Wednesday, September 30, 2009

Ιδιορρυθμίες

Τα τελευταία αποτελέσματα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα παρουσιάζουν ένα αδιαμφισβήτο εύρημα.Οι κοινωνίες που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό εγγυημένων εισοδημάτων και κοινωνικής μέριμνας διαθέτουν πολύ ανταγωνιστική οικονομία και μέγιστο καταγραφόμενο πλούτο.Οι λεπτομέρειες εδώ

Οι φτωχότερες χώρες έχουν τους χειρώτερους συντελεστές ανισότητας.Αν το ζήτημα των εγγυημένων ειδοδημάτων δεν είναι προεκλογικό τρίκ,τότε η διαχείριση του πρέπει να είναι πολύ δυναμική.Δηλαδή αναζητείται η μέγιστη κοινωνική εξισορρόπηση εντός μιας οικονομίας που αναπτύσσεται,αλλιώς στραβοκοιτάζουμε προς κοινωνίες μιας άλλης δυναμικής.

Τι γίνεται όμως αν ο πλούτος που εισρέει,και άρα έστω εμμέσως συμβάλει στην δυνατότητα διανομής,είναι άυλος δυναμικός και ταλαντευόμενος;

Μια οικονομία σαν την Ελληνική,πως θα συμπεριφερθεί προς τον «εαυτό» της οταν αυτός δεν είναι γειωμένος;

Ας δούμε μια νεοελληνική παραδοξότητα
Η μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος στην χώρα το 2008 ήταν το ναυτιλιακό συνάλλαγμα.Περίπου 18 δις ευρώ.

Ο χώρος της ναυτιλίας είναι όμως κυριολεκτικά αφορολόγητος .Σωστά ο Σύριζα επισημαίνει την ασυλία εφοπλιστικου κεφαλαίου (θεση 11).

Ταυτόχρονα είναι ένας κλάδος με οριακή συνεισφορά στην απασχόληση.Μόλις 36,000 (αλήθεια με συνεχείς αυξήσεις) δηλαδή περίπου το 0,8 % του συνολικού εργατικού.Λεπτομέρειες στην εκθεση ΙΝΑ ΓΣΕΕ (σελίδες 351-361)

Δηλαδή ένας κλάδος που συμμετέχει κατά 0,8 % στην απασχόληση,δεν φορολογείται συμβάλει στο 35 % του συναλλάγματος ,και περίπου στο 5 % του συνολικού ΑΕΠ.

Για να το πούμε λίγο ωμά, αν διανοηθούμε την οικονομία ως «όλο» τότε η κατάσταση μας δεν είναι και τόσο απλή .Μέρος του πλούτου που εισρέει προέρχεται από μια απόλυτα διεθνοποιημένη δραστηριότητα,εκτός οιουδήποτε φορολογικού ελέγχου ,με μικρή συμβολή στην απασχόληση,και παρα ταύτα στηρίζει τοι καχεκτικό ισοζύγιο.

Ο οποιοσδήποτε νουνεχής πολίτης αυτής της χώρας προφανώς δεν θα ήθελε καμιά δεκαπενταρία δις ευρώ να εξαφανίζονται από την οικονομία.Απο την άλλη ο όρος ύπαρξης και ανάπτυξης αυτού του πλούτου είναι ακριβώς η αποκόλληση του από οποιονδήποτε κρατικό εθνικό έλεγχο.

Αυτό είναι και το παράδοξο ιδιόρρυθμο της ελληνικής οικονομίας.

Είναι αρκετά αναπτυγμένη και διεθνοποιημένη έτσι που συμφέρει (για το συμφέρον των εργαζομένων) να παραμένει εντός των ροών του παγκόσμιου καπιταλισμού,αλλα δεν έχει κανενός είδους θεσμική προετοιμασία για να ορίσει αυτήν την ιδιαιτερότητα.

Βρισκόμαστε πραγματικά αμήχανοι,και αυτό φαίνεται στην αφασία των κομμάτων εξουσίας ,και όλων όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Και όχι τίποτα ψηφίζουμε σε τρεις μέρες......

Monday, September 28, 2009

Rousfeting or Lobbying.



Selâm verdim rüşvet değildir deyü almadılar:
Του είπα καλημέρα,αλλά δεν δέκτηκε γιατί δεν ήταν δωροδοκία.

O Μοχαμεντ Σουλευμάν είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ποιητές της οθωμανικής περιόδου, που παρέμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο Fuduli.

O στίχος αυτός είναι τόσο ονομαστός ώστε παρέμεινε ως τουρκική παροιμία.
Η λέξη κλειδί είναι προφανώς το rüşvet που μεταφράζεται ως δωροδοκία,αλλά έφτασε σε μας παρεφθαρμένο ανάποδα ως δωροαποδοχή.
Στην οθωμανική περίοδο ,ρουσφέτι κάνω εγω για να εξαγοράσω τον ισχυρό,ενω στην Ελλάδα του 2009 ,ρουσφέτι κάνει ο ισχυρός για να εξαγοράσει τον αδύνατο.
Η υποκρισία με την δωροδοκία εμφανίζεται στο γλωσσολογικό επίπεδο.
Η συναλλαγή με τον πολιτικό αν γίνεται από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα αγκυρώνεται σε μια οθωμανική γλωσσική κληρονομιά,ενω όταν γίνεται απο τους οικονομικά ισχυρούς πηγάζει από την Αγγλοσαξωνική κληρονομιά του Lobbying.
Lobby είκαι κυριολεκτικά οι ευρύχωροι διάδρομοι χώροι που οδηγούν στους εσωτερικούς χώρους, και όσοι συνωστίζονται στους διαδρόμους της πολιτικής για να επιρεάσουν τους πολιτικούς δεν κάνουν τίποτα κακό ,αλλα απλώς ασκούνται στο «διαδρομείν» στο Lobbying.
Οι αδύνατοι συναλλάσονται με υπανάπτυκτους οθωμανικόυς τρόπους,και οι ισχυροί με το καθως πρέπει αγγλοσαξωνικό Savoir Vivre.
O φουκαράς των Stage διαλέγεται με το ρουσφέτι,και ο Χριστοφοράκος κάνει “ανάπλαση επιχειρηματικού τοπίου».
Η γλώσσα στην υπηρεσία της ταξικής διαφοράς.

