Friday, June 21, 2013

Μια χρήσιμη κρίση



 
 
Τελικά ο μειλίχιος Κουβέλης πυροδότησε την αποκάλυψη του θεάτρου σκιών:

Συντηρητικοί ακροδεξιοί με αυθεντικό πολιτιστικό πνεύμα επταετίας, παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές.Πασοκοτραφείς , τρόφιμοι των πάσης φύσεως ταμείων περιφέρονται ως αυστηροί κατηχητές της νουνέχειας.Μαθητευόμενοι μάγοι των αντιμνημονίων , βλέπουν μια πρόβα της "μετά-αντιμνημονιακής" κατάρρευσης , όταν αλλάζει ελαφρώς η πολιτική σταθερότητα.
Η φύση της τυχοδιωκτικής Σαμαρικής ηγεσίας είχε διαγνωσθεί στην αντιμνημονιακή της φάση (πηγή).Επρόκειτο για τυπικό ακροδεξιό λαϊκισμό ο οποίος γελειοποιήθηκε με την συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου.Ακολούθησε ο θρίαμβος του 17 % και η δράση της επικοινωνιακής ομάδας με βάση κωδικές συμπεριφοράς και ρουτίνες μαφίας του Καυκάσου.Με αυθεντικό στυλ και ήθος ζωοκλέπτη ο Σαμαράς κλείνει την Ερτ και επικαλείται τον όρο "μεταρρυθμίσεις".Πρόκειται για τυπική περίπτωση λογοκλοπής. Αφού ο Κεδίκογλου εκτέλεσε το απόλυτο σχέδιο αντιμεταρρύθμισης προσλαμβάνοντας τον δημοσιογράφο των πορνοστάρ ως διευθυντή , μετά με copy paste το αφασικό ύφος του Πατακού ανακοίνωσε το κλείσιμο της Ερτ.Το σχέδιο ονομάστηκε μεταρρύθμιση όπως ακριβώς το πολίτευμα στη Β.Κορέα  ονομάζεται  Δημοκρατία.
Η στοιχειώδης αντίδραση του Κουβέλη, η οποία διέσωσε αυτονόητους κανόνες πολιτικού πολιτισμού αποκαλείται από την Σαμαρική ακροδεξιά "αφροσύνη".Ο μονομανής αντιμνημονιακός χώρος ναρκισεύεται από την αναμενόμενη εκλογική συντριβή της Δημαρ μη βλέποντας ότι αρχιτεκτονική του νέου τοπίου χωρίς αυθεντικές ρεφορμιστικές δυνάμεις της αριστεράς , επιφυλάσσει στο "αντιμνημόνιο" την τύχη του Γαπ.
Στην τρέχουσα argot της μεταρρυθμισιολογίας, οι συλλογισμοί προέρχονται κατ'ευθείαν από τα βασικά του οικονομισμού, δηλαδή του Σταλινισμού.Η απλότητα του σχεδίου είναι ανατριχιαστική :
Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο κατά 2500.Ενώ μεταρρύθμιση σημαίνει να το επιτύχουμε με το μικρότερο κόστος, ονομάζεται μεταρρύθμιση ο στόχος των απολύσεων.Σε αναλογία είναι σαν να πολεμάνε οι φαντάροι τους Ιταλούς το 40, γιατί ο στόχος είναι να σκοτώνουμε Ιταλούς, ηδονιζόμενοι ως serial killers.Από εκεί και πέρα όλα είναι τόσο εύληπτα.Δεν θέλεις τις απολύσεις είσαι με τη στασιμότητα.
Η Σαμαρική ακροδεξιά προσπαθεί να ανακαλέσει ρεπερτόριο από την πολιτική ιστορία του ευρωπαϊκού συντηρητισμού.Μα και την Θάτσερ να επικαλεστεί, ευρίσκεται στον αντίποδα της (πηγή).Το Θατσερικό πρόγραμμα ήταν βαθύτατα ιδεολογικό και είχε στοιχεία λαϊκής δυσανεξίας προς τις συντηρητικές ελίτ.Ποιά είναι η ιδεολογική σκευή και προετοιμασία της Σαμαρικής δεξιάς;Ο Φαήλος;
Τα μεγάλα σχέδια είναι πρωτίστως ιδεολογικά.Χρειάζονται ιδέες, σήματα, ονόματα, σημαίνοντα για να κινητοποιήσουν ανθρώπινους πόρους.Ταυτόχρονα χρειάζονται στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού και αξιοπρέπειας.Στον Σαμαρικο μικρόκοσμο δεν υπάρχουν ιδέες ούτε για αυτοκατανάλωση.
Το πρόβλημα με την αντίδραση του Φώτη είναι ότι αυτή είναι  εξ'ορισμού ακατανόητη εντός του τρέχοντος ψευδορθολογισμού.Ωστόσο είναι η πλέον μεταρρυθμιστική, γιατί εισάγει εντός του ιδεολογικά αφόρητα πένητος μεταρρυθμισμού το στοιχείο των ιδεών και συμβόλων της μεταρρυθμίσης.Αναζήτησε ως στοιχειώδη ανάταση της πληγόμενης αξιοπρέπειας των πολλών, την λιγόμηνη επαναλειτουργία της Ερτ, ώστε σε μια ατμόσφαιρα ρέουσας μεταρρύθμισης να υλοποιήσει τις μειώσεις.Πως έγινε ο 984 πρότυπο μεταρρυθμισμένου σταθμού; Με το κλείσιμο και τους εργαζόμενους σηματοδοτημένους ως ποινικούς;Με άλλο όνομα;Μήπως η Δημαρ δεν συναινέσε σε τόσες πραγματικές μειώσεις;
Η συγκυρία μετά τα χθεσινά προβλέπεται πολύ δύσκολη.Από τη μια μικρονοικός, βαρβαρικός οικονομισμός που αυτοκατανοείται ως μεταρρύθμιση και ναρκισεύεται μέσα από την ανάγνωση excel files , από την άλλη αφελής αντιμνημονιασμός ο οποίος στρουθοκαμηλίζει στο ενδεχόμενο η ρήξη με τα μνημόνια να γίνει αυτόνομη ανεξέλεγκτη ενδόρρηξη η οποία θα διαλύσει τα πάντα.

