Wednesday, February 16, 2011

Ήξερες; Ενα e mail από την Τύνιδα

Γεια σου LLS


Μου ζήτησες να σου γράψω τι υπάρχει στην Τύνιδα που δεν είναι και τόσο γνωστό σε εσένα, η τέλος πάντων δεν ανήκει στην γνωστή δημοσιότητα των στερεότυπων.

-Ήξερες ότι ο νεαρός που αυτοπυρπολήθηκε ,και έγινε η αιτία της εξέγερσης, είχε λάβει κλήση από γυναίκα δημοτική αστυνόμο; Αυτός προερχόταν από αγροτική οικογένεια με ισλαμικές παραδόσεις. Η προσβολή του ήταν διπλή. Μια γυναίκα τον ταπείνωσε μπροστά στους συναδέλφους του στο παζάρι

-Ήξερες ότι παρότι ο Μπεν Άλι είχει μέτωπο με τους ισλαμιστές ο γιος του είχε το πρώτο ραδιόφωνο 24ωρης λειτουργίας με αποσπάσματα από το Κοράνι;. Μάλιστα ήταν μια κερδοφόρα εταιρία καθώς σώρευε διαφημίσεις.

-Ήξερες ότι ο Μπεν Αλι είχε γίνει τόσο αντιπαθής σε όλους τους νέους επιχειρηματίες; Η οικογένεια του ασκούσε έμμεσο έλεγχο στα τελωνεία, τα οποία έβαζαν προσκόμματα στους ανταγωνιστές , και διευκόλυναν σκανδαλωδώς όλες τις εισαγωγές τους. Ο φάκελος με τα τελωνειακά σκάνδαλα είναι ο μεγαλύτερος από όλα της περιόδου του.

-Ήξερες ότι η δεύτερη σύζυγος του Μπεν Αλι ήταν παντρεμένη δύο φορές πριν από αυτόν. Ο πρόεδρος σε ισλαμική χώρα με σύζυγο από «τρίτο χέρι» ήταν ήδη περιγέλαστος.

-Ήξερες ότι ο Μπουργκίμπα ήταν σε κώμα, και ζούσε όταν εγκαινιάστηκε το μαυσωλείο του;

-Ήξερες ότι από τις 14 Ιανουαρίου έχουν ξεσπάσει 2000 απεργίες σε όλη την Τυνησία; Οι μισές από αυτές συνεχίζονται. Περνάμε μια επαναστατική περίοδο στον συνδικαλισμό και οι απεργίες γίνονται σχεδόν χωρίς ειδοποίηση.

-Ήξερες ότι οι μισές από αυτές κερδίζουν τα αιτήματα τους σε τρεις μέρες;

-Ήξερες ότι από τότε η τροχαία δεν «κόβει κλήσεις»; Οι ταξιτζήδες της Τύνησιας «άνοιξαν» de facto το επάγγελμα, και πηγαίνουν 50 χιλιόμετρα μακριά ενώ πριν δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν από την μητροπολιτική Τύνιδα

-Ήξερες ότι στα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα μιλάνε 15 ώρες ημερησίως για πολιτική ενώ πριν δεν μιλούσαν παραπάνω από μισή ώρα;

-Ήξερες ότι σήμερα που σου γράφω κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται ακριβώς να γίνει για τις εκλογές, το Σύνταγμα

-Ήξερες ότι εκτός από Σουπερ Μαρκετ κάηκαν εργοστάσια, εργοτάξια, αποθήκες σε όλη την Τυνησία

Ελπίζω να μην τα ήξερες και με έβαλες να χάσω πολύτιμο χρόνο από το Face book. Με στάθμιση πληθυσμού και εισοδήματος είμαστε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στο Face Book μετά τις ΗΠΑ

Χαιρετώ

Sami Materi

3 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Έχω μείνει. Δηλαδή, για κάποιον που τα ζούσε, ήταν αναμενόμενη η εξέγερση. Ίσως για αυτό ο πρόεδρος την έκανε γρήγορα γρήγορα.

Σαββινα said...

Το καλύτερο ρεπορταζ για την Τυνησία!!

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Σαββινα
Προφανώς θα μεταφέρω τα σχόλια σας στον Sami που όντως μας έδωσε κάτι που πιθανώς δεν ξέρουμε