Thursday, September 24, 2009

Espresso Politics


Οι τελευταίες ευρωεκλογές κατέγραψαν μια αξιοπρόσεκτη άνοδο των λαικιστικων ακροδεξιών δυνάμεων.
Στην Μ.Βρεττανία η άνοδος ήταν εντυπωσιακή.Ιδίως το ξενοφοβικό British National Party δημιύργησε μια μεγάλη δυναμική.
Μια πρόχειρη μελέτη ανάδειξε μια απόλυτη συσχέτιση μεταξύ Tabloid και Νέα Δεξιάς.Η θεματολογία,οι προτεραιότητες ,και ο λόγος αλληλοσυμπληρώνονται.
Οι ακροδεξιές λαικιστικές δυνάμεις αρδεύονται από τον χώρο της δημοσιότητας που κωδικά θα ονομάζαμε κουτσομπολιό και life style.
Βλέποντας την πρόσφατη Κυκλοφορία της Εσπρέσσο και την Τηλεθέαση των life style εκπομπών,είναι φανερό ότι τελικά η απολίτικη φιλολογία για τους πρόσκαιρους σταρ της δημοσιότητας και η γενικώ τερη ηδονοβλεπτική απόλαυση είναι πολυ ισχυρή.
Ταυτόχρονα οι διάφοροι Ψωμιάδηδες,Αδώνιδες,Πλεύρηδες έχουν κατασκηνώσει εντός του Λούνα Πάρκ της χαλαρής αμπελοφιλοσοφίας.Δηλαδή η αιχμηρή οξεία πολιτική επιπλέει στο πιο ασαφές πολιτιστικό περιβάλλον,σε μια ιδιόμορφη συνύπαρξη.
Η νεά λαικιστική δεξιά, είναι επιθετική για τους ξένους ,αμείλικτη με τους διαφωνούντες ,καταγγελιτική για τους πάντες,αλλά αρέσκεται στον πολιτισμό της χαλάρωσης και της αερολογίας.Λες και επιδιώκεται μια ισορροπία έντασης.Η πολιτική αγριότητα λειένεται με τα αφρόλουτρα της κουτσομπολικής σαπουνάδας.
Ο G.Agaben στο βιβλίο του «Η Κοινωνία που έρχεται» έχει διατυπώσει την άποψη πως τελικά κινούμαστε προς μια κοινωνία με μία μόνο τάξη,την μικροαστική η οποία όμως παρουσιάζει μια ιδιομορφία.
Η παγκόσμια μικροαστική τάξη στερείται οιασδήποτε εσωτερικής ζωής,και απλώς επιπλέει σε μια δηφημιστική ζώνη.
«Η εσωτερική ένδεια της μικρο μπουρζουαζίας διακρίνεται στο γεγονός οτι οι άνθρωποι ψαχνουν στο διαφημιστικό σποτ για το εξαφανισθέν προιόν για το οποίο νιώθουν πως εξαπατήθηκαν ,αναζητώντας απελπισμένα,ενάντια σε κάθε πιθανότητα ,να ιδιοποιηθούν μιας ταυτότητας η οποία έχει καταλήξει να είναι για εκείνους απόλυτα ανάρμοστη και ασήμαντη.Κατα συνέπεια η ντροπή και η αλαζονεία ,ο κονφορμισμός και η ακρότητα παραμένουν οι δύο πόλοι της μεταξύ των οποίων εκφράζονται όλα τα συναισθήματα τους» σελ 109 .
Δηλαδή το παθητικό κοινό των κουτσομπολάδικο,ή καλύτερα η παθητικότητα στην οποία πέφτουμε όλοι όταν τα βλέπουμε (σσς... όλοι τα βλέπουμε κατα λάθος....) δεν είναι και τόσο παθητική.Είναι ακριβώς στην ίδια περιοχή με την αλαζονεία και την ακρότητα.Η θέαση της σαπουνοσαχλαμάρας είναι οξεία,ακραία γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί ο μηχανισμός απόκτησης της ταυτότητας,αυτής της κενής ταυτότητας.
Ετσι ο ακροδεξιός λαικιστής «παίζει εντός έδρας» οταν μιλάει στην Λόη και την Λαμπίρη,δεν χαλαρώνει ,δεν κάνει διάλειμα.
Η κριτική ,αντίθετα γενιέται νοηματικά σε ένα περιβάλλον αντιθέσεων,ταξινομήσεων ,επινοήσεων.Γι αυτό και εμπεριέχει το στοιχείο της θετικής εγρήγορσης,μιας πνευματικής επίθεσης.
Οπως έχει γράψει ο Zizek ο λαικισμός είναι μια αρνητική στάση,που αρνείται να ταξινομήσει να διχάσει σε βάθος,και αρκείται στο πρωτόγονο εμείς – εσείς,που παραπέμπει απ’ευθείας στον αταβισμό της φυλής.
Προφανώς δεν τίθεται θέμα προληπτικής λογοκρισίας,απλώς αναδεικνύουμε το φαινόμενο,και με όσα βλέπουμε στην τηλεόραση,η «εδρα» της ακροδεξιάς αυξάνει αλματωδώς
Info
G.Agamben «Η Κοινωνία που έρχεται» 2007 Εκδόσεις Ινδικτος
S.Zizek “In Defence of lost Causes-Why populism is good enough in practice” 2007

