Tuesday, September 30, 2008

H επικαιρότητα των Αριστεροφιλελεύθερων ιδεών στην σημερινή κρίση.

Η πιστωτική κρίση φλερτάρει με το κραχ,και άπαντες έχουν λάβει θέσεις αναμονής.Περιδιαβάζουμε τις εφημερίδες και τις ανακοινώσεις και κανείς δεν διακινδυνεύει προβλέψεις.
Βεβαίως υπάρχουν μερικές σταθερές σχολές σκέψης.
Η πιο συνηθισμένη είναι η σχολή της σεισμολογικής πρόβλεψης.
Είχαμε προβλέψει τον σεισμό ,σε μια σεισμογεννή περιοχή με κέντρο το περίπου,και πιθανόν κάποια ρίχτερ.
Όλοι κάπου κάποτε είχαν προβλέψει την κρίση,και είναι δικαιωμένοι.
Μια άλλη σχολή σκέψης είναι ο δαιμονικός νεοφιλελευθερισμός
Το πιο πολύπλοκο οικονομικό γίγνεσθαι με τις πιο εντυπωσιακές αντιφάσεις,ανάγεται σε μια λέξη κλειδί,και έτσι ικανοποιείται η μεταφυσική συνθήκε εξορκισμού του εξ'αποδώ.
Το ότι οι υποτιθέμενοι νεοφιλελεύθεροι,εν μία νυχτί αδειάζουν τα κρατικά ταμεία,και υπο την νυσταλαία παρατηρητικότητα όλων των αντιπάλων τους σώζουν ότι θέλουν ,δεν απασχολεί κανένα.Μόνο ο ευφυής Ριζοσπάστης,με τον τρομερό εμπειρισμό του καταλαβαίνει τι γίνεται και συμμαζεύει τα ασυμάζευτα.(Διπλανή ψηφοφορία)
Τέλος πλακώσανε και οι ανιστόρητοι.
Το κράχ είναι το τέλος της Αριστεράς της αγοράς,και το μέλλον είναι η αυθεντική αριστερά εναντίον της.
Ρε σύντροφοι,μετά το κράχ του 29, μήπως θυμώσαστε τι έκαναν οι πιο κρατικορυθμισμένες οικονομίες του πλανήτη ;
Ε καλά μην κάνουμε και τους ιστορικούς πρωινιάτικα αλλά η μεγαλύτερη ευρωπαική και η μεγαλύτερη ασιατική με αρχικά D και Ν αντιστοίχως (στην γλώσσα τους) έκαναν κάτι πολύ κακό,τερατώδες.
Συμπέρασμα
Η συγκυρία δεν είναι απλώς άσχημη ,είναι εντυπωσιακά περίπλοκη.Αυτό σημαίνει ότι μικρές λεπτομέρειες και δυναμικές μπορούν να ορίσουν την έκβαση.
Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι και οι αδύνατοι της κοινωνίας πρέπει να ακουσθούν δυνατά.
Οι ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν δεν μπορούν να έχουν ως μοναδικό θύμα το βιωτικό επίπεδο τους.
Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί ,μόνο σε συνθήκες πολιτικής παρέμβασης της Αριστεράς,με όρους ανάληψης ευθύνης προτάσεων και πρωτοβουλιών.
Η μετάθεση της λύσης στην κοινωνία των μη εμπορευματικών σχέσεων του κομμουνισμού,ή στις κρατικοποιήσεις τύπου ΕΣΣΔ,αποτελεί απόσυρση προς το παρελθόν.
Η κατανόηση της κρίσης ,που δεν οφείλεται γενικώς και αορίστως στις αγορές,ούτε γενικώς και αορίστως στην απορρύθμιιση τους ,αλλά στον ελλειπή παγκόσμιο συντονισμό,και την εμφανή αδυναμία των αρχών να διαγνώσουν τους κινδύνους στα καινοτόμα χρηματοοικονομικά προιόντα είναι προαπαιτούμενο.Ο κίνδυνος να οπισθοχωρήσουν οι οικονομίες και κοινωνίες σε υβριδιακές και καινοφανείς μορφές ολιγαρχικού κρατικού καπιταλισμού τύπου Ρωσίας, είναι σοβαρός.
Μια Αριστερά των απλοικών εξηγήσεων ,απλά στρώνει το χαλί στην μεταμοντέρνα Ακροδεξιά τύπου Jörg Haider και Heinz-Christian Strache .(30 % τα πουλάκια μου στην Βιέννη,και ο Λαφονταίν κάτω από το 5 % στο Μόναχο)Οποιος νομίζει ότι σε συνθήκες κρίσεως θα παίξει το χαρτί της καταγγελίας ,και θα κερδίσει ,καλό είναι να ξαναδιαβάσει το βιβλίο ιστορίας της Δ Δημοτικού.
Η σημερινή κρίση είναι απότοκο μιας πρωτοφανούς υστέρησης της πολιτικής απέναντι στην οικονομία.Η τεχνολογία αφομοιώνεται από την οικονομία,ενώ η πολιτική παραμένει μερικά κλικ πίσω.Το ότι τελικά οι νέες πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικής παρέμβασης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ,εκπροσωπούν οικονομίες χωρίς τεχνολογικό και κοινωνικό βάθος,αλλά ορίζονται από μια δομή των πρώτων υλών ,είναι εξαιρετικά επικύνδυνο (Ρωσία,Ιραν,Βενεζουέλα).
Η αριστερά προσδοκά στις σύγχρονες πολύπλοκες τεχνολογικές κοινωνίες με τους πολύμορφους και αντίρροπους θεσμούς δημοκρατίας και όχι στις αρχαικές φαντασιώσεις των απλοικών οικονομιών.
Το άν η χρηματοοικονομική καινοτομία έχει κινδύνους,δεν σημαίνει αποστροφή και φυγή.Κινδύνους έχει και η πληροφορική,αλλά δεν διανοήθηκε η Αριστερά να την εγκαταλείψει.
Το ότι η πιο αφηρημένη σφαίρα της οικονομίας,ξερχαβαλώνεται δυνητικά,δεν αποτελεί άλλοθι επιστροφής στην ανταλλακτική οικονομία.
Το ότι αυτά είναι περίπλοκα και ίσως δύσκολα πράγματα,αποτελεί πρόκληση και όχι αγγελτήριο SOS
Info
-Για την κατανόηση των καινοτόμων χρηματοοικονομικών προιόντων περιοδικό Θέσεις τεύχος 103-104 Γ.Μηλιός Σ.Λαπατσιώρας
-Για την Αριστερά των πολύπλοκων τεχνολογικών κοινωνιών Γ.Ρουση Ο Μαρχ γεννήθηκε νωρίς και A Negri Good Bye Mr.Socialism
-Για την κατανόηση της φύσης του καπιταλισμού ως σύμπλεγμα και δυναμική μορφών και αφαιρέσεων Transcritique on Kant & Marx by Kojin Karatani

No comments: