Thursday, March 22, 2012

Η παραγωγικότητα του ΣΔΟΕ: Η περίπτωση Alain Delon


Ο φίλος μου Delon ( παρατσούκλι αντιπροσωπευτικό της γοητείας του) ασχολείται με τα φροντιστήρια εδώ και μερικά χρόνια.Ωστόσο το κάνει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.Εμπνευσμένος δάσκαλος δεν θέλησε ποτέ να γίνει εργοδότης , δεν έκανε δικό του φροντιστήριο, αδέσμευτος σαν χαρακτήρας δεν επεδίωξε να διοριστεί στο δημόσιο, έτσι παρέμεινε πιστός στην μορφη του "γκρουπάδικου".Δουλεύει σαν σκυλί, κρατώντας δύο γραφεία εντος Αθηνών, επιιδιώκοντας να έχει μια δημόσια εικόνα νόμιμου δασκάλου μακριά από τα ιδιαίτερα με τα "μαύρα" εκπληρώνοντας όλες τις τυπικές υποχρεώσεις του στο ακέραιο.Γνωρίζοντας τον καλά, μπορώ να καταθέσω πως μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς , τα μοναδικά του κέρδη είναι μερικές αξιοπρεπείς διακοπές και ένα μικρο σχεδόν συμβολικό κομπόδεμα στην άκρη.Ο Delon δεν τα κονόμησε.

Κι όμως προχθές ο Delon με πληροφόρησε πως εισέβαλε το ΣΔΟΕ στο μικρό του γραφείο των 40 τμ, και τον ξετίναξε.Του βρήκαν μια τυπική παράβαση , καθώς τα βιβλία του ήταν στον λογιστή ( απαγορεύεται όπως έμαθα) και αναμένεται η συνέχεια.Το " κουστούμι" αναμένεται στο διχίλιαρο.

Η ιστορία δεν θα είχε το παραμικρό ενδιαφέρον , παρά ως τυπικος έλεγχος ενός ελεύθερου επαγγελματία χωρίς υπαλλήλους. Ωστόσο ανέδειξε μερικά ενδιαφέροντα μαθηματικά .

Ο φίλος μου εξομολόγησε πως τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές του δηλώσεις ήταν στο αφορολόγητο όριο ή με μικρούς φόρους, όχι αδικαιολόγητα.Με δύο γραφεία ,ΔΕΗ,κοινόχρηστα,τηλέφωνα,έξοδα εκτύπωσης,καθαρίστρια,συντηρήσεις AC,ΟΑΕΕ, λογιστή, και λοιπά έκτατα έχει αρκετά έξοδα.Έδινε αποδείξεις σχεδόν σε όλους τους μαθητές , χωρίς καμία τυπικη παράβαση.Το σημείο κλειδί της φορολογικής άρθρωσης ,και πιθανής φοροδιαφυγής, ήταν οτι οι μισοί πελάτες του είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δεν είχαν ανάγκη από αποδείξεις.Η πιθανή οριακή φοροδιαφυγή του Delon ήταν αποτέλεσμα ενος κυκλώματος ροών που την καθιστούσε απολύτως επιθυμητή συναινετικά.Ο Delon υποστηρίζει πως η πιθανή φοροδιαφυγή του σωρευτικά έχει ήδη ισοφαριστεί από τις περαιώσεις, το διπλό φόρο επιτηδεύματος και το πιθανό πρόστιμο.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι πως το ΣΔΟΕ για να βάλει ένα πρόστιμο 2000 Ευρώ ,κινητοποίησε δύο υπαλλήλους οι οποίοι έφαγαν ένα απόγευμα,μισή εργάσιμη για τον έλεγχο,ένα πρωινό ,άλλη μισή εργάσιμη ,για τον πρώτο έλεγχο βιβλίων με το λογιστή του Delon , και ας πούμε άλλη μισή εργάσιμη για επανέλεγχο.Απλά μαθηματικά δείχνουν πως 1,5 εργάσιμες ημέρες δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ αποδίδουν 2000 Ευρώ.Δηλαδή τα 2000 Ευρώ απαιτούν 3 εργάσιμες ανά υπάλληλο.Είναι απλό να φανταστεί κάποιος ότι αν όλη η εφορία με 5000 υπαλλήλους ασχολείται full time με το να κυνηγάει τους Delon της χώρας, τότε σε 300 εργάσιμες θα εισπράξουμε περίπου το φοβερό ποσόν του 1 δις!!!!!