Tuesday, September 22, 2009

Η κυβέρνηση Σημικαρανδρέου συνεχίζει

Η έκθεση του INE - ΓΣΕΕ εχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.Εξετάζει τις εξελίξεις στην απασχόληση για την περίοδο 2000-2008.Δηλαδή ακριβώς τις δύο τετραετίες Σημίτη και Καραμανλή.
Παρατηρώντας προσεκτικά όλα τα διαγράμματα αλλαγής της απασχόλησης,αυτά παρουσιάζουν μια συνεπή συνεκτκότητα.Οι τάσεις (αρνητικές ή θετικές) είναι απαράλλακτες στις δύο τετραετίες.Δηλαδή η απασχόληση φαίνεται να μην επιρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο.
Το τμήμα 7 της έκθεσης είναι πολύ αποκαλυπτικό.
Η απασχόληση μειώνεται ή αυξάνεται ανά κλάδο,σε μια ομοιογενή ροπή κατά την οκταετία.
Πρόκειται για ιδεολογικοπολιτική συγγένεια ή κάτι άλλο;
Τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα
Δύο οικονομολόγοι οι Allen Drazen και Ari Brenderh έχουν την εξής ιδέα.Παίρνουν 68 χώρες με δημοκρατική εναλλαγή και μελετούν τις δημόσιες δαπάνες σε 12 κατηγορίες ,στην περίοδο 1972-2003.Και να το ενδιαφέρον αποτέλεσμα
Ανεξάρτητα από διακυρήξεις,ιδεολογικές εκκινήσεις,προεκλογικές δεσμεύσεις,οι δημόσιες δαπάνες δεν αλλάζουν σε διάστημα δύο ετών,και αν υπάρχουν αλλαγές αυτές είναι μικρές και μπορούν να γίνουν μόνο μετά από την περίοδο τεσσάρων ετών.
Από ότι λένε οι κύριοι Drazen Brendrech ,οι κυβερνήσεις επιρεάζονται από τον λεγόμενο μέσο ψηφοφόρο ,αλλά είναι και σχετικά αδύναμες στις κυβερνητικές γραφειοκρατίες.Και να θέλουν να κάνουν αλλαγές αυτές θέλουν χρόνο.
Οχι επειδή το Liberal μοστράρει στον τίτλο μας,αλλά είναι φανερό ότι μέσα στις σύγχρονές δημοκρατίες η πιο σκληρή δομή η πιο δύσκολη να αλλάξει είναι η κρατική.Από ότι φαίνεται η κρατική δυσκαμψία είναι εγκλειστική,δηλαδή δεν γέρνει ουτε αριστερά ούτε δεξιά.Γουστάρει το Status, δουλεύει με το σύστημα Don’t Touch.
Ο εκσυγχρονισμός του κυρ Σημίτη,η ανοικοδόμηση του Καραμαν Αλή,και η χαρούμενη επιστροφή του Giorgio,θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με τις φωνές αλλά θα βαλτώσουν εκεί που βαλτώνουν σε 68 δημοκρατίες τα τελευταία 30 χρόνια οι αλλαγές που συναρτώνται με αλλαγές στην κατανομή των δημόσιων πόρων.Στις κρατικές αδράνειες

