Thursday, October 16, 2008

Α.Σκαμπαρδώνη "Αντεπίθεση του Μαρξισμού".Η μεγάλη "αφήγηση" του ΚΚΕ


Ενα απο τα σημαντικά κόμματα της Ευρωπαικής Αριστεράς είναι το ΚΚΕ.Καταγράφει σταθερά ποσοστά εκλογικής και δημοσκοπικής βάσης που είναι σχεδόν αδιανόητα για άλλες χώρες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι η σταθερότητα και εμμονή σε κάποιες ιδεολογικές θέσεις ,που όμως προβάλλονται δημόσια με εξαιρετική σύνεση.
Η προσοχή και η σωφροσύνη είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά του ΚΚΕ,ταυτόχρονα όμως μια διακριτική απόσταση από χονδροειδείς αντιεθνιστικές ή αντικληρικές κορώνες που ενδημούν σε άλλες πλευρές της Αριστεράς.
Με ένα ιδιόρρυθμο τρόπο η προσκόλληση του κόμματος αυτού στην υπεράσπιση του «σοσιαλισμού» κατα την περίοδο Στάλιν, δεν αφαιρεί ακροατήριο ούτε και δημιουργεί τόσο απωθητικές συμπεριφορές.Μεταξύ μας η ιστορική ανάλυση της ΕΣΣΔ είναι μάλλον φιλολογικού ενδιαφέροντος, και εκείνο που έχει σημασία είναι η προάσπιση δικαιωμάτων και εισοδηματικών κατακτήσεων στην «άγρια» Ελλάδα του 2008.
Ενω για το ιστολόγιο το μέλλον δεν μπορεί να έχει κανενός είδους «πατερούληδες» ,και μας αρέσουν πάρα πολύ οι σύγχρονες πολυγονεικές ριζωματικές πολυδαίδαλες (τύπου Γουντυ Αλλεν) ιδεολογικές και φυσικές οικογένειες, θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς γίνεται στον ιδεολογικό πυρήνα αυτού του κόμματος .
Κυκλοφορεί από το 2007 το βιβλίο του Α.Σκαμπαρδώνη «Αντεπίθεση του Μαρξισμού».
Κατ’αρχάς πρόκειται γαι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο.Οσοι έχουν κουραστεί απο΄τα ορθογραφικά και άλλα λάθη αδέσποτων ιστολόγων (γκουχ ,γκουχ) μπορούν να διαβάσουν ένα «βαρύ» ιδεολογικό κείμενο 500 σελίδων ,το οποίο όμως «ρουφιέται» χάρις στην συγγραφική δεινότητα του ΑΣ.
Η αξία του έγκειται ότι παρουσιάζει όλη την πολιτική φιλοσοφία του ΚΚΕ,καθώς όμως αυτή εφάπτεται με όλες τις φιλοσοφικές και ιστορικές συντεταγμένες της Αριστεράς.
Ενα πανόραμα ιδεών και αξιολογήσεων που όμως κρατούν τον «πολεμικό» χαρακτήρα απέναντι σε όλες της εκδοχές της εκδοχές μιας Αριστερής Κριτικής που δεν εντάσσεται στο ρεύμα σκέψης του ΚΚΕ.
-Ανελέητη κριτική σε Μπερξον,Μονό,Πόππερ,κοσμολογικές θεωρείες.
-Απόρριψη θεωρημάτων παγκοσμιοποίησης αλλά και ιδεών «τεχνολογικού» κομμουνισμού (Negri,Ρουσης)
-Κριτικός έλεγχος για όλες τις αφετηρίες του «Ευρωκομμουνισμού» ή τρίτου δρόμου (Πουλατζάς,Gramsci)
-Ιστορική αναδρομή και αξιολόγηση όλων των ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων εντος ΚΚΣΕ (Τρότσκυ,Μπουχάριν,κλπ)
-Ιδειλογικές αποτιμήσεις για τρέχοντα θέματα πολιτισμού,λογοτεχνίας κλπ.
Η μεγάλη «αφήγηση» και ο καθολικός κοινωνικός έλεγχος επανέρχεται στην Αριστερά πλησίστιος.
Ο ΑΣ έχει γνώμη σχεδόν για όλα και όλους,αλλά με την οπτική πάντα ανάδειξης της «συνέπειας» και απόκρουσης του «ρεβιζιονισμού».
Είναι πιθανόν κάποιος να διαφωνεί,με το περιεχόμενο των γνωματεύσεων του ΑΣ,αλλα τέτοιο πανορανμικό και πλούσιο σε υλικό κείμενο,δύσκολα βρίσκει στην τηλεκρατούμενη Ελλάδα.

6 comments:

katerina said...

