακείας , κάποιων που πήγαν να στησουν μια ιστορία Ταχριρ , κάνοντας τους ανήξερους.

Μεταξύ μας οι δεύτεροι (οι βλάκες) είναι πολυ πιο επικίνδυνοι.Τον κακό το ξέρω το βλακα ομώς δεν μπορώ να τον αντιμετωπίσω.