Wednesday, September 16, 2009

Με την Ψυχή στο στόμα η με την Χαρτοπαίκτρα



Στην ταινια του "Η ψυχη στο στόμα" ο Γ.Οικονομιδης μας παραδιδει ενα αρχετυπικό ηρωα της Ελλαδας του 2009.
Ο μισθωτος της βιοτεχνιας που στεναζει απο τα χρεη,την οικογενειακή διαλυση,και τον ασφυκτικο κοινωνικο περιγυρο που αποτελειται απο τους εργοδοτες και δανειστες του.Η αριστουργηματικότητα της ταινιας εγκειται στο φοβερο καρτερικο βλεμμα του ηρωα που σιωπηλα ανεχεται τα παντα μεχρι την τελικη σκηνη.Ο Λιτσης ενσαρκωνει τον θυμο,την αυθεντικη φορτιση που εκφραζεται απο την τεραστια σιωπη.
Πενηντα χρονια πριν ο Ψαθάς φτιαχνει Χαρτοπαιχτρα Βλαχοπουλου.Το στορυ ειναι γνωστο αλλά το σημαντικο της ταινιας ειναι ενας διαχυτος μικροαστικός εκνευρισμός.Στην χαρτοπαικτρα ολοι εχουν υστερικα νευρα.Ειναι γενικως μανουριασμενοι τσαντίσμενοι με την παρτη τους και με τους αλλους.
Ο θυμος εχει παντα σιωπη ενω τα νευρα ειναι πολυβουα.
Την διαφορα μεταξυ του θυμωμενου εργατη βιοτεχνιας και της εκνευρισμενης χαρτοπαικτρας βλεπουμε στις τηλεορασεις
Ολοι εχουν τα νευρα τους.Don't touch.
Η γενικευμένη μικροαστοποίηση της κοινωνιας εκφραζεται πλεον συναισθηματικα και αισθητικα
Το πιο αυθεντικο λαικο κομμα ,το ΚΚΕ, διαλεγει ως προνομιακό εταιρο την πιο υστερικη τηλεπερσονα (ιδανικη για το Talent Show της Πανια),ο Αλαβανος παρουσιαζει, μεσα σε 3 μηνες κυκλοθυμικοτητα Βλαχοπουλου και τα παραθυρα της τηλεορασης φιλοξενουν αποκλειστικα καβγαδες επιπεδου για την τελευταια θεση παρκιν στο VIP Skyladiko της Συγγρού.
Ο σιωπηλος αυθεντικος λαικος θυμος απουσιαζει εκκωφαντικα
Σωστα επισημαινει ο Ρηγος στην Εποχή τηs κυριακης,Ο εγκλειστικος εγωιστικος μικροαστισμος ειναι η κυριαρχη πολιτικη συμπεριφορα σε όλο το πολιτικό φάσμα.Ο μικροαστος δεν θυμωνει αλλα εκνευριζεται,δεν σωρευει συναισθηματα αλλα εκφορτιζει τσαντηλα οπου βρει.
Το κοινωνικό υπόστρωμα αυτών των συμπεριφορών αναδεικνύεται από δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις
Η προσφατη αναφορά για την παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα και η έκθεση της ΓΣΕΕ (που δημοσιεύονται με διαφορά εβδομάδας) μας αποκαλυπουν την ιδιομορφη δομη της ελληνικης κοινωνιας
Αν μπορουσαμε να το συνοψισουμε θα λεγαμε τα εξης
Ειμαστε μια αναπτυγμενη Οικονομια.(25 στην παγκόσμια καταταξη)
Το μελλον μας δεν ειναι φθηνο εργατικο δυναμικο ουτε οι φθηνές πρώτες ύλες αλλα η τεχνολογια , και η επιχειρηματική συνθετότητα οπως αναφερεται κωδικα.
Στην σελιδα 12 στο γενικο κειμενο αναφερουμαστε ως χωρα stage 3 , δηλαδη της πιο προωθημενης ανάπτυξης,και στον σχετικό δείκτη αναπτυξιακού δυναμικού είμαστε στο 38
Ταυτοχρονα ομως ολη η κοινωνια ολες οι ιδιωτικες και κρατικες δομες κινούνται μερικά σταδια πριν, ως κοινωνια που ασθμαινει να εκσυγχρονιστεί.
Είμαστε στην Super League αλλά μονίμως στην τελευταία θέση,και ταυτόχρονα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να καθιερωθούμε.
Τα θύματα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα
Η τελευταία της έκθεση ΓΣΕΕ τα λέει όλα.Οι μισοί μισθωτοί έχουν καθαρους μίσθους κάτω από 1000 ευρώ.Ταυτόχρονα ο δείκτης ανισότητας (δηλαδή ο λόγος εισοδημάτων του 20 % των πιο εύπορων προς το 20 % των πιο αδυνάτων) είναι από τους χειρώτερους.
Ενα από τα αντιφατικά ευρήματα της αξιολόγησης της ανατγωνιστικότητας είναι οι πολύ υψηλές βαθμολογίες που έχουμε στην παιδεία και την υγεία.Εντός της παγκόσμιας εικοσάδας!!!(εδωl)
Ταυτόχρονα και η έκθεση της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει οτι η παιδεία και η υγεία είναι από τους λίγους κλάδους που αυξάνεται η απασχόληση στο διάστημα 2000-08 (σελίδες 258-260) .
Δεν πρέπει να είναι συμπτωματικό.
Ουτε είναι συμπτωματικό οτι ο ιδιωτικός τομέας καταγράφει σκορ 101 σε ηθική και στο ποσοστό R&D,ενω ο δημόσιος καταγράφει 107 σε ποσοστα δαπανων για την παιδεία και αποτελεσματικότητα δαπανών.Το επιχειρείν είναι συνώνυμο του πλιάτσικου,και το δημόσιο η χαβούζα των φόρων.
Και την πληρώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα,καθώς στην αντιστοίχιση μισθων παραγωγικότητας είμαστε στο 120!!!
Στο περιβάλλον αυτό άλλοι κάνουν υπομονή,και άλλοι εκνευρίζονται.
Είναι σαφές ότι αυτοί που έχουν εκνευριστεί δεν είναι οι πιο αδικημένοι.Οι αδικημένοι είναι σιωπηλοί σαν τον ήρωα του Οικονομίδη,και οσοι δεν έχουν δει την ταινία,σας λέω το τέλος είναι πολύ ενδιαφέρον.


Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα εδω
Εκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕ εδω

Friday, September 11, 2009

Οι έλλογες μη συμπλεγματικές κοινωνίες αναλύουν πλεονεκτήματα μειονεκτήματα και δρουν αναλόγως.World Economic Forum Data


Δημοσιευθηκαν στοιχεία του οργανισμού World Economic Forum σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Τα τελικά αποτελέσματα είναι τελέιως απογοητευτικά.Είμαστε στην στην 71 πρώτη θέση ασθμαίνοντας.
Δεν έχω ποτέ απόλυτη εμπιστοσύνη σε τέτοιες αναφορές ,αλλά πάντα νομίζω ότι κρύβουν αλήθειες και εκπλήξεις .Ιδίως αν ψάξεις λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία.
Με λίγη υπομονή ψάξαμε τα στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται στον ιστότοπο του οργανισμού και όντως οι αλήθειες οι θετικές και οι αρνητικές εκπλήξεις είναι εδώ.
Εισαγωγικά τονίζω πως η κακομοιρολατρεία ο αυτοοικτιρμός και η αυτοταπείνωση είναι στοιχεία μιας αντιδραστικής ιδεολογίας.Κυρίως όταν αναφέρονται σε συλλογικότητες.Η υστερική δαιμονολογία είναι πολιτική επιλογή της πάσης φύσεως αντιδραστικών.Οι έλλογες μη συμπλεγματικές κοικωνίες αναλύουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δρουν αναλόγως
Πήραμε τα στοιχεία ανταγωνιστικότητας και τα κατατάξαμε ανα βαθμολογία αρχίζοντας από τους τομείς που έχουμε επιτυχίες,δηλαδή είμαστε ανταγωνιστικοί,καικατεβήκαμε προς τα κάτω.

