Wednesday, January 28, 2009

Το Παρκο και το Parking της οδου Κύπρου.Το νεοελληνικό υπόδειγμα της φθηνιάρικης «ανάπτυξης»




Ε καλα τώρα όταν με 700 Ευρώ αγοράζεις ένα ΙΧ δεκαετίας ,τότε να αντιστέκεσαι για μην γίνονται Parking στην Κυψέλη ,μάλλον δεν στέκει στην κοινή λογική.

Οταν όμως πας να το χτίσεις αφαιρόντας ένα μικρό αλσύλιο,έχοντας άδεια,τότε αυτοί που σου έδωσαν την άδεια θέλουν κρέμασμα.

Δεν ξέρω τα στατικά ,ενός Parking, αλλά άκουσα στο skai την Πορταλιου,να ισχυρίζεται ότι με σχεδιασμό του χώρου στάθμευσης με ανελκυστήρα αντί ράμπας,θα μπορούσαν να σωθούν τα δένδρα.Μάλιστα απεκάλυψε ότι η σχετική άδεια δεν προέβλεπε καμία ειδική πλάκα στήριξης του υποτιθέμενου νέου αλσυλίου,καθώς είχε μια συμβατική δομή αδύναμη να υποστηρίξει του δεκάδες τόνους χώματος.

Μάλλον εδω είναι το λεπτό σημείο.

Μια πιο περίπλοκη κατασκευή ,θα είχε μεγαλύτερο κόστος και ποιότητα,αλλά ίσως απαιτούσε ένα μεγαλύτερο αντίτιμο για την απόσβεση.

Αυτή είναι και η ουσία του ελληνικού δράματος τον 21 αιώνα.Ενώ η έξοδος ευρίσκεται σε μια πιο «ακριβή» ανάπτυξη εμείς αδύνατουμε να την οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε.Αυτομάτως μπροστά στο αδιέξοδο ,κοιτάμε προς τα πίσω,ή προς τα πάνω.

Οποιος φαντασιώνεται ελεύθερους χώρους ή υπόγεια Parking στην Αθήνα, που παραδίνονται στην κοινή ελεύθερη χρήση,χωρίς αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ή κατασκευαστές ,δηλαδή χωρίς ζεστό δημόσιο χρήμα που φεύγει από το Δημόσιο Ταμείο, μπορει να περιμένει αιώνες,ή τέλος πάντων την στιγμή που κάποιος θα κρατικοποιήσει αλα Στάλιν την γη.

Προφανώς στην Κυψέλη θέλεις δεκάδες Πάρκα και δεκάδες Χώρους Στάθμευσης.
Τώρα ο κάθε γραφειοκράτης τεμπελχανάς βρίσκει τον πρωτο εργολάβο που του κλείνει το μάτι, ,και ξεπατώνουν τα αλσύλια,έτσι για να εξεγείρονται δικαίως οι κάτοικοι,και να έχει δουλεία ο κάθε περίεργος.

Την δυνατότητα να κάνεις και τα δύο,(αρχιτεκτονας δεν είμαι ,αλλά δεν πιστεύω και κανένα που μου πει το αντίθετο) δεν την «παλεύουν» καν.Μάλιστα συναινούν και διάφοροι αρμίδιοι που υποκρύπτωνται στο ακρονύμιο ΕΠΑΕ.

Αρπα κόλλα.

Κοιτώντας δε πιο προσεκτικά στην περιπλοκή στον Βοτανικό,όλοι αποσιωπούν το γεγονός ότι χωρίς τον Βωβό,έπρεπε το Δημόσιο να αγοράσει την Ετμα,για να υλοποιηθεί το όραμα του Πρασίνου.Εχουμε αναπτύξει και αλλου το πλέγμα κομπίνας και λαικισμου που περιβάλλει το πρόβλημα,αλλα και εδω αποσιωπάται η ταυτότητα αυτου που πληρώνει το κόστος της γης ,αν αυτός δεν είναι ο «ιδιώτης».

Φθήνια, τσαπατσουλία παντού.

6 comments:

Tyler Durden said...

αν και δεν ξέρω πολλά από τις δυνατότητες συνύπαρξης υπόγειων πάρκινγκ και πάρκων με αιωνόβια δέντρα από πάνω, νομίζω πως κάτι τέτοιο ελαττώνει δραματικά τα χρόνια ζωής των δέντρων, μια και πλέον οι ρίζες τους δεν έχουν χώρο να εξαπλωθούν, αδυνατίζουν και πέφτουν πιο εύκολα τα δέντρα.

Σκέψου ότι όσο μεγάλο έιναι ένα δέντρο, από κάτω υπάρχει ανάλογη έκταση ριζικού συστήματος, το οποίο θα καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τα έργα. Επίσης η στεγανοποίηση θα αποκόψει το δέντρο από την ρύθμιση της ποσότητας υγρασίας με το υπέδαφος που έχει ανάγκη με συνέπεια να κινδυνεύει το ριζικό σύστημα να σαπίσει.

Στην Θεσσαλονίκη, όπου έχουν γίνει τέτοια πάρκινγκ, τα αιωνόβια δασύλια πήγαν περίπατο και αντικαταστάθηκαν από γκαζόν και μικρά θαμνάκια που μόλις σαπίζουν θα αντικαθίστανται.

Αυτό πλέον δεν είναι υγιές πράσινο, είναι διακοσμητικά αναλώσιμα κηπάκια

Νοσφεράτος said...

Θυμαστε εκεινη τηνν ανατριχιαστική θεωρια περι Ασυμμετρης απειλής που διατυπωσε η ''καλή '' κυρια Ντορα(και συσσωμη η Δεξια τοτε με τις φωτιές στα Δαση μας );
Μαλλον Αυτοι αποτελουν πιά Ασυμμετρη απειλή για ολους μας : Φυση και ανθρωπους αυτής της χωρας

Left Liberal Synthesis said...

TD
Η ιδεα κατασκευής με διατήρηση των δένδρων,αλλ΄υψηλώτερο κόστος,δεν είναι δικιά μου,αλλά της αρχιτεκτονος Πορτάλιου.Δεν έχω την καταρτιση να την διατυπώσω.
Απο την άλλη σε μια συνοικεία σαν την Κυψέλη,τα υπο΄γεια γκαράζ είναι ανάγκη.
Δυστυχως το ζήτημα είναι περίπλοκο

Left Liberal Synthesis said...

Νοσφερατο
Στις ασυμμετρες απειλές χρειαζόμαστε σύμμετρικές απαντησεις

ο δείμος του πολίτη said...

Συμφωνούμε απολύτως. Η τενχολογία κι η επιστήμη έχουν βρει τ΄ροπους σε κάθε περίπτωση να λύσουν τέτοια προβλήματα. Αρκεί να το θελήσουμε και να κινηθούμε σε κατεύθυνση να λυθούν.

Η πλάκα είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε συνέντευξη εχθές ήταν εντελώς επιθετικός.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Είναι γνωστό ότι στον Δήμο Αθηναίων,έχει επικρατήσει μια παράταξη με χαρακτηριστικά "νεάντερταλ".