Μήπως κάποτε πρέπει να μάθουμε από πρώτο χέρι τι φόρους αποδίδουν οι έλεγχοι;
Μήπως κάποτε πρέπει να αναλυθεί ότι μια οικονομία που στηρίζεται στην αυτοαπασχόληση ,δημιουργεί συναινετικές εστίες "nanoφοροδιαφυγής";





14 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Για το θέμα γενικά της φοροδιαφυγής είχα γράψει παλαιότερα. Σήμερα όπως φάνηκε το ΣΔΟΕ έχει εντολή να "σφάξει" κόσμο.

Δημήτρης said...

1. Μερικές "μαθηματικές" παρατηρήσεις:
α) Οι εργάσιμες σε ένα έτος είναι 250.
β. Οι εργάσιμες (στο παράδειγμα) είναι τρεις ημέρες, Αυτό είναι το ωράριο των δημοσίων. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για εξωτερική δουλειά (π.χ. επισκέψεις σε πελάτες) συνήθως οι πραγματικές ώρες εργασίες είναι περίπου οι μισές ανά οκτάωρο.
Άρα οι υπολογισμοί για 5.000 υπαλλήλους (με τα δεδομένα του παραδείγματος) θα αποδώσουν ~ 417.000.000 ή ~ 83.500,00 απόδοση κατ' έτος ανά ελεγκτή. Όντως θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε την απόδοση ανά ελεγκτή.
γ) Το ετήσιο κόστος 5000 εφοριακών - ελεγκτών μετά τα μέτρα και με τα σημερινά δεδομένα συμπεριλαμβάνοντας ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψη και λειτουργικά έξοδα επιμερισμένα τα υπολογίζω πάνω κάτω επίσης σε αυτό το ποσό.

2. Στον Delon επεβλήθη πρόστιμο για τυπική παράβαση. Όχι για φοροδιαφυγή. Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται το πρόβλημα. Οι έλεγχοι συνίσταται συνήθως στην εξέταση τυπικών παραβάσεων. Οι οδηγίες για τον έλεγχο εκεί καταλήγουν. Όμως κανένας σοβαρός φοροφυγάς δεν θα καταγράψει στα βιβλία του την παράνομη συναλλαγή.

3. Βέβαια οι τυπικές παραβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατο να αποφευχθούν. Γνωρίζω περίπτωση μεγάλης εταιρίας, που ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε την συναλλαγή και επεβλήθη πρόστιμο 300 εκατομμυρίων δραχμών για τυπικές παραβάσεις χωρίς να υπάρχει ούτε μια δραχμή φοροδιαφυγή. Αποτέλεσμα να κλείσει η εταιρία.

Greek Rider said...

Νομίζω ότι μια καλή ιδέα θα ήταν το outsourcing πολλών ελεγκτικών μηχανισμών βάσει στόχων.

Εμένα ο φίλος σου ο Ντελόν μου θυμίζει την ταινία ο "Ρόκο και τα αδέρφια του" του ντε Σίκα όπου ο μεγάλος αδερφός (κράτος) είχε στριμώξει τον Ντελόν και τον χτυπούσε μέχρι τελικής πτώσης.

Έως ότου ο Ντελόν εγκατέλειψε την ερωμένη του (π.χ. την δουλειά του).

Αυτή είναι η ιστορία των μικροεπιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Anonymous said...

@LLS
Λεφτερια στον Ντελόν!!!

Ας επαναλαβω κατι για τους μικρους ελευθερους επαγγελματιες στην Ελλαδα.