Προκύπτει ένα ιδεολογικό πρόβλημα.
Ανταγωνιστική οικονομία συνεπάγεται κοινωνικά οφέλη για τους εργαζόμενους;
Αυτομάτως και μονοδιάστατα OXI!!!
Πάντως μη ανταγωνιστική οικονομία συνεπάγεται φτώχεια,και χώρες σαν την Δανία την Ελβετία την Φιλανδία,την Ολανδία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις
Υπενθυμίζουμε οτι είμαστε στην παγκόσμια καταταξη 71
Παρά ταύτα έχουμε τρεις σοβαρούς δείκτες ανταγωνιστικότητας εντος της παγκόσμιας πεντάδας,πέντε στην πρώτη δεκάδα,και εξι στην παγκόσμια εικοσάδα!!!Επίσης είναι φανερό ότι τόσο το κράτος,οσο και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα όσο και η κοινωνία εμφανίζουν θηριώδεις σχεδόν σχιζοφρενικές αντιφάσεις με μεγάλες επιτυχίες και ταπεινωτικές αποτυχίες.

Περισσοτερος σχολιασμός σε προσεχή ανάρτηση
Για την ανάγνωση του πίνακαΠροσοχή!!!
Ο αριθμός αντιστοιχεί σε θέση στην παγκόσμια κατάταξη .
Οσο πιο μικρός τόσο πιο ανταγωνιστικό το πλεονέκτημα,στον «πάτο» ευρίσκονται τα μειονεκτήματα μας
3 --Ποσοσταία προσέλευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
5--Προσέλευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
5--Δασμολογικές επιβαρύνσεις εισαγωγων
12--Επίδραση της φυματιώσης στην οικονομία
13--Τηλεφωνικές γραμμές
15--Προσδόκιμο ζωής
15--Παιδική θνησιμότητα
19— Ποσοστιαία προσέλευση για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
20--Διαθεσιμότητα επιστημόνων μηχανικών
22--Χρήση κινητών τηλεφώνων
25-- Ολικό μέγεθος της οικονομίας μας ,δηλαδή είμαστε μια μεγάλη σχετικά οικονομία
28--Επίδραση του HIV στην οικονομία
28--Πληθωρισμός
32--Συνολικο μέγεθος οικονομίας με βάση το ΑΕΠ
33 –Ποιότητα των οδικων υπηρεσιων
33--Ισχύς των ατυπων ελεγκτικών μηχανισμών και αναφορών (auditing)
35--Διασπορά ευρυζωνικότητας
37--Συχνότητα κατάθεσης πατεντών
38--Διαφορά επιτοκίων δανεισμού καταθέσεων
38--Συχνότητα φυματίωσης
39 --Φύση του αναπτυξιακού δυναμικού εξαρτώμενοι από τεχνολογία και όχι πρωτες ύλες,
39 –Ποιότητα των αεροπορικων υπηρεσιών
40--Κόστος απολύσεων (δηλαδή σχετικά μικρό)
42--Πνευματικά δικαιώματα
47--Ιδιοκτησιακά δικαιώματα
47--Περιορισμοί χρηματηστηριακών ροών 47 (σχετικά μικροί περιορισμοί)
47--Ποιότητα επιστημικής επαρκειας σε μαθηματικά και τεχνικές επιστήμες
50--Επάρκεια διαδικασιων αγορων από ιδιωτικές εταιρείες
50--Σταθερότητα τραπεζικου συστήματος
52--Διασπορά χρήσης ιντερνετ
52-- Ολικό μέγεθος των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών μας
52--Πρόσβαση εταιρειών στο χρηματιστήριο
55--Πρόσθετο κόστος για αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος
56 --Επιρροή των εξαγωγικών εταιρειών μας στην παγκόσμια διακίνηση εμπορευμάτων
58--Χρήση εργαλείων Marketing
58--Χρόνος έναρξης νέας επιχείρησης
58--Συνθετότητα προσφερομένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
58--Δανεισμός χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις
59--Αποτελεσματικότητα αντιμονοπωλειακων πολιτικών
61 --Ποιότητα των προμηθειών εντός της χώρας
61--Επάρκεια και αποτελεσματικότητα τελωνειακών αρχών 6
61--Ισχύς των μονοπωλίων στις αγορές (οι υπαναπτυκτες χώρες έχουν μεγάλη μονοπω λιακή δομή)
63 --Παραγωγική συνθετότητα των εταιρειών
63--Διασπορά χρήσης προσωπικών υπολογιστών
64--Διαθεσιμότητα νέων τεχνολογιών
65--Ποιότητα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
66--Επάρκεια λιμανιων
68—Ποιότητα παροχής ηλεκτρικου ρεύματος
68--Ανταγωνισμός στις αγορές
68 --Ολική συνθετότητα (business sophistication) των ιδιωτικών εταιρειών
68--Πρόσθετο κόστος λόγω γενικής εγκληματικότητας
71—ΜΕΣΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
73--Πρόσβαση των σχολείων στο ιντερνετ
75--Ανεξαρτησία δικαιοσύνης
75--Χρήση του μηχανισμού Venture Capital
76--Πελατοκεντρικότητα ιδιωτικών εταιρειών
77--Ποιότητα ερευνητικών ιδρυμάτων
78--Ανασταλτική επίδραση της φορολογίας στην επιχειρηματικότητα
78--Συχνότητα ξένης ιδιοκτησίας
78--Εμπιστοσύνη στην ηθική των πολιτικών
78--Νομική διευθέτηση χρήσης νέων τεχνολογιών πχ ηλεκτρονικες υπογραφές
80--Συμμετοχή γυναικών στην εργασία (χαμηλή συμμετοχή)
80--Ποιότητα διοίκησης εκπαιδευτικού συστήματος
80--Εμπιστοσύνη στην αστυνομία
80--Ελκτικότητα ταλέντων στις επιχειρήσεις
81-- Δυνατότητα ανάπτυξης μέσω συντονισμού (Cluster deepness)
81--Συνολική φορολογική επιβάρυνση στην οικονομία 81 (η Γερμανία ειναι στο 90)
84--Δυνατότητα νομότυπης προσβολής κρατικών αποφάσεων 84
84--Διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας εξειδικευμένης επιμόρφωσης
86--Διαφυγή δημόσιου χρήματος λόγω διαφθοράς
87--Πρόσθετο κόστος λόγω κινδύνου τρομοκρατίας
90--Νομική επάρκεια δια διευθέτιση επιχειρηματικών διαφορών
90--Ποιότητα τριτοβαθμιου εκπαιδευτικού συστήματος για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας
91--Κρατικές προμήθειες που ενισχύουν την τεχνολογία
93--Κυβερνητική ευνοιοκρατία
95--Διαφάνεια κρατικών πολιτικών
98--Ελλειμα κεντρικής κυβέρνησης
98--Νομική διαύγεια και προστασία δανιστων δανειζομένων 98
98--Ικανότητα επιχειρήσεων να απορροφήσουν νεες τεχνολογίες 98
101--Επιμόρφωση εργαζομέων απο τις εταιρείες
101--Η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό
101--Πρωτότυπη Τεχνολογική επιχειρηματική καινοτομία οχι μιμητισμός
101--Ηθική ιδιωτικών επιχειρήσεων
101--Ποσοστό R&D στις ιδωτικές εταρείες 101
101--Συνεργασία εταιρειών πανεπιστημίων 101
102 --Εισαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ (μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές)
107--Ποσοστό δημοσίων δαπανων για παιδεία
108--Αποτελεσματικότητα δημοσίων δαπανων
111--Νομική ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων
111--Ανελαστική απασχόληση (εχουμε ανελαστική απασχόληση)
112--Ευκολία προσληψεων απολύσεων (έχουμε δυσκολία προσλήψεων απολύσεων )
115-Προστασία επενδυτών (χαμηλή προστασία)
115-- Εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ (μικρή εξάρτηση απο εξαγωγές)
120--Σχέσεις εργοδοτων εργαζομένων
120--Δυσκολία γραφειοκρατίας έναρξης επιχειρήσεων 120 (πολύ δύσκολο)
120--Αντιστοίχιση μισθου παραγωγικότητας (πολύ χαμηλή αντιστοιχιση)
120--Επαγγελματική διοίκηση χωρις οικογενειακή συσχέτιση (μεγάλη οικογενειοκρατία)
128--Αποταμιεύσεις
128--Δημόσιο χρέος
128--Εύρος και ένταση κρατικών ρυθμίσεων στην οικονομία
128--Κεντρική ρύθμιση μισθών (σε αντίθεση προς ατομικές συμφωνίες) (δηλαδή έχουμε πολλές ατομικές συμφωνίες)