Φαίνεται ότι όλη κοινωνία και οικονομία ευρίσκεται στα όρια της.Ωσάν να έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα ενέργειας και κυρίως ιδεών.Εκτός εάν όντως υπάρχει ο "από μηχανής Θεός"
 
Σχετικά:Μεταρρύθμιση: Ετεροκαθορισμός και δυστοκίες

9 comments:

Leftrip said...

Συφμωνώ σε όλα, 100%. Η επίθεσή μας πρέπει ακριβώς εκεί να γίνει, στην έννοια των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να λογίζονται αυτά που περιγράφεις ως μεταρρυθμίσεις. Το παράδειγμα του 984 είναι πολύ δυνατό. Απέναντι βέβαια έχουμε και τα μίντια. Το Μέγκα θύμισε τις ένδοξες στιγμές του με την κυβέρνηση Παπαδήμου! Τέτοια επιθεση στον Κουβέλη!
Αυτό που γράφεις στην τελευταία παράγραφο είναι απόλυτα ορθό. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να προάγει την αριστερή προοδευτική διαχείρση και να γίνει πειστική απέναντι στους δύο αυτούς πόλους;
Χρήστος

Left Liberal Synthesis said...

Leftrip
Με την δομή του πολιτικού παίγνιου και το λαικισμό σε έξαρση (Σαμαρισμός-Σωφροσύνη vs Σύριζα-αντιμνημόνιο) βλέπω τη Δημαρ στα αζήτητα της Ιστορίας.
Δεν μπορώ να την δω με πολύ μέλλον ιδίως εκλογικό.Ωστόσο ίσως με το διαβημα της να πυροδότησε ένα αναστοχασμό σε όλους

Leftrip said...