Η μεγαλη φοροδιαφυγη-πολλες φορες σε προκλητικο βαθμο-ειναι σε γιατρους και δικηγορους, για ευνοητους λογους.
Για το 2009, δικηγορος, βουλευτης Α Αθηνων δηλωσε 12.000 ενω ο υποφαινομενος 30.000!!! Το 2011 απο τις εισπραξεις μου 45.000 μολις 1.000 ήταν χωρις αποδειξη.
Η μεγαλη φοροδιαφυγηειναι στα αυθαιρετα, στα επαγγελματα της οικοδομης, στις επισκευες κτιριων, στο εμποριο, στις υπηρεσιες, στα εστιατορια και τα μπαρ, στην νυχτερινη διασκεδαση.

Διαχρονικα, στην περιπτωση της βαλκανικης χωρας μας, η παραοικονομια πρεπει να ξεπερνα το 30% κατα τους ειδικους οταν ο μ.ο. στην ΕΕ ειναι 15%.

Η λαμογια του Ελληνα ειναι κατι το απιστευτο.

Οπως γραφεται στην σημερινη Athens Voiceγια την Ζακυνθο " ...15.000 κτίρια δεν ήταν συνδεδεμένα με ρολόι της ΔΕΗ, έπαιρναν παράνομο ρεύμα, ότι τα πραγματικά τετραγωνικά ... ήταν τριπλάσια απ’ όσα δηλώνονται".

Οπως και στην Ιταλια με προσφατες αεροφωτογραφιες μπορουν -αν θελουν να βρουν ολα τα αυθαιρετα της χωρας.

Γιατι το προβλημα δεν ειναι αυτο που ναπτυσεις, δηλ. η κακη σχεση κοστους φορολ.ελεγχου/ αποδοση φορων. Ειναι η μη συλλογη φορων.

Ως φορολογουμενος επι 30 ετη, πιστευω οτι μονον μολις κανουν ενα καινουργιο φορολογικο οργανισμο ελεγχου με εντελως νεα προσωπα(κατι σαν τα ΚΕΠ), τοτε κατι θα αρχισει να γινεται στον τομεα φοροελεγχου ( φοροαποφυγης, φοσροδιαφυγης και φοροκλοπης).

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Athens Voice 22-3-2012
Edito 384 Φώτης Γεωργελές
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
"Αυτές τις μέρες στη χώρα μας έγινε ένα θαύμα. ...Κι έτσι, ένα νησί, η Ζάκυνθος, έγινε δυόμισι φορές μεγαλύτερo. Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Ο δήμαρχος του νησιού, ευτυχώς, δεν περίμενε τη Θεία βοήθεια από το υπερπέραν. Και έκανε αυτό που δεν κάνει το κράτος. Αντί για την Παναγία, προσέφυγε σε μια τεχνική εταιρεία, χαρτογράφησε με αεροφωτογραφίες το νησί και διαπίστωσε ότι 15.000 κτίρια δεν ήταν συνδεδεμένα με ρολόι της ΔΕΗ, έπαιρναν παράνομο ρεύμα, ότι τα πραγματικά τετραγωνικά ξενοδοχείων, επιχειρήσεων, κατοικιών, ήταν τριπλάσια απ’ όσα δηλώνονται.

Η αγανάκτηση ξεχείλισε. Η «δίκαιη οργή» όσων απέφευγαν να πληρώσουν δημοτικά τέλη μέχρι τώρα, κατήγγειλε τη νέα εξόντωση της τοπικής κοινωνίας. Στο δημοτικό συμβούλιο, ως είθισται, «αγανακτισμένοι» επιτέθηκαν με γιαούρτια και αυγά στον άτυχο δήμαρχο που είχε την ιδέα να πληρώνουν όλοι τους δημοτικούς φόρους. Αυτό που δεν έγινε όμως γνωστό, είναι ότι στη νέα, μεγαλύτερη Ζάκυνθο, τα δημοτικά τέλη έπεσαν στο μισό. Πώς έγινε το δεύτερο θαύμα; Απλώς τώρα δεν πληρώνουν οι μισοί και για τους υπόλοιπους. ..."

A.Delon said...