Tuesday, September 8, 2009

Οι προσεχείς πελάτες του Λόττο


Οι εκλογές της τετάρτης Οκτωβρίου συμβολικά ανοίγουν μια νέα περίοδο.Η Ελληνική οικονομία και κοινωνία αποδέχεται την σκληρή πραγματικότητα και επίσημα .
Είμαστε σε ύφεση και είναι άγνωστο πόσο θα μείνουμε
Η οικονομική δραστηριότητα,ο τζίρος,τα εισοδήματα μειώνονται ,και το αναγνωρίζουν όλοι ακόμη και οι υπεύθυνοι για το πρόβλήμα
Τι σημαίνει όμως ιδεολογικά να μεγαλώνεις σε μια υφεσιακή οικονομία;Ποιες είναι οι συνέπειες στις συμπεριφορές και τις αξίες για όσους είναι ας πούμε 18-25 σήμερα;
Στο γνωστό stumbling and mumbling δημοσιεύεται μια πολύ πρόσφατη ακαδημαική έρευνα (2009) που προσπαθεί να δεί την συσχέτιση οικονομικού περιβάλλοντος και συμπεριφοράς στους νέους.
Αν και η έρευνες έχουν ένα ισχυρό συντελεστή τοπικότητας (αναφέρεται στις ΗΠΑ) αξίζει να σημειωθούν τα αποτελέσματα.
Λοιπόν όσοι νέοι πρόκειται να διαμορφώσουν αξίες και συμπεριφορές εντός περιβάλλοντος ανοικτής ύφεσης,τότε
Α.-Συνδέουν την επιτυχία με την τύχη και όχι την προσπάθεια
Β.-Επαφίονται και αναζητούν την κρατική προστασία
Γ.-Παρα ταύτα δυσπιστούν περισσότερο στους Δημόσιους Θεσμούς
Δηλαδή ο αυτοματισμός της ύφεσης δρά ανασταλτικά για τις συμπεριφορές που θα είναι κυρίαρχες μετά από 25 ή 30 χρόνια.Αλλωστε δεν είναι πολλοί που συνδέουν την πάγια αντιπληθωριστική πολιτική της Ευρώπης στον εφιάλτη του υπερπληθωρισμού της Γερμανίας που οδήγησε στον Χίτλερ ,και στοίχειωσε στα μυαλά όσων το 90 έφιαξαν την συνθήκη του Μααστριχ.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια των G700
Μάλλον κινούνται εκτός της στατιστικής πρόβλεψης.Αναζητούν την διαγενεακή δικαιοσύνη ,ανησυχούν ορθολογικά για το μέλλον.
Προφανώς επιβεβαιώνουν ως εξαίρεση τον κανόνα.
Δηλαδή Πασχάλη ,John ,Dennis σε 25 χρόνια θα παίζουμε λόττο μετα μανίας;