Παρότι σέβομαι απολυτα αυτό που είπες

«έχω πολύ μεγαλύερη προσοχή στο να γραψ στο ιστολόγιο,παρά να συνομιλήσω.
Είναι απλό. Το ιστολόγιο είναι πραγματικό ημερολόγιο σκέψεων»


και έτσι δεν σχολιάζω ουτε για ένα «γεια» δεν μπορώ..... κοιτάω εδώ και δύο μέρες το post σου για την «μεγάλη αφηγηση του ΚΚΕ», έτσι μοναχουλικο, χωρίς σχόλια και ....ε, οι παλιες αγάπες πάνε στον παράδεισο, ε, lls;;;
Ασε που το έρημο το Κόμμα, δεν φτάνει ότι πέρασε ....κινδυνευει τώρα, απο τους Αδριανόπουλους να του χρεώσουν και την Bank of America σαν εταιρία βιτρίνα του ΚΚΕ....

Μωρέ ότι και να λέμε...το θυμικό ισχυρότερο απο τον ορθολογισμό....

Left Liberal Synthesis said...

@κατερινα
Γεια σου και σενα
Ομοίως ,η "Katerina" είναι στις βόλτες μου,αλλά και η σιωπή είναι σχόλιο

OnWine said...

Καλά... μας πεθάνατε με τις ...σιωπές σας, κάτι σαν "η σιωπή μου προς απάντησή σου" των... δεσποινίδων άλλων εποχών...


Οποιος δεν θέλει σχόλια, τα "κόβει"... όλα τα άλλα εκ του πονηρού. Αλλά και να ήθελε κανείς να σχολιάσει εδώ, τι να πει... οτι οι "παλιές" αγάπες δεν ξεχνιούνται? Εδώ δεν τις ξεχνούν οι ...νεοδημοκράτες υπουργοί, και θα τις ξεχάσετε εσείς? Αυτή δε η ...αδυναμία να ξεχάσουν, καθώς και οι ...ενοχές τους (κυρίως αυτές, ΚΑΙ αυτών ΚΑΙ των ΠΑΣΟΚων) είναι που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά σε μιά συνεπή δεξιά διακυβέρνηση.

Α... και ιδιαίτερα μου άρεσε το "η σταθερότητα και εμμονή σε κάποιες ιδεολογικές θέσεις " γιά το ΚΚΕ... ωραία περιγραφφή της γαιδουρινής στενοκεφαλιάς...

Οσο γιά το βιβλίο, θα το αγοράσω... ιδιαίτερα με ...ερέθισε η κριτική στον Μονό (από τις σπάνιες επιστημονικές -παραγματικά και όχι κατ' επίφαση- φωνές).

Συγνώμη γιά το ύφος, αλλά είμαι ΤΟΣΟ θυμωμένος με τις προτάσεις Αλαβάνου γιά εθνικοποιήσεις Τραπεζών (!!!!), που ότι ...αριστερότερα του ...Καρατζαφέρη μου ανάβει γλομπάκια σήμερα...

Left Liberal Synthesis said...

Σχολιαστή
Ε καλα τωρα μην υπερβάλουμε...(σιωπες κλπ κλπ)Ουτε λεξη να γραψουμε και μας κοπανάς.Ρε φίλε πως να το πουμε οτι δεν προλαβαίνουμε ΚΑΙ να σχολιάσουμε?
Οι κρατικοποιήσεις του Αλαβάνου (για τις τράπεζες που χρησιμοποιούν κρατική βοήθεια) δεν είναι και τρέλλα.Τρέλλα είναι για τον Συριζα,που σε μια κρατικοποίηση θα πρέπει να προτείνει και μέλη διοικήσεων,και τότε θα δεις το πάρτυ στον διαγκωνισμό για τους καλούς "αριστερούς" managers και τραπεζίτες.....Εχεις να δεις αλληλοκαρφώματα υπο ιδεολογικό μανδύα.Πολύ θα ήθελα να το δω ,εκτός βέβαια αν διαβάζουν το LLS και προετοιμάζουν την Αριστερά να εμπλακεί ηγεμονικά και όχι ενοχικά με τις business ........(no more outing please...)

OnWine said...

Επί του ανωτέρω (και γιά να είμαι σύντομος, όπως επιθυμείς) σου απάντησα στο blog μου. Κατά τα λοιπά, αν δεν θέλεις σχόλια και είσαι και εσύ λάτρης των μονολόγων όπως σχεδόν όλοι οι γνήσιοι έλληνες, αν δεν εχεις χρόνο να απαντάς, δεν θα τα έχεις.

Εγώ γράφω γιά τον διάλογο και μόνο... μισώ τους μονόλογους, μισώ ιδιαιτερα τους παράληλους ...μονόλογους, και δεν βλέπω γιά ποιό λόγο κάποιος γράφει εδώ αν δεν επιθυμεί διάλογο.
Η απάντησή μου αυτή απαντά και στο γράμμα σου. Αν δεν "συν-ομιλούμε" εδώ, δεν βλέπω γιατί θα συνομιλήσουμε οπουδήποτε αλλού.

Καλούς μονόλογους.

Left Liberal Synthesis said...

@σχολιαστή
Παρακαλώ κοιτάχτε το ιστγολογιο σας...