Greek rider
Δεν είμαι μικροεπιχειρηματίας αλλά δάσκαλος και η δασκαλοσύνη είναι πολύ σκληρή γκόμενα για τα δόντια του κράτους.Γι αυτό άλλωστε δεν θα πρωταγωνιστούσα ποτέ στο "θάνατο του εμποράκου"!!

Ρίνα said...

...Αλλά τι σόι άνθρωποι ήταν αυτοί; Σε ποια αρχή ανήκαν; .........
-Εμείς είμαστε μικρουπάλληλοι , δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να σας φυλάμε δέκα ώρες την ημέρα και να πληρωνόμαστε γι' αυτό. Η δική μας αρχή, όσο είναι δυνατό να τη γνωρίζουμε, και γνωρίζω μόνο τις κατώτατες βαθμίδες της, δεν αναζητά το φταίξιμο στην κοινωνία, αλλά όπως αναφέ
ρει ο νόμος, έλκεται από το φταίξιμο και μετά στέλνει εμάς τους φύλακες. Αυτό είναι νόμος.
- Αυτόν το νόμο εγώ δεν τον γνωρίζω, είπε ο Κ.
- Τόσο το χειρότερο για σας, είπε ο φύλακας.
¨ Η ΔΙΚΗ ¨ Φ. Κάφκα
- - - -
ΥΓ: ¨Ο Ντελόν, ο Κ και το παράλογο.¨
Των ΕλλαδοΒαλκανοΕυρω εξπρές εκδόσεων

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Είδα το ποστ σου.Οντως η με την φορολογία τα πράγματα γίνονται πολύ περίπλοκα για πολλους

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Φαίνεται να γνωρίσεις πολλά σχετικά με τα ωράρια του Δημοσίου.Προφανώς έχεις δίκιο και οι υπολογισμοί σου είναι ακόμη πιο τραγικοί.Οσο για τον Ντελόν πληρώνει όντως ένα τυπικό λάθος.

Left Liberal Synthesis said...

GR
Έίχα την απάντηση έτοιμη, μέχρι που σήμερα ανακάλυψα πως ο Ντελόν ,αντί για μαθήματα ασχολείται με ιστολόγια και σου απάντησε.

Left Liberal Synthesis said...

Αφώτιστε
Δεν θα διαφωνούσα για την ανάγκη μιας νέας δομής ελέγχων.
Οντως το θέμα είναι και μεγάλο και περίπλοκο

Left Liberal Synthesis said...

Ντελόν
Από που το έμαθες;
Δεν σε ήξερα για φίλο των social media.
Τα λέμε

Left Liberal Synthesis said...

Ρίνα, έγραψες.....

Πολυβώτης said...

Νομίζω ότι το επιχείρημα είναι λιγάκι παραπλανητικό. Το ζήτημα δεν είναι τόσο το πόσα μάζεψε η εφορία από τους ελέγχους, αλλά ότι εξαιτίας των ελέγχων, θεωρητικά, αποθαρρύνονται οι επαγγελματίες από το να φοροδιαφεύγουν.

Βέβαια το τραγικό είναι, όπως επισημάνθηκε, ότι το πρόστιμο πέφτει για τυπική παράβαση, και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εκβιασμού εξαιτίας των νόμων που τους επιτρέπουν, στην πράξη, να βρίσκουν μία παράβαση όποτε το θελήσουν.

Left Liberal Synthesis said...

Πολυβώτη

Συμφωνούμε στην ανάγκη
αποθάρρυνσης της φοροδιαφυγής μέσω συμβολικών ελέγχων.

Ωστόσο μαθηματικά η αποθάρρυνση σε αυτό το επίπεδο δεν "βγαίνει"

Δυο εφοριακοί του ΣΔΟΕ (του ανώτατου ελεγκτικού μηχανισμού) ασχολουνται 1,5 εργάσιμες για να βάλουν πρόστιμο 2000 το πολύ....

Ο συγκεκριμμένος μάλιστα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αλλους.

Τελος μην παραγνωρίζεις τον παράγοντα της "συναινετικής" φοροδιαφυγής.Οταν δύο ταυτοχρονα έχουν συμφέρον η φοριαδιαφυγή είναι πιο ευκολη.