Monday, September 7, 2009

Με λένε Στέλιο


Με λένε Στέλιο
Γεννήθηκα το 1957 σε ένα χωρίο της Πελοπονήσσου.
Οι γονείς μου αγρότες ,μετακόμησαν στην Αθήνα.
Σπούδασα σε μια μέση τεχνική σχολή ,και έγινα ηλεκτρολόγος.
Αμέσως μετά τον στρατό νωρίς βρήκα δουλειά μόνος μου,στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,και οργανώθηκα στο σωματείο.
Απο το σωματείο εργαζομένων ,συνδέθηκα με το Πασόκ ,και οργανώθηκα.
Ταυτόχρονα αρχίζει η κατάρρευση του Ναυπηγείου.
Απεργίες ,αγώνες αλλά το μέλλον δύσκολο
Με την παρέμβαση βουλευτή του Πασόκ βρέθηκα στην ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα στα πενηνταδύο μου έχω εξελιχθεί στη ιεραρχία,και έχω ένα μισθό διπλάσιο από τον μπατζανάκη μου καθηγητή στο λύκειο.Μάλιστα του κάνω πλάκα.Αλλά και οι ώρες δουλείας είναι καλές.Οταν δεν έχω βάρδια είμαι στο σπίτι στις 2.
Με τα ένσημα μου μπορώ να βγω στην σύνταξη σε ένα χρόνο ,αλλά κάθομαι γιατι κτίζω το σπίτι μου στο χωριό και έχω ανάγκη
Με λένε Στέλιο
Γεννήθηκα το 1957 σε ένα χωριό της Α.Μακεδονίας
Οι γονείς μου νοικοκυραίοι αγρότες που έμειναν στο χωρίο
Μετά το γυμνάσιο και τον στρατό ,ασφυκτιούσα στο χωριό και έφυγα για Αθήνα
Βρήκα γρήγορα δουλειά ως πωλήτης Τροφίμων ,και δούλεψα 10 χρόνια με καλές αμοιβές.
Αυτοκίνητο της εταιρείας,ελευθερία κινήσεων ,καλά μπόνους
Στην δεκαετία η εταιρεία αναδιαρθρώθηκε και ο καινούργιος διευθυντής πωλήσεων,δεν με πήγαινε καθόλου.Παρότι έφερνα τους τζίρους όλο γκρίνιαζε.
Τσαντίστηκα και με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου άλλαξα εταιρεία.
Λάθος
Ποτέ δεν ξαναβρήκα τις ίδιες συνθήκες δουλειάς
Μέσα σε δέκα χρόνια άλλαξα πέντε δουλειές.Η ένταση μου προκαλούσε περισσότερα νεύρα,και δεν ξέρω γιατί τα πράγματα χαλάσαν
Απο την μανούρα απέκτησα καρδιολογικά προβλήματα.
Πριν δυο χρόνια κόντεψα να πεθάνω.
Επαθα μια ανεπανόρθωτη αρτηριακή βλάβη,που με καθιστά σχεδόν ανάπηρο.Προσπαθώ να βγάλω μια αναπηρική σύνταξη.
Σκατά!!!!
Μα τι διάλο λάθος έκανα;
Η μάλλον τι δεν έκανα;
Με τον Στέλιο που παίζουμε πρέφα το απόγευμα,ξεκινήσαμε σχεδόν μαζί.