Κι εγώ το ίδιο βλέπω!!! Τί να σου πω, ποτέ δεν ξέρεις βέβαια. Ένα δυναμικό συνέδριο με νέα ηγεσία πάνω στις αρχές και αξίες της ανανεωτικής αριστεράς μπορεί να δώσει δυναμική στο νέο, πια, εγχείρημα, διότι περί νέου εγχειρήματος πρόκειται πια.

SFILTROS said...

Οι δύο τελευταίες παράγραφοι σου, συνοψίζουν την αυτονόητη απαισιοδοξία καθενός που έχει στοιχειώδη λογική σκέψη.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Για να δούμε...

Crisis and Critique said...

Άν και συμφωνώ με την "φωτογράφηση της στιγμής", η δικομματική πόλωση της περιόδου 1980 - 2008 είναι νεκρή και δεν θα ωφελήσει κανέναν απ’ όσους θέλουν να την συντηρούν ως ζόμπι.
Το μεγάλο πρόβλημα του αύριο δεν είναι αμιγώς πολιτικό: Οι κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις που πάσχισαν με το αζημίωτο επί δεκαετίες, που έκαναν την Ελλάδα αποτυχημένο κράτος και την οδήγησαν στη βαθειά κρίση και στα μνημόνια, επιβιώνουν μέσα στην κρίση και στα μνημόνια. Την «σάπια» Ελλάδα των δεκαετιών 1990 - 2008 θα την ξαναβρούμε άθικτη μπροστά μας, είτε με ΣΥΡΙΖΑΜΑΡ είτε με ΝΔΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Left Liberal Synthesis said...

Leftrip
Μάλλον δεν μπορώ να συμμεριστώ ένα τετοιο σενάριο αισιοδοξίας,αλλά ποτέ δεν ξέρεις

Left Liberal Synthesis said...

SFILTRO
Οντως αδιέξοδο, αλλά εδώ και η Προο χωρίς διοίκηση πάει να ανέβει.Αρα όλα είναι δυνατά

Left Liberal Synthesis said...

aftercrisis
Εντοπίζεις ένα ενδιαφέρον ζήτημα.Ποιά είναι η πλοκή και η φύση των σημερινών κοινωνικών δυνάμεων εντός μνημονίων;Δεν έχω δει και πολλές επεξεργασίες

Anonymous said...

Για πολυ προxωρημενους.
Oταν ηδη στην "ελευθερη ΕΡΤ" εχουν απελευθερωθει -πλεον- ολοπλευρα οι ξεχυλιζουσες/υπεραριθμες "παραγωγικες δυναμεις" (βυσματα διορισμενα απο τον Κ.Καραμανλη, Α.Παπανδρεου, επαρκεις απο Μ.Χατζηδακη, πασοκοι απο τον Δ.Μαρουδα, στελεχη του ενιαιου Συνασπισμου το βρωμικο 89, Πασοκοι απο την Μιμη, απο τον Βενιζελο, τον Σημιτη,τον Κ.Καραμανλη ανηψιο, τον ΓΑΠ, τον Α.Σαμαρα, παλαιοι/ες μεγαλουπαλληλοι που διοριζαν συγγενεις, γκομενες , κολλητους, που το 2009 ελαμβαναν απο 3.000 εως 7.000 μηνιαιως, αλλα και ηδη κακοπληρωμενοι συμβασιουχοι και πρωην συμβασιουχοι, ολοι αδελφωμενοι πλεον, καταργωντας προσωρινα τις μισθολογικες διακρισεις , τις παραταξεις, τις κατηγοριες αμοιβης...., εμπροσθεν του μεγιστου κινδυνου) και παρατηρειται ολο και πιο γοργη αναπτυξη τους ωστε αναμενεται μια πραγματικα απεριοριστη αυξηση της ιδιας της παραγωγης*, ισχυει το εξης:
“anarchie, c’est la plus haute expression de l’ordre”
Συνθημα απο φωτογραφια σε τοιχο του Παρισιου που εντοπισα τυχαια μεσω του google earth.
* Φ.Εγκελς Αντι-Νυρινγκ, εκδ. Αναγνωστιδη, 1963, σελ. 419

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Καλουνται οι πολιτικοι επιστημονες, δημοσιολογουντες και λοιποι να εκφρασουν γνωμη.