Thursday, September 3, 2009

Ε mail απο τον Αμπντέλ Αζίζ


Ελα ρε συ φίλε
Γύρισα σπίτι νωρίς ,λόγω του μειωμένου ωράριου του Ραμαζανιού,και αφού φάγαμε το «πρωινό» μας,ανοιξα τον υπολογιστή,και είδα ότι έχετε εκλογές.
Πω πω σε σκέφτηκα ρε φίλε
Πόσες φορές δεν συζητήσαμε για το ίδιο συναίσθημα ασφυξίας που έχουμε ταυτόχρονα σε Ραμάλα και Αθήνα.Πόσο μοιάζουμε ρε συ.
Εμεις στην Ραμάλα έχουμε τους Ισραηλινούς στο κεφάλι μας ,δίπλα μας τους εκσυγχρονιστές της Φατάχ που είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά ,και τους έντιμους αγωνιστές της Χαμάς που είναι ιδεοληπτικοί.Για μένα που καταλαβαίνω πως κινείται ο σύγχρονος κόσμος το δίλημμα είναι οδυνηρό.Οι εκσυγχρονιστές φλερτάρουν με το ταμείο και οι αγωνιστές δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους.
Οπως μου έχεις πει κάπως και έτσι είναι τα πράγματα στην Αθήνα.
Ενα ρεύμα ευρωπαικού εκσυγχρονισμού που εκπροσωπείται δε διάφορα κόμματα έχει ανακατευτεί με κάθε λογής λαμόγιο,ενω η λαική δυσφορία εξαντλείται σε δοξασίες.Οι πληροφορημένοι κοιτάνε το πορτοφόλι τους και οι απληροφόρητοι ναρκισεύονται την άγνοια τους
Και μεις τι κάνουμε ρε φίλε;
Στο μεταξύ κοιτάμε τις οικονομίες μας,και μάλλον ταχουμε κάνει «μούτι»
Εμείς ζούμε απο τα εμβάσματα της ΕΕ,που καταγγέλουμε οτι δεν μας βοηθά,δεν έχουμε κανένα μηχανισμό φορολογίας,όλοι δυσφορούμε αλλά κοιτάμε να βολευτούμε σε καμιά δουλειά της Αρχής,και να μην πληρώνουμε τίποτα.
Από ότι κατάλαβα τα ίδια συμβαίνουν και σε σας.
Ενα στους δύο μισθωτούς μισθοδοτείται από τα δάνεια της χώρας,κανένας δεν πληρώνει φόρους,και δεν έχετε και καμιά οικονομία της προκοπής.
Συνάλλαγμα παίρνετε από τον τουρισμό,την ναυτιλία,τις εξαγωγές αλλά τα νούμερα σας είναι δράμα.Με συνολικές εξαγωγές 12 δις Ευρώ τον χρόνο,μιλάμε για οικονομία Μίκυ Μάους ( Η Τουρκία εξάγει περίπου 70 δις ,και μία μόνο εταιρεία στην Δανία κάνει μόνο της 6 δις).Μου τα έχεις πει ρε φίλε
Όλοι οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα ,κλαίγονται για τις κακές υπηρεσίες του κράτους,αλλά κανείς δεν πληρώνει φόρους.Μου είπες την άλλη φορά,ότι μόνο 150,000 δηλώνουν πάνω από 60,000 Ευρώ τον χρόνο,δηλαδή μόνο οι μισθωτοί.
Η ελπίδα μας πάντα είναι η αριστερά
Τι να πω για τους δικούς μου
Μαντάρα τάκανε στο τέλος ο Αραφάτ.Το ταμείο έγινε σουρωτήρι.
Αλλά και οι δικοί σου είναι κολημμένοι.Οι πιο πολλοί ονειρεύονται Κρεμλίνο με παρελάσεις ,οι πιο ψαγμένοι οταν κατεβαίνουν μόνοι τους παίρνουν 2 % και δεν προτείνουν τίποτα,και οι αριστεριστές, που πραγματικά πιστεύουν όσα λένε δεν «παίζονται».
Αστα να πάνε ρε φίλε ,σε καταλαβαίνω,πάλι με βαριά καρδιά θα ψηφίσεις τίποτα «ψαγμένους».
Σε αφήνω τώρα και σου θυμίζω την Αραβική παροιμία
«Η καλή καμήλα ξέρει μόνη της τον δρόμο,αλλά παριστάνει ότι ακολουθεί το καραβάνι»
Χαιρετώ
Αμπντέλ Αζίζ

Tuesday, September 1, 2009

Μια λύση για το ταλαίπωρο ΕΣΥ......

Το διαβάσαμε και το παραφράζουμε από το Stumbling and Mumbling

Η θρησκεία κάνει καλό στην υγεία μας. Αυτό είναι το πόρισμα της πιο πρόσφατης ερευνας στο πανεπιστήμιο Princeton (2009)

Για όποιον έχει όρεξη εδώ

Κατά μέσο όρο, σε όλες τις χώρες, σταθμισμένες κατά εισόδημα εισοδήματος, όσοι δηλώνουν «πιστοί» παρουσιάζουν καλύτερους δείκτες υγείας ,πάνω από τον μέσο όρο.

Μάλιστα η διαφορά είναι εμφανέστερη στις φτωχότερες χώρες.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές δημοσκόπησης, σε ένα πληθυσμό 350.000 άτομα σε 144 χώρες, και σταθμίζοντας παράγοντες όπως όπως η ηλικία και η εκπαίδευση , οι πιστοί άνδρες εχουν 1,7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει οιποιοδήποτε πόνο την προηγούμενης ημέρα.

Οι «πιστοί» εχουν 4,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν φρέσκοι ενεργητικοί, και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με την υγεία τους.

Εκτός όμως απο το Princeton εχει βρεθεί θετική συσχέτιση μεταξύ θρησκείας και της υγείας και από άλλους ερευνητές. Όπως οι ερευνητές του Stanford.Λατρες των paper για δέστε εδω

Στους υγιείς, υπάρχει μια ισχυρή, συνεπής, συσχέτηση που αφορά την μείωση θνησιμότητας με την συμμετοχή σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Και ο Mike McCullough από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι συγκέντρωσε άλλα στοιχεία,εδω

Αυτό είναι απίθανο να είναι, επειδή ο Θεός φροντίζει το δικό του. Αντ 'αυτού, είναι μάλλον επειδή είναι θρησκευτική άσκηση συνδέεται με συνήθεις που είναι καλό για μας.

Για παράδειγμα, στο δείγμα του Deaton, οι «πιστοί» άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ότι γίνονται σεβαστοί από τους άλλους, περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν , και αυτά τα υποτίθεται είναι καλά για την υγεία του ατόμου. Αυτές οι συσχετίσεις είναι ασθενέστερες για τις γυναίκες, και προφανώς φαίνεται ότι η θρησκεία δεν βελτιώνει την αντίστοιχα την υγεία των γυναικών.

Η πίστη στο Θεό φαίνεται να μας δίνει αιώνια ζωή στον επόμενο κόσμο, αλλά φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτό.

Σχόλιο LLS :Κύριε Ελέησον,,,,,,,,,,,,,,,,,,